Suzuki Hayabusa 2021: Σε 5 μήνες μετά από 5 χρόνια – Οθόνη και νέα ηλεκτρονικά

Ίδιο με το προηγούμενο μοντέλο
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

10/10/2020

Πόσα χρόνια ακούτε για νέο Hayabusa εκεί έξω; Δύο ή τρεις φορές το χρόνο εδώ και πέντε χρόνια; Στο ΜΟΤΟ πάντως έχουμε γράψει πολλές φορές να μην το περιμένετε μέχρι να σας πούμε εμείς πως έρχεται, και η ώρα αυτή έχει έρθει: Ιαπωνικό περιοδικό δημοσιεύει σχέδια του νέου Hayabusa τα οποία έρχονται πολύ κοντά σε όλα όσα γνωρίζουμε και πρέπει να θεωρούμε πως η εικόνα αυτή πλησιάζει την πραγματικότητα.

Είναι η ίδια μοτοσυκλέτα με αυτή που ξέρουμε με τον κινητήρα να έχει δεχθεί αλλαγές στην εισαγωγή, την χαρτογράφηση και την εξαγωγή, ώστε να πληροί τις προδιαγραφές Euro5. Οι πληροφορίες από την Ιαπωνία θέλουν να μην υπάρχει αύξηση κυβικών ή άλλες μεγαλύτερες διαφορές στον ήδη εξαιρετικό σε αξιοπιστία και δυνατό κινητήρα.

ΕΙΧΑΜΕ ΓΡΑΨΕΙ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ 2019: Βάζουμε τέλος στις φήμες για το Hayabusa - Οκτώβριο 2020 έναρξη παραγωγής - Ιανουάριος 2021 έναρξη εμπορικής πορείας

Δεν υπάρχουν μεγαλύτες διαφορές γιατί οι προδιαγραφές ρύπων πληρούνται χωρίς μεγάλες παρεμβάσεις και η Suzuki είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ κατασκευαστής με σπαρτιάτικη συμπεριφορά σε πράξεις όχι μόνο στα λόγια. Αν δεν χρειάζεται δεν θα το κάνει, αν πουλάει έτσι θα το αφήσει έτσι για πάντα, μέχρι να μην πουλάει άλλο, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους: Οι ανανεώσεις των μοντέλων γίνονται στον απολύτως αναγκαίο βαθμό. Είναι επίσης ο πρώτος κατασκευαστής που έχει παραδεχτεί πως δίνει μεγαλύτερη βάση στην αγορά της Ασίας και στα τεράστια νούμερα που κάνει εκεί, αντί να μπλέκει με τους Ευρωπαίους. Σε αυτό το τελευταίο δεν τους αδικούμε κιόλας, δεν μας αρέσει, αλλά πρέπει να παραδεχτούμε πως είμαστε μία μικρή τοξική αγορά γεμάτη «ξερόλες με πληκτρολόγια», οι Ασιάτες έχουν τώρα εκείνο το πάθος για μοτοσυκλέτες που είχαμε εμείς την δεκαετία του ’80 και το κάνουν με εκατομμύρια σε πωλήσεις…

Όπως έχουμε γράψει, και σε αντίθεση με τον υπόλοιπο τύπο, η Hayabusa δεν σταμάτησε ποτέ να παράγεται, αντιθέτως η πορεία της είναι και αυξημένη, απλά δεν ερχόταν στην Ευρώπη. Στην Ινδία όμως για παράδειγμα, που μία μικρή άνοδο του 1% μεταφράζεται σε πωλήσεις ολόκληρης της Ευρώπης (!) η Hayabusa είχε και έχει εξαιρετική πορεία.

Μία εκτεταμένη αλλαγή θα επηρέαζε και εκείνο το εργοστάσιο που συναρμολογεί στην Ινδία τις μοτοσυκλέτες για την τοπική αγορά ώστε να ξεπεράσει τον σκόπελο της βαριάς φορολογίας και δεν υπήρχε λόγος για την Suzuki να το κάνει. Όχι πως δεν το σκέφτεται… ή δεν είχε και έτοιμα τα σχέδια για έναν μεγαλύτερο κινητήρα. Από την στιγμή που βρέθηκε λύση όμως για τους Euro5 δεν χρειάζεται τελικά να επέμβει. Κι έτσι τα σχέδια που είδαμε πέρσι για 1.440 κυβικά από τα 1.340 φαίνεται πως δεν έρχονται.

Τι θα έχει τελικά το νέο Hayabusa σύμφωνα με τους Ιάπωνες; Ίδια ιπποδύναμη παρά τους αυστηρότερος κανονισμούς ρύπων, νέα ηλεκτρονικά βοηθήματα που θα βασίζονται σε IMU που θα τοποθετηθεί για πρώτη φορά σε Hayabusa και θα δίνει και cornering ABS όπως και προσαρμόσιμο στην κλίση traction control. Την εμφάνιση δεν την πειράζουν πολύ, πρώτα γιατί έχει καθιερωθεί στην συνείδηση του κοινού και κάθε αλλαγή θα έφερνε επανάσταση κι έπειτα γιατί ήταν ένα αεροδυναμικό σχέδιο πολύ μπροστά από την εποχή του και τότε, οπότε τώρα που όλοι στοχεύουν στα αεροδυναμικά βοηθήματα, πρέπει να τους θυμίζουν ποιοι και πώς ήταν από τους πρώτους που ασχολήθηκαν περισσότερο.

Αυτό μας οδηγεί σε ένα συμπέρασμα που το έχουμε αρκετά σίγουρο παρόλο που δεν υπάρχει κάποια επιβεβαίωση, πιστέψτε μας όπως πως δεν πέφτουμε έξω: Χρειάζεται και μία οθόνη για όλα αυτά, οπότε τα μεγάλα αναλογικά όργανα της Hayabusa πρέπει να δώσουν την θέση τους στην τεχνολογία της εποχής μας.

Η τελική του μορφή, που επαναλαμβάνουμε πως είναι σχέδιο Ιαπωνικού περιοδικού, είναι μία μίξη του παλιού μοντέλου και του Concept GSX που είδαμε από κοντά στο Τόκιο το 2015. Οι Ιάπωνες όμως σχεδιάζουν βάση πληροφοριών εκ των έσω προετοιμάζοντας το έδαφος, και όχι αυθαίρετα, για αυτό και το συγκεκριμένο σχέδιο αναμένεται να είναι κοντά στην πραγματικότητα, όπως και όλες οι παραπάνω πληροφορίες. Ένα δηλαδή ίδιο κατά βάση Hayabusa, ανανεωμένο σε ηλεκτρονικά και λειτουργία κινητήρα…

Triumph Street Triple 765 R A2 - Έκδοση περιορισμένης ισχύος [VIDEO]

Κοντά μας από τον Σεπτέμβριο, σε δυο χρωματισμούς
Triumph Street Triple 765 R A2
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

19/7/2024

H Triumph παρουσίασε μια νέα Α2 έκδοση για την τρικύλινδρη Street Triple 765 R, με μειωμένη απόδοση 70 kW (93,87 hp) η οποία μπορεί να περιοριστεί περαιτέρω στα 35 Kw (46,93 hp) για τις προδιαγραφές του συγκεκριμένου διπλώματος οδήγησης.

Το κιτ περιορισμού μπορεί να αφαιρεθεί από έναν αντιπρόσωπο της Triumph μόλις αποκτηθεί το δίπλωμα οδήγησης “Α”, επαναφέροντας τη μοτοσυκλέτα στην ισχύ των 70 kW. Δυστυχώς δεν φαίνεται η μοτοσυκλέτα να μπορεί να ανέβει το ίδιο εύκολα και στους 118,3 hp της έκδοσης χωρίς κανένα περιορισμό.

Κατά τα άλλα, η A2 έκδοση είναι ίδια με την Street Triple 765 R χωρίς περιορισμό, με ίδιο πλαίσιο, ίδιες αναρτήσεις, ίδια φρένα, ίδια ηλεκτρονικά και ίδια οθόνη οργάνων.

Triumph Street Triple 765 R A2

Στον εξοπλισμό περιλαμβάνονται: πλαίσιο αλουμινίου δυο δοκών, πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις που αποτελούνται από ανεστραμμένο πιρούνι Showa 41 mm και Showa piggyback μονό πίσω αμορτισέρ, ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες Brembo M4.32, δικάναλο Cornering ABS, Wheelie Control, Cornering Traction Control, 4 Riding Modes, shifter στον στάνταρ εξοπλισμό, συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση, ρεζερβουάρ 15 λίτρων, full-LED φώτα και TFT οθόνη οργάνων.

Η Street Triple 765 R A2 θα διατίθεται από τον Σεπτέμβριο σε δυο χρώματα, πορτοκαλί και λευκό, ενώ ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η τιμή της στην Ελλάδα.

Ετικέτες