Dakar 2017: 8η μέρα

Δεύτερη νίκη για τον Barreda, απομακρύνεται ο Sunderland
11/1/2017

Ο πρώτος αναβάτης με δύο νίκες σε σκέλη του φετινού Dakar είναι ο Joan Barreda. Ο 33 ετών Ισπανός ήταν και πάλι ταχύτατος, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Matthias Walkner και πιο πίσω τον πρωτοπόρο του αγώνα Sam Sunderland.

“Το Dakar δεν κερδίζεται στις καλές μέρες αλλά στις κακές,” δήλωσε ο Sunderland μετά τον τερματισμό της ημέρας. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ δεν ξεκίνησε καλά την ειδική και βρέθηκε και με λερωμένη τη μάσκα του, είχε το καθαρό μυαλό να σταματήσει και να την αλλάξει ώστε να μη ρισκάρει μια πτώση.

 

Ο Sam Sunderland - KTM:
Η διαδρομή
Για τρίτο συνεχόμενο σκέλος ο καιρός και οι έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών είχαν ως αποτέλεσμα να αλλάξει η διαδρομή και να αφαιρεθούν κομμάτια από την ειδική λόγω παραφουσκωμένων ποταμών . Έτσι αντί για τα προγραμματισμένα χρονομετρημένα 492χλμ οι αναβάτες έκαναν 73χλμ λιγότερα, ξεκινώντας από την Uyuni της Βολιβίας και φτάνοντας μέχρι τη Salta της Αργεντινής, πάντα σε υψόμετρο άνω των 3.000μέτρων.

Το πρώτο κομμάτι της διαδρομής ήταν και το πιο δύσκολο καθώς το λασπώδες τερέν σε συνδυασμό με την ομίχλη και την χαμηλή ορατότητα απαιτούσε πολλή προσοχή από τους αναβάτες. Αντίθετα, τα τελευταία 200χλμ της ειδικής ήταν αυτά που ευχαριστήθηκαν οι περισσότεροι. Η μέρα ήταν δύσκολη και για τα πληρώματα υποστήριξης, που δεν κατάφεραν ποτέ να φτάσουν στην Salta. Αντιθέτως σταμάτησαν σχεδόν 200χλμ πριν την πόλη της βόρειας Αργεντινής και περίμεναν εκεί τους αγωνιζόμενους.

 

Μια ινδική μοτοσυκλέτα στην πρώτη δεκάδα!
Ο Joaquim Rodrigues σημείωσε τον 16ο χρόνο της ημέρας και σκαρφάλωσε στη 10η θέση της Γενικής κατάταξης. Ο 35 ετών Πορτογάλος αγωνίζεται με μοτοσυκλέτα της ινδικής Hero που προετοιμάζει η Γερμανική Speedbrain. Πρόκειται για μια εξέλιξη της RR 450 που είχε αρχικά σχεδιάσει η BMW όταν οι Γερμανοί ονειρέυονταν διακρίσεις στο αγωνιστικό rally/endure.

 

Ο Rodriques έχει team-mate τον Ινδό Santosh που μετά το όγδοο σκέλος βρίσκεται στην 47η θέση. H Hero είναι η μεγαλύτερη ινδική εταιρεία κατασκευής μοτοσυκλετών και κατέχει το 49% της αμερικάνικης Erik Buell Racing.

 
Το φιλανθρωπικό πρόσωπο του Dakar
Δεν είναι λίγοι αυτοί που επικρίνουν τον αγώνα για τα υπερβολικά οικονομικά μεγέθη του και το γεγονός πως εκτυλίσσεται σε μερικές από τις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη. Η απάντηση της διοργανώτριας εταιρεία του Dakar (ASO) ήρθε με δωρεά 112 εκατομμύριων δολαρίων σε μη κερδοσκοπική οργάνωση που μάχεται κατά της φτώχειας στη Λατινική Αμερική.
 

Ο Matthias Walkner - KTM:

 

8ο σκέλος:
Ο Joan Barreda Bort παγιδεύεται στη λάσπη:

 

8ο σκέλος - το τοπίο της ημέρας:

 

Dakar Rally 2017 – Σκέλος 8o

1. Joan Barreda (ESP), Honda, +04:28:21

2. Matthias Walkner (AUT), KTM, +00:03:51

3. Sam Sunderland (GBR), KTM, +00:03:54

4. Michael Metge (FRA), Honda, +00:04:25

5. Xavier de Soultrait (FRA), +00:06:00

6. Paulo Goncalves (POR), Honda, +00:07:06

7. Todd Smith (AUS), KTM, +00:07:07

8. Pela Renet (FRA), Husqvarna, +00:09:26

9. Xavier de Soultrait (FRA), +00:09:31

10. Gerard Farres (ESP), KTM, +00:09:42

 

Γενική κατάταξη μετά το 8o σκέλος

1. Sam Sunderland (GBR), KTM, 22:01:08

2. Pablo Quintanilla (CHL), Husqvarna, +00:20:58

3. Adrien Van Beveren (FRA), Yamaha, +00:28:49

4. Matthias Walkner (AUT), KTM, 00:34:14

5. Gerard Farres Guell (ESP), KTM, + 00:34:24

6. Xavier de Soultrait (FRA), Yamaha, + 00:50:10

7. Pela Renet (FRA), Husqvarna, + 01:08:09

8. Paulo Goncalves (POR), Honda, + 01:08:34

9. Joan Barreda (ESP), Honda, + 01:10:53

10. Joaquim Rodrigues, Hero, + 01:36:00

 

Ετικέτες

EICMA: KOVE 450 Enduro RE - Με 47 ίππους και Εuro 5+ έγκριση τύπου

Δύο εκδόσεις με διαφορετική απόδοση, βάρος μόλις 120 κιλά και πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις με διαδρομές έως 310 χιλιοστά
Kove 450 Enduro RE
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

6/11/2026

Η KOVE παρουσιάσε την 450 Enduro RE, μία μονοκύλινδρη enduro μοτοσυκλέτα με κινητήρα 449,9 κυβικών εκατοστών, η οποία διατίθεται σε έκδοση προδιαγραφών Euro 5+ με δυνατότητα ταξινόμησης για χρήση στον δρόμο, αλλά και σε ισχυρότερη έκδοση αποκλειστικά για off-road χρήση.

Η κινεζική εταιρεία KOVE επεκτείνει την παρουσία της στην κατηγορία των καθαρόαιμων enduro με την 450 Enduro RE, που είχαμε δει και πέρσι στην EICMA, μία μοτοσυκλέτα σχεδιασμένη για απαιτητική χωμάτινη χρήση, η οποία στην έκδοση Euro 5+ μπορεί να κυκλοφορεί νόμιμα και σε δημόσιους δρόμους.

Ο κινητήρας είναι μονοκύλινδρος, τετράχρονος, υγρόψυκτος, με έναν επικεφαλής εκκεντροφόρο (SOHC) και χωρητικότητα 449,9 κυβικών εκατοστών. Στην έκδοση Euro 5+ αποδίδει 47 ίππους στις 9.500 στροφές και 4,08 κιλά στις 7.500 στροφές, με σχέση συμπίεσης 13:1 και διάμετρο επί διαδρομή εμβόλου 96 x 62,15 χιλιοστά. Η τροφοδοσία πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικού ψεκασμού της Bosch, με συμβατική γκαζιέρα με ντίζα, όπως και η ενεργοποίηση του πολύδισκου συμπλέκτη υγρού τύπου, που γίνεται επίσης με ντίζα. Το κιβώτιο διαθέτει έξι σχέσεις.

Kove 450 Enduro RE

Παράλληλα, η KOVE προσφέρει και μία έκδοση αποκλειστικά για εκτός δρόμου χρήση, με αυξημένη απόδοση στους 60,3 ίππους και 5,10 κιλά ροπής. Η συγκεκριμένη έκδοση έχει επίσης χαμηλότερο βάρος, στα 118 κιλά, έναντι των 120 κιλών της έκδοσης με έγκριση κυκλοφορίας.

Το πλαίσιο κατασκευάζεται από χάλυβα υψηλής αντοχής, με αφαιρούμενο υποπλαίσιο από κράμα αλουμινίου, ενώ αλουμινίου είναι και το ψαλίδι. Το μεταξόνιο φτάνει τα 1.490 χιλιοστά, με γωνία κάστερ 28 μοιρών και ίχνος 123 χιλιοστών. Το ύψος της σέλας βρίσκεται ψηλά, όπως θα περίμενε κανείς, στα 960 χιλιοστά, ενώ η απόσταση από το έδαφος φτάνει τα 285 χιλιοστά.

Kove 450 Enduro RE

Στον τομέα των αναρτήσεων συναντάμε πλήρως ρυθμιζόμενο ανεστραμμένο πιρούνι της Yu An, με διαδρομή 310 χιλιοστών, ενώ πίσω υπάρχει επίσης πλήρως ρυθμιζόμενο αμορτισέρ της ίδιας εταιρείας, με εξωτερικό δοχείο και διαδρομή τροχού 290 χιλιοστών.

Kove 450 Enduro RE

Στα φρένα υπάρχει ένας πλευστός δίσκος με διπίστονη δαγκάνα της Taisco εμπρός, καθώς και μονό δίσκο με μονοπίστονη δαγκάνα πίσω. Η έκδοση Euro 5+ διαθέτει δικάναλο ABS. Οι ακτινωτοί τροχοί με σαμπρέλα φέρουν ελαστικά διαστάσεων 90/90-21 εμπρός και 140/80-19 πίσω.

Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει οθόνη LCD για τις βασικές ενδείξεις, φωτιστικά σώματα LED εμπρός και πίσω, φώτα ημέρας DRL και LED φλας.

Kove 450 Enduro RE

Η μπαταρία είναι λιθίου, χωρητικότητας 4 Ah, ενώ η εξάτμιση κατασκευάζεται από ανοξείδωτο χάλυβα, με τον λαιμό που δείχνει ευμεγέθης πιθανότατα γιατί ενσωματώνει και τον καταλυτικό μετατροπέα (όπως μαρτυρούν και οι δύο αισθητήρες λ) να δείχνει αρκετά εκτεθειμένος.

Kove 450 Enduro RE

Το ρεζερβουάρ έχει χωρητικότητα 9,5 λίτρων και η KOVE ανακοινώνει τελική ταχύτητα 170 χλμ./ώρα για την έκδοση δρόμου.

Οι συνολικές διαστάσεις της μοτοσυκλέτας είναι 2.250 χιλιοστά μήκος, 862 χιλιοστά πλάτος και 1.265 χιλιοστά ύψος.

Kove 450 Enduro RE

Η δυνατότητα ταξινόμησης της έκδοσης Euro 5+ αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας KOVE, καθώς επιτρέπει τη μετακίνηση μέσω δημόσιων δρόμων, χωρίς να απαιτείται η μεταφορά της μοτοσυκλέτας με τρέιλερ.

Kove 450 Enduro RE