BMW - Πατέντες για ενεργά φτερά στα S 1000 RR και M 1000 RR

Θα πρέπει πρώτα να βρουν τον δρόμο τους για τις εκδόσεις παραγωγής, ώστε αργότερα να χρησιμοποιηθούν στο Motul WSBK
motomagBMW – Νέες πατέντες για ενεργά φτερά στα S 1000 RR και M 1000 RR
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

8/2/2024

Η τελευταία τπατέντα της BMW Motorrad αφορά ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα, τα οποία θα κινούνται ανάλογα με την θέση της μοτοσυκλέτας, ενώ με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στα Motul WSBK, εφόσον πρώτα τοποθετηθούν στη μοτοσυκλέτα παραγωγής, την οποία θα ομολογκάρουν οι Βαυαροί.

Όπως έχουμε δει, η BMW έχει ήδη κατοχυρώσει πατέντες για φτερά πολλαπλών χρήσεων, τα οποία θα φιλοξενούν πάνω τους φλας, καθρέπτες, φώτα, κ.α. Πρόσφατα είδαμε επίσης, ότι οι Βαυαροί εργάζονται στη δημιουργία περισσότερης κάθετης δύναμης στις μοτοσυκλέτες τους, χωρίς ωστόσο να εξέχει κάτι από τα φαίρινγκ. Τώρα, φέρνουν μία τρίτη πατέντα, η οποία κάνει λόγο για ενεργά αεροδυναμικά φτερά.

Είναι πλέον φανερό ότι τα αεροδυναμικά φτερά έχουν εδραιωθεί για τα καλά στον χώρο των αγώνων, ενώ οι περισσότεροι κατασκευαστές τα έχουν ήδη υιοθετήσει και σε superbike μοτοσυκλέτες τους ευρείας παραγωγής, που δεν προορίζονται να λάβουν έγκριση τύπου για συμμετοχή στα Motul WSBK. Τα αεροδυναμικά βοηθήματα, είναι γενικότερα ένας εύκολος και οικονομικός τρόπος για να βελτιώσει κάποιο εργοστάσιο την απόδοση της μοτοσυκλέτας του, όπως είπε και ο Albesiano.

BMW – Νέες πατέντες για ενεργά φτερά στα S 1000 RR και M 1000 RR

Τα συμβατικά αεροδυναμικά φτερά, όμως, έχουν όπως είναι λογικό και κάποια μειονεκτήματα, εκτός από πλεονεκτήματα. Ο τρόπος που ασκούν πίεση και αυξάνουν την κάθετη δύναμη από τον αέρα είναι απλός, καθώς η μεγαλύτερη επιφάνεια που προσφέρουν στο μπροστινό τμήμα της μοτοσυκλέτας ωθεί μεγαλύτερη ποσότητα αέρα να πιέσει την μοτοσυκλέτα κάτω. Όταν μιλάμε για δυνατές επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όταν, όμως, η μοτοσυκλέτα βρίσκεται υπό κλίση, τότε ο αναλογικός τρόπος που λειτουργούν τα αεροδυναμικά φτερά δημιουργεί διαφορές πίεσης στην εσωτερική και εξωτερική πλευρά. Μία κάποια λύση είναι αυτό που κάνουν στα MotoGP, κατασκευάζοντας φαίρινγκ που εκμεταλλεύονται το ground effect.

BMW – Νέες πατέντες για ενεργά φτερά στα S 1000 RR και M 1000 RR

Η BMW στην τελευταία της πατέντα προτείνει μία άλλη, πιο απλή λύση. Τα φτερά να βρίσκονται οριζόντια με το έδαφος, κάθε στιγμή, ακόμα και όταν η μοτοσυκλέτα είναι πλαγιασμένη. Κάτι τέτοιο, βέβαια θα ήταν αυτομάτως παράνομο στη “Μέκκα” των αεροδυναμικών βοηθημάτων, τα MotoGP, όπου γίνεται και η πιο έντονη έρευνα και εξέλιξη πάνω σε αυτά. Οι κανονισμοί της υψηλότερης μορφής μηχανοκίνητου αθλητισμού με μοτοσυκλέτα επιτάσσουν τα αεροδυναμικά βοηθήματα να μένουν σταθερά. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να συνδέονται με το φαίρινγκ με τέτοιο τρόπο που να είναι εφικτή η ρύθμισή τους ανάλογα τις συνθήκες, όπως για παράδειγμα μέσω συνδέσμων. Η μόνη παραμόρφωση που επιτρέπουν είναι της τάξης των 10 χιλιοστών σε οποιοδήποτε σημείο, όταν η μοτοσυκλέτα βρίσκεται σε κατάσταση λειτουργίας και εφαρμόζονται πάνω τους κάθετο φορτίο 50N (newton) από ατσάλινο σφαιρικού σχήματος αντικείμενο 20 χιλιοστών.

Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, οι κατασκευαστές που συμμετέχουν στα MotoGP, δεν έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα ενεργά βοηθήματα, προτιμώντας να ρίξουν τα λεφτά του R&D τους σε πράγματα που μπορούν να εφαρμόσουν εκεί. Η BMW δεν ανήκει σε αυτούς, έχοντας επιλέξει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK για να αγωνίζεται. Εκεί, οι κανόνες είναι αρκετά διαφορετικοί, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι τα ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα είναι νόμιμα, αν κάποιος κατασκευαστής θέλει να τα χρησιμοποιήσει. Μόνη προϋπόθεση, είναι να ανήκουν στον βασικό εξοπλισμό της πολιτικής μοτοσυκλέτας, πάνω στην οποία θα βασιστεί το αγωνιστικό πρωτότυπο. Μάλιστα, το εύρος κίνησης των φτερών θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε αυτό που υπάρχει στη μοτοσυκλέτα παραγωγής και δεν επιτρέπεται να αλλάξει.

BMW – Νέες πατέντες για ενεργά φτερά στα S 1000 RR και M 1000 RR

Ο κανονισμός αυτός, αποτελεί για την ώρα γκρίζα ζώνη, καθώς κανένας κατασκευαστής δεν έχει μέχρι στιγμής χρησιμοποιήσει ενεργά αεροδυναμικά φτερά στις πολιτικές του μοτοσυκλέτες -πλην της Moto-Guzzi με το Mandello όπου όμως εκεί κύριος στόχος είναι η εκτροπή του αέρα από τον αναβάτη για την άνεση του, και όχι η ενίσχυση του φαινομένου downforce. Επομένως, δεν υπάρχουν αντίστοιχα ούτε και στα Motul WSBK, με το συγκεκριμένο παραθυράκι να έχει μείνει αναξιοποίητο μέχρι στιγμής. Δεν σημαίνει ότι δεν έχουν υπάρξει έρευνες πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Ήδη από το 2019 η Honda είχε καταθέσει πατέντες για ενεργά φτερά, τα οποία θα μαζεύονταν και θα εκτείνονταν, σύμφωνα με το τι χρειάζεται κάθε δεδομένη στιγμή. Αυτά, όμως, έκαναν στην ουσία την ίδια δουλειά με τα σταθερά φτερά, δίνοντας έως ένα βαθμό το πλεονέκτημα στις ευθείες, χωρίς όμως να αλλάζουν κάτι στις στροφές. Από την μεριά της, η πατέντα της BMW ασχολείται κυρίως με το συγκεκριμένο κομμάτι, όταν δηλαδή η μοτοσυκλέτα βρίσκεται υπό κλίση. Όπως βλέπουμε τα φτερά συνδέονται μέσω αρθρώσεων με πομπούς, οι οποίο τα κρατάνε σε οριζόντια θέση όσο η μοτοσυκλέτα πλαγιάζει.

Οι εν λόγω πατέντες έχουν ως κύριο στόχο να κατοχυρώσουν τα πνευματικά δικαιώματα της BMW στο συγκεκριμένο σχέδιο. Οπότε, τα σχέδια δεν περιλαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μηχανικά ή ηλεκτρονικά συστήματα που απαιτούνται για τη λειτουργία των φτερών. Το πιο πιθανό είναι να εκμεταλλευτούν την μονάδα IMU, η οποία αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι των superbike, με την εξέλιξή τους να είναι ραγδαία. Από τη στιγμή που ήδη μετράνε τις μοίρες κλίσης μίας μοτοσυκλέτας για το traction control και το cornering ABS, δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολή, αλλά ούτε και ακριβή σε κόστος, η δημιουργία του κατάλληλου λογισμικού για την κίνηση των φτερών. Η τεχνολογία της παραμονής ενός εξαρτήματος στον οριζόντιο άξονα δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, καθώς χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στις κάμερες οι οποίες έχουν γυροσκόπια, κάμερες που έχουν βρει τον δρόμο τους για τη μαζική παραγωγή, κάμερες που έχουμε και στο ΜΟΤΟ. Έτσι πολλές φορές, βλέπουμε στον αγώνα αναβάτη να έχει πλαγιάσει στις 60°, ενώ η γυροσκοπική on-board κάμερα παραμένει στον οριζόντιο άξονα, δίνοντας εικόνα ανάλογη με ενός εξωτερικού παρατηρητή.

BMW – Νέες πατέντες για ενεργά φτερά στα S 1000 RR και M 1000 RR

Η κατοχύρωση της πατέντας δεν σημαίνει αυτομάτως ότι θα δούμε σύντομα ενεργά φτερά στις μοτοσυκλέτες της BMW. Δείχνει, όμως, ότι οι μηχανικοί της δεν επαναπαύονται και ψάχνουν συνεχώς λύσεις, που θα δώσουν το κάτι παραπάνω στους αγώνες. Δύο ζητήματα που θα καθορίσουν το αν θα δούμε κάτι αντίστοιχο στην παραγωγή είναι το κόστος κατασκευής και η αναπόφευκτη αύξηση του βάρους που θα φέρει ο παραπάνω όγκος. Γιατί είναι διαφορετικό όταν μιλάμε για δύο συμβατικά φτερά που απλώς βρίσκονται πάνω στη μοτοσυκλέτα και εντελώς διαφορετική συνθήκη είναι όταν προστίθενται μηχανισμοί και κινούμενα μέρη. Το βάρος παίζει μεγάλο ρόλο στους αγώνες και ο μόνος τρόπος για να θυσιάσουν ακόμα και κάποια γραμμάρια οι κατασκευαστές, είναι αυτή η επιπλέον μάζα να έχει περισσότερα πλεονεκτήματα, απ’ ό,τι μειονεκτήματα.

Σε κάθε περίπτωση, αν η BMW αποφασίσει να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο σύστημα, τότε σίγουρα θα το δούμε και στην M 1000 RR, την μοτοσυκλέτα που ομολογκάρει για τη συμμετοχή της στα Motul WSBK. Αν τώρα η BMW λάβει την έγκριση για κατοχύρωση της πατέντας, τότε οι υπόλοιποι κατασκευαστές θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, αν αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν και αυτοί κάποιου είδους ενεργητικά φτερά. Είτε θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα δικό τους διαφορετικό σύστημα, είτε θα πρέπει να πληρώσουν την BMW για να τους επιτρέψει να χρησιμοποιήσουν τα σχέδιά της. Όπως φαίνεται οι Βαυαροί, προτιμούν να δέσουν τον γάιδαρο τους, παρά να τον αφήσουν να χαθεί στην αχανή έκταση των αγώνων, ψάχνοντας μετά λύσεις.

Ετικέτες

Dakar 2025 10o σκέλος - Ιστορική νίκη για τον Michael Docherty

Παραμένει πρώτος ο Sanders - 53ος γενικής ο Βασίλης Μπούδρος!
Docherty Dakar Winner Stage 10
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

15/1/2025

Ο Michael Docherty κέρδισε την 10η ειδική και έγινε ο δεύτερος στην ιστορία του Dakar που το καταφέρνει ως αγωνιζόμενος στην κατηγορία Rally 2!

Το πρωί ήταν εξαιρετικά κουραστικό για όλους που έπρεπε να καλύψουν πρώτα τα 520+ χιλιόμετρα της απλής ειδικής, από το Haradh στο Shubaytah μιας ατελείωτης ευθείας που σπάει από 4-5 "στροφές" όλες κι όλες, με τον πρώτο να βρίσκεται ήδη στον δρόμο από τις 04.15 το πρωί (!) και τους διοργανωτές να έχουν δώσει χρονικό περιθώριο έξι ωρών και 20 λεπτών για την κάλυψη της απόστασης με μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα τα 120 χλμ./ώρα... Ο Βασίλης έφτασε σε σημείο να παρακαλάει να έρθει να τον πάρει... ελικόπτερο για να τελειώσει πιο σύντομα αυτό το αργό μαρτύριο και παραδέχτηκε ότι πήγε να τον πάρει ο ύπνος δυο φορές πάνω στη μοτοσυκλέτα.

Docherty Dakar Winner Stage 10

Εκτός από τους αγωνιζόμενους και το καραβάνι του Dakar στον δρόμο έβλεπες μόνο... σαύρες και αστυνομικούς, πολλούς αστυνομικούς, όπως και κάμερες για την ταχύτητα κίνησης στη μέση του πουθενά και τίποτα άλλο. Ημέρα transfer λοιπόν για να φτάσουν οι αγωνιζόμενοι στo μέρος που οι Άραβες αποκαλούν "Empty Quarter" (Άδεια Περιοχή) και είναι γεμάτη από αμμόλοφους, για την ειδική που είναι πιο μικρή σε σχέση με τις προηγούμενες αλλά έχει εξαιρετικό υψηλό συντελεστή δυσκολίας. Η δυσκολία ξεκινά από το γεγονός ότι φτάνεις εκεί παγωτό από το κρύο και σχεδόν έτοιμος να κοιμηθείς, με το γκάζι σταθερό για τόσα χιλιόμετρα και έπειτα πρέπει αμέσως να γυρίσεις τον διακόπτη και να επιτεθείς στους αμμόλοφους που κρύβουν τις δικές τους παγίδες για 120 χιλιόμετρα. 

Αυτό είναι το πρώτο "τεστ" για τις μεγαλύτερες ειδικές που θα ακολουθήσουν στους αμμόλοφους με την άμμο να αλλάζει και μαζί της να αλλάζει και η πρόσφυση προς το καλύτερο. Αυτό το καταλαβαίνουν οι πρώτοι αναβάτες πως αυτό το κομμάτι της ερήμου που δεν είναι ίδιο με τα υπόλοιπα όπως και οι Άραβες που έχουν μάθει να τα ξεχωρίζουν φυσικά, σε αντίθεση με εμάς που νομίζουμε ότι η έρημος είναι ένα ενιαίο πράγμα.
 
Λόγω των πολλών ωρών που χρειάστηκε για να καλυφθεί η απλή, η ειδική άργησε να ξεκινήσει και οι πρώτοι αναβάτες έδειξαν να το απολαμβάνουν με τον Michael Docherty να κινείται ταχύτερα από οποιονδήποτε άλλο και να γίνεται έτσι μόλις ο δεύτερος αναβάτης της Rally 2 κατηγορίας στην ιστορία του Dakar που κερδίζει ειδική, έπειτα από τον Danillo Petrucci το 2022! 

Docherty Dakar Winner Stage 10

Αυτή ήταν και η πρώτη νίκη για τον Docherty (BAS world KTM) στον αγώνα με χρόνο 02:00:03, με τον Rui Goncalves (Sherco Rally Factory) στη δεύτερη θέση, ένα λεπτό και 20 δεύτερα πίσω και τον Tobias Ebster, ομόσταυλο του Docherty, στην τρίτη θέση και +02:21 από τον πρώτο.

Ο Daniel Sanders (Red Bull KTM Factory Racing) που βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης στη γενική, όπως και οι υπόλοιποι κορυφαίοι αναβάτες που τον ακολουθούν κινήθηκαν εκ του ασφαλούς σε αυτή την "αναγνωριστική" ειδική. O Sanders βρέθηκε μόλις 11ος. Ωστόσο διατηρεί την πρώτη θέση στη γενική έχοντας μαξιλαράκι ασφαλείας 16,5 λεπτών από τον συμπατριώτη του Tosha Schareina (Monster Energy Honda HRC) που ήταν 17ος στην ειδική και σχεδόν 22,5 λεπτών από τον τριτο Adrian Van Beveren (Monster Energy Honda HRC).

Στη Rally 2 η νίκη του Docherty δεν άλλαξε τα πράγματα στη γενική του Dakar ούτε στην R2 με τον Νοτιοαφρικανό να βρίσκεται στη 15η και 6η θέση αντίστοχα. Ο 19χρονος και πρώτος στην R2, Edgar Canet (Red Bull KTM Factory Racing), βρίσκεται στην 8η θέση της γενικής με δεύτερο τον Ebster και τρίτο τον Dumontier (Honda HRC).

Ο Μπούδρος (DNA AIR FILTERS RACING TEAM- ENDURO GREECE) που αποτελεί και τη μοναδική ελληνική συμμετοχή σε αυτό το Dakar διατήρησε την 53η θέση στη γενική κατάταξη και πέρασε τη γραμμή του τερματισμού της ειδικής στην 72η θέση. Στην κατηγορία του Original by Motul ο Βασίλης τερμάτισε τελευταίος, στη 13η θέση, ενώ βρίσκεται στην 11η θέση της δυσκολότερης κατηγορίας του αγώνα και με τον Φελούκα να βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία σύντομα θα σας ενημερώσουμε και για τις λεπτομέρειες της σημερινής του προσπάθειας.