Harley-Davidson: Πρόστιμο 1,2 εκατ. ευρώ στην Ιαπωνία - Για παραβίαση του αντιμονοπωλιακού νόμου

Δήλωνε "πλαστές" πωλήσεις καθώς πιεζόταν από τη μητρική εταιρεία
Harley-Davidson πρόστιμο στην Ιαπωνία 2025
Από τον

Παύλο Καρατζά

2/7/2025

Τον Ιούλιο του 2024, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου της Ιαπωνίας εισέβαλε για πρώτη φορά στα γραφεία της Harley-Davidson Ιαπωνίας και έθεσε την εταιρεία υπό επίσημη έρευνα. Ο λόγος για την έρευνα αυτή ήταν τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά πωλήσεων που έπρεπε να ακολουθούν οι αντιπρόσωποι, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα έχαναν και δεν θα ανανέωναν τα συμβόλαιά τους με την αμερικανική εταιρεία.

Το πρόβλημα όμως δεν τελειώνει εκεί, καθώς για να μην χάσουν τα συμβόλαιά τους οι αντιπρόσωποι, έφτασαν στο σημείο να αγοράζουν οι ίδιοι τις μοτοσυκλέτες τους. Όμως, στην Ιαπωνία οι μοτοσυκλέτες αυτές χαρακτηρίζονται ως “αχρησιμοποίητες-ταξινομημένες”, πράγμα που συνεπάγεται με απώλεια στην αξίας τους. Έτσι ακόμα κι αν οι αντιπρόσωποι κατάφερναν να πουλήσουν τις μοτοσυκλέτες αυτές, έχαναν αρκετά χρήματα ανά μονάδα.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, φτάνουμε στον Ιούνιο του 2025 με την Επιτροπή Δίκαιου Εμπορίου της Ιαπωνίας να επιβάλει πρόστιμο 1,2 εκατ. ευρώ στη Harley-Davidson Ιαπωνίας για αυτή την πρακτική της. Εκτός αυτού, η επιτροπή ζήτησε από την Harley-Davidson να σταματήσει την εν λόγω συμπεριφορά, καθώς παραβιάζει τον αντιμονοπωλιακό νόμο της χώρας.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι παρόμοιο πρόστιμο είχε επιβληθεί στην BMW Ιαπωνίας το 2021 και αργότερα μάλιστα στελέχη της βαυαρικής εταιρείας πήραν “μεταγραφή” στην Harley-Davidson Ιαπωνίας και μάλλον πήραν μαζί τους και τις “κακές” τους συνήθειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο από τα κορυφαία στελέχη που συμμετείχαν τόσο στην BMW όσο και στην H-D κατά τη διάρκεια αυτών των παρόμοιων πρακτικών, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με ποινές, φέρονται να παραιτήθηκαν μετά την προαναφερθείσα έρευνα της Harley Ιαπωνίας τον Ιούλιο του 2024. Ελπίζουμε μόνο να έβαλαν μυαλό και να μην “τριτώσει” το κακό.

Cyclone: Στην Ελλάδα η θυγατρική της Zonsen από τη Μototrend SA 

H premium εταιρεία του Zonsen Group - Παρουσίαση στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2026
Cyclone έρχεται Ελλάδα από την Mototrend
Από το

motomag

3/12/2025

Η Μototrend SA που αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα τις Kymco, Voge, Yadea, TGB και Gemini εντάσσει στο portfolio της και τις μοτοσυκλέτες και τα σκούτερ της Cyclone.

H Cyclone δημιουργήθηκε από τον κολοσσό Zonsen προκειμένου να αποτελέσει το premium brand του κινεζικού ομίλου, εκείνο που θα ηγηθεί της εξάπλωσής του και στις ευρωπαϊκές αγορές με μικρού και μεσαίου κυβισμού μοτοσυκλέτες και scooter.

Η Zonsen ιδρύθηκε το 1982 και σήμερα κατέχει την Προεδρία του Εμπορικού Επιμελητηρίου Μοτοσυκλετών της Κίνας. Ο όμιλος έχει στην κατοχή του δύο εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο, την Zonsen Power και την Loncin Motor. 

Τα εργοστάσια παραγωγής της Zonsen βρίσκονται σε 5 τοποθεσίες της Κίνας, καθώς και σε Βιετνάμ, Ταϊλάνδη, Μεξικό. Επιπλέον, διαθέτει κέντρο Έρευνας και Εξέλιξης στον Καναδά και λειτουργεί κοινοπραξίες στην Κίνα με μεγάλους κατασκευαστές όπως το group Piaggio, με το οποίο ανέλαβαν από κοινού την αναδιάρθρωση της Foshan Fosti Investment Service Company, δημιουργώντας τη Zonsen Piaggio Foshan Motorcycle Company Co., Ltd το 2004. 

Η Zonsen απασχολεί πάνω από 20.000 άτομα, με ετήσια έσοδα από πωλήσεις που υπερβαίνουν τα 6 δισ. ευρώ και με τα προϊόντα της να εξάγονται σε περισσότερες από 100 χώρες. Ο όγκος παραγωγής και πωλήσεων του ομίλου σε μοτοσυκλέτες, κινητήρες και γενικά μηχανήματα τον κατατάσσει μεταξύ των κορυφαίων στον κλάδο, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ενώ τα προϊόντα που παράγει περιλαμβάνουν μοτοσυκλέτες, κινητήρες, ειδικά οχήματα, μηχανήματα κήπου και γεωργικά μηχανήματα. 

Zonsen R&D
Το Κέντρο Τεχνολογίας του Βιομηχανικού Ομίλου Zonsen βρίσκεται στο Chongqing. Ιδρύθηκε το 1999 με αρχικό σκοπό την παροχή τεχνικής υποστήριξης στην έρευνα και ανάπτυξη του Βιομηχανικού Ομίλου Zonsen που σχετίζεται με τη θερμική ενέργεια και τη στρατηγική ενεργειακής ανάπτυξης της Κίνας. 

Με βάση το πρόγραμμα ανάπτυξης και εξέλιξης προϊόντων "PDB" και ακολουθώντας την έννοια υλοποίησης "τρία σε ένα" ο όμιλος έχει δικό του κέντρο σχεδιασμού, δικό του κέντρο μηχανικής και κατασκευής πρωτοτύπων, ενώ διαθέτει και δικό του κέντρο δοκιμών.

Αυτά τα τρία κέντρα ασχολούνται αντίστοιχα με το σχεδιασμό, τη δημιουργία πρωτοτύπων, το σχεδιασμό και τη δημιουργία εργαλείων και διεργασιών παραγωγής καθώς και με τις δοκιμές και την επαλήθευση απόδοσης των τελικών προϊόντων. Περιλαμβάνει 47 διαφορετικές επαγγελματικές ενότητες που καλύπτουν ένα πλήρες φάσμα επιστημονικών κλάδων. Το Κέντρο Τεχνολογίας του Ομίλου διαθέτει σήμερα 769 άτομα επιστημονικό προσωπικό.

Η εταιρεία ήταν από τις πρώτες στον κλάδο που έλαβε πιστοποίηση "3C" και χρησιμοποιεί προηγμένες διεργασίες και εξοπλισμό σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας,  όπως αυτοματοποιημένη συγκόλληση με ρομπότ οκτώ αξόνων. Στη διαδικασία βαφής εφαρμόζεται ρομποτικός έξυπνος ψεκασμός και ρομποτική διπλή σκλήρυνση. Παράλληλα, ο όμιλος έχει συνεργασίες με πάνω από 200 προμηθευτές συμπεριλαμβανομένων των Bosch, Delphi, Brembo και KYB.

Η παρουσίαση της Cyclone στο ελληνικό κοινό και της πλήρους γκάμας των μοντέλων που θα διατίθενται στην Ελλάδα, θα γίνει στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας τον Απρίλιο του 2026.

Ετικέτες