Kawasaki Ninja ZX-6R 2024 - Euro 5 ανανέωση

Έτοιμο πλέον για κυκλοφορία και στον δρόμο
Kawasaki ZX-6R 2024
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

7/6/2023

Η Kawasaki ανανεώνει το ZX-6R της για το 2024, με τη μοτοσυκλέτα να πληροί πλέον τις Euro 5 προδιαγραφές και να μπορεί να βγάλει κανονικά πινακίδες για κυκλοφορία και στον δρόμο. Και με την ευκαιρία, το Akashi φρέσκαρε το supersport μοντέλο της, σε εμφάνιση, όργανα, και εξοπλισμό.

Όπως σας είχαμε γράψει πρόσφατα, το ZX-6R είχε “προδοθεί” από την έγκριση τύπου στις Η.Π.Α., με την ελαφρώς χαμηλότερη απόδοση του (127,2 hp / 13.000 rpm) να αφορά στην κάλυψη των Euro 5 προδιαγραφών, που προηγουμένως δεν πληρούσε η μοτοσυκλέτα, αποτελώντας αποκλειστικά μοντέλο για χρήση πίστας.

Το ZX-6R του 2024 έρχεται με ανανεωμένο φαίρινγκ που περιλαμβάνει αεροδυναμικά “φτερά”, ενώ για πρώτη φορά διαθέτει υβριδικά (projector / reflector ήτοι προβολείς και κάτοπτρα) φώτα, μέρος του νέου full-LED πακέτου του, και νέα ζελατίνα με δυο οπές στα πλάγια της για μείωση των αναταράξεων.

ZX-6R 2024

Το φαίρινγκ από μπροστά διαφέρει από το προηγούμενο μοντέλο, με τα τμήματα του να αλληλοκαλύπτονται, για ένα εντυπωσιακό 3D εφέ.

ZX-6R 2024

Νέα είναι η TFT έγχρωμη ψηφιακή οθόνη οργάνων, μεγέθους 4,3 ιντσών, διαθέτοντας συνδεσιμότητα με το Smartphone του αναβάτη, μέσω του Kawasaki Rideology App. Στις ενδείξεις περιλαμβάνονται πλέον ένα shift light, υπενθύμιση service, υπενθύμιση αλλαγής λαδιού, Riding Mode, εισερχόμενες κλήσεις και εισερχόμενα mail και ένδειξη οικονομικής οδήγησης.

ZX-6R 2024

Ο υγρόψυκτος και ψεκαστός εν σειρά τετρακύλινδρος κινητήρας των 636 κ.εκ. έχει νέο προφίλ εκκεντροφόρων για την κάλυψη των Euro 5 προδιαγραφών, με νέες εισαγωγές και αλλαγές στην πολλαπλή, με την Kawasaki να υποστηρίζει πως έτσι η μοτοσυκλέτα έχει βελτιωμένη απόδοση σε χαμηλές και μεσαίες στροφές.

ZX-6R 2024

Από τους δίσκους-μαργαρίτες περάσαμε στους στρογγυλούς / συμβατικούς, στις αναρτήσεις παραμένει το SFF-BP ανεστραμμένο πιρούνι της Showa και το πίσω μονό αμορτισέρ της ίδιας εταιρείας. Στον εξοπλισμό περιλαμβάνεται shifter, Traction Control τριών επιπέδων και δύο Power Modes με ενσωματωμένα Riding Modes.

ZX-6R 2024

Ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Pirelli Diablo Rosso IV, ενώ το ZX-6R θα διατίθεται σε δυο χρωματικούς συνδυασμούς, μια πράσινη (Lime Green / Ebony) και μια μαύρη (Metallic Graphite Gray και Metallic Diablo Black)

Ετικέτες

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024 - Χωρίς μανέτα συμπλέκτη και λεβιέ ταχυτήτων

Κιβώτιο με επιλογή για χειροκίνητες ή πλήρως αυτόματες αλλαγές
Yamaha MT-09 AS
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

25/7/2024

Με το MT-09 Y-AMT η Yamaha γίνεται ο τρίτος Ιάπωνας κατασκευαστής που μπαίνει στον σύγχρονο χορό των ημιαυτόματων-αυτόματων μηχανικών κιβωτιών έπειτα από τις Honda και Kawasaki.

Βέβαια αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία των τριών διαπασών παρουσιάζει αυτοματοποιημένο κιβώτιο αφού για πρώτη φορά το έκανε αυτό το 2005 με το FJR1300 και το σύστημα που ονόμαζε τότε Yamaha Chip Controlled Shift (YCC-S).

Το MT-09 Y-AMT είναι η νέα έκδοση της γυμνής τρικύλινδρης μοτοσυκλέτας της Yamaha, ένα μοντέλο που απευθύνεται σε εκείνους που δεν θέλουν να ασχολούνται με τη μανέτα του συμπλέκτη της μοτοσυκλέτας τους αλλά ούτε και με τον επιλογέα των ταχυτήτων και είναι φυσικά σαφώς πιο προσιτό από αυτό που ήταν το αυτόματο FJR πριν από δύο σχεδόν δεκαετίες.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Η τεχνολογία έχει πλέον φτάσει στο σημείο όπου με μικρό σχετικά κόστος η λειτουργία ενός μηχανικού κιβωτίου μπορεί να αυτοματοποιηθεί αυξάνοντας -ή περιορίζοντας, όπως το βλέπει κανείς- την ελευθερία κινήσεων του αναβάτη -μεγαλύτερη ηρεμία πνεύματος από τη μία, μικρότερος έλεγχος από την άλλη. Για να επιτευχθεί αυτό αρκούν δύο μικρά ηλεκτρικά μοτέρ, ένα για τον έλεγχο του συμπλέκτη και ένα για την αλλαγή των σχέσεων.

AMT

Η αυτοματοποίηση του κιβωτίου ισχύει άσχετα από την δύναμη του κινητήρα και την κατηγορία που ανήκει η μοτοσυκλέτα και έτσι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους και εμπόδιο για το πέρασμα των αναβατών scooter στις μοτοσυκλέτες γίνεται σιγά-σιγά κομμάτι από το παρελθόν, ενώ μερίδα και από τους παραδοσιακούς μοτοσυκλετιστές θα μπορέσει να εκτιμήσει την μεγαλύτερη ευκολία χρήσης που φέρνει η απουσία της μανέτας του συμπλέκτη, ειδικά στο δύσκολο και απαιτητικό αστικό περιβάλλον.

MT-09 AMT

Το αυτοματοποιημένο μηχανικό κιβώτιο κιβώτιο της Yamaha (διαβάστε περισσότερα εδώ) δεν δίνει καν την επιλογή του λεβιέ των ταχυτήτων -όπως στο FJR- και της μανέτας, με τις αλλαγές να πραγματοποιούνται από τον αναβάτη αποκλειστικά χειροκίνητα από το τιμόνι, με τις άκρες των δακτύλων του με δυο κουμπιά, ή πλήρως αυτόματα εφόσον επιλέξει το mode που επιθυμεί από το δεξί γκριπ. Την πλήρως αυτόματη λειτουργία μπορεί επίσης να την παρακάμψει οποιαδήποτε στιγμή από τα κουμπιά χωρίς να χρειάζεται να κάνει πρώτα την επιλογή.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Στην πλήρης αυτόματη λειτουργία ο αναβάτης έχει στη διάθεσή του και το πρόγραμμα "D+" το οποίο "απελευθερώνει τον διάσημο χαρακτήρα του CP3 κινητήρα", σύμφωνα με τη Yamaha.

MT-09 AMT

Η Yamaha δεν ανακοινώνει αλλαγές στην απόδοση του κινητήρα με την ισχύ να παραμένει στους 119 ίππους και τη ροπή στα 9,5 κιλά στις 10.000 και 7.000 σ.α.λ. αντίστοιχα, ούτε στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας της.

MT-09 AMT

Το Yamaha MT-09 Y-AMT θα είναι διαθέσιμο στα χρώματα Tech Black (Μαύρο), Midnight Cyan (γκρι με τυρκουάζ ζάντες) and Icon Blue (Μπλε), ενώ αποκλειστικό στοιχείο στον εξοπλισμό του είναι και το σύστημα ασύρματης ενεργοποίησης και εκκίνησης του μοτέρ, με το κλειδί να μένει στην τσέπη.