Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Νέα Honda CRF 2020!

Στο επίκεντρο το CRF250R!

H Honda έδωσε χθες στην δημοσιότητα όλη την γκάμα των CRF για το 2020, με το CRF250R να κατέχει την μερίδα του λέοντος των αλλαγών.
CRF250R / RX
Μετά την σαρωτική αναβάθμιση του CRF450R πέρσι, ήρθε φέτος η σειρά του μικρότερου motocross της Honda να λάβει τις αντίστοιχες αναβαθμίσεις σε πλαίσιο και κινητήρα. Πιο συγκεκριμένα, ο μονοκύλινδρος παράγει πλέον αυξημένη ροπή κατά 8%, ενώ η αύξηση στην ιπποδύναμη είναι της τάξης του 4%. Μάλιστα, οι άνθρωποι της Honda ισχυρίζονται πως αυτό το κατάφεραν βελτιώνοντας και την καμπύλη της ροπής στις χαμηλές και μεσαίες στροφές, χάρη στην επανασχεδιασμένη κεφαλή και το έμβολο, αλλά και στην βελτιστοποίηση των αυλών εισαγωγής και εξαγωγής, ούτως ώστε να εκμεταλλευθούν στο έπακρο το νέο προφίλ που διαθέτουν οι εκκεντροφόροι. Επίσης, στις αλλαγές του κινητήρα συμπεριλαμβάνονται τα νέα γρανάζια της δευτέρας (με διαφορετική σχέση), με στόχο να συνδυαστεί καλύτερα με τα νέα χαρακτηριστικά της απόδοσης, ενώ τα γρανάζια της τρίτης και της τετάρτης διαθέτουν αντιτριβική επίστρωση για ομαλότερες αλλαγές. Από τις πιο σημαντικές όμως αλλαγές του μοτέρ, είναι ο επαναπρογραμματισμός στους χάρτες της απόδοσης, στα πρότυπα του μεγαλύτερου CRF450R, οι οποίοι είναι διαφορετικοί για κάθε σχέση του κιβωτίου.


Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές του πλαισίου, έγινε μια σημαντική μείωση βάρους, τόσο στο πλαίσιο όσο και στο ψαλίδι, ενώ παράλληλα στο ψαλίδι κατάφεραν να ενισχύσουν την ακαμψία του. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Honda, το CRF250R έχει αποκτήσει πλέον μια πιο σταθερή συμπεριφορά με μεγαλύτερη ακρίβεια στους χειρισμούς. Αλλαγές όμως έγιναν και στο σετάρισμα των αναρτήσεων, κυρίως σε ότι αφορά τις αποσβέσεις στις χαμηλές ταχύτητες. Τα τακάκια του πίσω δισκόφρενου είναι επίσης διαφορετικά, με στόχο την αύξηση της διάρκειας ζωής και την δύναμης, καθιστώντας πλέον περιττό το προστατευτικό για τον πίσω δίσκο, ενώ φυσικά νέα είναι και τα γραφικά. Ακριβώς οι ίδιες αλλαγές ισχύουν και για το CRF250RX –την cross country/enduro έκδοση του μικρού μονοκύλινδρου.

CRF450R/RX
Έχοντες δεχθεί ριζικές βελτιώσεις την περσινή χρονιά, όπως αναφέραμε και παραπάνω, τα CRF450R/RX προχωρούν φέτος ένα βήμα ακόμη την εξέλιξή τους με την προσθήκη του HSTC (Honda Selectable Torque Control, όπως ονομάζει η Honda το traction control της), που θα συνεργάζεται με το βελτιωμένο HRC launch control (για τις εκκινήσεις) και τις επιλογές της ECU για την χαρτογράφηση του ψεκασμού.


Το HTSC θα ρυθμίζεται σε  τρία modes και με δυνατότητα απενεργοποίησης, ενώ δεν διαθέτει αισθητήρες στους τροχούς, αλλά όπως συμβαίνει και στο αντίστοιχο σύστημα της ΚΤΜ, η ηλεκτρονική θα ρυθμίζει ανάλογα τον χρονισμό της ανάφλεξης όταν διαπιστώνει απότομες μεταβολές στον ρυθμό περιστροφής του κινητήρα. Μάλιστα, όταν σβήνει ο κινητήρας κρατάει στην μνήμη του την τελευταία επιλογή του αναβάτη και επιστρέφει σ' αυτή όταν ξαναλειτουργήσει η μοτοσυκλέτα.
Όπως στα 250 έτσι και τα 450 διαθέτουν καινούργια πίσω τακάκια και την αντίστοιχη ανανέωση στα γραφικά.

CRF450L – CRF250L - CRF250 Rally
Οι τρεις… street legal μοτοσυκλέτες της Honda ανανεώθηκαν μόνο εμφανισιακά σε ό,τι αφορά τα γραφικά τους, καθώς το CRF450L απέκτησε τα γραφικά των CRF250/450R, ενώ τα CRF250L και CRF250 Rally διαθέτουν τώρα και μια νέα, "stealth" έκδοση με μαύρο χρώμα.