Νέα Honda CRF 2020!

Στο επίκεντρο το CRF250R!
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

8/5/2019

H Honda έδωσε χθες στην δημοσιότητα όλη την γκάμα των CRF για το 2020, με το CRF250R να κατέχει την μερίδα του λέοντος των αλλαγών.
CRF250R / RX
Μετά την σαρωτική αναβάθμιση του CRF450R πέρσι, ήρθε φέτος η σειρά του μικρότερου motocross της Honda να λάβει τις αντίστοιχες αναβαθμίσεις σε πλαίσιο και κινητήρα. Πιο συγκεκριμένα, ο μονοκύλινδρος παράγει πλέον αυξημένη ροπή κατά 8%, ενώ η αύξηση στην ιπποδύναμη είναι της τάξης του 4%. Μάλιστα, οι άνθρωποι της Honda ισχυρίζονται πως αυτό το κατάφεραν βελτιώνοντας και την καμπύλη της ροπής στις χαμηλές και μεσαίες στροφές, χάρη στην επανασχεδιασμένη κεφαλή και το έμβολο, αλλά και στην βελτιστοποίηση των αυλών εισαγωγής και εξαγωγής, ούτως ώστε να εκμεταλλευθούν στο έπακρο το νέο προφίλ που διαθέτουν οι εκκεντροφόροι. Επίσης, στις αλλαγές του κινητήρα συμπεριλαμβάνονται τα νέα γρανάζια της δευτέρας (με διαφορετική σχέση), με στόχο να συνδυαστεί καλύτερα με τα νέα χαρακτηριστικά της απόδοσης, ενώ τα γρανάζια της τρίτης και της τετάρτης διαθέτουν αντιτριβική επίστρωση για ομαλότερες αλλαγές. Από τις πιο σημαντικές όμως αλλαγές του μοτέρ, είναι ο επαναπρογραμματισμός στους χάρτες της απόδοσης, στα πρότυπα του μεγαλύτερου CRF450R, οι οποίοι είναι διαφορετικοί για κάθε σχέση του κιβωτίου.


Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές του πλαισίου, έγινε μια σημαντική μείωση βάρους, τόσο στο πλαίσιο όσο και στο ψαλίδι, ενώ παράλληλα στο ψαλίδι κατάφεραν να ενισχύσουν την ακαμψία του. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Honda, το CRF250R έχει αποκτήσει πλέον μια πιο σταθερή συμπεριφορά με μεγαλύτερη ακρίβεια στους χειρισμούς. Αλλαγές όμως έγιναν και στο σετάρισμα των αναρτήσεων, κυρίως σε ότι αφορά τις αποσβέσεις στις χαμηλές ταχύτητες. Τα τακάκια του πίσω δισκόφρενου είναι επίσης διαφορετικά, με στόχο την αύξηση της διάρκειας ζωής και την δύναμης, καθιστώντας πλέον περιττό το προστατευτικό για τον πίσω δίσκο, ενώ φυσικά νέα είναι και τα γραφικά. Ακριβώς οι ίδιες αλλαγές ισχύουν και για το CRF250RX –την cross country/enduro έκδοση του μικρού μονοκύλινδρου.

CRF450R/RX
Έχοντες δεχθεί ριζικές βελτιώσεις την περσινή χρονιά, όπως αναφέραμε και παραπάνω, τα CRF450R/RX προχωρούν φέτος ένα βήμα ακόμη την εξέλιξή τους με την προσθήκη του HSTC (Honda Selectable Torque Control, όπως ονομάζει η Honda το traction control της), που θα συνεργάζεται με το βελτιωμένο HRC launch control (για τις εκκινήσεις) και τις επιλογές της ECU για την χαρτογράφηση του ψεκασμού.


Το HTSC θα ρυθμίζεται σε  τρία modes και με δυνατότητα απενεργοποίησης, ενώ δεν διαθέτει αισθητήρες στους τροχούς, αλλά όπως συμβαίνει και στο αντίστοιχο σύστημα της ΚΤΜ, η ηλεκτρονική θα ρυθμίζει ανάλογα τον χρονισμό της ανάφλεξης όταν διαπιστώνει απότομες μεταβολές στον ρυθμό περιστροφής του κινητήρα. Μάλιστα, όταν σβήνει ο κινητήρας κρατάει στην μνήμη του την τελευταία επιλογή του αναβάτη και επιστρέφει σ' αυτή όταν ξαναλειτουργήσει η μοτοσυκλέτα.
Όπως στα 250 έτσι και τα 450 διαθέτουν καινούργια πίσω τακάκια και την αντίστοιχη ανανέωση στα γραφικά.

CRF450L – CRF250L - CRF250 Rally
Οι τρεις… street legal μοτοσυκλέτες της Honda ανανεώθηκαν μόνο εμφανισιακά σε ό,τι αφορά τα γραφικά τους, καθώς το CRF450L απέκτησε τα γραφικά των CRF250/450R, ενώ τα CRF250L και CRF250 Rally διαθέτουν τώρα και μια νέα, "stealth" έκδοση με μαύρο χρώμα.

 

Yamaha Tenere: Έρχονται νέες adventure κάτω και πάνω από το Tenere 700

10 νέα μοντέλα τα επόμενα τρία χρόνια - Τι μας είπε ο CEO της Yamaha Ευρώπης, Olivier Prevost
Yamaha Tenere μικρή και μεγάλη 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

4/12/2025

Η Yamaha ακούει και προσαρμόζεται στην αγορά, όπως περιμένει κανείς από τον Ιάπωνα κατασκευαστή και η διεύρυνση της γκάμας των adventure μοτοσυκλετών της βρίσκεται στο πρόγραμμα καλύπτοντας την απαίτηση του κοινού για μία μικρότερου αλλά και μεγαλύτερου κυβισμού adventure από την υπάρχουσα Tenere 700.

Το τεύχος #673 που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στα περίπτερα ξεχειλίζει από EICMA έχοντας τα σημαντικότερα μοντέλα που είδαμε στη σημαντικότερη έκθεση μοτοσυκλέτας στον κόσμο. 

Στο Μιλάνο είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για μία ακόμη φορά με τον Olivier Prevost, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Yamaha Ευρώπης, ο οποίος μας είπε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα στον σύντομο χρόνο που είχαμε μαζί του, μιλώντας για τους Κινέζους κατασκευαστές και το Χείμαρρο νέων μοντέλων που παρουσιάζουν, αλλά και τα πλάνα της ιαπωνικής εταιρείας για το όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
 
Σε ευθεία ερώτηση που του απευθύναμε για το αν περιμένουμε από τη Yamaha μικρό και μεγάλο Tenere ο Γάλλος δεν προχώρησε φυσικά σε λεπτομέρειες, όμως δεν απέφυγε να απαντήσει και στην ερώτηση λέγοντας πως η Ιαπωνική εταιρεία δουλεύει "πάνω σε όλα αυτά" και έχει διάθεση να μπει και σε κατηγορίες με μικρό περιθώριο κέρδους, όπως είναι οι μικρότερου κυβισμού μοτοσυκλέτες.

Σε μια μικρομεσαίου κυβισμού adventure η Yamaha θα προσπαθήσει να μπει στην κατηγορία με αξιώσεις όχι μόνο γιατί είναι η Yamaha αλλά γιατί οι προτάσεις στην κατηγορία είναι πλέον πολλές και αξιόλογες από κάθε κατασκευαστική γωνιά. 

Η Yamaha έχει στις τάξεις της τον πολύ καλό και ευχάριστο σε απόδοση εν σειρά δικύλινδρο που βλέπουμε στο MT-03 και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτόν ως βάση για το μικρό Tenere χωρίς μάλιστα να προχωρήσει σε αύξηση του κυβισμού του που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 321 κ.εκ. για 41,43 ονομαστικούς ίππους που μεταφράζονται σε σχεδόν 36 ίππους στον πίσω τροχό για την Euro 5+ έκδοσή του. Αν κρατήσει και το βάρος χαμηλά, τα 36 άλογα αρκούν για μια δικύλινδρη adventure μικρομεσαίου κυβισμού, ωστόσο δεν αποκλείεται ο κυβισμός του κινητήρα να υπερβαίνει τα 400 με την ισχύ του να φτάνει στο όριο της Α2 κατηγορίας διπλώματος.

Αναφορικά με την μεγαλύτερη Tenere αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σημείο αναφοράς με την ιαπωνική εταιρεία να μην έχει δικύλινδρο κινητήρα μεγάλου κυβισμού. Έχει όμως τον "πασπαρτού" τρικύλινδρο, ο οποίος με τις κατάλληλες ρυθμίσεις θα μπορούσε να προσαρμοστεί σε έναν νέο adventure ρόλο και έτσι να δούμε το πρώτο τρικύλινδρο Tenere στην ιστορία, η οποία όμως θα ακολουθεί τη λογική της 700 με μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων και ακτινωτούς τροχούς 21/18.

Η ιαπωνική εταιρεία σκοπεύει να παρουσιάσει 10 καινούργια μοντέλα τα επόμενα τρία χρόνια, όχι εκδόσεις μοτοσυκλετών που υπάρχουν τώρα στην παραγωγή, αλλά νέες μοτοσυκλέτες με "νέα πλαίσια", όπως είπε χαρακτηριστικά ο Prevost προσθέτοντας ότι κάποια από αυτά θα χρησιμοποιούν και νέους κινητήρες!

Βρείτε την πλήρη συνέντευξη στο τεύχος #673 που κυκλοφορεί στα περίπτερα και δείτε εδώ όλα τα καλά που θα διαβάσετε, μεταξύ των οποίων, την πρώτη μας επαφή με το Honda CB1000GT και τα σημαντικότερα μοντέλα που είδαμε στο Μιλάνο.