Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Dakar 2020 – 3ο σκέλος: Τεράστια διαφορά για Brabec και Honda!

Πολλές πτώσεις και εγκαταλείψεις

Ζόρικα τα πράγματα σήμερα στο Dakar και την ειδική που σκαρφάλωνε στα σύνορα με την Ιορδανία και σε υψόμετρο 1.400 μέτρων. Το ψηλότερο σημείο για φέτος. Βέβαια απέχει από το τρελό υψόμετρο των Άνδεων στο οποίο είχαν συνηθίσει την προηγούμενη δεκαετία, όμως από την άλλη η διαδρομή ως εκεί επάνω, είχε τεράστιες προκλήσεις.

Κι αυτό αντανακλάται και στο αποτέλεσμα της σημερινής ημέρας. Πολλές οι πτώσεις και οι εγκαταλείψεις, με περισσότερο άτυχη από όλους την Yamaha. Εκτός από την πτώση του Van Beveren που οδήγησε σε εγκατάλειψη από τον αγώνα, και ο De Soultrait τερμάτισε με έντονο πρόβλημα στον δεξί καρπό!

Τα νεότερα για τον Van Beveren, είναι πως έχει σπάσει την κλείδα και φέρει μία άσχημη μελανιά στον γοφό. Έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο King Khalid, στο Tabuk (διπλανή πόλη), όπου συνεχίζει τον ιατρικό έλεγχο.

η σημερινή κατασκήνωση από ψηλά...

Ο Goncalves, που φέτος τρέχει με την Hero, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή μοτοσυκλετών με βάση τον αριθμό οχημάτων, είχε εγκαταλείψει τον αγώνα από βλάβη στον κινητήρα. Ωστόσο εντός έξι ωρών η ομάδα κατάφερε να τον αντικαταστήσει. Πράγμα που σημαίνει πως θα δεχτεί μία γενναία ποινή, από την στιγμή που το πρόβλημα συνέβη εντός του super marathon. Στόχος όμως της ομάδας είναι η απόκτηση εμπειρίας και ιδιαίτερα απέναντι σε τέτοια προβλήματα, οπότε είναι καλό που ο Goncalves θα μπορέσει να συνεχίσει.

Αρκετές πτώσεις και εγκαταλείψεις σήμερα, όπου μέχρι στιγμής οι αεροδιακομιδές για ιατρικούς λόγους ήταν δύο, το Van Beveren και του Jimmink, ενώς 58χρονου αναβάτη με μεγάλη εμπειρία στην οδήγηση, αλλά μικρή στο Dakar.

Από την άλλη, τα αποτελέσματα του αγώνα άλλαξαν προς το χειρότερο για μερικούς, καθώς εξαιτίας τεχνικού προβλήματος με το σήμα του GPS, πάρθηκε η απόφαση να κρατηθούν οι χρόνοι έως και το σημείο μέτρησης 53, δηλαδή στο 389ο χιλιόμετρο. Έτσι χάνεται κάθε πρόοδος μετά από εκείνο το σημείο, αν και οι πρωτοκλασσάτοι είχαν περισσότερα προβλήματα και η εξέλιξη αυτή τους βολεύει...

Ο χθεσινός νικητής, ο Branch, εξήγησε τι συνέβη και έχασε την πρώτη θέση με την οποία ξεκίνησε. Βγήκε πιο ανοικτά σε μία καμπή και ο πίσω τροχός καβάλησε ένα βράχο που προεξείχε πετώντας τον από την μοτοσυκλέτα. Δηλώνει τυχερός που ενώ χτύπησε αρκετά, δεν ήταν κάτι πιο σοβαρό ώστε να αναγκαστεί να σταματήσει τον αγώνα. Πονούσε πολύ όμως και δυσκολευόταν να ολοκληρώσει την ειδική.

Ο Price μαζί με τον De Soultrait χάθηκαν περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από την κανονική διαδρομή, ενώ βρίσκονταν εντός πεντάδας εκείνη την στιγμή. Έχασαν πολύ χρόνο μετά από αυτό. Αργότερα ο De Soultrait θα τραυμάτιζε και τον καρπό του…

Την ίδια στιγμή σε άλλο σημείο, αντίστοιχο πρόβλημα είχαν και οι υπόλοιποι πρωτοκλασάτοι αναβάτες της KTM. Ο Sunderland έχασε στην αρχή δέκα κι έπειτα άλλα δέκα λεπτά, μαζί με τον βασικό αναβάτη της Husqvarna, τον Quintanilla.

Ο Walkner πήγαινε μαζί με τον Brabec που οδηγούσε τον αγώνα, και η διαφορά τους κυμαινόταν ανάμεσα στα τρία και τα δύο λεπτά. Αυξήθηκε όμως περισσότερο και έφτασε στο εικοσάλεπτο μετά την μέση της ειδικής!

Το αποτέλεσμα είναι να σχηματίσει μία τεράστια διαφορά ο Brabec και για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, να φέρει τα χαμόγελα στην ομάδα της Honda!

Δεύτερος γενικής κατάταξης είναι ένας καλός οδηγός, ο CORNEJO FLORIMO που δεν έχει όμως τις βλέψεις να παραμείνει εντός δεκάδας γενικής κι έτσι ο πιο κοντινός που απειλεί τον Brabec αύριο, είναι ο δικός του, Barreda! Ο Barreda ψαλιδίζοντας την διαφορά των 13 λεπτών που δεν είναι καθόλου μεγάλη, όπως καταλαβαίνει κανείς στο Dakar, μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά για τον Brabec έναντι του ενός από τους δύο Benavides που ακολουθούν. Τα αδέρφια Benavides οδηγούν για τις εργοστασιακές ομάδες της KTM και της Honda, κι έχουν μία εξαιρετική προσωπική σχέση. Δεν βοηθούν όμως ο ένας τον άλλο στον αγώνα. Θα πρέπει να φτάσουμε στο εικοσάλεπτο για να βρούμε τον Walkner, ενώ ο Price, περσινός πρωταθλητής, απέχει 35 λεπτά ακόμη!

Όλα αυτά δίνουν ένα μεγάλο προβάδισμα στον Brabec, σε καμία περίπτωση αρκετό ούτε για να προϊδεάσει κανείς το αποτέλεσμα του επόμενου σκέλους!

Αύριο οι αναβάτες θα έχουν ίσες ποσότητες άμμου και πέτρας οδηγώντας και σε χωματόδρομους. Όμως αυτό δεν θα τους βοηθήσει πολύ στην πλοήγηση, το ακριβώς αντίθετο γιατί στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτοι οι ναοί των Ναβαταίων. Κι αυτό σημαίνει πως υπάρχει επισκεψιμότητα και πολλά ίχνη. Οι Ναβαταίοι είναι ο αρχαίος λαός της περιοχής που τους αναφέρουν πολλοί Έλληνες συγγραφείς και ιστορικοί. Είναι ο αραβικός λαός που έχτισε και την «Πέτρα» το ξακουστό μνημείο της Ιορδανίας, καθώς τότε δεν υπήρχαν τα σημερινά σύνορα και το σύνολο της περιοχής ήταν δική τους…

 

Θέση
Αναβάτης
ΜΟΤΟ
Χρόνος/Διαφ.
1
 Ricky Brabec
Honda
11h17m56s
2
 Jose Ignacio Cornejo
Honda
15m02s
3
 Joan Barreda
Honda
15m14s
4
 Kevin Benavides
Honda
16m12s
5
 Matthias Walkner
KTM
17m56s
6
 Luciano Benavides
KTM
19m44s
7
 Pablo Quintanilla
Husqvarna
21m25s
8
 Sam Sunderland
KTM
34m38s
9
 Toby Price
KTM
38m23s
10
 Xavier de Soultrait
Yamaha
54m00s
 

 

 

 

 

 

Tags: