KTM EXC και EXC-F 2024: Ριζική ανανέωση

Νέο πλαίσιο, νέες αναρτήσεις, νέος ψεκασμός, κ.α.
KTM EXC 2024
Από το

motomag

25/5/2023

Ακολουθεί μια πρώτη ματιά στις εκτενείς αλλαγές, τις πρώτες φωτογραφίες και το επίσημο βίντεο της ριζικά ανανεωμένης γκάμας των enduro μοντέλων της KTM για το 2024, πριν τα οδηγήσουμε από κοντά στην Αφρική.

Αυτό τον Ιούνιο, ο Κίμων Καράμπελας θα βρεθεί στην Αφρική ώστε να οδηγήσει για λογαριασμό του ΜΟΤΟ, την enduro γκάμα της KTM για το 2024, μέχρι τότε όμως ας δούμε επιγραμματικά τις πολλές αλλαγές των EXC και ECX-F για τη νέα χρονιά.

Η νέα enduro γκάμα της KTM για το 2024 περιλαμβάνει τα: KTM 150 EXC, KTM 250 EXC, KTM 300 EXC δίχρονα μοντέλα και KTM 250 EXC-F, KTM 350 EXC-F, KTM 450 EXC-F, KTM 500 EXC-F τετράχρονα μοντέλα.

ktm exc-f 2024

Για τη νέα χρονιά οι Αυστριακοί έβαλαν βαθιά το νυστέρι, με νέο πλαίσιο και νέο αφαιρούμενο υποπλαίσιο, καινούργιες πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της WP, νέο κοστούμι, Led φωτισμό και κορυφαία τεχνολογία. Η σειρά EXC και EXC-F με το νέο υδροδιαμορφωμένο πλαίσιο -κομμένο με λέιζερ και συγκολλημένο από ρομπότ- θέτει σύμφωνα με την KTM νέα στάνταρ όσον αφορά την σταθερότητα, την απορρόφηση των κραδασμών και την πληροφόρηση του αναβάτη. Νέο είναι και το ελαφρύ υποπλαίσιο που αποτελείται από δύο κομμάτια και κατασκευάζεται από πολυαμίδιο και ενισχυμένο αλουμίνιο. Νέο είναι όμως και στις δύο σειρές το πιρούνι κλειστού φυσιγγίου WP XACT 48χλστ., με το νέο έμβολο στη μεσαία βαλβίδα να βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου. Το νέο πίσω αμορτισέρ WP XPLOR PDS ολοκληρώνει την ανανέωση των αναρτήσεων. Οι αναβάτες έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν πλήρως τις αναρτήσεις τόσο ως προς την συμπίεση όσο προς την απόσβεση χειροκίνητα χωρίς να χρειάζονται εργαλεία.

KTM EXC-F

Νέο είναι το κοστούμι των πλαστικών, που εξελίχθηκε με τη βοήθεια των εργοστασιακών αναβατών της ΚΤΜ, για βελτιωμένη επαφή με τα γόνατα ειδικά σε όρθια θέση, νέα τα χρώματα (πορτοκαλί και... μωβ) ενώ νέο είναι και το διαφανές ρεζερβουάρ, 8,3 λίτρων στα τετράχρονα και 8,9 στα δίχρονα.

Μια ανεξάρτητη μονάδα ελέγχου (OCU) αντικαθιστά πλέον τις ηλεκτρικές ασφάλειες και τα ρελέ, ενώ δυο λυχνίες LED (πράσινη / κόκκινη) για κάθε παροχή δείχνουν με ακρίβεια που βρίσκεται η βλάβη.

ktm exc 2024

Στους κινητήρες των δίχρονων μοντέλων KTM EXC, νέος είναι ο ψεκασμός που σύμφωνα με την ΚΤΜ θυμίζει… καρμπιρατέρ όσον αφορά στην ομαλότητα της παροχής ισχύος του -κοιτάξτε που μετά από τόσα χρόνια ένα εργοστάσιο κάνει αναφορά στα καρμπιρατέρ ως βέλτιστη λύση στη γραμμικότητα της παροχής ισχύος!

Ευεργετικό παράπλευρο κέρδος του νέου ηλεκτρονικού ψεκασμού καυσίμου και της ECU είναι η εφαρμογή του νέου ηλεκτρονικού ελέγχου καυσαερίων, που επιτρέπει δύο διαφορετικούς χάρτες κινητήρα, οι οποίοι επιλέγονται μέσω ενός προαιρετικού διακόπτη Map Select.

KTM EXF

Ο τετράχρονος κινητήρας τοποθετείται πλέον με κλίση 2 έξτρα μοιρών προς τα πίσω και με την παράλληλη νέα θέση του μπροστινού γραναζιού 3χλστ. Χαμηλότερα βελτιώνουν το κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας. Μαζί με τα οφέλη της συγκέντρωσης της μάζας και του μειωμένου βάρους, βελτιώθηκε σημαντικά η αποφυγή υπερβολικής βύθισης της πίσω ανάρτησης (anti-squat behaviour), παρέχοντας βελτιωμένη πρόσφυση σε ακραίες κλίσεις, και στις εξόδους των στροφών.

ktm 300 exc

Στα KTM EXC-F του 2024 προαιρετικά θα υπάρχει Traction Control, ενώ για πρώτη φορά σε μοτοσυκλέτα enduro θα δούμε λειτουργία Quickshifter. Το εν λόγω Quickshifter θα πραγματοποιεί ανεβάσματα χωρίς συμπλέκτη από τη δευτέρα έως και την έκτη ταχύτητα, με τον αναβάτη να μπορεί να αλλάζει ταχύτητα με τέρμα γκάζι χωρίς τη συνδρομή της μανέτας του συμπλέκτη. Μέσω ενός διακόπτη (στον έξτρα εξοπλισμό), το Traction Control και το Quickshifter θα μπορούν να ενεργοποιηθούν ή να απενεργοποιηθούν.

KTM Enduro 2024

Τα KTM EXC και EXC-F του 2024 θα είναι διαθέσιμα σε εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM από τον Ιούνιο και μετά, ενώ τα KTM PowerWear -ο τεχνικός ρουχισμός- και KTM PowerParts -τα έξτρα αξεσουάρ- είναι διαθέσιμα για όλους τους αναβάτες εκτός δρόμου.

 

Ετικέτες

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες