TrialGP, 4ος γύρος Γαλλία - Κυρίαρχος ο Toni Bou στην Κορσική

Ακλόνητοι οι Bou, Gelabert και Land στις κατηγορίες τους και μετά τον γύρο της Γαλλίας
TrialGP 4th Rnd
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

2/6/2025

Ο Toni Bou (Montesa) διατήρησε το προβάδισμα στην κορυφαία κατηγορία TrialGP στο TrialGP της Γαλλίας για τον τέταρτο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Trial 2025 στην Καλβί της Κορσικής, ενώ ο Miquel Gelabert (Honda) σημείωσε επίσης διπλή νίκη στην κατηγορία Trial2 και ο Ryon Land (Sherco) παρέμεινε αήττητος στην Trial3.

Ο Toni Bou (Montesa) κυριάρχησε απόλυτα στην πρώτη ημέρα του TrialGP  της Γαλλίας, στην Κορσική, παρά ένα αρχικό λάθος στην τρίτη διαδρομή από το οποίο επανήλθε γρήγορα και τελείωσε με διαφορά ασφαλείας. Δεύτερος τερμάτισε ο Jack Peace (Sherco) με την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του, ενώ ο Matteo Grattarola (Beta) πήρε την τρίτη θέση. Ο Jaime Busto είχε ατυχία με τρία συνεχόμενα πεντάρια και έπεσε στην τέταρτη θέση.

Στον δεύτερο αγώνα, ο Bou έκανε άλλο ένα λάθος νωρίς, αλλά με ψυχραιμία και καθαρές διαδρομές στο τέλος κατάφερε να ανατρέψει τη διαφορά και να κερδίσει ξανά, μπροστά από τους Busto και Gabriel Marcelli (Montesa), ενώ ο Grattarola έμεινε τέταρτος.

Στην Trial2, ο Harry Hemingway (Beta) κέρδισε τον πρώτο αγώνα και αύξησε το προβάδισμά του στο πρωτάθλημα. Ο δεύτερος αγώνας πήγε στον Miquel Gelabert (Honda) που αγωνίζεται με το νέο ηλεκτρικό RTL, με εξαιρετική εμφάνιση και μόλις τρείς χαμένους βαθμούς.

Στην Trial3, ο Ryon Land (Sherco) επικράτησε άνετα στον πρώτο αγώνα με διαφορά πέντε βαθμών από τον Jonas Jorgensen (Beta), ο οποίος όμως αντεπιτέθηκε και πήρε τη νίκη στον δεύτερο αγώνα, μειώνοντας τη διαφορά του στη βαθμολογία.

jonas_jorgensen_250531_TGP_France_1790-scaled

Και στην δεύτερη ημέρα ο υπερασπιστής του τίτλου Bou κράτησε την ψυχραιμία του στον πρώτο αγώνα, παρά την ασφυκτική πίεση από τον επίσης Ισπανό Jaime Busto (GASGAS).

Καθώς οι υπόλοιποι αθλητές μάζευαν γρήγορα μέγιστες ποινές, ο 38χρονος Bou και ο 27χρονος Busto πήγαιναν σχεδόν πόντο με πόντο, μέχρι που ο Busto υπέστη ποινή πέντε βαθμών στο όγδοο σκέλος, όταν γλίστρησε από μια αιχμηρή πέτρα.

Χωρίς πίεση πλέον, ο Bou πήρε άνετα τη νίκη χάνοντας μόλις τρεις πόντους, ενώ ο Busto κράτησε τη δεύτερη θέση με 14 πόντους – τρεις μπροστά από τον βετεράνο Ιταλό Matteo Grattarola (Beta).

Ο Gabriel Marcelli (Montesa), που ξεκίνησε την ημέρα τρίτος στη βαθμολογία, τερμάτισε τέταρτος με 21 πόντους, δύο μπροστά από τον Βρετανό Jack Peace (Sherco), ο οποίος συνέχισε με αυτοπεποίθηση μετά την καλή του εμφάνιση το Σάββατο.

Ο Bou ξεκίνησε τον δεύτερο αγώνα εξαιρετικά, χάνοντας μόλις δύο πόντους στα πρώτα εννέα εμπόδια, ενώ ο Busto είχε ήδη οκτώ. Ωστόσο, δύο διαδοχικές πεντάρες του πολυνίκη παγκόσμιου πρωταθλητή μείωσαν τη διαφορά στον έναν πόντο πριν από το τελευταίο εμπόδιο.

Το δύσκολο τελικό σκέλος εκτεινόταν κατά μήκος των βραχωδών ακτών του Κάλβι όπου ο Busto πέρασε καθαρά, μεταφέροντας πλέον την πίεση στον πρωταθλητή. Ο Toni Bou όμως ακολούθησε με δική του επίσης καθαρή προσπάθεια, εξασφαλίζοντας τη νίκη.

Ο Grattarola διατηρούσε την τρίτη θέση μέχρι και τρία εμπόδια πριν το τέλος, όμως μια πεντάρα ποινή τον απείλησε. Τελικά κράτησε την τρίτη θέση σε ισοβαθμία με τον Marcelli – και οι δύο με 21 πόντους.

Σε άλλη ισοβαθμία, ο Peace συνέχισε τη φόρμα του και πήρε την πέμπτη θέση με 28 πόντους, όσους και ο Ισπανός Aniol Gelabert (TRRS).

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με το Power Section – έναν αγώνα ταχύτητας πάνω σε τσιμεντένια εμπόδια – όπου ο Busto κατέκτησε τον έξτρα βαθμό.

“Αυτό το Σαββατοκύριακο ήταν σχεδόν τέλειο", δήλωσε ο Bou. "Έχασα μόλις έναν πόντο στο Power Section, είμαι πολύ χαρούμενος. Ήταν ένα φανταστικό Σαββατοκύριακο”.

Στην Trial2, ο ανταγωνισμός ήταν έντονος όλη τη σεζόν, με τον Βρετανό Harry Hemingway (Beta) να φτάνει στην Κορσική με μικρό προβάδισμα. Όμως η Κυριακή ανήκε στον Miquel Gelabert, ο οποίος σάρωσε και τους δύο αγώνες με την ηλεκτρική RTL Electric.

Ο 27χρονος από τη Βαρκελώνη κέρδισε τον πρώτο αγώνα της Κυριακής με τέσσερις πόντους, τρεις μπροστά από τον Arnau Farré (Sherco), ενώ τρίτος ήταν ο Ιταλός Francesco Titli (TRRS) με οκτώ.

Ο Γάλλος Benoit Bincaz (EM) διατήρησε τη φόρμα του και ήταν τέταρτος με δέκα πόντους, έναν μπροστά από τον Hemingway, ενώ ο περσινός πρωταθλητής Billy Green (Scorpa), που ξεκίνησε τη μέρα δεύτερος στη βαθμολογία, τερμάτισε όγδοος με 14, χάνοντας πολύτιμο έδαφος.

Ο δεύτερος αγώνας ήταν μάχη τεσσάρων αναβατών. Ο Hemingway ήταν καθαρός στα πρώτα οκτώ εμπόδια, ενώ ο Gelabert και ο Gerard Trueba (Beta) είχαν έναν πόντο, και ο Farré τέσσερις. Ο Hemingway έκανε λάθος στο ένατο εμπόδιο, χάνοντας δύο πόντους – και αυτό ήταν αρκετό για τον Gelabert, που κέρδισε με έναν μόνο πόντο, έναν μπροστά από τον Hemingway, και δύο μπροστά από τον Trueba. Ο Farré ήταν τέταρτος με τέσσερις πόντους, με διαφορά επτά πόντων από τον Bincaz, ενώ ο Green εγκατέλειψε τον αγώνα.

arnau_farre_250531_TGP_France_0213-scaled

“Η σημερινή ημέρα ήταν απίστευτη, οδήγησα πολύ καλά και είμαι πολύ ευχαριστημένος με την ομάδα. Η κατηγορία είναι πολύ ανταγωνιστική και η πίεση μεγάλη, γι’ αυτό και νιώθω τόσο χαρούμενος.” δήλωσε ο Gelabert

Στην Trial3, ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Ryon Land (Sherco) κυριάρχησε με δύο νίκες, διευρύνοντας τη διαφορά του. Ο Αμερικανός έφηβος κέρδισε τον πρώτο αγώνα με μόνο δύο πόντους, έξι μπροστά από τον Alessandro Ame (Beta), με τον Ιταλό Fabio Mazzola (Beta) τρίτο.

Στον δεύτερο αγώνα, ο Land έκανε άψογη εμφάνιση χωρίς κανέναν πόντο. Ο Βρετανός Harison Skelton (Scorpa) ήταν δεύτερος με έναν πόντο και ο Νορβηγός Jonas Jorgensen (Beta) τρίτος με δύο, διατηρώντας τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα.

“Σήμερα το πρωί είπα στον εαυτό μου ότι έπρεπε να πιέσω όσο μπορούσα – και αυτό ακριβώς έκανα”, δήλωσε ο Land. “Ένιωθα υπέροχα και ήξερα ότι μπορούσα να τα πάω καλύτερα, αν και εξεπλάγην που πήγα χωρίς ποινή στον δεύτερο αγώνα.”

Η δράση μεταφέρεται τώρα στο Baldasserona, το επόμενο Σαββατοκύριακο (6-8 Ιουνίου), για το TrialGP  στο πριγκιπάτο του Σαν Μαρίνο, με τους αναβάτες των TrialGP, Trial2 και Trial3 να επιστρέφουν στη δράση.

TrialGP 4th Rnd

 

 

ΙοΜΤΤ: Ο Shaun Anderson θα αγωνιστεί με τη BMW της Penz13.com

Η γερμανική ομάδα επεκτείνει την παρουσία της στο Isle of Man TT με στόχο την κορυφή
Anderson Penz13
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

15/4/2026

Η ομάδα Penz13.com του Rico Penzkofer από τη Γερμάνια ενισχύει το ρόστερ της για το Isle of Man Tourist Trophy 2026, ανακοινώνοντας τη συνεργασία με τον Shaun Anderson στις κατηγορίες 1000cc.

Η ομάδα με έδρα τη Γερμανία που συμμετέχει στο TT από το 2009 ανεβάζει επίπεδο φέτος εντάσσοντας στο δυναμικό της τον έμπειρο Βορειοϊρλανδό αναβάτη Shaun Anderson. Ο 42χρονος από το Banbridge θα αγωνιστεί με την τελευταία έκδοση της BMW M1000RR στις κατηγορίες RST Superbike TT, RL360 Superstock TT και Milwaukee Senior TT, στην απαιτητική ορεινή διαδρομή.

Η μεταγραφή αυτή φέρνει τον Anderson σε μία από τις πιο καθιερωμένες ομάδες της BMW στο paddock του TT, με την Penz13.com να συνεχίζει τη μακροχρόνια δέσμευσή της στον αγώνα. Επικεφαλής της ομάδας είναι ο Rico Penzkofer, ο οποίος συμμετείχε ως αναβάτης στο TT από το 2009 έως το 2012, με κορυφαίο αποτέλεσμα τη 12η θέση στο Senior TT του 2010 και προσωπικό ρεκόρ γύρου 124.926 mph. Μετά από τραυματισμό στην πλάτη και την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, δημιούργησε μια ομάδα με διεθνή αναγνώριση.

Πιστή στη BMW, η Penz13.com έχει συνεργαστεί με κορυφαία ονόματα όπως οι Michael Rutter, Steve Mercer, Gary Johnson, Dan Kneen, Jamie Coward, Derek Sheils, Davey Todd και Danny Webb. Παράλληλα, έχει στηρίξει διεθνείς συμμετοχές, σε αγώνες δρόμου και πρωταθλήματα αντοχής με αναβάτες όπως οι Alessandro Polita, Hervé Gantner, Erno Kostamo, David Datzer και Brandon Cretu, ο οποίος θα επιστρέψει και το 2026.

Η μετακίνηση αυτή αποτελεί σημαντική αλλαγή για τον Anderson, που μέχρι σήμερα είχε συνδεθεί κυρίως με τη Suzuki. Στο παρελθόν αγωνίστηκε με την ομάδα Buildbase/Hawk Racing, ενώ το 2023 εντάχθηκε στην ομάδα Classic Suzuki, χτίζοντας τη φήμη του με σταθερές και δυνατές εμφανίσεις.

Με 54 εκκινήσεις στο TT και συμμετοχή στο “130mph Club”, ο Anderson διαθέτει σημαντική εμπειρία. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει καταγράψει οκτώ τερματισμούς στην πρώτη 15άδα, εκ των οποίων οι τέσσερις στην πρώτη δεκάδα. Ξεχωρίζει η 8η θέση στο Milwaukee Senior TT του 2024, όπου σημείωσε και τον προσωπικό του καλύτερο γύρο με 130.703 mph.

Anderson Penz13

Ο Rico Penzkofer δήλωσε: “Είμαστε πολύ χαρούμενοι που καλωσορίζουμε τον Shaun στην ομάδα για το TT 2026. Είναι ένας πολύ έμπειρος αναβάτης στο Νησί και έχει καταφέρει σταθερά δυνατές εμφανίσεις τα τελευταία χρόνια. Πιστεύουμε ότι η BMW θα του ταιριάξει απόλυτα και είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να πετύχουμε πολύ καλά αποτελέσματα μαζί”.

Anderson Penz13

Από την πλευρά του, ο Shaun Anderson ανέφερε: “Θέλω να ευχαριστήσω τον Rico για την ευκαιρία. Το 2026 θα είναι μια μεγάλη χρονιά για μένα, η αρχή ενός νέου project με νέα ομάδα και κατασκευαστή. Η BMW είναι η μοτοσυκλέτα που πρέπει να έχεις τα τελευταία χρόνια και πιστεύω πως θα αποτελέσει σημαντικό βήμα μπροστά. Το γεγονός ότι θα επικεντρωθώ σε μία μόνο μεγάλη μοτοσυκλέτα θα κάνει τη διαφορά”.

Anderson Penz13

Η μετάβαση στη BMW ανοίγει νέες προοπτικές για τον Anderson, με στόχο τη βελτίωση των επιδόσεων και την προσέγγιση της πρώτης εξάδας, στόχος που μοιάζει πλέον πιο εφικτός από ποτέ, με δεδομένη τη συγκεκριμένη συνεργασία.