KTM EXC και EXC-F 2024: Ριζική ανανέωση

Νέο πλαίσιο, νέες αναρτήσεις, νέος ψεκασμός, κ.α.
KTM EXC 2024
Από το

motomag

25/5/2023

Ακολουθεί μια πρώτη ματιά στις εκτενείς αλλαγές, τις πρώτες φωτογραφίες και το επίσημο βίντεο της ριζικά ανανεωμένης γκάμας των enduro μοντέλων της KTM για το 2024, πριν τα οδηγήσουμε από κοντά στην Αφρική.

Αυτό τον Ιούνιο, ο Κίμων Καράμπελας θα βρεθεί στην Αφρική ώστε να οδηγήσει για λογαριασμό του ΜΟΤΟ, την enduro γκάμα της KTM για το 2024, μέχρι τότε όμως ας δούμε επιγραμματικά τις πολλές αλλαγές των EXC και ECX-F για τη νέα χρονιά.

Η νέα enduro γκάμα της KTM για το 2024 περιλαμβάνει τα: KTM 150 EXC, KTM 250 EXC, KTM 300 EXC δίχρονα μοντέλα και KTM 250 EXC-F, KTM 350 EXC-F, KTM 450 EXC-F, KTM 500 EXC-F τετράχρονα μοντέλα.

ktm exc-f 2024

Για τη νέα χρονιά οι Αυστριακοί έβαλαν βαθιά το νυστέρι, με νέο πλαίσιο και νέο αφαιρούμενο υποπλαίσιο, καινούργιες πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της WP, νέο κοστούμι, Led φωτισμό και κορυφαία τεχνολογία. Η σειρά EXC και EXC-F με το νέο υδροδιαμορφωμένο πλαίσιο -κομμένο με λέιζερ και συγκολλημένο από ρομπότ- θέτει σύμφωνα με την KTM νέα στάνταρ όσον αφορά την σταθερότητα, την απορρόφηση των κραδασμών και την πληροφόρηση του αναβάτη. Νέο είναι και το ελαφρύ υποπλαίσιο που αποτελείται από δύο κομμάτια και κατασκευάζεται από πολυαμίδιο και ενισχυμένο αλουμίνιο. Νέο είναι όμως και στις δύο σειρές το πιρούνι κλειστού φυσιγγίου WP XACT 48χλστ., με το νέο έμβολο στη μεσαία βαλβίδα να βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου. Το νέο πίσω αμορτισέρ WP XPLOR PDS ολοκληρώνει την ανανέωση των αναρτήσεων. Οι αναβάτες έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν πλήρως τις αναρτήσεις τόσο ως προς την συμπίεση όσο προς την απόσβεση χειροκίνητα χωρίς να χρειάζονται εργαλεία.

KTM EXC-F

Νέο είναι το κοστούμι των πλαστικών, που εξελίχθηκε με τη βοήθεια των εργοστασιακών αναβατών της ΚΤΜ, για βελτιωμένη επαφή με τα γόνατα ειδικά σε όρθια θέση, νέα τα χρώματα (πορτοκαλί και... μωβ) ενώ νέο είναι και το διαφανές ρεζερβουάρ, 8,3 λίτρων στα τετράχρονα και 8,9 στα δίχρονα.

Μια ανεξάρτητη μονάδα ελέγχου (OCU) αντικαθιστά πλέον τις ηλεκτρικές ασφάλειες και τα ρελέ, ενώ δυο λυχνίες LED (πράσινη / κόκκινη) για κάθε παροχή δείχνουν με ακρίβεια που βρίσκεται η βλάβη.

ktm exc 2024

Στους κινητήρες των δίχρονων μοντέλων KTM EXC, νέος είναι ο ψεκασμός που σύμφωνα με την ΚΤΜ θυμίζει… καρμπιρατέρ όσον αφορά στην ομαλότητα της παροχής ισχύος του -κοιτάξτε που μετά από τόσα χρόνια ένα εργοστάσιο κάνει αναφορά στα καρμπιρατέρ ως βέλτιστη λύση στη γραμμικότητα της παροχής ισχύος!

Ευεργετικό παράπλευρο κέρδος του νέου ηλεκτρονικού ψεκασμού καυσίμου και της ECU είναι η εφαρμογή του νέου ηλεκτρονικού ελέγχου καυσαερίων, που επιτρέπει δύο διαφορετικούς χάρτες κινητήρα, οι οποίοι επιλέγονται μέσω ενός προαιρετικού διακόπτη Map Select.

KTM EXF

Ο τετράχρονος κινητήρας τοποθετείται πλέον με κλίση 2 έξτρα μοιρών προς τα πίσω και με την παράλληλη νέα θέση του μπροστινού γραναζιού 3χλστ. Χαμηλότερα βελτιώνουν το κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας. Μαζί με τα οφέλη της συγκέντρωσης της μάζας και του μειωμένου βάρους, βελτιώθηκε σημαντικά η αποφυγή υπερβολικής βύθισης της πίσω ανάρτησης (anti-squat behaviour), παρέχοντας βελτιωμένη πρόσφυση σε ακραίες κλίσεις, και στις εξόδους των στροφών.

ktm 300 exc

Στα KTM EXC-F του 2024 προαιρετικά θα υπάρχει Traction Control, ενώ για πρώτη φορά σε μοτοσυκλέτα enduro θα δούμε λειτουργία Quickshifter. Το εν λόγω Quickshifter θα πραγματοποιεί ανεβάσματα χωρίς συμπλέκτη από τη δευτέρα έως και την έκτη ταχύτητα, με τον αναβάτη να μπορεί να αλλάζει ταχύτητα με τέρμα γκάζι χωρίς τη συνδρομή της μανέτας του συμπλέκτη. Μέσω ενός διακόπτη (στον έξτρα εξοπλισμό), το Traction Control και το Quickshifter θα μπορούν να ενεργοποιηθούν ή να απενεργοποιηθούν.

KTM Enduro 2024

Τα KTM EXC και EXC-F του 2024 θα είναι διαθέσιμα σε εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM από τον Ιούνιο και μετά, ενώ τα KTM PowerWear -ο τεχνικός ρουχισμός- και KTM PowerParts -τα έξτρα αξεσουάρ- είναι διαθέσιμα για όλους τους αναβάτες εκτός δρόμου.