Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Honda GL1800 Gold Wing 2018

Μικρότερο, ελαφρύτερο, πολυτελέστερο!

Το όνομα της Gold Wing έχει γίνει συνώνυμο της απόλυτης ταξιδιωτικής εμπειρίας με μοτοσυκλέτα από τότε που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1975, όντας μια γυμνή μοτοσυκλέτα με έναν τετρακύλινδρο boxer κινητήρα 1.000 κυβικών. Έκτοτε έχει επέλθει μια αλματώδης εξέλιξη για να φτάσουμε σήμερα στο GL1800 του 2018 που παρουσίασε η Honda στο Tokyo Motor Show πριν από λίγες ώρες.

Το νέο Gold Wing, σύμφωνα πάντα με την Honda, δεν είναι άλλη μια βελτιωμένη έκδοση αλλά μια εντελώς καινούργια μοτοσυκλέτα που διατηρεί τα βασικά χαρακτηριστικά του προκατόχου της, όπως ο εξακύλινδρος boxer και ο υπερπλούσιος εξοπλισμός που την τοποθετεί στην κορυφή των premium touring μοτοσυκλετών. Τώρα όμως είναι μικρότερη σε διαστάσεις, ελαφρύτερη και πολύ πιο ευέλικτη σε συμπεριφορά, προσεγγίζοντας περισσότερο την προσωπικότητα των all rounders μοτοσυκλετών.

Η βασική έκδοση του Gold Wing

 

Στόχος της Honda είναι να προσεγγίσει με τη σειρά της ένα ευρύτερο και πιο νεανικό κοινό που δεν έπαιρνε με καλό μάτι την πληθωρικότητα και την υπερβολή των προηγούμενων Gold Wing. Πλέον, έννοιες όπως η καθημερινή μετακίνηση και χρήση, μπαίνουν στο μενού της ναυαρχίδας των touring της Honda, φιλοδοξώντας να αποτελέσει μια μοτοσυκλέτα που θα μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες τις ανάγκες. Όπως λέει κι ο Yutaka Nakanishi LPL (Large Project Leader) του νέου Goldwing, "στόχος μας ήταν να διατηρήσουμε την πολυτέλεια σε μια πιο πολυδιάστατη μοτοσυκλέτα. Μια μοτοσυκλέτα που θα χρησίμευε από το να κάνει ο ιδιοκτήτης της μια βόλτα στην πόλη, μέχρι να πάει ένα μακρινό ταξίδι. Ξεκινήσαμε από λευκό κομμάτι χαρτί για να κάνουμε την Gold Wing μικρότερη και ελαφρύτερη, προσθέτοντας παράλληλα την σύγχρονη τεχνολογία και μηχανολογία που απαιτεί κάθε αναβάτης σήμερα."

Η έκδοση Tour

 

Η νέα Gold Wing θα διατίθεται σε δύο εκδόσεις που θα μοιράζονται την κοινή πλατφόρμα του κινητήρα και του πλαισίου: την "Base" έκδοση και την έκδοση "Tour" που θα διαθέτει top box (το οποίο θα χωρά δύο full face κράνη) και θα προσφέρει την δυνατότητα για κιβώτιο DCT και αερόσακο στον εξοπλισμό της. Η μείωση του βάρους σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο (ανάλογα βέβαια και με την έκδοση) φτάνει το εντυπωσιακό νούμερο των 48 κιλών!

Ο κινητήρας και το πλαίσιο σχεδιάστηκαν από κοινού, με στόχο να έρθει η θέση οδήγησης πιο μπροστά (36mm) και να μικρύνουν οι συνολικές διαστάσεις. Το αλουμινένιο πλαίσιο έχει δημιουργήσει τον χώρο για να τοποθετηθεί ο κινητήρας πιο μπροστά κατά 40mm, χάρη και στο μπροστινό σύστημα τύπου Hossack με τα διπλά ψαλίδια που διαχωρίζει την λειτουργία της ανάρτησης από αυτήν της διεύθυνσης και ο τροχός κάνει μια πιο κατακόρυφη κίνηση, ενώ οι αποσβέσεις ρυθμίζονται ηλεκτρονικά. Η Honda ανακοινώνει ότι έτσι έχουν μειωθεί οι στατικές τριβές και η λειτουργία της ανάρτησης είναι πιο ομαλή κατά 30%. Η μείωση του βάρους από το νέο πλαίσιο, στο οποίο έχει γίνει επανασχεδιασμός της επί μέρους ακαμψίας σε κάθε τμήμα του, και το ψαλίδι, φτάνει τα 2 κιλά σε σύγκριση με τον προκάτοχό του.

Σε ό,τι αφορά την ισχύ του εξακύλινδρου κινητήρα, η Honda ανακοινώνει ότι δεν έχει χαθεί ούτε ίππος, ενώ έχει προστεθεί η ηλεκτρονική διαχείριση του γκαζιού (Throttle By Wire, όπως την ονομάζει η Honda) που προσφέρει και τέσσερις διαφορετικούς χάρτες απόδοσης και χαρακτηριστικών: Tour, Sport, Econ και Rain. Το ρυθμιζόμενο traction control εγγυάται την πρόσφυση σε όλες τις συνθήκες, ενώ οι αποσβέσεις των αναρτήσεων και η δύναμη των φρένων D-CBS αλλάζουν ανάλογα και με την χαρτογράφηση που έχει επιλεγεί.

Στα ηλεκτρονικά βοηθήματα του νέου Gold Wing συμπεριλαμβάνονται επίσης το Hill Assist Start για εκκίνηση σε ανηφόρες και δρόμους με μεγάλη κλίση, και το Idling Stop που σβήνει τον κινητήρα όταν η μοτοσυκλέτα μένει σταματημένη για περισσότερο από τρία δευτερόλεπτα για εξοικονόμηση καυσίμου. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει το cruise control από τον εξοπλισμό του νέου Gold Wing, ενώ την μερίδα του λέοντος στον εντυπωσιασμό κατέχει η έγχρωμη TFT οθόνη των 7'' που προβάλει όλες τις πληροφορίες που μπορείτε να φανταστείτε και ακόμη περισσότερες! Η φωτεινότητά της μεταβάλλεται αυτόματα, ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες, αλλά και ο αναβάτης μπορεί να προεπιλέξει ένα από τα οκτώ διαφορετικά επίπεδα.

Το κιβώτιο της manual έκδοσης θα διαθέτει έξι σχέσεις και το DCT θα διαθέτει εφτά, του οποίου ο τρόπος λειτουργίας θα προσαρμόζεται ανάλογα με το riding mode που έχει επιλεγεί, καθώς θα υπάρχει και λειτουργία για αργή κίνηση εμπρός και πίσω για τις μανούβρες. Η manual έκδοση θα διαθέτει όπισθεν, όπως και το προηγούμενο μοντέλο, με την χρήση της μίζας.

Επιπλέον, το φαίρινγκ και τα πλαστικά μέρη είναι εξολοκλήρου επανασχεδιασμένα και μελετημένα αεροδυναμικά, με την ζελατίνα να ρυθμίζεται ηλεκτρικά, ενώ έχουν προστεθεί και στοιχεία που κάνουν πιο εύκολη και διασκεδαστική την εμπειρία του αναβάτη και του συνεπιβάτη, όπως το smart key, το Apple CarPlay και η συνδεσιμότητα μέσω Bluetooth. Φυσικά η βαφή του Gold Wing δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από το σαρωτικό κύμα της ανανέωσης με το πάνω μέρος του κοστουμιού να είναι βαμμένο σε πιο σκούρα απόχρωση και ένα βαθύ στρώμα βερνικιού, ενώ την premium εικόνα συμπληρώνουν τα ακριβά υλικά από τις σέλες του αναβάτη και του συνεπιβάτη. Το κάτω μέρος των πλαστικών τονίζεται με τη χρήση διαφορετικών υλικών και ανάγλυφων επιφανειών που δημιουργούν ένα πολυτελές οπτικό αποτέλεσμα.

Όλα τα φωτιστικά σώματα πάνω στο Gold Wing είναι LED, με ιδιαίτερη σχεδίαση που δημιουργούν μια αναγνωρίσιμη και ξεχωριστή εικόνα, και τα φλας είναι ενσωματωμένα στους καθρέφτες και διαθέτουν αυτόματη ακύρωση της λειτουργίας τους μέσω ενός προγράμματος που αναγνωρίζει την διαφορά ταχύτητας ανάμεσα στους δύο τροχούς και υπολογίζει πότε πρέπει να επέμβει.

Οι πλαϊνές βαλίτσες που συμπεριλαμβάνονται στον στάνταρ εξοπλισμό, έχουν χωρητικότητα 110lt και ανοίγουν αυτόματα μέσω ενός κουμπιού ή μέσω του smart key. Η χωρητικότητα του ρεζερβουάρ είναι μειωμένη κατά 4 λίτρα (φτάνοντας πλέον τα 21lt), αλλά όπως ανακοινώνει η Honda, λόγω της βελτιωμένης αεροδυναμικής και του μικρότερου βάρους, η κατανάλωση φτάνει τα 5,6lt/100km, δίνοντας αυτονομία αντίστοιχη με του απερχόμενου μοντέλου.

Ένα από τα πραγματικά πολλά σημεία που προκαλούν εντύπωση πάνω στο Gold Wing, είναι τα χειριστήρια στο τιμόνι που ανταγωνίζονται αυτά από το cockpit ενός αεροπλάνου, αλλά και η κεντρική κονσόλα με τον περιστροφικό διακόπτη ελέγχου και τα κουμπιά που είναι τοποθετημένα πάνω στο κάλυμμα του ρεζερβουάρ, με τα οποία ενεργοποιούνται όλα τα συστήματα της μοτοσυκλέτας.

Το σύστημα της λειτουργίας των συνδυασμένων φρένων (D-CBS) και του ABS έχει μικρύνει σε όγκο και βάρος συμβάλλοντας στην συνολική προσπάθεια για διατήρηση του βάρους χαμηλά, εξοικονομώντας 1,3kg παρά την ύπαρξη δύο δίσκων 320mm μπροστά με εξαέμβολες δαγκάνες και ενός δίσκου 316mm πίσω με δαγκάνα τριών εμβόλων.

Σε ό,τι αφορά την πίσω ανάρτηση, το νέο πατενταρισμένο σύστημα Pro Arm της Honda κάνει το ντεμπούτο του πάνω στο Gold Wing, όπου πλέον διαθέτει επανασχεδιασμένη έδραση του ψαλιδιού στο πλαίσιο.

Ο κινητήρας των 1.833cc του νέου Gold Wing έχει διατηρήσει όπως γράψαμε και παραπάνω την βασική δομή του εξακύλινδρου boxer, αλλά πλέον διαθέτει τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο αντί για δύο, ενώ έχει και μικρότερες διαστάσεις και βάρος κατά 6,2 κιλά!. Η απόδοσή του φτάνει τα 124,7 άλογα στις 5.500 στροφές και τα 17,3 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 4.500 αντίστοιχα. Η διάμετρος των εμβόλων έχει μειωθεί κατά 1mm (73 από 74), η διαδρομή είναι και αυτή στα 73mm, ενώ έχει μειωθεί και η απόσταση μεταξύ των κέντρων των κυλίνδρων κατά 9mm, με τον λόγο της συμπίεσης να είναι 10,5:1.

Το σύστημα οδήγησης των βαλβίδων έχει επίσης επανασχεδιαστεί, όπως και οι εισαγωγές του θαλάμου καύσης. Ο στρόφαλος είναι καινούργιος με καλύτερα χαρακτηριστικά αντοχής και μικρότερο offset κομβίων κατά 4mm, ενώ το συνολικό μήκος του κινητήρα είναι μικρότερο κατά 33,5mm.

Το σώμα του ψεκασμού είναι πλέον ένα, αντί των δύο στο προηγούμενο μοντέλο, με διαφορετική φυσικά διάμετρο και πάχος στην εισαγωγή ώστε να εξοικονομηθεί βάρος. Οι εισαγωγές του αέρα  βρίσκονται στην πίσω μεριά, δεξιά και αριστερά, εκμεταλλευόμενες καλύτερα τη ροή από το φλιτροκούτι, ενώ και το σχήμα τους έχει μελετηθεί ώστε να αποδίδουν το μέγιστο προς όφελος της ροπής και της δύναμης στις χαμηλές και μεσαίες στροφές. Η γεννήτρια έχει ενσωματωμένη και τη μίζα, κάτι που βοηθά και στην εξαιρετικά βελούδινη λειτουργία του συστήματος Idling Stop, σε συνεργασία με τον ηλεκτρονικό έλεγχο του γκαζιού και του DCT. Ένας μονόδρομος και με υποβοήθηση συμπλέκτης έχει αντικαταστήσει τον συμβατικό συμπλέκτη της προηγούμενης γενιάς, χρησιμοποιώντας λιγότερους δίσκους και βελτιώνοντας την ποιότητα των αλλαγών κατά 20%, σύμφωνα με την Honda.