Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Ducati Multistrada 1260S – VIDEO Παρουσίαση!

Λέξεις και κινούμενες εικόνες…

Οδηγήσαμε την νέα Ducati Multistrada 1260S στα Κανάρια Νησιά για την παρουσίασή της στο τεύχος 578 που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο και συμπληρώνουμε τώρα την ανάλυσή της με το video της δοκιμής!

Θυμίζουμε πως οι πρώτες εντυπώσεις από την παρουσίαση, καθώς και το VIDEO της πρώτης ημέρας οδήγησης, τις διαβάσατε πρώτοι εδώ, όπου υπάρχει και πλήρες φωτογραφικό υλικό. Επιστρέφουμε λοιπόν τώρα με το VIDEO της δοκιμής:

Πριν από οκτώ χρόνια η Ducati σύστησε στον κόσμο μία σπορ μοτοσυκλέτα με την υπόσχεση πως την συνοδεύει μία μεγάλη ομπρέλα, κάτω από την οποία χωρούν όλοι οι δρόμοι του κόσμου. Αυτή ήταν η ομπρέλα των πιο σύγχρονων ηλεκτρονικών, η πρώτη φορά που μία μοτοσυκλέτα παραγωγής εξοπλιζόταν με ημι-ενεργητικές αναρτήσεις που επέβαιναν δυναμικά στην γεωμετρία της κατά το φρενάρισμα, την επιτάχυνση και την διέλευση από ανωμαλίες του οδοστρώματος, με στόχο να κρατήσουν το επίπεδο της σέλας όσο το δυνατόν πιο παράλληλο σε σχέση με το έδαφος. Απέκτησε έτσι περισσότερο νόημα η έννοια πίσω από την ονομασία του μοντέλου, που πλέον δεν είχε καμία απολύτως σχέση με το παρελθόν του: Φτιαγμένη για κάθε δρόμο! Η Multistrada ήταν η πρώτη μεγάλη on-off που υποσχόταν τέσσερις διαφορετικές προσωπικότητες, εξίσου ισχυρές και με ξεκάθαρες αποστάσεις μεταξύ τους. Στην πράξη όμως παρέμενε μία μεγάλη sport μοτοσυκλέτα που με αξιώσεις στους χωματόδρομους προσπαθούσε να μπει σε μία κατηγορία που οι υπόλοιποι κατασκευαστές είχαν κυριαρχήσει για δεκαετίες. Με όπλο την τρομακτική διαφορά ιπποδύναμης, κατάφερε να αλλάξει πολλά από τα δεδομένα της κατηγορίας και πλέον, οκτώ χρόνια μετά και στην τρίτη της ανανέωση, μας συστήνεται εκ νέου, ως η καλύτερη Multistrada που έχει φτιαχτεί ποτέ!

Αποτελεί παράδοση για τις Multistrada να παρουσιάζονται στα Κανάρια Νησιά, το Ισπανικό αυτό σύμπλεγμα στον Ατλαντικό, που η καλύτερη άσφαλτος του κόσμου, τυλίγει με αμέτρητες διαδοχικές στροφές ένα άγριο ηφαιστιογενές τοπίο. Από τα πρώτα μέτρα της διαδρομής, είμαστε σε θέση να δούμε και την πρώτη σημαντική διαφορά. Η απόκριση του γκαζιού είναι σημαντικά ομαλότερη κι ακολουθεί πολύ πιο πιστά τον δεξί καρπό σου, στοιχείο που στις μεγάλες, Ride By Wire ιταλικές δικύλινδρες, δεν θεωρείται ακόμα δεδομένο πως θα συμβαίνει. Κομπιάσματα που μας στεναχωρούσαν μέχρι και το προηγούμενο μοντέλο, έχουν πλέον μειωθεί σημαντικά και υπό προϋποθέσεις εξαλειφθεί. Στην πολυσέλιδη ανάλυση της νέας Multistrada στο τεύχος Ιανουαρίου του MOTO, εξηγούμε αναλυτικά τα σημεία της απόκρισης του γκαζιού που επιζητούν επίλυση, αλλά το βασικό που πρέπει να κανείς να σημειώσει, είναι την μεγάλη διαφορά από το προηγούμενο μοντέλο.

Το σύνολο των ηλεκτρονικών της νέας Multistrada κρύβουν την μία από τις βασικές αλλαγές του μοντέλου για το 2018, το άλλο είναι στην γεωμετρία της. Με μόλις μία μοίρα διαφορά στην γωνία κάστερ, η θέση οδήγησης έγινε λιγότερο επιθετική κι ο αναβάτης αισθάνεται πλέον πως κάθεται στο κέντρο της μοτοσυκλέτας, αντί να αγκαλιάζει τον εμπρός τροχό. Αυτή την αίσθηση αποκόμιζες από το προηγούμενο μοντέλο, που τοποθετούσε το σώμα σε μία επιθετική στάση, και με την παράλληλη αύξηση του μεταξονίου από το μακρύτερο ψαλίδι, η Multistrada έχει πλέον ομαλότερη συμπεριφορά κάτω από κάθε περίπτωση.

Η νέα Multistrada διαθέτει ένα πακέτο ηλεκτρονικών που αυτή την στιγμή περικλείει το σύνολο της διαθέσιμης τεχνολογίας στους δύο τροχούς! Ξεκινώντας από αυτό που βλέπεις μπροστά σου, την έγχρωμη οθόνη 5 ιντσών με την υψηλή φωτεινότητα στο βασικό εξοπλισμό της έκδοσης S, αντικρύζεις έναν από τους δύο καλύτερους πίνακες οργάνων της κατηγορίας. Έχει αναβαθμισμένο, εύχρηστο μενού, στο οποίο πλοηγείσαι από τα επανασχεδιασμένα, φωτιζόμενα χειριστήρια, ενώ παράλληλα μπορείς να συνδέσεις κινητά τηλέφωνα και συστήματα ενδοεπικοινωνίας, ώστε τόσο εσύ, όσο και ο συνεπιβάτης, να ακούτε μουσική, όσο διαχειρίζεσαι την λειτουργία απευθείας από τα χειριστήρια.

Όλα τα φώτα της Multistrada είναι LED, ενώ οι προβολείς προσαρμόζουν την δέσμη τους στην κλίση της μοτοσυκλέτας αυτόματα, φωτίζοντας πάντα το εσωτερικό της στροφής, ώστε να διατηρείς υψηλό ρυθμό οδήγησης ακόμα και την νύχτα, ενώ διαθέτει και υποβοήθηση εκκίνησης σε ανηφόρα. Πηγή πληροφόρησης για την θέση της μοτοσυκλέτας στο χώρο, είναι η καλύτερη μονάδα του κόσμου αυτή την στιγμή, η μονάδα 9ME της Bosch που ελέγχει τα συνδυασμένα φρένα, το traction control, αλλά και τις σούζες μέσα από το ξεχωριστό λογισμικό για αυτή την δουλεία, που ερμηνεύει κατάλληλα την ανύψωση του εμπρός τροχού. Οι λειτουργίες όλων αυτών των συστημάτων, είναι παραμετροποιήσιμες και πλήρως ελεγχόμενες από τον αναβάτη, μαζί με την απόκριση του κινητήρα αλλά και την ποσότητα του φρένου του. Φυσικά, όπως λέμε στην αρχή, μία μεγάλη αλλαγή κρύβεται στο λογισμικό που διέπει την λειτουργία των ημι-ενεργητικών αναρτήσεων. Μικρότερη αντίσταση στο γυροσκοπικό φαινόμενο, πιο προοδευτική λειτουργία των αποσβέσεων στις ανωμαλίες του δρόμου, κι άψογη συμπεριφορά στην γρήγορη οδήγηση, καθώς πλέον οι αναρτήσεις βυθίζονται ακριβώς όσο πρέπει, είναι οι σημαντικότερες αλλαγές.

Με την μικρή αύξηση του κυβισμού που φέρνει περισσότερη ροπή και την καθιστά διαθέσιμη από τις χαμηλές στροφές και πλούσιο εξοπλισμό που περιλαμβάνει κάθε δυνατή έκφραση της τεχνολογίας στα ηλεκτρονικά βοηθήματα, η νέα Multistrada 1260S είναι ταυτόχρονα μία πολυτελή on-off και μία από τις ικανότερες για κάθε δρόμο!

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ   DUCATI Multistarda 1260S
Αντιπρόσωπος:
Kosmocar A.E.
 
Τιμη:
Από 21.800
 
 
 
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
 
     
Μεταξόνιο (mm):
1585
 
 
 
 
Ύψος σέλας
825-845
 
Ίχνος
111
 
Γωνία κάστερ
25
 
 
ΠΛΑΙΣΙΟ
 
Τύπος:
Υβριδικό ατσάλινο χωροδικτύωμα/αλουμινένιο υποπλαίσιο
 
Πλάτος (mm):
1000
 
Βάρος κατασκευαστή, άδεια (kg):
212kg/235kg
 
 
 
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
 
Τύπος:
Τετράχρονος, V2-L υγρόψυκτος, με 4Β/Κ (Desmo/DVT) και δύο μπουζί στον κύλινδρο
 
Διάμετρος επί διαδρομή (mm):
106 X 71,5
 
Χωρητικότητα (cc):
1262
 
Σχέση συμπίεσης:
13:1
 
Ισχύς (HP/rpm):
158/9.500
 
Ροπή (kg.m/rpm):
13,2/7.500
 
Ειδική ισχύς (HP/l):
 
 
Τροφοδοσία:
Ψεκασμός ride by wire με oval σώματα 56mm της Bosch και μπεκ 10 οπών
 
Σύστημα εξαγωγής:
2-1-2
 
Σύστημα λίπανσης:
Υγρό κάρτερ
 
Σύστημα εκκίνησης:
Μίζα
 
Ρεζερβουάρ (l)
20 (4 ρεζέρβα)
 
 
 
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
 
Συμπλέκτης:
Υγρός, πολύδισκος, μονόδρομος
 
Πρωτεύουσα μετάδοση / σχέση:
 
Γρανάζια /1,840
 
Τελική μετάδοση / σχέση:
 
Αλυσίδα/2,666
 
Σχέσεις
 
2,466
 
1,764
 
1,350
 
1,090
 
0,958
 
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
 
Ρύθμιση βαλβίδων (km):
Στα 1.000 και κάθε 24.000
 
Αλλαγή λαδιού (km):
Στα 1.000 και κάθε 12.000
 
Ποσότητα λαδιού με/χωρίς φίλτρο (l):
/3,7
 
Φίλτρο λαδιού / αλλαγή (km):
Cartidge/12.000
 
 
 
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΙΣΩ
 
ΤΥΠΟΣ
Ένα αμορτισέρ – Ημι-ενεργητική ανάρτηση Sachs
 
Διαδρομή τροχού (mm):
170
 
Ρυθμίσεις:
Ημι-ενεργητική - πλήρες ρυθμίσεις
 
ΤΡΟΧΟΣ
 
Ζάντα:
6 x17’’ Αλουμινίου με 5 μπράτσα
 
Ελαστικό:
Pirelli Scorpion Trail II 190/55R -17
 
ΦΡΕΝΟ
 
Μονός δίσκος της Brembo 265mm με δαγκάνα δύο εμβόλων και cornering ABS Bosch 9 ME με RLM
 
 
 
ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
 
Έγχρωμη οθόνη TFT 5'' με ενδείξεις για ταχύτητα, στροφές, ολικός και δύο μερικούς χιλιομετρητές, θερμοκρασία κινητήρα και περιβάλλοντος, trip computer, ρυθμίσεις Traction Control/ABS/Wheelie Control και Mode κινητήρα, Key-Less. Full Led προβολείς με ενεργή κατευθυνόμενη δέσμη, ημι-ενεργητικές αναρτήσεις, κράτηση εκκίνησης σε ανηφόρα, quick shift, cruise control, hands free, multimedia system, θερμαινόμενα γκριπ, φωτιζόμενοι διακόπτες, αυτό-ακυρούμενα φλας, προεγκατάσταση συναγερμού, βαλίτσες, κεντρικό σταντ
 
 
 
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΜΠΡΟΣ
 
Αλουμινένιο τηλεσκοπικό πιρούνι Upside-Down της Sachs
 
Διαδρομή/Διάμετρος (mm):
170/48
 
Ρυθμίσεις:
Πλήρεις - Ημι-ενεργητική
 
ΤΡΟΧΟΣ
 
Ζάντα:
3,5x17’’ Αλουμίνιου
 
Ελαστικό:
120/70R-17
 
ΦΡΕΝΟ
 
Δύο δίσκοι 330mm της Brembo με ακτινικές monobloc δαγκάνες και ρυθμιζόμενο cornering ABS της Bosch 9 ME
 
 
 
Ρεζερβουάρ / ρεζέρβα (l): 20/4
 
 
 
 
 

 

Εξοπλισμός αναβάτη

Κράνος: SHOEI Hornet X2

Μπουφάν: IXS

Παντελόνι: Bering

 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες:

Tags: