Norton V4SV – Ξεχωριστή έκδοση για το Μουσείο Μοτοσυκλέτας του Solihull

Φόρος τιμής στο νικηφόρο RCW588 με Wankel κινητήρα στην κατηγορία Senior TT του 1992
motomagNorton V4SV – Ξεχωριστή έκδοση για το Μουσείο Μοτοσυκλέτας του Solihull
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

30/5/2024

Αξιοποιώντας το πρόγραμμά της “One-of-One”, η Norton πήρε ένα V4SV και το έβαψε στα χρώματα του θρυλικού RCW588 με τον περιστροφικό Wankel κινητήρα, που στα χέρια του Steve Hislop κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη θέση στην κατηγορία Senior TT στο Isle of Man TT του 1992, το οποίο θα εκτίθεται πλέον δίπλα στο αυθεντικό, στο Μουσείο Μοτοσυκλέτας του Solihull.

Ως βάση για την ξεχωριστή αυτή δημιουργία χρησιμοποιήθηκε η superbike της βρετανικής εταιρείας, V4SV, με τον τετρακύλινδρο V-72° των 1.200 κυβικών να έχει μέγιστη ονομαστική απόδοση 185 ίππων στις 12.000 στροφές και 12,74 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 9.000 στροφές. Μέσω του προγράμματος “One-of-One”, η TVS – η ιδιοκτήτρια εταιρεία της βρετανικής μάρκας – αποφάσισε να δημιουργήσει μία μοναδική replica του θρυλικού “White Charger” RCW588, την οποία αρχικά εξέθεσε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας Bike Shed στο Tobacco Dock του Λονδίνου. Από εκεί, ταξίδεψε μέχρι και το Isle of Mann για το TT 2024, προτού βρεθεί στην τελευταία της στέγη, στο Εθνικό Μουσείο Μοτοσυκλέτας του Solihull.

Norton V4SV – Ξεχωριστή έκδοση για το Μουσείο Μοτοσυκλέτας του Solihull

Όπως βλέπουμε, η αντιγραφή είναι αψεγάδιαστή. Το V4SV έχει βαφτεί σε γυαλιστερό λευκό, ενώ πάνω στα φαίρινγκ του βρίσκουμε τα λογότυπα των χορηγών, χωρίς βέβαια τα ονόματα. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί 32 χρόνια μετά, οι χορηγίες δεν έχουν πλέον κάποια ισχύ, επομένως νομικά δεν μπορεί να γίνει χρήση των ονομάτων από την Norton. Παρ’ όλ’ αυτά, τα σύμβολα είναι εκεί, όπως και ο αριθμός 19, με τον οποίο ο Steve Hislop κατέκτησε την πρώτη θέση στην Senior κατηγορία του TT. Πάνω τους βρίσκουμε ένα αυτοκόλλητο… παγωτό, το οποίο συμβολίζει τις επεμβάσεις τελευταίας στιγμής που έλαβαν χώρα λίγο πριν τον αγώνα στην διαβόητη διαδρομή του βουνού, μεταξύ των οποίων και η αφαίρεση του μπροστινού φτερού για την καλύτερη ψύξη του περιστροφικού Wankel κινητήρα, μίας ασυνήθιστης διάταξης μέχρι και σήμερα για μοτοσυκλέτες. Την ουρά κοσμεί το θρυλικό κέλτικο σύμβολο του Manx, τα τρία πόδια.

Norton V4SV – Ξεχωριστή έκδοση για το Μουσείο Μοτοσυκλέτας του Solihull

Το πρόγραμμα “One-of-One” είναι μία νέα καμπάνια της Norton, μέσω της οποίας κάθε ιδιοκτήτης Commando 961 ή V4CR ή V4SV μπορεί να βάψει την μοτοσυκλέτα του όπως επιθυμεί, προτού αυτή φύγει από τις γραμμές παραγωγής. Η διάρκεια υλοποίησης υπολογίζεται μεταξύ 4 και 6 μηνών, με τους πελάτες να έχουν την δυνατότητα να δουν ψηφιακές απεικονίσεις του τελικού σχεδίου, προκειμένου να αποφασίσουν αν είναι αυτό ακριβώς που θέλουν. Μόλις ολοκληρωθεί η προπαρασκευαστική περίοδος, η Norton λαμβάνει μία προκαταβολή και ξεκινάει την παραγωγή.

Norton V4SV – Ξεχωριστή έκδοση για το Μουσείο Μοτοσυκλέτας του Solihull

Όσον αφορά το γυμνό Commando 961, οι πελάτες θα μπορούν να αλλάξουν το χρώμα στο ρεζερβουάρ, την ουρά και το φιλτροκούτι. Από την άλλη, για τα V4CR/SV, περιλαμβάνεται και το φαίρινγκ. Η Norton να δηλώνει ότι ο αριθμός αιτήσεων για το πρόγραμμα “One-of-One” είναι περιορισμένος και προκαθορισμένος για κάθε χρονιά.

Norton V4SV – Ξεχωριστή έκδοση για το Μουσείο Μοτοσυκλέτας του SolihullNorton V4SV – Ξεχωριστή έκδοση για το Μουσείο Μοτοσυκλέτας του Solihull

 

Ετικέτες

Moto Guzzi – Νέα εμφάνιση της μικρής κλασικής με τον δικύλινδρο 457 της Aprilia

Έναν χρόνο μετά την τελευταία της θέαση, η μοτοσυκλέτα που αφήνει πίσω τους εγκάρσιους V2 της Moto Guzzi συνεχίζει να εξελίσσεται
Moto Guzzi 457
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

17/6/2026

Το Καλοκαίρι του 2025 είχαμε συναντήσει φωτογραφίες από μια μοτοσυκλέτα που φερόταν να είναι μελλοντικό μοντέλο της Moto Guzzi σε δοκιμές εξέλιξης στον δρόμο. Το περίεργο της υπόθεσης αφορούσε στον κινητήρα, καθώς εκεί είδαμε τον νέο δικύλινδρο της Aprilia από τη γκάμα των 457.

Από το 1965, όταν ο Giulio Cesare Carcano σχεδίασε τον πρώτο εγκάρσια τοποθετημένο V2 90 μοιρών, οι μοτοσυκλέτες της Moto Guzzi είχαν ως αδιάψευστο χαρακτηριστικό αυτόν τον κινητήρα, κάτι που προφανώς θα αλλάξει στο κοντινό μέλλον. Η ανάπτυξη της Moto Guzzi είναι εδώ και πολλά χρόνια συνυφασμένη με τον Όμιλο Piaggio στον οποίο ανήκει και ένας τρόπος για να μεγαλώσει η γκάμα της είναι να φορέσει κινητήρες από άλλες μάρκες του, όπως η Aprilia. Εν προκειμένω, φαίνεται πως η Ιταλοί θέλουν να μπουν στο δημοφιλές παιχνίδι των ρετρό μοτοσυκλετών και ακούγεται λογικότερο να το κάνουν με τη Moto Guzzi, παρά με την Aprilia.

moto guzzi 457

Ταυτόχρονα, αυτή μπορεί να είναι μια αναζωογονητική εξέλιξη για τη Moto Guzzi, καθώς έτσι θα αποκτήσει εκπροσώπηση σε μια γωνιά μικρότερων κυβισμών της αγοράς από την οποία απείχε στη σύγχρονη εποχή της, όταν ο μικρότερος κινητήρας που έχει φτιάξει τις τελευταίες δεκαετίες ήταν ο V2 744cc των Breva, Nevada, V7 κ.ο.κ.

Με τον δικύλινδρο σε σειρά της Aprilia η Moto Guzzi θα βρεθεί σύντομα με μια μοτοσυκλέτα που, όπως φαίνεται, θα έχει κλασική εμφάνιση σε συνδυασμό με σύγχρονες ικανότητες. Θα είναι επίσης μια ηχηρή απόκλιση από την πάγια τακτική της εταιρείας να χρησιμοποιεί άξονα στην τελική μετάδοση των μοτοσυκλετών της, καθώς εδώ ο δικύλινδρος έχει φτιαχτεί για αλυσίδα και γρανάζια.

moto guzzi 457

Συγκρίνοντας τις τελευταίες φωτογραφίες που μας έρχονται από τον διεθνή Τύπο δίπλα σε αυτές που είχαν διαρρεύσει το περσινό Καλοκαίρι, βλέπουμε πως η μοτοσυκλέτα έχει μερικές αλλαγές. Το μπροστινό φρένο ανατίθεται σε μια ακτινική δαγκάνα της ByBre (θυγατρικής της Brembo), κάτι που πιθανώς υπονοεί πως η μοτοσυκλέτα θα κατασκευάζεται στην Ινδία, ενώ έχουμε νέα εξωτερικά καπάκια στον κινητήρα.

Στις εικόνες του περασμένου Αυγούστου ο κινητήρας ήταν πρακτικά ολόιδιος όπως τον χρησιμοποιεί η Aprilia στα δικά της μοντέλα, ωστόσο στις νέες φωτογραφίες τα πλαϊνά καπάκια είναι νέα και διαφορετικά από πριν, δείγμα πως η αισθητική έχει διαμορφωθεί ώστε η μικρή Moto Guzzi να αποκτήσει έναν πιο ξεχωριστό χαρακτήρα.

moto guzzi 457

Τα χρυσά καλάμια του πιρουνιού επίσης έχουν αντικατασταθεί από μαύρα, ενώ και ο προβολέας έχει αλλάξει, από τον απλό στρογγυλό των περσινών εικόνων σε έναν νέο που λογικά κρύβει στο κέντρο του τον αετό της Moto Guzzi, κατά το τρέχον μοτίβο που χαρακτηρίζει την εταιρεία στα υπάρχοντα μοντέλα της.

Όλα τα παραπάνω συνάδουν προς το ότι η εξελικτική διαδικασία έχει προχωρήσει πολύ και το γεγονός πως η μοτοσυκλέτα φαίνεται στις νέες φωτογραφίες να είναι πιο πολύ καμουφλαρισμένη απ’ όσο πέρυσι μάλλον συνηγορεί στο ότι κάτω από τις μαύρες αυτοκόλλητες ταινίες κρύβεται η τελική εμφάνιση του μοντέλου.

Αυτά σημαίνουν πως κατά πάσα πιθανότητα η μοτοσυκλέτα που προς το παρόν παραμένει αβάπτιστη – επισήμως τουλάχιστον – ετοιμάζεται για την ερχόμενη EICMA σε 4,5 μήνες για να κυκλοφορήσει ως μοντέλο 2027.

Ετικέτες