ΛΕΜΟΤ και ΕΛΜΟΤΟ - Συνάντηση με τον Υφυπουργό κ. Βασίλη Οικονόμου

Ο Υφυπουργός ενημερώθηκε για τις θέσεις των μοτοσυκλετιστών οι οποίες σχετίζονται με τον νέο ΚΟΚ
ΛΕΜΟΤ - ΕΛΜΟΤΟ
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

18/9/2024

Στις13 Οκτωβρίου 2024 έγινε συνάντηση στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών του Υφυπουργού Κου Βασίλη Οικονόμου και των συνεργατών του με τους εκπροσώπους της ΛΕΜΟΤ - Λέσχης Ελλήνων Μοτοσυκλετιστών ήτοι τον Νομικό Σύμβουλο κ. Θεόδωρο Γαζούλη, τον Ειδικό συνεργάτη σε θέματα επικοινωνίας Κο Ιωάννη Εφραιμίδη και τον μέλος του ΔΣ Κο Σταμάτη Φεραρόλη.

Η παραπάνω αντιπροσωπεία εκπροσώπησε και την ΕΛΜΟΤΟ - Ελληνική Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία .

Ο Υπουργός ενημερώθηκε για τις θέσεις των μοτοσυκλετιστών οι οποίες σχετίζονται με τον νέο ΚΟΚ (που θα μπεί σε Δημόσια Διαβούλευση σε λίγες μέρες), πολλές από αυτές τις βρήκε ενδιαφέρουσες και υλοποιήσιμες και υποσχέθηκε να τις μελετήσει πριν επανέλθουμε επισήμως σε επίπεδο Δημόσιας Διαβούλευσης.

Παράλληλα ανοίχτηκε agenda πολλών άλλων θέματων που άπτονται της Οδικής ασφάλειας, των τεχνικών  οδικών έργων συμπεριλαμβανομένου του υλικού κατασκευής των μεταλλικών μπαριερών, της δικαστικής προστασίας, της διαβάθμισης των ποινών με την εισαγωγή της έννοιας της πρόθεσης, της εκπαίδευσης των νέων οδηγών μοτοσυκλετών, της ορθότερης διαχείρησης των θέσεων παρκαρίσματος κλπ.

Οι άνθρωποι της ΛΕΜΟΤ αναφέρουν πως στην επίσκεψή τους, ο Υπουργός και οι συνεργάτες του αναγνώρισαν το βάθος γνώσεων και την ορθότητα των απόψεων των εκπροσώπων της ΛΕΜΟΤ, και κατ' επέκταση της ΕΛΜΟΤΟ, σε θέματα μοτοσυκλέτας και δεσμεύτηκαν στην περαιτέρω συνεργασία με τη Λέσχη και την Ομοσπονδία.  

Ετικέτες

Πυρκαγιά στον δρόμο - Τα νέα "μάτια" της Πυροσβεστικής έρχονται από την Ιαπωνία

Νέα τεχνολογία εξελίσσει η Toyota - Πώς βοηθάει και σε τροχαίο ατύχημα (Video)
Πυρκαγιά Toyota dash cam
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

17/8/2026

Για πρώτη φορά στην Ιαπωνία ένας κατασκευαστής θέλει να αξιοποιήσει τις τεχνολογίες που υπάρχουν ήδη σε οχήματα ιδιωτικής χρήσης για να βελτιώσει την αντίδραση και την αποδοτικότητα των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η πρωτοβουλία της Toyota ονομάζεται "Drive Rocorder 119" (το 119 είναι ο αριθμός κλήσης για Πυροσβεστική και Πρώτες Βοήθειες στην Ιαπωνία) και οι δοκιμές ξεκίνησαν το 2023 στην πόλη Sakai, κοντά στην Osaka για να ακολουθήσει στα τέλη του 2024 το Kyoto, σε συνεργασία με εταιρείες ταξί και ΜΜΜ -δέκα στο σύνολο. 

Η πρωτοβουλία του ιαπωνικού κολοσσού έχει σαν σκοπό την υποβοήθηση της Πυροσβεστικής και των Ασθενοφόρων έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν πιο γρήγορα και αποδοτικά πυρκαγιές που μπορεί να βρίσκονται κοντά σε έναν δρόμο αλλά και τραυματίες που μπορεί να υπάρχουν λόγω των πυρκαγιών ή έπειτα από ένα τροχαίο ατύχημα. Πώς μπορούν να το κάνουν αυτό; Με το να χρησιμοποιούν την εικόνα που έχουν καταγράψει οι κάμερες που βρίσκονται στα ταμπλό (γνωστές και ως dash cameras -dash Cams) όλο και περισσότερων σύγχρονων αυτοκινήτων, φορτηγών και λεωφορείων.

Σύμφωνα με την Toyota η πρωτοβουλία "Drive Rocorder 119", η οποία προήρθε σαν ιδέα από έναν υπάλληλο της ιαπωνικής εταιρείας, είχε σχεδόν από την αρχή θετικά αποτελέσματα αφού η χρήση των καμερών που είχαν τοποθετηθεί στα οχήματα βοήθησε στο να περιοριστεί μια πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σε δάσος της περιοχής, ενώ τραυματίες δέχονται πλέον ιατρική περίθαλψη έως και 15 λεπτά νωρίτερα σε σχέση με πριν.

Με το "Drive Recorder 119" να έχει περάσει το πιλοτικό στάδιο για την αξιοποίησή του σε Οχήματα Δημόσιας Χρήσης και να εφαρμόζεται ήδη σε Sakai και Kyoto, η Toyota θέλει να προχωρήσει στο επόμενο βήμα ώστε να αξιοποιεί τις κάμερες που ενσωματώνονται σε όλο και περισσότερα σύγχρονα οχήματα Ιδιωτικής Χρήσης. Και σε αυτή την περίπτωση η Πυροσβεστική μπορεί να έχει πρόσβαση στις κάμερες οχημάτων που περνάνε από την περιοχή ενδιαφέροντος εφόσον λάβει και σχετική κλήση για πυρκαγιά ή άλλο ατύχημα, όμως εδώ έχουμε να κάνουμε με IXE και όχι οχήματα Δημόσιας Χρήσης και αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην Ιαπωνία.

Για να λειτουργήσει το σύστημα, και να δώσει ζωντανή εικόνα στο Κέντρο που δέχεται τις τηλεφωνικές κλήσεις έκτακτης ανάγκης, χρησιμοποιεί αρχικά το GPS του κινητού τηλεφώνου ώστε να βρει την περιοχή και έπειτα ψάχνει για οχήματα που είναι εγγεγραμμένα στην υπηρεσία και βρίσκονται σε απόσταση 100 μέτρων από το σημείο ενδιαφέροντος αποκτώντας πρόσβαση στις κάμερές τους.

Το Drive Recorder 119 θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε IXE στην πόλη Toyota (πρώην Koromo) με την ιαπωνική εταιρεία να αξιοποιεί αρχικά δικά της οχήματα που πληρούν τις τεχνολογικές προϋποθέσεις εφόσον έχει βέβαια και την συγκατάθεση των ιδιοκτητών/οδηγών τους.

Οι dash cams έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και στους δύο τροχούς και έτσι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και μοτοσυκλέτες σε αυτόν τον ρόλο, στην περίπτωση που πληρούν επίσης τις τεχνολογικές προϋποθέσεις και μπορούν να μεταδώσουν εικόνα όπως κάνουν τα αυτοκίνητα της Toyota στην Ιαπωνία.