Αλλάζει χέρια η Εγνατία Οδός, αυξήθηκαν κατά 33% τα διόδια, οι τιμές για μοτοσυκλέτα [VIDEO]

Σταδιακά θα δούμε αυξήσεις έως και 120% ενώ παράλληλα καταργούνται οι δωρεάν μετακινήσεις για τις τοπικές κοινωνίες και τους άνεργους
motomag Αλλάζει χέρια η Εγνατία Οδός, έρχονται αυξήσεις στα διόδια [VIDEO]
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

29/3/2024

Το σίριαλ της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού ολοκληρώθηκε, καθώς υπεγράφη η σύμβαση ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ (75%) – EGIS PROJECTS SA (25%) για την 35ετή παραχώρηση του οδικού άξονα, με μεγάλη αύξηση στα διόδια που ξεκίνησε ήδη να ισχύει.

Τις προηγούμενες ημέρες υπεγράφη και η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) από τους υπουργούς Υποδομών και Οικονομίας που προέβλεπε την αύξηση στις τιμές των διοδίων της Εγνατίας.

Η υπογραφή της σύμβασης για την αξιοποίηση της Εγνατίας Οδού γράφει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του οδικού άξονα, ενώ προβλέπει πως οι υποδομές του οδικού άξονα θα αναβαθμιστούν, καθώς για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί βαριά συντήρηση της Εγνατίας Οδού και των τριών κάθετων αξόνων, οι οποίες έχουν συνολικό μήκος 225 χιλιόμετρα και συνδέουν την Ελλάδα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία. Παράλληλα, εντός πέντε έτων από την έναρξη της παραχώρησης θα ολοκληρωθούν επενδύσεις άνω των 420 εκατ. ευρώ για την ανάταξη του οδικού άξονα και την αναβάθμιση των κάθετων αξόνων. Μεταξύ των έργων περιλαμβάνεται η αναβάθμιση του οδικού άξονα Χαλάστρα – Εύζωνοι ώστε να αποκτήσει τεχνικές προδιαγραφές κλειστου αυτοκινητόδρομου, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα κατοίκων και φορέων της Κεντρικής Μακεδονίας. Κατά τη διάρκεια των 35 ετών της σύμβασης παραχώρησης προβλέπεται να εκτελεστούν εργασίες βαριάς συντήρησης συνολικού κόστους 1,8 δισ. ευρώ. Οι εργασίες αυτές αφορούν κυρίως αντικαταστάσεις ασφαλτικών και οδοστρωμάτων, βαριά συντήρηση τεχνικών έργων (γέφυρες, σήραγγες) αντικαταστάσεις οριζόντιας και κάθετης σήμανσης (πινακίδες, διαγράμμιση) και αντικατάσταση μεταλλικών στηθαίων ασφαλείας. Η Σύμβαση προβλέπει απίσης την κατασκευή και 16 Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) και 12 σύγχρονων χώρων στάθμευσης και αναψυχής κατά μήκος του οδικού άξονα. 

Την ίδια στιγμή, η Σύμβαση Παραχώρησης άνοιξε τον δρόμο για να αυξηθούν οι τιμές των διοδίων από τα 0,03 ευρώ ανά χιλιόμετρο, που ίσχυε μέχρι σήμερα στα 0,04 ευρώ από εδώ και πέρα, ενώ τα επόμενα χρόνια θα φτάσει την τιμή των υπόλοιπων αυτοκινητόδρομων (0,065 ευρώ ανά χιλιόμετρο) ενώ θα καταργηθούν οι δωρεάν μετακινήσεις για τις τοπικές κοινωνίες και τους άνεργους.

Η κοινοπραξία θα αναλάβει τη συντήρηση και τη λειτουργία του οδικού άξονα μήκους 658 χιλιομέτρων καθώς και των τριών κάθετων αξόνων συνολικού μήκους 225 χιλιομέτρων. Το ποσό που θα εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο με την υπογραφή της σύμβασης φτάνει το 1,4 δις ευρώ, ενώ η συνολική αξία της παραχώρησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 2,7 δις ευρώ μαζί με τις υποχρεωτικές επενδύσεις που θα γίνουν και τα αναμενόμενα έσοδα από τη λειτουργία του.

Όσον αφορά στη μοτοσυκλέτα, οι αυξήσεις για την ώρα έφτασαν το 33%, με το πήγαινε-έλα στην Εγνατία Οδό να κοστίζει πλέον 45,2 ευρώ.

Αλλάζει χέρια η Εγνατία Οδός, έρχονται αυξήσεις στα διόδια [VIDEO]

Ωστόσο ο Σύλλογος Εργαζομένων της Εγνατία Οδός Α.Ε. είναι από την πρώτη στιγμή αντίθετος στην παραχώρηση. Μάλιστα δημοσίευσαν οικονομοτεχνική μελέτη σε μια προσπάθεια να τεκμηριώσουν ότι μόνο η δημόσια διαχείριση προασπίζεται το πραγματικό Δημόσιο Συμφέρον. Παράλληλα, στον επίσημο λογαριασμό του Συλλόγου στο YouTube δημοσιεύτηκε ντοκιμαντέρ μικρής διάρκειας όπου αναλύονται οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να δοθεί η Εγνατία Οδός σε ιδιώτες.

Ενόψει της υπογραφής τής σύμβασης, ο Σύλλογος προέβη σε 24ωρη απεργία την Παρασκευή 29 Μαρτίου η οποία διεξήχθη στην είσοδο του Υπουργείου Μακεδονίας.

DiodiaΑλλάζει χέρια η Εγνατία Οδός, έρχονται αυξήσεις στα διόδια, στα 45,2 ευρώ το πήγαινε έλα για μοτοσυκλέτα [VIDEO]

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό οχτακύλινδρο Gold Wing!

Πατέντες δείχνουν ότι η GWM ετοιμάζει οχτακύλινδρο boxer
boxer china motomag
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

17/4/2024

Σύμφωνα με πατέντες που είδαν το φως της δημοσιότητας η κινεζική εταιρεία Great Wall Motor (GWM) ετοιμάζει έναν boxer κινητήρα με οχτώ κυλίνδρους, τον οποίο θα χρησιμοποιεί σε μοτοσυκλέτες, θέλοντας να κάνει με εκκωφαντικό τρόπο την είσοδό της στον κόσμο των δύο τροχών.

Αν και οι περισσότεροι κατασκευαστές μοτοσυκλετών ξεκίνησαν με μικρού κυβισμού δίκυκλα, βλέπουμε ότι σιγά σιγά αρχίζουν να μπαίνουν και σε χωράφια που μέχρι τώρα δεν είχαν σπείρει τον δικό τους καρπό, εμφανίζοντας συνεχώς νέα μοντέλα με μεγαλύτερους κυβισμούς και περισσότερους κυλίνδρους από πριν.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Όπως φαίνεται, όμως, ένας κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κίνα, η GWM, θέλει να ακολουθήσει την αντίστροφη οδό, μπαίνοντας με θόρυβο στον κόσμο των δύο τροχών. Αφορμή στάθηκε ένα βίντεο του ιδρυτή και ιδιοκτήτη της GWM, του κινέζου δισεκατομμυριούχου Wei Jianjun. Σε βίντεο που δημοσίευσε στα κοινωνικά του δίκτυα, φαίνεται στο φόντο μία μοτοσυκλέτα καλυμμένη από μία κουκούλα, με το μπροστινό της τμήμα επιμελώς ξεσκέπαστο.

Από εκεί λοιπόν άρχισε να ξετυλίγεται ο μίτος της GWM, που στην πορεία έφερε στο φως της δημοσιότητας τα σχέδια από τις πατέντες της. Ήδη η εταιρεία έχει έντονη παρουσία στον χώρο των αυτοκινήτων, με SUV, ηλεκτρικά και πολυτελή οχήματα, κάτω από ξεχωριστές επωνυμίες, που όμως όλες ανήκουν στην ομπρέλα της Great Wall Motor.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Όπως βλέπουμε στα σχέδια, ο κινητήρας που ετοιμάζεται είναι οχτακύλινδρος boxer, θυμίζοντας αρκετά τον εξακύλινδρο της Honda, με τον οποίο εξοπλίζει το θρυλικό τουριστικό της μοντέλο, Gold Wing. Αν και φημολογείται ότι ο κυβισμός θα είναι αρκετά μεγαλύτερος, πλησιάζοντας τα 2.000 κυβικά (σε αντίθεση με τα 1.833 του Χρυσού Φτερού του Big H) και με δύο επιπλέον κυλίνδρους, φαίνεται ότι ο κινητήρας της GWM δανείζεται πολλά αρχιτεκτονικά στοιχεία από τους Ιάπωνες. Αρχικά, όπως συμβαίνει και στο Gold Wing, η μετάδοση εντοπίζεται στο κάτω μέρος του κινητήρα, με στόχο τον όσο γίνεται περιορισμό του μεγέθους του και την συγκέντρωση των μαζών στο γεωμετρικό κέντρο της μοτοσυκλέτας. Οι πατέντες δείχνουν επίσης ότι η κινεζική εταιρεία χρησιμοποιεί σύστημα διπλού συμπλέκτη (DCT), με την τελική μετάδοση να γίνεται με άξονα, ακριβώς δηλαδή ό,τι κάνει και η Honda.

Για την ψύξη του οριζόντια τοποθετημένου στροφάλου και των κάθετα τοποθετημένων κυλίνδρων, βλέπουμε ότι για ακόμα μία φορά η GWM ακολουθεί τον δρόμο που άνοιξε η Honda. Εφαρμόζει δηλαδή πάνω σε κάθε μία από τις δύο κεφαλές ένα ψυγείο με αεραγωγούς, για την αποτελεσματική ψύξη της περίεργης διάταξης. Ο κινητήρας, όμως της GWM χρησιμοποιεί δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους σε κάθε κεφαλή, αντί για έναν που βρίσκουμε στον αντίστοιχης διάταξης εξακύλινδρο του Big H.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Συνδυάζοντας τώρα όλα τα παραπάνω, με το γεγονός ότι αυτό που φαίνεται στην φωτογραφία μοιάζει να είναι μία τουριστική μοτοσυκλέτα, έχουμε και το λογικό συμπέρασμα. Ότι, δηλαδή, μιλάμε για έναν ανταγωνιστή της θρυλικής θηριώδους ιαπωνικής μοτοσυκλέτας. Ένα ακόμα μοντέλο που οι πληροφορίες θέλουν να εξοπλίζεται με τον ίδιο κινητήρα, αποτελεί ξανά ευθεία αναφορά στην Honda και θα θυμίζει το cruiser μοντέλο της, Rune, το οποίο χρησιμοποιούσε επίσης τον εξακύλινδρο boxer των 1.800 κυβικών, χωρίς όμως να ακολουθήσει την επιτυχία του Gold Wing.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Αναμφίβολα, τα μικρού και μεσαίου κυβισμού μοντέλα με απλή αρχιτεκτονική και χαμηλό κόστος κατασκευής είναι αυτά που φέρνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων στα ταμεία μίας εταιρείας. Αυτά όμως που την διαφημίζουν και ρίχνουν πάνω της όλα τα βλέμματα, είναι οι ναυαρχίδες της. Όσο μεγαλύτερη η υπερβολή μάλιστα, τόσο περισσότερο προκαλούν, αυξάνοντας τις μετοχές της εκάστοτε εταιρείας. Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν στην γκάμα τους μοντέλα που είναι πανάκριβα στην κατασκευή και πολλές φορές δεν θα βγάλουν πίσω ούτε καν αυτά που χρειάστηκαν για την κατασκευή τους. Αυτό φαίνεται ότι θέλει να κάνει τώρα και η Great Wall Motor. Και έχει την οικονομική επιφάνεια να το πράξει, με τον ιδιοκτήτη της, Wei Jianjun, να συγκαταλέγεται μεταξύ των 15 πλουσιότερων ανθρώπων της Κίνας.