Γράφτηκε από: 

Honda CRF250 Rally: Δοκιμή αναγνώστριας του ΜΟΤΟ

Η γνώμη του κοινού…

Παραχωρήσαμε ένα Honda CRF250 Rally σε μία αναγνώστρια μας και φίλη του περιοδικού, με την υποχρέωση να κάνει χιλιόμετρα σε άσφαλτο και χώμα και να μας περιγράψει με δύο λόγια, την εμπειρία της. Προφανέστατα ενθουσιασμένη με το CRF, από τις φωτογραφίες ακόμη, η Νεφέλη Κ. μας μετέφερε για αυτή την εμπειρία, ένα κείμενο γεμάτο συναίσθημα:

 

Να οδηγείτε και να ερωτεύεστε!

της Νεφέλης Κ. φωτό: της ιδίας

…όπως ακριβώς έγινε με το Honda CRF250 Rally που για λίγες μέρες οδήγησα σε άσφαλτο και χώμα. Μόνο που εγώ ερωτεύτηκα δυο φορές. Τη μια με το που το αντίκρισα από κοντά και την άλλη με το που το γνώρισα λίγο καλύτερα. 

Η συγκεκριμένη έκδοση του CRF αισθητικά σε γοητεύει, αφού διατηρεί rally δυναμισμό και αναλογίες. Αρχικά το βλέμμα πέφτει στους ασύμμετρους εμπρόσθιους Led προβολείς, στις χούφτες και τη ζελατίνα που προσφέρει ικανοποιητική προστασία από τον αέρα. Η συνολική της εμφάνιση σε προδιαθέτει για εξερεύνηση, ενώ ο κυβισμός της είναι το τελευταίο που μαντεύεις, κάτι το οποίο δε χρειάζεται να σε απασχολεί, μιας και ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στις απαιτήσεις ενός νέου αναβάτη που επιθυμεί να κάνει τα πρώτα του βήματα εκτός δρόμου και να ανακαλύψει νέο όριο αποστάσεων. Πρόκειται για μια εξαιρετικά ευκολοδήγητη μοτοσυκλέτα, ελαφριά και με χαμηλή κατανάλωση που σου επιτρέπει να κινηθείς εντός πόλης, με άνεση και ευελιξία. Βέβαια εκεί που τελειώνει η άσφαλτος, αρχίζει η περιπέτεια, κι εδώ έρχεται η πρόκληση για τους λιγότερο έμπειρους στο χώμα. Πάντα στην αρχή θα υποβόσκει η αμφιβολία, όμως το CRF250 Rally διατίθεται να τη σκεπάσει με το πέπλο της αυτοπεποίθησης. Δεν αναφέρομαι σε δεδομένα. Αριθμοί και σύμβολα, δε με ξεδιψάνε. Αναφέρομαι στη μετάβαση από το παλιό στο καινούριο και στο κενό που κρύβεται ενδιάμεσα. Στο βήμα που δείλιαζες να κάνεις, γιατί στεκόσουν στο πώς ξεκίνησες και πού θέλεις να φτάσεις. Το Rally θα σε βοηθήσει να προσανατολιστείς ως αναβάτης και να ξεκαθαρίσεις –αν όχι να επιβεβαιώσεις- τη ροπή που έχεις εσύ προς το Enduro. Με τη διαδρομή των αναρτήσεων θα πας γρήγορα στο χώμα, και φυσικά μην ξεχάσεις να απενεργοποιήσεις το ABS γιατί θα μάθεις να driftάρεις και θα σ’ αρέσει. Μα πάνω απ’ όλα, θα σου προσφέρει στιγμές απόλαυσης.

Ανοίγεις το γκάζι και αφήνεις τη στιγμή να ξεγλιστρήσει μέσα από τα δάχτυλά σου. Την παρακολουθείς να επιπλέει σαν ένα σύννεφο αναμνήσεων, μπερδεμένη στο θόρυβο της εξάτμισης. Μια σύντομη στιγμή που έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Όπως ο φόβος όταν φεύγει, κι έρχεται ο ενθουσιασμός. Με τη γραμμική απόδοση του κινητήρα να σε ξελασκάρει χωρίς να σε τρομάζει, φτάνεις στο πιο ψηλό σημείο του λόφου και η θέα σε ανταμείβει. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή –από εκείνες τις βαθυστόχαστες φευγαλέες στιγμές- παρατηρείς τη μοτοσυκλέτα αφημένη στην άκρη. Επίμονα την κοιτάς κι έχεις στα χείλη, ένα κρυφό χαμόγελο. Και φαντάζεσαι γενιές γενεών ανθρώπων που χρειάστηκε για να κατασκευαστεί αυτή η μοτοσυκλέτα, τα χρόνια δεκαετιών μέσα από πειραματισμούς παλαιότερων μοντέλων και βελτιώσεις που χρειάστηκαν για να τη φέρει σε σένα αυτή τη στιγμή. Τα στάδια εξέλιξης που επέτρεψαν σε δύο στοιχεία, αυτά του κινητήρα και των δύο τροχών, να συνδυαστούν μεταξύ τους. Αλλά μην σκέφτεσαι τέτοια πράγματα για πολύ ώρα, γιατί η στιγμή θα σηκωθεί και θα φύγει. Ωστόσο, ενώ η στιγμή είναι εδώ, μη διστάσεις. Πες τους ότι κανένας δρόμος δεν ανήκει σε κανέναν, αλλά ότι όλοι χρειάζεται να πάρουν κάποιον, μερικές φορές. Πες τους ότι τίποτα δεν διαρκεί για πάντα, αλλά αυτό το “για πάντα” είναι μόνο μια συλλογή στιγμών, τόσο πυκνή σε αριθμούς που είναι εύκολο για τα δέντρα να γίνουν δάσος.

Φορτώνεις τις σκέψεις σου και παίρνεις το δρόμο της επιστροφής. Μονοπάτια που διασταυρώνονται και άλλα που βγάζουν αλλού. Η αίσθηση πάνω στη σέλα του CRF250 Rally δεν είναι εύκολο να εκφραστεί με Λόγο. Μόνο «πλάγια» μπορώ να το επιχειρήσω. Εξάλλου, τις σκέψεις δεν μπορείς να τις τιθασεύσεις, παίρνουν το δρόμο που έχουν ανάγκη…