Dakar 2017: 8η μέρα

Δεύτερη νίκη για τον Barreda, απομακρύνεται ο Sunderland
11/1/2017

Ο πρώτος αναβάτης με δύο νίκες σε σκέλη του φετινού Dakar είναι ο Joan Barreda. Ο 33 ετών Ισπανός ήταν και πάλι ταχύτατος, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Matthias Walkner και πιο πίσω τον πρωτοπόρο του αγώνα Sam Sunderland.

“Το Dakar δεν κερδίζεται στις καλές μέρες αλλά στις κακές,” δήλωσε ο Sunderland μετά τον τερματισμό της ημέρας. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ δεν ξεκίνησε καλά την ειδική και βρέθηκε και με λερωμένη τη μάσκα του, είχε το καθαρό μυαλό να σταματήσει και να την αλλάξει ώστε να μη ρισκάρει μια πτώση.

 

Ο Sam Sunderland - KTM:
Η διαδρομή
Για τρίτο συνεχόμενο σκέλος ο καιρός και οι έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών είχαν ως αποτέλεσμα να αλλάξει η διαδρομή και να αφαιρεθούν κομμάτια από την ειδική λόγω παραφουσκωμένων ποταμών . Έτσι αντί για τα προγραμματισμένα χρονομετρημένα 492χλμ οι αναβάτες έκαναν 73χλμ λιγότερα, ξεκινώντας από την Uyuni της Βολιβίας και φτάνοντας μέχρι τη Salta της Αργεντινής, πάντα σε υψόμετρο άνω των 3.000μέτρων.

Το πρώτο κομμάτι της διαδρομής ήταν και το πιο δύσκολο καθώς το λασπώδες τερέν σε συνδυασμό με την ομίχλη και την χαμηλή ορατότητα απαιτούσε πολλή προσοχή από τους αναβάτες. Αντίθετα, τα τελευταία 200χλμ της ειδικής ήταν αυτά που ευχαριστήθηκαν οι περισσότεροι. Η μέρα ήταν δύσκολη και για τα πληρώματα υποστήριξης, που δεν κατάφεραν ποτέ να φτάσουν στην Salta. Αντιθέτως σταμάτησαν σχεδόν 200χλμ πριν την πόλη της βόρειας Αργεντινής και περίμεναν εκεί τους αγωνιζόμενους.

 

Μια ινδική μοτοσυκλέτα στην πρώτη δεκάδα!
Ο Joaquim Rodrigues σημείωσε τον 16ο χρόνο της ημέρας και σκαρφάλωσε στη 10η θέση της Γενικής κατάταξης. Ο 35 ετών Πορτογάλος αγωνίζεται με μοτοσυκλέτα της ινδικής Hero που προετοιμάζει η Γερμανική Speedbrain. Πρόκειται για μια εξέλιξη της RR 450 που είχε αρχικά σχεδιάσει η BMW όταν οι Γερμανοί ονειρέυονταν διακρίσεις στο αγωνιστικό rally/endure.

 

Ο Rodriques έχει team-mate τον Ινδό Santosh που μετά το όγδοο σκέλος βρίσκεται στην 47η θέση. H Hero είναι η μεγαλύτερη ινδική εταιρεία κατασκευής μοτοσυκλετών και κατέχει το 49% της αμερικάνικης Erik Buell Racing.

 
Το φιλανθρωπικό πρόσωπο του Dakar
Δεν είναι λίγοι αυτοί που επικρίνουν τον αγώνα για τα υπερβολικά οικονομικά μεγέθη του και το γεγονός πως εκτυλίσσεται σε μερικές από τις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη. Η απάντηση της διοργανώτριας εταιρεία του Dakar (ASO) ήρθε με δωρεά 112 εκατομμύριων δολαρίων σε μη κερδοσκοπική οργάνωση που μάχεται κατά της φτώχειας στη Λατινική Αμερική.
 

Ο Matthias Walkner - KTM:

 

8ο σκέλος:
Ο Joan Barreda Bort παγιδεύεται στη λάσπη:

 

8ο σκέλος - το τοπίο της ημέρας:

 

Dakar Rally 2017 – Σκέλος 8o

1. Joan Barreda (ESP), Honda, +04:28:21

2. Matthias Walkner (AUT), KTM, +00:03:51

3. Sam Sunderland (GBR), KTM, +00:03:54

4. Michael Metge (FRA), Honda, +00:04:25

5. Xavier de Soultrait (FRA), +00:06:00

6. Paulo Goncalves (POR), Honda, +00:07:06

7. Todd Smith (AUS), KTM, +00:07:07

8. Pela Renet (FRA), Husqvarna, +00:09:26

9. Xavier de Soultrait (FRA), +00:09:31

10. Gerard Farres (ESP), KTM, +00:09:42

 

Γενική κατάταξη μετά το 8o σκέλος

1. Sam Sunderland (GBR), KTM, 22:01:08

2. Pablo Quintanilla (CHL), Husqvarna, +00:20:58

3. Adrien Van Beveren (FRA), Yamaha, +00:28:49

4. Matthias Walkner (AUT), KTM, 00:34:14

5. Gerard Farres Guell (ESP), KTM, + 00:34:24

6. Xavier de Soultrait (FRA), Yamaha, + 00:50:10

7. Pela Renet (FRA), Husqvarna, + 01:08:09

8. Paulo Goncalves (POR), Honda, + 01:08:34

9. Joan Barreda (ESP), Honda, + 01:10:53

10. Joaquim Rodrigues, Hero, + 01:36:00

 

Ετικέτες

Enduro Καρδίτσα MEGA GALLERY: Η Λίμνη Πλαστήρα σε enduro δράση!

Μεγάλη συλλογή φωτογραφιών από τον τρίτο αγώνα Enduro
Enduro Καρδίτσα MEGA GALLERY: Η Λίμνη Πλαστήρα σε enduro δράση!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

19/5/2023

Ο τρίτος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Enduro ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις σε ειδυλλιακό μέρος με φανταστικές ειδικές διαδρομές, με την μία από αυτές να είναι δίπλα στην λίμνη Πλαστήρα.

Μπόλικες συμμετοχές, μία βασική διαφορά του φετινού πρωταθλήματος σε σχέση με την περσινή αγωνιστική σεζόν, αυξημένος ανταγωνισμός και καλές συνθήκες για οδήγηση στο χώμα συνέθεταν ένα σκηνικό για καταπληκτικό αγώνα.

Ωστόσο η ομίχλη οδήγησε στην ακύρωση, όπως αρχικά είναι ανακοινωθεί και με καταμέτρηση αργότερα της απόστασης που είχε καλυφθεί για πρόωρη διακοπή του.

Αυτό οδήγησε πολλούς αναβάτες σε παράπονα θεωρώντας πως δεν είχε καλυφθεί η απόσταση που ορίζει ο κανονισμός για να μην ακυρωθεί ο αγώνας που σημαίνει και επιστροφή του αντιτίμου συμμετοχής και κάλυψη όλων των εξόδων από τον διοργανωτή.

Επίσης στο ΜΟΤΟ υπήρχαν αρκετές μαρτυρίες για λάθος σήμανση σε κομβικό σημείο της διαδρομής που έστειλε αρκετούς αναβάτες σε διαφορετική κατεύθυνση με αποτέλεσμα να μην προλάβουν να ολοκληρώσουν την μισή απόσταση που είναι το ελάχιστο όριο. Αυτά είναι δύο διαφορετικά ζητήματα βέβαια και λάθη στην σήμανση σχεδόν πάντα υπάρχουν και υπάρχει τρόπος να καλυφθεί αυτό για τους αναβάτες που έχασαν χρόνο.

Θα πρέπει επίσης σε συνθήκες πολύ χαμηλής ορατότητας όπως αυτές που επικράτησαν εκείνη την στιγμή και εμπόδιζαν τους αναβάτες να συνεχίσουν με ασφάλεια, να μπορεί να διακοπεί ο αγώνας για λίγη ώρα. Πριν φτάσουμε στο σημείο να μιλάμε για ακύρωση ή για πρόωρη ολοκλήρωση, θα μπορούσε να γίνει μία διακοπή μέχρι η ομίχλη να διαλυθεί, όπως άλλωστε και έγινε μετά από περίπου μία ώρα. Με δεδομένο πως οι ομάδες δεν έχουν και την πολυτέλεια χρόνου μετά από κάθε αγώνα καθώς πρέπει ο καθένας να επιστρέψει στη βάση του, η διακοπή αυτή θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο περιθώριο πέρα του οποίου αν τα καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται να μιλάμε για πρόωρη ολοκλήρωση, όπως επίσης θα μπορούσαν να υπάρχουν και συντομότερες εναλλακτικές διαδρομές για να σενάριο σαν το παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση οι συνθήκες κάθε αγώνα είναι διαφορετικές και οι διοργανωτές καλούνται να πάρουν την καλύτερη δυνατή απόφαση σε ελάχιστο χρονικό περιθώριο. Η μηδενική ορατότητα σε αγώνα Enduro δεν γίνεται παρά να φέρνει την διακοπή του αγώνα, όπως και έγινε, καθώς η ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων είναι το πρώτο που μετράει.

Ο τρίτος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Enduro δεν ήταν λοιπόν ένας αγώνας που μπορεί κανείς να πανηγυρίσει για την νίκη, αλλά σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Ζώρας τερμάτισε πρώτος κάνοντας τα λιγότερα λάθη και καλύπτοντας παραπάνω από την ελάχιστη απόσταση με θεαματική οδήγηση.

Ακολουθεί ένα μεγάλο φωτογραφικό αφιέρωμα από το ΜΟΤΟ!
φωτογραφίες: Θοδωρής Ερμήλιος