Jan Mohr - Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος, τα ρεκόρ είναι για να σπάνε!

Δύο νέα επίσημα ρεκόρ πίστας στο Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών, για τις κατηγορίες SBK και SSP300, στο πλαίσιο του Βαλκανικού Πρωταθλήματος Μοτοσυκλέτας
motomag Jan Mohr – Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος, τα ρεκόρ είναι για να σπάνε!
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

18/10/2023

Πριν λίγες ημέρες διαβάσατε στο MOTO, τα όσα συνέβησαν στον τελευταίο γύρο του Βαλκανικού Πρωταθλήματος Μοτοσυκλέτας στο Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών, όπου στο πλαίσιο του θεσμού είχαμε την κατάρριψη δύο ρεκόρ στις κατηγορίες SBK και SSP300, με τους Mohr και Μαυρόπουλο να σημειώνουν νέο ρεκόρ ταχύτερου γύρου πίστας με BMW M1000RR και Yamaha YZFR3 αντίστοιχα.

Η φράση “τα ρεκόρ είναι για να σπάνε” δεν είναι τυχαία καθώς τίποτα δεν κρατά για πάντα και ειδικότερα στον χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Στο πλαίσιο του καταληκτικού γύρου του Βαλκανικού Πρωταθλήματος Μοτοσυκλέτας 2023 που έλαβε χώρα στο Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών στις 14 και 15 Οκτωβρίου, εκτός από τις ωραίες μάχες μεταξύ των αναβατών είδαμε να καταρρίπτονται τα ρεκόρ ταχύτερου γύρου πίστας στις κατηγορίες SBK και SSP300.

Mohr

Όσον αφορά την κατηγορία SBK, ο απόλυτος πρωταγωνιστής του τελευταίου γύρου του BMU ήταν ο Αυστριακός Jan Mohr ο οποίος έκανε για δεύτερη φορά την εμφάνιση του στο Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών καθώς το 2022 είχε αντικαταστήσει τον τραυματία Martin Choy. O Mohr ο οποίος αγωνίζεται στο Γερμανικό Πρωτάθλημα Μοτοσυκλετών, ήρθε στις Σέρρες με ένα BMW M 1000 RR της βουλγαρικής ομάδας Bike Build Racing, έχοντας μικρή εμπειρία όσον αφορά την ελληνική πίστα, ωστόσο με το καλημέρα τα χρονόμετρα έδειξαν τρελά νούμερα. Έτσι, ο Αυστριακός με το M 1000 RR στις χρονομετρημένες δοκιμές της Παρασκευής κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ ταχύτερου γύρου στην κατηγορία SBK, το οποίο κρατούσε από το 2019 ο Βούλγαρος Angel Karanyotov ο οποίος με το Ducati Panigale V4R είχε πετύχει 1:17.614. Ο Mohr αρχικά σημείωσε 1:17.502, ενώ λίγο αργότερα κατέβασε και άλλο το χρόνο στο 1:17.482, με τον Αυστριακό να αφήνει το καλύτερο για το τέλος πετυχαίνοντας με το M 1000 RR εκ νέου ρεκόρ ταχύτερου γύρου πίστας, με 1:17.182! Κάτι τέτοιο φυσικά έφερε χαμόγελα στην ομάδα του Mohr, Bike Build Racing καθώς το φαβορί για την επικράτηση είχε ήδη βρεθεί από τις ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής στο Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών. Τα προγνωστικά που ήθελαν τον Mohr να κερδίζει επιβεβαιώθηκαν καθώς ο Αυστριακός κέρδισε με άνεση και τους δύο αγώνες, με τον Martin Choy ο οποίος αγωνιζόταν με ένα BMW S 1000 RR να μην μπορεί να ακολουθήσει τον ρυθμό του πρωτοπόρου. Η διαφορά των δύο μοτοσυκλετών ήταν αναμφισβήτητη ωστόσο παράλληλα κι ο Mohr ήταν οδηγικά σε άλλο επίπεδο και αυτό φαινόταν και από το γυρολόγιο του. Ο Αυστριακός μπορεί να είχε στη διάθεση του ένα BMW M 1000 RR ωστόσο ο απόλυτος κριτής στους αγώνες είναι το χρονόμετρο και αυτό έδειξε 1:17.182, με αποτέλεσμα ο Jan Mohr από εδώ και στο εξής να κρατά τον ταχύτερο γύρο που έχει επιτευχθεί ποτέ στο Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών.

Mavropoulos

Νέο ρεκόρ ταχύτερου χρόνου είχαμε όμως και στην κατηγορία SSP300 αυτή τη φορά από έναν Έλληνα αναβάτη. Ο λόγος για τον Κωνσταντίνο Μαυρόπουλο της ARP Racing Academy ο οποίος με το Yamaha YZF-R3 κατάφερε όχι μόνο να αναδειχθεί Πρωταθλητής Ελλάδας και Πρωταθλητής Βαλκανίων BMU 2023 στις Σέρρες αλλά να σημειώσει και νέο ρεκόρ ταχύτερου χρόνου πίστας για την κατηγορία SSP300. O νεαρός αναβάτης στη διαδικασία της pole position σημείωσε 1:23.832 καταρρίπτοντας το ρεκόρ 1:24.128 που κρατούσε ο Γιάννης Περιστεράς από το 2023.

Ο καταληκτικός γύρος του Βαλκανικού Πρωταθλήματος Moτοσυκλέτας στο Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών πρόσφερε αν μη τι άλλο αγωνιστικές συγκινήσεις και τίτλους, αλλά έθεσε και νέους στόχους για όλους, με τα ρεκόρ που πέτυχαν οι Jan Mohr και Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος.

Mohr Mavropoulos

Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών - Ξεκίνησαν έργα αναβάθμισης

Τηλεχειριζόμενη προστατευτική μπάρα στην είσοδο των paddock, αποκατάσταση οδοστρώματος pit-lane, κ.α.
Αναβάθμιση Αυτοκινητοδρομίου Σερρών
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/4/2024

"Το Αυτοκινητοδρόμιο εισέρχεται, κυριολεκτικά σε μία νέα εποχή. Θέλουμε να θέσουμε ξανά τον πήχη ψηλά", δήλωσε ο Πρόεδρος του Αυτοκινητοδρομίου Σερρών, Κωνσταντίνος Μπέγος, δίνοντας το στίγμα της νέας διοίκησης για την καινούρια προσπάθεια αναβάθμισής της πίστας.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος Βασίλειος Κοτέογλου επισήμανε, ότι "το Αυτοκινητοδρόμιο απαλλάσσεται πλέον από προβλήματα του παρελθόντος που επηρέασαν την εύρυθμη λειτουργία του, αλλά και την ασφάλεια των φίλων του μηχανοκίνητου αθλητισμού που προσέρχονται για προπονήσεις. Τα κακώς κείμενα διορθώνονται και με τις αναγκαίες παρεμβάσεις η πίστα μας θα είναι ασφαλής για όλους, ιδίως για τους μοτοσυκλετιστές, για τους οποίους σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξε κι επικίνδυνη” διευκρίνισε. Ειδικότερα, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος σημείωσαν ότι με μια σειρά κινήσεων το νέο διοικητικό συμβούλιο στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των υποδομών του Αυτοκινητοδρομίου, αλλά παράλληλα και στην καθιέρωση της νέας, σύγχρονης ταυτότητάς του.

“Εκφράζοντας τη βούληση της Δημάρχου για περαιτέρω ανάπτυξη και προώθηση του» συνέχισε ο κ. Μπέγος «το Αυτοκινητοδρόμιο, για τη νέα δημοτική αρχή, δεν αποτελεί αγγαρεία ή απλώς ένα βαρίδιο. Είναι ίσως το σημαντικότερο εργαλείο για την επίτευξη της πολυπόθητης εξωστρέφειας του Δήμου Σερρών”.

Χαρακτηριστικές οι επισημάνσεις του προέδρου, ο οποίος τόνισε: “Για να μπορέσουμε ν’ ανταποκριθούμε στις σύγχρονες ανάγκες και στον διεθνή ανταγωνισμό πρέπει να είμαστε ένα βήμα μπροστά. Δυστυχώς διαπιστώσαμε μία εγκατάλειψη σε πλήρη αναντιστοιχία με το όραμα των δημιουργών του Αυτοκινητοδρομίου και των προσδοκιών του σερραϊκού λαού. Ωστόσο, η νέα αυτή εικόνα και φιλοσοφία είναι εμφανής στους επισκέπτες του Αυτοκινητοδρομίου, καθώς οι αντιδράσεις τους, όπως των αθλητών και των διοργανωτών είναι θετικές και ενθαρρυντικές”.

Κλείνοντας τις δηλώσεις τους στα σερραϊκά μέσα ενημέρωσης, τόσο, ο πρόεδρος, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος ξεκαθάρισαν ότι "στην απ΄ εδώ και στο εξής πορεία του Αυτοκινητοδρομίου απαιτούνται σοβαρότητα, διαφάνεια κι επαγγελματισμός, ενώ δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά φαινόμενα, μέθοδοι και πρακτικές του παρελθόντος που αποτέλεσαν τροχοπέδη στη λειτουργία του και αιτία δυσφήμισής του."

Ενημερώνοντας την τοπική κοινωνία και τους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού οι κ.κ. Μπέγος και Κοτέογλου επισήμαναν τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί βεβαιώνοντας ότι “από τη πρώτη στιγμή η προσπάθειά μας εστίασε στο νοικοκύρεμα του Αυτοκινητοδρομίου και στη διασφάλιση όλων εκείνων των προϋποθέσεων για τη μελλοντική αναπτυξιακή του πορεία”.

Ενδεικτικές και οι εργασίες που έγιναν μέχρι τώρα:

- Αποκατάσταση περίφραξης στην περίμετρο του Αυτοκινητοδρομίου-Αναβάθμιση της υποδομής με κοπή κι απομάκρυνση δέντρων, της άναρχης βλάστησης, παλαιών ελαστικών, κ.α.

- Αναβάθμιση ασφάλειας του Αυτοκινητοδρομίου με την ελεγχόμενη πλέον είσοδο-έξοδο από και προς τους χώρους του. Εγκατάσταση και λειτουργία τηλεχειριζόμενης προστατευτικής μπάρας στην είσοδο των paddocks.

- Τακτοποίηση-χαρτογράφηση-λειτουργική αναβάθμιση του δικτύου καλωδιώσεων της υποδομής RAC που στηρίζει διαδυκτιακά το Αυτοκινητοδρόμιο.

- Παράλληλη αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτρονικών υπολογιστών στoν χώρο υποδοχής (reception) του Αυτοκινητοδρομίου.

- Αποκαθήλωση του οδοστρώματος της pit lane κι αποκατάστασή του σε όλο το μήκος της, από την αρχή της (στο ύψος της start lane) μέχρι και την συμβολή της με την κεντρική πίστα (στο ύψος της στροφής 16).

- Οι παρόμοιες εργασίες εκτελέστηκαν από τα συνεργεία της αυτής εταιρείας-την ίδια ημέρα-και στην υπόγεια κεντρική είσοδο-έξοδο του Αυτοκινητοδρομίου και στην οδό που οδηγεί ως τις κεντρικές κτιριακές εγκαταστάσεις του, με στόχο την αναβάθμιση-διασφάλιση της εύρυθμης προσβασιμότητας στους χώρους του.

- Προμήθεια τηλεοράσεων-τηλεοπτικών οθονών που θα εγκατασταθούν σε όλα τα boxes του Αυτοκινητοδρομίου, με σκοπό την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους εκάστοτε ενοικιαστές τους.

- Συντήρηση-αισθητική αναβάθμιση των εσωτερικών χώρων του κεντρικού κτηρίου του Αυτοκινητοδρομίου με τον ελαιοχρωματισμό του διαδρόμων κι αιθουσών του.

- Προστατευτικά κολωνάκια σήμανσης προς βελτιστοποίηση της λειτουργικότητας της πίστας.

- Νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων χώρων ή εγκαταστάσεων του Αυτοκινητοδρομίου.

- Δημιουργία νέας διόδου πεζών από την πάρκινγκ έως τους χώρους του Αυτοκινητοδρομίου και το κεντρικό κτίριο, για την εύκολη κι ασφαλή μετακίνησή τους.

- Συντήρηση-καθαρισμός του δικτύου κλιματιστικών μηχανημάτων και του σχετικού εξοπλισμού του Αυτοκινητοδρομίου.

- Δενδροφύτευση κατά μήκος της οδού που οδηγεί στην υπόγεια διάβαση, είσοδο-έξοδο του Αυτοκινητοδρομίου. Αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση.

- Εμπλουτισμός κι αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Αυτοκινητοδρομίου με την προμήθεια αναγκαίων μηχανημάτων (γεωργικού ελκυστήρα-τρακτέρ πολλαπλών χρήσεων για τη συντήρηση των γηπέδων και των εξωτερικών χώρων κ.α.)