Intermot 2018: KTM 1290 Superduke GT 2019

Το αργήσανε αλλά ήρθε
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

4/10/2018

Την στιγμή που το αναβαθμισμένο 1290 SuperdukeR βρισκόταν ήδη δύο χρόνια στις βιτρίνες των καταστημάτων, η KTM έδειχνε την πρόθεση να κάνει τις ίδιες αλλαγές στην έκδοση GT. Αν δεν είχαν κυκλοφορήσει πριν μερικούς μήνες κάποιες κατασκοπευτικές φωτογραφίες με το νέο μοντέλο, θα είχαμε πιστέψει ότι οι Αυστριακοί πάνε να το σταματήσουν από την παραγωγή, όπως είχαν κάνει και με το SMT. Αυτό όμως θα ήταν πραγματικά κρίμα (όπως κρίμα ήταν που σταμάτησε το SMT) διότι το 1290 Superduke GT είναι μια απίστευτα χαρισματική μοτοσυκλέτα δρόμου. Από μακρινά ταξίδια στην Ευρώπη με δύο άτομα και γεμάτες βαλίτσες, μέχρι πολυήμερα track day, το 1290 Superduke GT δεν ήταν απλώς καλό, ήταν υπέροχο!

 

Αν υπήρχε κάτι που μπορούσε να σε σταματήσει από την αγορά του, τότε αυτό ήταν η εκκεντρική (έως δύσπεπτη…) εμφάνισή του. Για το 2019 αποκτά τον full led αιχμηρό εμπρός προβολέα του γυμνού Superduke R και από πάνω του έχει προστεθεί μια ρυθμιζόμενη σε κλίση και ύψος φιμέ ζελατίνα. Σίγουρα δεν απέκτησε κλασσική ομορφιά που θα είναι αποδεκτή απ’ όλους, όμως για να πούμε την αμαρτία μας, εμάς μας αρέσει αυτή η διαστημική αισθητική που το διαφοροποιεί από οποιαδήποτε άλλη μοτοσυκλέτα στο δρόμο. Στο νέο φαίρινγκ έχουν προστεθεί ντουλαπάκια και θύρα USB για σύνδεση και φόρτιση συσκευών MP3/MP4 και Smartphone.

Μαζί με τις αισθητικές αλλαγές, έχουμε φυσικά και αρκετές αλλαγές στον εξοπλισμό. Τα συμβατικά όργανα έχουν γίνει πλέον μια μεγάλη έγχρωμη οθόνη TFT υψηλής ανάλυσης με Bluetooth. Το quick shifter Up/Down και τα θερμαινόμενα γκριπ είναι πλέον στάνταρ. Ως έξτρα εξοπλισμός υπάρχει το πακέτο MSC, όπου περιλαμβάνει το λογισμικό του cornering ABS, καθώς και το λογισμικό Track για τον ψεκασμό, που αφορά την απόκριση του γκαζιού.

Η ημι-ενεργητικές αναρτήσεις είναι νέες και έχουν τρία προγράμματα λειτουργίας (Comfort/Street/Sport) καθώς και ξεχωριστό κουμπί για την ρύθμιση της προφόρτισης του ελατηρίου, ώστε να μπορεί ο αναβάτης να ρυθμίζει τις αναρτήσεις του αναλόγως του φορτίου που κουβαλάει.

Αλλαγές υπάρχουν και στον κινητήρα φυσικά, καθώς τώρα έχουμε την αναβαθμισμένη έκδοση του Superduke R με τις βαλβίδες τιτανίου στην εισαγωγή και την νέα σχεδίαση του θαλάμου καύσης.   

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες