Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Intermot 2018: Aprilia 2019

Χατ τρικ της Aprilia!

Η Aprilia δεν έμεινε άπραγη όλο αυτό το διάστημα και στην Intermot έδειξε τρία από τα πιο εμπορικά της μοντέλα με σημαντικές αναβαθμιστικές πινελιές. Τόσο το Tuono V4 Factory, όσο το RSV4 RR αλλά και το Shiver 900 απέκτησαν μικρές ή μεγάλες προσθήκες και βελτιώσεις, χωρίς πάντως κανένα από τα τρία να χαρακτηρίζεται ως ένα ριζικά αλλαγμένο μοντέλο.


Το Shiver 900 είχε ήδη παρουσιαστεί ως μοντέλο του 2018, με κυριότερη αλλαγή, φυσικά, αυτή του κινητήρα του και την αλλαγή κατηγορίας από τα 750 στα 900 κυβικά. Πέρα από την αύξηση της ιποοδύναμης και της ροπής, το Shiver είχε αποκτήσει και μια καινούργια ECU από την Marelli –την 7SM- και για του χρόνου απέκτησε τα τελευταίο update για την συγκεκριμένη μονάδα, που έχει ως στόχο την βελτιστοποίηση της κατανάλωσης και την πιο γραμμική απόδοση. Τα έμβολα έχουν αντιτριβική επίστρωση, ενώ τα μπεκ έχουν διαφορετική ρύθμιση για πιο αποδοτικό ψεκασμό και κατά συνέπεια πιο αποδοτική καύση.


Σε ό,τι αφορά το Tuono V4, η πιο "ηχηρή" βελτίωση είναι η προσθήκη των ημιενεργητικών αναρτήσεων! Σύμφωνα με την Aprilia η έκδοση Factory είναι αυτή που θα εφοδιαστεί με τις νέες αναρτήσεις, οι οποίες εξελίχθηκαν από κοινού με την Öhlins αποκλειστικά για την συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα. Όπως λοιπόν αναφέρει το εργοστάσιο, η τεχνολογία που διαθέτουν οι EC 2.0 –όπως είναι η κωδική ονομασία των αναρτήσεων- θα επιτρέπει την ρύθμισή του πιρουνιού και του αμορτισέρ με πολύ απλό τρόπο μέσω δύο επιλογών: ημιενεργητικής και manual λειτουργίας, η επιλογή των οποίων θα γίνεται από ένα κουμπί στα χειριστήρια. Θα υπάρχουν τρία modes τα οποία θα μπορεί να επιλέξει ο αναβάτης (Track, Sport και Road) και στην ημιενεργητική επιλογή θα ρυθμίζεται η λειτουργία τους από τα δεδομένα που θα παίρνει η EC2.0 από την ECU της μοτοσυκλέτας σε πραγματικό χρόνο.

Στην επιλογή manual, τα τρία riding modes θα προσφέρουν ένα πλήθος προκαθορισμένων ρυθμίσεων χωρίς όμως την ημιενεργητική λειτουργία, όπως μια ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη ανάρτηση. Τόσο η επιλογή "semi-active" όσο και η "manual" επιτρέπουν στον αναβάτη να κάνει τις δικές του ρυθμίσεις και στα τρία riding modes, ανάλογα με τις προτιμήσεις του και το οδηγικό του στιλ. Ηλεκτρονικά ελέγχεται και το σταμπιλιζατέρ του τιμονιού από την Öhlins, ενώ προσφέρει κι αυτό πλήρη ελευθερία ρυθμίσεων προκειμένου να το φέρει ο αναβάτης στα μέτρα και να συνεργαστεί άριστα με τις ημιενεργητικές αναρτήσεις. Το OBTi (Objective Based Tuning Interface), είναι το καινούργιο interface στην TFT οθόνη των 4,3'' του Tuono για τις ημιενεργητικές αναρτήσεις, που κάνει ακόμη πιο εύκολες τις ρυθμίσεις από τον αναβάτη. Μπορεί να ρυθμίσει το πώς θα συμπεριφέρονται στις επιταχύνσεις ή στα φρεναρίσματα με απλό και γρήγορο τρόπο, ενώ τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά βοηθήματα παρέμειναν ως είχαν και την προηγούμενη γενιά της μοτοσυκλέτας.


Το τρίτο και τελευταίο μοντέλο που δέχτηκε τις πινελιές της αναβάθμισης και παρουσιάστηκε στην Intermot, ήταν το superbike RSV4 RR. Η πιο εμφανής –οπτικά- διαφορά είναι τα γραφικά, με το λογότυπο της Aprilia να εγκαταλείπει το κόκκινο χρώμα και να αποκτά μια γκρι απόχρωση, ενώ κατάμαυρη είναι πλέον η ουρά, χωρίς καμία κόκκινη λεπτομέρεια. Οι κόκκινες ζάντες παρέμειναν αλλά τώρα διαθέτουν νέους δίσκους πάχους 5mm με monoblock δαγκάνες Μ50 της Brembo. Στα ενδότερα του κινητήρα υπάρχουν πλέον πιο ελαφριά έμβολα με νέα ελατήρια για μείωση των απωλειών της συμπίεσης, ενώ οι μπιέλες έχουν υποστεί κατεργασία για μείωση της τριβής. Για πρώτη φορά υπάρχει επίσης η δυνατότητα στο RSV4 για διασύνδεση με smartphone και κατέβασμα των στοιχείων της τηλεμετρίας της μοτοσυκλέτας, μαζί με δυνατότητα για φωνητικές εντολές και διαχείριση κλήσεων από την TFT οθόνη. Μάλιστα, όπως αναφέρουν από την Aprilia, χάρη στο νέο πρωτόκολλο επικοινωνίας που διαθέτουν, η διασύνδεση δεν απορροφά μεγάλα ποσά ενέργειας από την μπαταρία του κινητού. Φυσικά, το RSV4 συνοδεύεται από ένα πλήρες πακέτο ηλεκτρονικών βοηθημάτων όπως το wheelie control, το launch control, quickshifter και cruise control!