Γιάννης Περιστεράς - Πολύ καλά αποτελέσματα στο τεστ του Misano

Ο Γιάννης Περιστεράς στο Misano Test
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

3/4/2023

Ο Γιάννης Περιστεράς συμμετείχε την περασμένη εβδομάδα σε τεστ στο Misano, με πολύ καλά αποτελέσματα κοντά στους γύρους των πρώτων, και μάλιστα απ' ότι δήλωσε χωρίς τη βοήθεια slipstream.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της ομάδας του Γιάννη Περιστερά:

"Ο 17χρονος Γιάννης Περιστεράς, ο μόνος Έλληνας οδηγός μετά το 1996 που συμμετέχει σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μοτοσυκλέτας, σε αυτό των World Superbike στην κατηγορία WSSP300, συμμετείχε την περασμένη εβδομάδα στο τεστ που διοργάνωσαν Ιταλικές ομάδες στην πίστα του Misano. H ProGP Racing, η ομάδα με την οποία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αγωνίζεται στο Παγκόσμιο ο Έλληνας οδηγός, είχε ετοιμάσει την Yamaha R3 σε υψηλό επίπεδο, χάρις και στην προσθήκη από φέτος του έμπειρου Marco Canuti που θα είναι ο αρχιμηχανικός του Περιστερά.

Την πρώτη ημέρα του τεστ ο 17χρονος με τη βοήθεια του κόουτς Γιάννη Μπούστα, προσαρμόστηκε στις ρυθμίσεις της ομάδας πάνω στην R3 και ήταν πολύ δυνατός στο ρυθμό αγώνα, σημειώνοντας τον καλύτερο μέσο όρο γύρων στη δοκιμή, σε σχέση και με τον ομόσταυλό του Devis Bergamini, αλλά και με τον Mirko Gennai που έχει κερδίσει αγώνα του Παγκοσμίου.

Την δεύτερη ημέρα του τεστ η ομάδα επικεντρώθηκε στο ρυθμό αγώνα και δεν χρησιμοποίησε καινούργια ελαστικά, προτιμώντας να μείνει ο Περιστεράς με τα λάστιχα που είχαν συμπληρώσει αρκετούς γύρους. Ο Γιάννης σε κάποιες από τις περιόδους δοκιμών σημείωσε τον πρώτο χρόνο και κατάφερε να βελτιώσει το ρυθμό του ακόμη περισσότερο. Ο κόουτς Γιάννης Μπούστας και ο ιδιοκτήτης της ομάδας Omar Menghi ήταν πολύ ευχαριστημένοι από την απόδοση και τη φυσική κατάσταση του οδηγού.

Τώρα η προετοιμασία συνεχίζεται στην Ελλάδα, ενόψει του πρώτου Αγώνα της χρονιάς που θα γίνει στο Άσσεν της Ολλανδίας στις 21-23 Απριλίου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΣ – Οδηγός ProGP Racing: “Οι δοκιμές πήγαν πολύ καλά και κατάφερα -παρά το ότι δεν έβαλα καινούργια λάστιχα- να είμαι πολύ κοντά στον ταχύτερο γύρο των πρώτων και κυρίως να “βγάζω” το χρόνο μόνος μου στην πίστα, χωρίς τη βοήθεια του slipsteam, που βοηθάει πολύ στην κατηγορία μας. Ο νέος αρχιμηχανικός μου ο Μάρκο είναι εξαιρετικός και έχουμε δουλέψει το 2021 μαζί στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα R3, πράγμα που βοήθησε στο να καταλαβαίνει αμέσως το τι χρειάζομαι στις ρυθμίσεις. Με τον Γιάννη Μπούστα έχουμε κάνει πολύ καλή δουλειά στη χειμερινή περίοδο και όλοι στην ομάδα μου είπαν ότι φέτος είμαι ένα επίπεδο πάνω από πέρυσι. Ξέρω καλύτερα όλες τις πίστες και ελπίζω ότι η χρονιά θα είναι καλή και θα είμαι συνέχεια στους βαθμούς και γιατί όχι να διεκδικήσω και το πρώτο μου βάθρο στο Παγκόσμιο”.

Την προσπάθεια υποστήριζουν οι: Yamaha ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, Kenon caffe Le Greche, MouratisGP, SHOEI, IXS, SIDI, TZORTZOPOULOS MOTO & FASHION, Pirelli – INTRAMOTO, KARASSULIS International Transport, House Of Wheels, SIXT, Georgopoulos Racing, Extreme Track Days, Rider Repair Graphics, Extra Products Tassoulis, Papastavrou Shops, RISE, AM Παπαγεωργίου, MGP.gr, Peristeras Tyres."

WorldSBK: Οι επικρατέστεροι στην μάχη για τη θέση του Bulega στη Ducati

Βασικοί υποψήφιοι ο Franco Morbidelli και ο Manuel Gonzalez
morbidelli
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

30/7/2026

Με τον Nicolo Bulega να βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη μεταγραφή του στη VR46 Ducati για το MotoGP του 2027, η Aruba.it Racing Ducati έχει ήδη στρέψει την προσοχή της στον διάδοχό του. Τα ονόματα που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας είναι εκείνα των Franco Morbidelli και Manuel Gonzalez.

Ο Nicolo Bulega πραγματοποιεί μια εντυπωσιακή σεζόν στο WorldSBK, έχοντας κερδίσει σχεδόν όλους τους αγώνες μέχρι στιγμής και βρισκόμενος πολύ κοντά στην κατάκτηση του πρώτου του παγκόσμιου τίτλου. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει στις δοκιμές της νέας Ducati MotoGP των 850 κ.εκ., ενώ όλα δείχνουν ότι το 2027 θα μετακινηθεί στα MotoGP με την ομάδα VR46 του Valentino Rossi.

Με τον Iker Lecuona να έχει ήδη ανανεώσει το συμβόλαιό του με την εργοστασιακή Ducati στο WorldSBK, απομένει μία μόνο διαθέσιμη θέση για το 2027.

Ο παλιός είναι αλλιώς - Το φαβορί της Ducati

Σύμφωνα με το πληροφορίες, ο Franco Morbidelli εμφανίζεται αυτή τη στιγμή ως το φαβορί για το κόκκινο γκαραζ.

Η πορεία του Ιταλού στα MotoGP φαίνεται να ολοκληρώνεται στο τέλος του 2026. Μετά τη σπουδαία σεζόν του 2020, όταν κατέκτησε τρεις νίκες και ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα στη δεύτερη θέση με την Petronas Yamaha SRT, η καριέρα του δεν ακολούθησε ανάλογη πορεία.

Morbidelli

Η μετακίνησή του στην εργοστασιακή Yamaha δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, ενώ η πρώτη του χρονιά με Ducati στην Pramac επηρεάστηκε από σοβαρό τραυματισμό πριν από την έναρξη της σεζόν. Από το 2025 αγωνίζεται με τη VR46, χωρίς όμως να έχει καταφέρει να επανέλθει στα επίπεδα απόδοσης του παρελθόντος.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της Aruba Ducati, Serafino Foti, βλέπει θετικά την επιλογή του Morbidelli. Επιπλέον, η ιταλική του υπηκοότητα θεωρείται πλεονέκτημα για μια εργοστασιακή ιταλική ομάδα.

Ένα ακόμη στοιχείο υπέρ του είναι ότι χρησιμοποιεί συστηματικά μια Ducati Panigale V4 στις προπονήσεις της VR46 Academy, ενώ η μετάβαση του WorldSBK στα ελαστικά Michelin από το 2027 θα μπορούσε να διευκολύνει σημαντικά την προσαρμογή του, καθώς διαθέτει πολυετή εμπειρία με τα συγκεκριμένα ελαστικά από τα MotoGP.

Μα και ο νέος είναι ωραίος - Η εναλλακτική λύση

Ο δεύτερος βασικός υποψήφιος είναι ο Manuel Gonzalez, ο οποίος προηγείται στο πρωτάθλημα Moto2 με σημαντική διαφορά.

Παρά την εξαιρετική του πορεία, οι πιθανότητες να βρεθεί στα MotoGP το 2027 φαίνεται να μειώνονται, καθώς οι διαθέσιμες θέσεις είναι ελάχιστες. Έτσι, μια εργοστασιακή θέση στο WorldSBK θα αποτελούσε ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή.

Manuel Gonzalez

Ο Ισπανός γνωρίζει ήδη το περιβάλλον των μοτοσυκλετών παραγωγής, αφού πριν μεταβεί στα Grand Prix είχε στεφθεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής Supersport 300 το 2019, ενώ το 2021 ολοκλήρωσε τρίτος το παγκόσμιο Supersport.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τον Morbidelli, δεν διαθέτει εμπειρία με τα ελαστικά Michelin ούτε με τις σύγχρονες μοτοσυκλέτες του WorldSBK, κάτι που θα μπορούσε να δυσκολέψει την προσαρμογή του.

Η τελική απόφαση εκκρεμεί

Η Ducati δεν έχει ακόμη λάβει την οριστική της απόφαση, όμως όλα δείχνουν ότι η επιλογή θα γίνει μεταξύ των Franco Morbidelli και Manuel Gonzalez, χωρίς πάντως να αποκλείονται εκπλήξεις με τόσους έμπειρους και γνωστούς αναβάτες να περισσεύουν από το MotoGP.

Αν τελικά ο Bulega μετακινηθεί στη VR46 για το MotoGP του 2027, η εργοστασιακή ομάδα του WorldSBK θα κληθεί να αποφασίσει αν θα επενδύσει στην εμπειρία ενός αναβάτη με πολυετή παρουσία στα MotoGP ή σε έναν από τους πιο ελπιδοφόρους νέους αναβάτες της Moto2.