Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Intermot 2018: KTM 1290 Superduke GT 2019

Το αργήσανε αλλά ήρθε

Την στιγμή που το αναβαθμισμένο 1290 SuperdukeR βρισκόταν ήδη δύο χρόνια στις βιτρίνες των καταστημάτων, η KTM έδειχνε την πρόθεση να κάνει τις ίδιες αλλαγές στην έκδοση GT. Αν δεν είχαν κυκλοφορήσει πριν μερικούς μήνες κάποιες κατασκοπευτικές φωτογραφίες με το νέο μοντέλο, θα είχαμε πιστέψει ότι οι Αυστριακοί πάνε να το σταματήσουν από την παραγωγή, όπως είχαν κάνει και με το SMT. Αυτό όμως θα ήταν πραγματικά κρίμα (όπως κρίμα ήταν που σταμάτησε το SMT) διότι το 1290 Superduke GT είναι μια απίστευτα χαρισματική μοτοσυκλέτα δρόμου. Από μακρινά ταξίδια στην Ευρώπη με δύο άτομα και γεμάτες βαλίτσες, μέχρι πολυήμερα track day, το 1290 Superduke GT δεν ήταν απλώς καλό, ήταν υπέροχο!

 

Αν υπήρχε κάτι που μπορούσε να σε σταματήσει από την αγορά του, τότε αυτό ήταν η εκκεντρική (έως δύσπεπτη…) εμφάνισή του. Για το 2019 αποκτά τον full led αιχμηρό εμπρός προβολέα του γυμνού Superduke R και από πάνω του έχει προστεθεί μια ρυθμιζόμενη σε κλίση και ύψος φιμέ ζελατίνα. Σίγουρα δεν απέκτησε κλασσική ομορφιά που θα είναι αποδεκτή απ’ όλους, όμως για να πούμε την αμαρτία μας, εμάς μας αρέσει αυτή η διαστημική αισθητική που το διαφοροποιεί από οποιαδήποτε άλλη μοτοσυκλέτα στο δρόμο. Στο νέο φαίρινγκ έχουν προστεθεί ντουλαπάκια και θύρα USB για σύνδεση και φόρτιση συσκευών MP3/MP4 και Smartphone.

Μαζί με τις αισθητικές αλλαγές, έχουμε φυσικά και αρκετές αλλαγές στον εξοπλισμό. Τα συμβατικά όργανα έχουν γίνει πλέον μια μεγάλη έγχρωμη οθόνη TFT υψηλής ανάλυσης με Bluetooth. Το quick shifter Up/Down και τα θερμαινόμενα γκριπ είναι πλέον στάνταρ. Ως έξτρα εξοπλισμός υπάρχει το πακέτο MSC, όπου περιλαμβάνει το λογισμικό του cornering ABS, καθώς και το λογισμικό Track για τον ψεκασμό, που αφορά την απόκριση του γκαζιού.

Η ημι-ενεργητικές αναρτήσεις είναι νέες και έχουν τρία προγράμματα λειτουργίας (Comfort/Street/Sport) καθώς και ξεχωριστό κουμπί για την ρύθμιση της προφόρτισης του ελατηρίου, ώστε να μπορεί ο αναβάτης να ρυθμίζει τις αναρτήσεις του αναλόγως του φορτίου που κουβαλάει.

Αλλαγές υπάρχουν και στον κινητήρα φυσικά, καθώς τώρα έχουμε την αναβαθμισμένη έκδοση του Superduke R με τις βαλβίδες τιτανίου στην εισαγωγή και την νέα σχεδίαση του θαλάμου καύσης.