Jan Mohr - Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος, τα ρεκόρ είναι για να σπάνε!

Δύο νέα επίσημα ρεκόρ πίστας στο Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών, για τις κατηγορίες SBK και SSP300, στο πλαίσιο του Βαλκανικού Πρωταθλήματος Μοτοσυκλέτας
motomag Jan Mohr – Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος, τα ρεκόρ είναι για να σπάνε!
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

18/10/2023

Πριν λίγες ημέρες διαβάσατε στο MOTO, τα όσα συνέβησαν στον τελευταίο γύρο του Βαλκανικού Πρωταθλήματος Μοτοσυκλέτας στο Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών, όπου στο πλαίσιο του θεσμού είχαμε την κατάρριψη δύο ρεκόρ στις κατηγορίες SBK και SSP300, με τους Mohr και Μαυρόπουλο να σημειώνουν νέο ρεκόρ ταχύτερου γύρου πίστας με BMW M1000RR και Yamaha YZFR3 αντίστοιχα.

Η φράση “τα ρεκόρ είναι για να σπάνε” δεν είναι τυχαία καθώς τίποτα δεν κρατά για πάντα και ειδικότερα στον χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Στο πλαίσιο του καταληκτικού γύρου του Βαλκανικού Πρωταθλήματος Μοτοσυκλέτας 2023 που έλαβε χώρα στο Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών στις 14 και 15 Οκτωβρίου, εκτός από τις ωραίες μάχες μεταξύ των αναβατών είδαμε να καταρρίπτονται τα ρεκόρ ταχύτερου γύρου πίστας στις κατηγορίες SBK και SSP300.

Mohr

Όσον αφορά την κατηγορία SBK, ο απόλυτος πρωταγωνιστής του τελευταίου γύρου του BMU ήταν ο Αυστριακός Jan Mohr ο οποίος έκανε για δεύτερη φορά την εμφάνιση του στο Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών καθώς το 2022 είχε αντικαταστήσει τον τραυματία Martin Choy. O Mohr ο οποίος αγωνίζεται στο Γερμανικό Πρωτάθλημα Μοτοσυκλετών, ήρθε στις Σέρρες με ένα BMW M 1000 RR της βουλγαρικής ομάδας Bike Build Racing, έχοντας μικρή εμπειρία όσον αφορά την ελληνική πίστα, ωστόσο με το καλημέρα τα χρονόμετρα έδειξαν τρελά νούμερα. Έτσι, ο Αυστριακός με το M 1000 RR στις χρονομετρημένες δοκιμές της Παρασκευής κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ ταχύτερου γύρου στην κατηγορία SBK, το οποίο κρατούσε από το 2019 ο Βούλγαρος Angel Karanyotov ο οποίος με το Ducati Panigale V4R είχε πετύχει 1:17.614. Ο Mohr αρχικά σημείωσε 1:17.502, ενώ λίγο αργότερα κατέβασε και άλλο το χρόνο στο 1:17.482, με τον Αυστριακό να αφήνει το καλύτερο για το τέλος πετυχαίνοντας με το M 1000 RR εκ νέου ρεκόρ ταχύτερου γύρου πίστας, με 1:17.182! Κάτι τέτοιο φυσικά έφερε χαμόγελα στην ομάδα του Mohr, Bike Build Racing καθώς το φαβορί για την επικράτηση είχε ήδη βρεθεί από τις ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής στο Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών. Τα προγνωστικά που ήθελαν τον Mohr να κερδίζει επιβεβαιώθηκαν καθώς ο Αυστριακός κέρδισε με άνεση και τους δύο αγώνες, με τον Martin Choy ο οποίος αγωνιζόταν με ένα BMW S 1000 RR να μην μπορεί να ακολουθήσει τον ρυθμό του πρωτοπόρου. Η διαφορά των δύο μοτοσυκλετών ήταν αναμφισβήτητη ωστόσο παράλληλα κι ο Mohr ήταν οδηγικά σε άλλο επίπεδο και αυτό φαινόταν και από το γυρολόγιο του. Ο Αυστριακός μπορεί να είχε στη διάθεση του ένα BMW M 1000 RR ωστόσο ο απόλυτος κριτής στους αγώνες είναι το χρονόμετρο και αυτό έδειξε 1:17.182, με αποτέλεσμα ο Jan Mohr από εδώ και στο εξής να κρατά τον ταχύτερο γύρο που έχει επιτευχθεί ποτέ στο Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών.

Mavropoulos

Νέο ρεκόρ ταχύτερου χρόνου είχαμε όμως και στην κατηγορία SSP300 αυτή τη φορά από έναν Έλληνα αναβάτη. Ο λόγος για τον Κωνσταντίνο Μαυρόπουλο της ARP Racing Academy ο οποίος με το Yamaha YZF-R3 κατάφερε όχι μόνο να αναδειχθεί Πρωταθλητής Ελλάδας και Πρωταθλητής Βαλκανίων BMU 2023 στις Σέρρες αλλά να σημειώσει και νέο ρεκόρ ταχύτερου χρόνου πίστας για την κατηγορία SSP300. O νεαρός αναβάτης στη διαδικασία της pole position σημείωσε 1:23.832 καταρρίπτοντας το ρεκόρ 1:24.128 που κρατούσε ο Γιάννης Περιστεράς από το 2023.

Ο καταληκτικός γύρος του Βαλκανικού Πρωταθλήματος Moτοσυκλέτας στο Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών πρόσφερε αν μη τι άλλο αγωνιστικές συγκινήσεις και τίτλους, αλλά έθεσε και νέους στόχους για όλους, με τα ρεκόρ που πέτυχαν οι Jan Mohr και Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος.

Mohr Mavropoulos

Η Γ.Γ. Αθλητισμού κήρυξε αναδρομικά έκπτωτο το Δ.Σ. της ΑΜΟΤΟΕ με ενέργειες του ΣΑΜΑΕ

Προσωρινή διοικούσα και νέες εκλογές
Η Γ.Γ. Αθλητισμού κήρυξε αναδρομικά έκπτωτο το Δ.Σ. της ΑΜΟΤΟΕ με ενέργειες του ΣΑΜΑΕ
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

13/12/2023

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΜΟΤΟΕ «Αθλητική Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδος» κηρύχθηκε έκπτωτο σήμερα με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού που δημοσιεύθηκε στην διαύγεια.

Είχε προηγηθεί έγγραφη καταγγελία της Προέδρου του Συνδέσμου Αθλητών Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος (ΣΑΜΑΕ) κας Γιώτας Δελαγραμμάτικα και έπειτα από ενέργειες της Γεν. Γραμ. Αθλητισμού βρέθηκε πως δεν υπήρχε εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 9 του άρθρου 3 του Ν.2725/99.

Πιο συγκεκριμένα: Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΜΟΤΟΕ δεν εξέδωσε διαπιστωτική πράξη έκπτωσης για τον αντιπρόεδρο κ. Γεροντάκη Νικόλαο και τα μέλη των επιτροπών Αγώνων κ. Τσάγκλα Νικόλαο και κ. Μουρίκη Φωτάγγελο ως όφειλε.

Τι λέει ο νόμος που αναφέρεται πιο πάνω στις βασικές παραγράφους που βρέθηκαν οι λόγοι για την έκπτωση όλων των μελών του ΔΣ:

3. Οι εν ενεργεία διαιτητές ομαδικού αθλήματος, μέλη των οικείων συνδέσμων διαιτητών και οι εν ενεργεία προπονητές του οικείου κλάδου άθλησης, δεν επιτρέπεται να είναι μέλη αθλητικού σωματείου που καλλιεργεί τον ίδιο κλάδο άθλησης. Επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, ο εν ενεργεία προπονητής ενός αθλήματος ή κλάδου άθλησης να είναι μέλος αθλητικού σωματείου που καλλιεργεί το ίδιο άθλημα ή τον ίδιο κλάδο άθλησης και να μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο και στα άλλα όργανα αυτού, καθώς και σε καταστατικά όργανα υπερκείμενης ένωσης ή αθλητικής ομοσπονδίας, αν, ως αθλητής, έχει κατακτήσει 1η έως 8η νίκη σε θερινούς ή χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες. Η κατά παράβαση της διάταξης αυτής συμμετοχή σε αρχαιρεσίες αθλητικού σωματείου, ένωσης ή ομοσπονδίας και η τυχόν εκλογή είναι αυτοδίκαια άκυρες. Ως διαιτητές, για την εφαρμογή της διάταξης αυτής, θεωρούνται επίσης οι επόπτες, οι σημειωτές, οι κριτές, οι χρονομέτρες, οι αφέτες, οι παρατηρητές, καθώς και όσοι, με οποιονδήποτε τρόπο, συμμετέχουν σε διαιτητικό έργο ομαδικού αθλήματος. Όποιος καταθέτει στην οικεία αθλητική ομοσπονδία την άδεια άσκησης επαγγέλματος προπονητή, παύει να λογίζεται ως «εν ενεργεία προπονητής», μετά από την πάροδο δύο (2) μηνών από την κατάθεση.

9. α) Πρόσωπα στα οποία συντρέχει οποιοδήποτε από τα κωλύματα του παρόντος άρθρου χάνουν αυτοδικαίως την ιδιότητά τους.

β) Η διαπιστωτική πράξη της έκπτωσης εκδίδεται από το διοικητικό συμβούλιο ή την εκτελεστική επιτροπή, κατά περίπτωση, του οικείου φορέα μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών αφότου έλαβε γνώση του κωλύματος. Σε περίπτωση παρέλευσης άπρακτης της ως άνω προθεσμίας, η πράξη εκδίδεται από το αρμόδιο, σύμφωνα με τον ν. 4622/2019 (Α΄ 133), όργανο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, μέσα στην ίδια ως άνω προθεσμία. Με την ίδια πράξη κηρύσσονται έκπτωτα από το αξίωμα του μέλους του Δ.Σ. ή της Εκτελεστικής Επιτροπής τα υπαίτια για τη μη έκδοση της ως άνω πράξης μέλη αυτών, τα οποία αντικαθίστανται κατά τις ισχύουσες διατάξεις.»

Παρακάτω η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού όπως ανέβηκε στην διαύγεια.

Η «μπάλα» τώρα είναι στα σωματεία και τις λέσχες που θα κληθούν να ξανά κάνουν εκλογές ώστε να μην επαναληφθούν παρατυπίες τέτοιου τύπου και από την νέα χρονιά.