Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Γιάννης Περιστεράς WSSP 300 Aragon: Αναποδιές στον πρώτο αγώνα της χρονιάς [UPDATE]

Δεν μπόρεσε να λάβει μέρος

Η αγωνιστική εβδομάδα στο Aragon για τον πρώτο αγώνα του Motul-WSSP 300 ξεκίνησε με πολύ μεγάλη αισιοδοξία για τον Γιάννη Περιστερά και συνολικά για την ομάδα του, καθώς ο Έλληνας πρωταθλητής (που θυμίζουμε πως είχε τερματίσει στην 8η θέση της βαθμολογίας στο Yamaha R3 European Cup του 2021), είχε ήδη πολύ ανταγωνιστικούς χρόνους τις προηγούμενες ημέρες, στην άγνωστη για αυτόν ισπανική πίστα.

Δυστυχώς όμως η τύχη δεν ήταν με το μέρος του, καθώς την ημέρα των πρώτων επίσημων δοκιμαστικών αντιμετώπισε προβλήματα υγείας, αλλά και ένα “γραφειοκρατικό” πρόβλημα με τους κανονισμούς που αφορούσαν το εξοπλισμό του.

Σύμφωνα με την επίσημη θέση της ομάδας του, ο Γιάννης Περιστεράς εμφάνισε συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης που τον ανάγκασαν να μην λάβει μέρος στα δοκιμαστικά.

Ταυτόχρονα, κατά την διάρκεια του τεχνικού ελέγχου (όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του Motosprint και του GPOne) η οργάνωση ζήτησε από την ομάδα του να έχει δύο κράνη με την καινούρια έγκριση της FIM, κάτι που σύμφωνα με τους ανθρώπους της ομάδας του δεν αναφερόταν στους κανονισμούς της κατηγορίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ομάδα του Γιάννη Περιστερά δήλωσε πως το συγκεκριμένο πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί άμεσα επιτόπου, καθώς η SHOEI που είναι ο χορηγός του είχε τη δυνατότητα να του παρέχει εγκαίρως τα δύο κράνη με την ειδική σήμανση που απαιτεί η FIM, αλλά λόγω της κατάστασης της υγείας του Έλληνα αθλητή δεν υπήρχε λόγος να προχωρήσουν την διαδικασία. 

 

Για την ιστορία, η FIM είχε ανακοινώσει το 2018 πως από το 2019 σε όλες τις διοργανώσεις αγώνων ταχύτητας υπό την επίβλεψή της (δηλαδή και τα εθνικά πρωταθλήματα που γίνονται από τα μέλη της) θα πρέπει τα κράνη των αναβατών να έχουν και την δική της αγωνιστική έγκριση τύπου.

Στην πράξη η εφαρμογή αυτής της απόφασης δεν έγινε άμεσα, με εξαίρεση τις διοργανώσεις της DORNA.

 

Ακολουθεί το σχετικό ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ομάδας:

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  (ευχαριστουμε για την κοινοποιηση)

 

Άτυχος ο Γιάννης Περιστεράς #81 στην Αραγκόν

 

 

Ο 16χρονος Έλληνας οδηγός που ήταν προγραμματισμένο να κάνει το ντεμπούτο του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα WSSP300 δεν κατάφερε τελικά να ξεκινήσει τον Αγώνα.

Μετά τις Επίσημες Δοκιμές την περασμένη Τρίτη και το εξαιρετικά επιτυχημένο του ξεκίνημα με χρόνο κοντά στους πρώτους σε μια πίστα που πρωτο-αντίκρυσε το πρωί εκείνης της ημέρας, οι προσδοκίες της Ιταλικής ομάδας ProGP Racing ήταν πολύ υψηλές και μάλιστα ο ιδιοκτήτης και διευθυντής της ομάδας Omar Menghi, είπε ότι ο Γιάννης Περιστεράς είναι πράγματι ένας ταλαντούχος και γρήγορος οδηγός και ότι πήγε πολύ καλύτερα από ότι περίμενε ο ίδιος και η ομάδα.

Όμως προβλήματα με το στομάχι του έριξαν στο κρεβάτι το νεαρό οδηγό που έχασε πολλές από τις δυνάμεις του, έτσι οι γιατροί και η ομάδα αποφάσισαν ότι ήταν καλύτερο για την ασφάλειά του να μην αγωνιστεί.

Εντωμεταξύ Ιταλικά, Ισπανικά και Ελληνικό σάιτ, έγραψαν ότι ο Γιάννης δεν αγωνίστηκε επειδή το κράνος που παρουσίασε στον τεχνικό έλεγχο ήταν εκτός προδιαγραφών FIM, πράγμα που διέψευσε ο Omar Menghi, καθώς και ο Γιάννης Τζωρτζόπουλος, εισαγωγέας του συγκεκριμένου Shoei X-Spirit III προδιαγραφών FIM. Μάλιστα με το ίδιο κράνος ο οδηγός έτρεξε πέρυσι στον Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Yamaha R3, που γίνεται μαζί με το παγκόσμιο WSBK και πέρασε από τον ίδιο τεχνικό έλεγχο του εξοπλισμού ασφαλείας των οδηγών. Πράγματι υπήρξε ένα θέμα στον έλεγχο, λόγω μιας μικρής γρατζουνιάς του κράνους από ελαφρά πτώση, αλλά φυσικά αυτό δεν επηρεάζει το αν το κράνος ήταν όντως προδιαγραφών FIM.

Επίσης η ομάδα δεν προχώρησε στο να αγοράσει ένα νέο κράνος, απλά επειδή δεν μπορούσε να συμμετάσχει ο οδηγός λόγω του προβλήματος της υγείας του.

 

ΟΜΑΡ ΜΕΝΓΚΙ – Ιδιοκτήτης ProGP Racing

“Ήταν μεγάλη ατυχία το γεγονός ότι μια ημέρα πριν το ξεκίνημα του Αγώνα ο Γιάννης Περιστεράς αντιμετώπισε θέμα υγείας, ειδικά μετά τις εξαιρετικές επιδόσεις του στις δοκιμές της Τρίτης. Ελπίζουμε να επιστρέψει όσο γρηγορότερα γίνεται στις προπονήσεις για τον 2ο Αγώνα της χρονιάς. Δεν είπαμε ποτέ ότι το κράνος του ήταν εκτός προδιαγραφών FIM, αλλά απλά ότι ήταν ελαφρά χτυπημένο, κάτι που θα αντιμετωπίζαμε αν χρειαζόταν. Όπως και νάχει η ασφάλεια του οδηγού μας έχει πάντα τον πρώτο λόγο”.

 

Ο άτυχος Έλληνας οδηγός παρακολούθησε τις πρώτες δοκιμές από το κρεβάτι “του πόνου” και στενοχωρήθηκε για το γεγονός ότι με το χρόνο που είχε πετύχει θα ήταν στη δεκάδα των αποτελεσμάτων.

Τώρα η ομάδα προσανατολίζεται στη σωστή προετοιμασία για τον επόμενο Αγώνα στο Άσσεν της Ολλανδίας, στις 22-24 Απριλίου.

 

Την προσπάθεια υποστηρίζουν οι: Yamaha ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, Visit Greece, Kenon caffe Le Greche, MouratisGP, SHOEI, IXS, SIDI, TZORTZOPOULOS MOTO & FASHION, Pirelli – INTRAMOTO, TECNO MOTO Performance, Akrapovic, DNA Filters, KARASSULIS International Transport, Georgopoulos Racing, ΡΟΥΣΙΑΝΙΔΗΣ-Gimoto, Extreme Track Days, Rider Repair Graphics, Extra Products Tassoulis, Papastavrou Shops, RISE, AM Παπαγεωργίου, Tsokos Racing, MGP.gr, DXL Graphics, Peristeras Tyres.