Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Enduro: Πρώτος γενικής ο Κίμων Καράμπελας – Φανταστικός πρώτος αγώνας στην Άμφισσα

Άργησε αλλά ξεκίνησε με ψηλά τον πήχη το Enduro
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

1/10/2022

Έναν αγώνα με φανταστικές διαδρομές χάρισε η Άμφισσα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Enduro, οπότε αύριο η αυριανή επανάληψή του ως δεύτερος αγώνας, είναι ήδη κάτι που περιμένουν οι συμμετέχοντες με ανυπομονησία.

Με τον επαναπροσδιορισμό και των χρόνων αύριο αλλά και με τις διαδρομές ήδη γνωστές, ο δεύτερος αγώνας αναμένεται ακόμη καλύτερος.

Πρώτος γενικής αναδείχτηκε ο χωματερός συντάκτης του MOTO και πολυπρωταθλητής Κίμων Καράμπελας που τρέχει στην E2 με Husqvarna και δεύτερος με ελάχιστη διαφορά ο Κακολύρης Παναγιώτης που επίσης τρέχει στην Ε2 με BETA. Η E2 είχε την τιμητική της καθώς τρίτος γενικής ήταν ο Μανωλίδης Γιώργος επίσης με BETA.

Ακολουθούσε ο Ζώρας Αλέξης πρώτος στην Ε3 με BETA ενώ στην Ε1 πρώτος ήταν ο Ζβιντερίκος Απόστολος με KTM.

Στην Senior πρώτος ήταν ο Ζαφειρίου Παναγιώτης με KTM και στην Νέων ο Ντεβετζής Ιωάννης με KTM.

Ακολουθούν οι φωτογραφίες των πρώτων και τα αποτελέσματα αναλυτικά.

 

Κίμων Καράμπελας

Ζώρας Αλέξης

 

Ζαφειρίου Παναγιώτης

 

Ντεβετζής Ιωάννης

 

Φωτογραφίες: Θοδωρής Ερμήλιος για το ΜΟΤΟ

 

Hard Enduro: Σοβαρός τραυματισμός για τον Felix Bähker, κινδυνεύει με παράλυση – Αντίδραση FIM για την “ανεπαρκή” ασφάλιση

Ο 20χρονος Γερμανός είχε σοβαρό ατύχημα στον πορτογαλικό αγώνα Extreme XL Lagares
felix-bakher
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

6/5/2026

Την Παρασκευή 1η Μαΐου και στη διάρκεια του αγώνα Extreme XL Lagares για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro στην Πορτογαλία, ο Felix Bähker της Beta είχε μια πτώση από την οποία αποκόμισε σοβαρότατα τραύματα.

Συγκεκριμένα, υπέστη κατάγματα σε αρκετούς σπονδύλους και, μετά τη χειρουργική επέμβαση που έκανε στην Πορτογαλία, δεν έχει ακόμη καμιά αίσθηση στα πόδια, ενώ η κατάστασή του κρίνεται από τους θεράποντες ιατρούς ως κρίσιμη για την αρτιμέλειά του, έχοντας μπροστά του μακρύ δρόμο αποκατάστασης.

Η οικογένειά του έστησε έναν λογαριασμό συγκέντρωσης χρημάτων από το κοινό προκειμένου να αντιμετωπίσει τα έξοδα της νοσηλείας και θεραπείας του, ελπίζοντας πως ο Felix θα μπορέσει να αποδράσει από την αναπηρική καρέκλα και να ξανασταθεί στα πόδια του. Ο εν λόγω λογαριασμός έχει υπερκαλύψει ήδη τον αρχικό στόχο των 50.000 ευρώ, έχοντας πλησιάσει στα 80.000 – αν θέλετε κι εσείς να συνδράμετε, η σχετική ιστοσελίδα βρίσκεται εδώ.

Ωστόσο αυτή η ιστορία άνοιξε μια συζήτηση που περιστρέφεται γύρω από την ασφαλιστική κάλυψη των αναβατών σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα, η οποία περιγράφεται ως “ανεπαρκής” από την οικογένεια Bähker. Το γεγονός προκάλεσε την απάντηση της FIM, η οποία δημοσιεύτηκε την Τρίτη 5/5.

Σε αυτήν η Διεθνής Ομοσπονδία Μοτοσυκλετισμού εξηγεί πως, παρότι έχει θεσπίσει από το 2019 ασφαλιστικό πρόγραμμα για όλους τους αναβάτες του κόσμου που έχουν αγωνιστική λισάνς FIM και συμμετέχουν σε αγώνες της, σε κάποιες χώρες οι εθνικές ομοσπονδίες έχουν αναλάβει με δική τους πρωτοβουλία αυτήν την ασφάλιση. Έτσι στην περίπτωση του Bähker, αυτή η ευθύνη βαραίνει τη γερμανική ομοσπονδία Deutscher Motor Sport Bund e. V. (DMSB), η οποία βρίσκεται – κατά το ανακοινωθέν της FIM – σε επαφή με την οικογένεια του άτυχου αναβάτη για να αναλάβει τις ευθύνες της.

Ας ελπίσουμε πως η αρμόδια ομοσπονδία, FIM ή DMSB, θα καλύψει τουλάχιστον τα απαραίτητα έξοδα νοσηλείας και αποκατάστασης του, με τη συνδρομή του κοινού να συμβάλλει επικουρικά στη βελτίωση των προοπτικών του. Γιατί τελικός στόχος, πέρα απ’ ο,τιδήποτε άλλο, είναι ο Felix να επιστρέψει γρήγορα στα πόδια του και σταδιακά στο Hard Enduro όπου μόλις ξεκινούσε μια ελπιδοφόρα καριέρα στο υψηλότερο επίπεδο.