WSBK 2025, 6ος γύρος, Misano FP2 - Nicolo Bulega και Ducati ταχύτεροι την Παρασκευή

Τον καλύτερο χρόνο της ημέρας έκανε ο Ιταλός - Μπροστά από τον Razgatlioglu
Nicolo Bulega Ducati WSBK 2025 Misano FP
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

13/6/2025

Τελικά ήταν ο Nicolo Bulega εκείνος που έκλεισε τα ελεύθερα δοκιμαστικά της Παρασκευής με τον ταχύτερο χρόνο στο Misano "απαντώντας" έτσι στην πρωινή επικράτηση του Toprak Razgatlioglu.

Στο δεύτερο session ο εργοστασιακός αναβάτης της Aruba.it Racing - Ducati ανέβασε ρυθμό και έκλεισε την ημέρα σχεδόν δύο δέκατα του δευτερολέπτου μπροστά από την BMW M 1000 RR του Παγκόσμιου Πρωταθλητή, περίπου δέκα λεπτά πριν από τη λήξη του FP2.

Bulega και Razgatlioglu ήταν και οι μοναδικοί που κατάφεραν να γυρίσουν κάτω από το 1'33 με τον Alvaro Bautista (Aruba.it Racing - Ducati) να ακολουθεί στην τρίτη θέση έχοντας όμως διαφορά άνω των έξι δεκάτων από τον team mate του στην ιταλική ομάδα.

 

Εκτός από την προσπάθεια των δύο διεκδικητών του φετινού τίτλου, τα βλέμματα τράβηξε και εκείνη του 25χρονου Yari Montella (Barni Spark Racing Team), ο οποίος, με την δική του Panigale V4 R βρέθηκε πίσω από την εργοστασιακή του Bautista, απέχοντας ωστόσο σχεδόν ένα δευτερόλεπτο από τον χρόνο του πρωτοπόρου στη βαθμολογία Bulega. Ο Remy Gardner (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) ήταν ο πρώτος αναβάτης με ιαπωνική μοτοσυκλέτα και ο ταχύτερος αναβάτης με Yamaha τρία εκατοστά πίσω από τον Montella, ενώ ακριβώς ένα δευτερόλεπτο πίσω από την κορυφή βρέθηκε ο Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team).

Η πρώτη Honda ήταν εκείνη του Iker Lecuona (Honda HRC) ο οποίος βρέθηκε εκτός Top 10 και με διαφορά άνω του 1,1 δευτερολέπτου από τον χρόνο του Bulega ήταν ένας από τους έξι μόλις αναβάτες που δεν βελτίωσε τον χρόνο του στο FP2, σε σχέση με το πρωινό session, για να κάνει τον 12ο ταχύτερο γύρο της ημέρας.

Θέση

Αναβάτης

Ομάδα

Μοτοσυκλέτα

Χρόνος

Διαφορά

1

N. Bulega

Aruba.it Racing - Ducati

Ducati Panigale V4R

1'32.722

 

2

T. Razgatlioglu

ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team

BMW M1000RR

1'32.912

0.190

3

A. Bautista

Aruba.it Racing - Ducati

Ducati Panigale V4R

1'33.372

0.650

4

Y. Montella

Barni Spark Racing Team

Ducati Panigale V4R

1'33.640

0.918

5

R. Gardner

GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team

Yamaha YZF R1

1'33.669

0.947

6

D. Petrucci

Barni Spark Racing Team

Ducati Panigale V4R

1'33.722

1.000

7

A. Locatelli

Pata Maxus Yamaha

Yamaha YZF R1 

1'33.748

1.026

8

A. Lowes

bimota by Kawasaki Racing Team

bimota KB998 Rimini

1'33.810

1.088

9

D. Aegerter

GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team

Yamaha YZF R1

1'33.836

1.114

10

A. Iannone

Team Pata Go Eleven

Ducati Panigale V4R

1'33.847

1.125

11

A. Bassani

bimota by Kawasaki Racing Team

bimota KB998 Rimini

1'33.880

1.158

12

I. Lecuona

Honda HRC

Honda CBR1000 RR-R

1'33.890

1.168

13

S. Lowes

ELF Marc VDS Racing Team

Ducati Panigale V4R

1'33.910

1.188

14

S. Redding

MGM BONOVO Racing

Ducati Panigale V4R

1'33.996

1.274

15

R. Vickers

Motocorsa Racing

Ducati Panigale V4R

1'34.149

1.427

16

M. Van Der Mark 

ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team

BMW M1000RR

1'34.199

1.477

17

G. Gerloff

Kawasaki WorldSBK Team

Kawasaki ZX-10RR

1'34.294

1.572

18

J. Rea

Pata Maxus Yamaha

Yamaha YZF R1

1'34.437

1.715

19

X. Vierge

Honda HRC

Honda CBR1000 RR-R

1'34.593

1.871

20

M. Rinaldi

Yamaha Motoxracing WorldSBK Team

Yamaha YZF R1

1'34.649

1.927

21

T. Mackenzie

PETRONAS MIE Honda Racing Team

Honda CBR1000 RR-R

1'35.084

2.362

22

B. Sofuoglu

Yamaha Motoxracing WorldSBK Team

Yamaha YZF R1

1'35.149

2.427

23

Z. Zaidi

PETRONAS MIE Honda Racing Team

Honda CBR1000 RR-R

1'37.631

4.909

Motul WSBK: Σε αδιέξοδο η BMW μετά το δύσκολο Σαββατοκύριακο στο Magny-Cours

Νέα κατεύθυνση αναζητά η εργοστασιακή ομάδα ενόψει του τεστ της Cremona
BMW WSBK
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

11/9/2026

Oliveira και Petrucci περιορίστηκαν σε αποτελέσματα εκτός δεκάδας στη Γαλλία, με τη BMW να αναζητά λύσεις για τα προβλήματα συμπεριφοράς της M 1000 RR

Το Magny-Cours αποδείχθηκε ένας από τους πιο δύσκολους αγώνες της σεζόν για την εργοστασιακή ομάδα της BMW στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike. Miguel Oliveira και Danilo Petrucci αντιμετώπισαν προβλήματα σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου, με καλύτερο αποτέλεσμα για αμφότερους τη 12η θέση. Η ομάδα θα έχει πλέον την ευκαιρία να δουλέψει πάνω στη μοτοσυκλέτα στο επερχόμενο τεστ της Cremona, πριν από τους τρεις τελευταίους γύρους της χρονιάς.

Οι δυσκολίες φάνηκαν ήδη από το Σάββατο, με το Superpole να εξελίσσεται σε καταστροφή για τη BMW. Ο Petrucci σημείωσε τον 18ο χρόνο, ενώ ο Oliveira βρέθηκε στη 19η θέση. Ο Πορτογάλος είχε στην πραγματικότητα καταγράψει χρόνο 1:35.629 που θα τον έφερνε περίπου στη 15η θέση, όμως η προσπάθειά του ακυρώθηκε λόγω κίτρινης σημαίας μετά από πτώση του Tommy Bridewell.

Ο Bridewell είχε ήδη δεχθεί ποινή εκκίνησης από το τέλος του grid για παράβαση των διαδικασιών υπό κίτρινη σημαία, οπότε το περιστατικό δεν άλλαξε τη δική του θέση εκκίνησης.

Στον πρώτο αγώνα, ο Oliveira ξεκίνησε από την τελευταία θέση και εγκατέλειψε μετά από πτώση στη στροφή 8, στον πέμπτο γύρο. Ο Petrucci κατάφερε να κινηθεί μέχρι τη 14η θέση πριν από τη διακοπή του αγώνα με κόκκινη σημαία και τελικά τερμάτισε 13ος μετά την επανεκκίνηση, επωφελούμενος και από την πτώση του Alvaro Bautista.

Καλύτερη εικόνα την Κυριακή

Στον αγώνα Superpole υπήρξε μια μικρή βελτίωση. Ο Oliveira, που ξεκίνησε από τη 19η θέση, ανέβηκε μέχρι τη 12η, ενώ ο Petrucci τερμάτισε 16ος.

Στον δεύτερο αγώνα, ο Petrucci κατάφερε να κινηθεί αρχικά προς τα εμπρός και μετά την πτώση του Andrea Locatelli στη στροφή 17 του δεύτερου γύρου βρέθηκε στη 16η θέση. Στον έβδομο γύρο προσπέρασε τον Stefano Manzi και μπήκε στις θέσεις που δίνουν βαθμούς. Οι πτώσεις των Sam Lowes και Alex Lowes τον ανέβασαν τελικά στη 14η θέση.

Ο Oliveira είχε πιο διακριτική παρουσία, ανεβαίνοντας κυρίως λόγω των εγκαταλείψεων μπροστά του. Μετά την πτώση του Alex Lowes και το προσπέρασμα του Somkiat Chantra στον 15ο γύρο βρέθηκε επίσης στη 14η θέση, όμως ποινή για έξοδο από τα όρια της πίστας στη στροφή 6 τον υποβίβασε τελικά στη 15η θέση.

Για τον Oliveira, τα προβλήματα δεν περιορίζονται στο Magny-Cours. Ο αναβάτης της BMW είχε πραγματοποιήσει εξαιρετική εμφάνιση στον εντός έδρας γύρο του, όπου πήρε τρία βάθρα, ενώ επέστρεψε στο podium και στο Balaton Park. Ωστόσο, ο τραυματισμός στον ώμο και η διάσειση που υπέστη στη Superpole του Balaton Park εξακολουθούν να επηρεάζουν τη φυσική του κατάσταση και την απόδοσή του πάνω στη μοτοσυκλέτα.

Ο ίδιος θεωρεί ότι το βασικό πρόβλημα της BMW είναι το πολύ στενό "παράθυρο" λειτουργίας της μοτοσυκλέτας, μέσα στο οποίο μπορεί να αποδώσει αποτελεσματικά.

"Έχουμε ένα πολύ στενό παράθυρο μέσα στο οποίο μπορούμε να δουλέψουμε. Είναι δύσκολο να έχουμε την ίδια συμπεριφορά από τη μοτοσυκλέτα σε όλη τη διάρκεια του αγωνιστικού τριημέρου. Είναι κατά κάποιον τρόπο χαρακτηριστικό της μοτοσυκλέτας. Όσο περνά το Σαββατοκύριακο, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρούμε απόδοση, ακόμη και πάνω στα θετικά στοιχεία που έχουμε εντοπίσει στη μοτοσυκλέτα.

"Δουλεύουμε πάνω σε αυτό και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να προχωρήσουμε πέρα από το να συνεχίσουμε να πιέζουμε. Έχουμε πολλές κατευθύνσεις και πολλές ιδέες και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε στο παρασκήνιο", δήλωσε ο Oliveira.

Petrucci: "Δεν μπορώ να πάρω το μέγιστο από αυτή τη μοτοσυκλέτα"

Ο Petrucci αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα από την αρχή της σεζόν. Ο περιορισμένος χρόνος δοκιμών πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, με τις βροχοπτώσεις να περιορίζουν σημαντικά τα διαθέσιμα στεγνά sessions, δεν του επέτρεψε να γνωρίσει τη νέα του μοτοσυκλέτα όσο θα ήθελε.

Στη συνέχεια ήρθε και ο τραυματισμός του, ενώ ο Ιταλός δεν έχει καταφέρει έκτοτε να επιστρέψει σε τερματισμό μέσα στην πρώτη δεκάδα.

Ο Petrucci έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από τη BMW στο τέλος της σεζόν με κοινή συμφωνία και δεν αναζητά θέση στο WSBK για το 2027. Θέλει, ωστόσο, να ολοκληρώσει την παρουσία του στο πρωτάθλημα με καλύτερα αποτελέσματα.

"Το γεγονός είναι ότι δεν κατηγορώ κανέναν, αλλά απλώς δεν μπορώ να πάρω το μέγιστο από αυτή τη μοτοσυκλέτα. Είμαι πραγματικά λυπημένος. Η ομάδα προσπαθεί να με βοηθήσει, αλλά αισθάνομαι ότι και οι δύο αναβάτες έχουμε χάσει τον δρόμο μας. Ο Miguel και εγώ λέμε συνεχώς το ίδιο πράγμα.

"Αναλαμβάνω την ευθύνη για τα αποτελέσματά μου. Η ομάδα κι εγώ δοκιμάσαμε τα πάντα και αποφασίσαμε να σταματήσουμε. Δεν μου αρέσει να αγωνίζομαι έτσι. Είναι ντροπιαστικό τόσο για εμένα όσο και για την ομάδα.

"Η μοτοσυκλέτα έχει ένα μικρό παράθυρο λειτουργίας και αν βρεθείς έξω από αυτό, είναι πολύ δύσκολο να είσαι γρήγορος. Είμαι σχεδόν 36 ετών και δεν έχω πιέσει ποτέ τόσο πολύ, ούτε στο σπίτι ούτε στην πίστα, για να παίρνω τελικά μόνο πόνο και κακά αποτελέσματα", ανέφερε εμφανώς απογοητευμένος ο Petrucci.

Με την BMW να έχει πλέον δύο αναβάτες που περιγράφουν ουσιαστικά το ίδιο πρόβλημα, το τεστ της Cremona αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Η εργοστασιακή ομάδα θα επιστρέψει στο σχεδιαστήριο αναζητώντας μεγαλύτερο εύρος λειτουργίας από τη M 1000 RR, πριν από τους τρεις τελευταίους γύρους του 2026.