Αλλάζει χέρια η Εγνατία Οδός, αυξήθηκαν κατά 33% τα διόδια, οι τιμές για μοτοσυκλέτα [VIDEO]

Σταδιακά θα δούμε αυξήσεις έως και 120% ενώ παράλληλα καταργούνται οι δωρεάν μετακινήσεις για τις τοπικές κοινωνίες και τους άνεργους
motomag Αλλάζει χέρια η Εγνατία Οδός, έρχονται αυξήσεις στα διόδια [VIDEO]
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

29/3/2024

Το σίριαλ της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού ολοκληρώθηκε, καθώς υπεγράφη η σύμβαση ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ (75%) – EGIS PROJECTS SA (25%) για την 35ετή παραχώρηση του οδικού άξονα, με μεγάλη αύξηση στα διόδια που ξεκίνησε ήδη να ισχύει.

Τις προηγούμενες ημέρες υπεγράφη και η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) από τους υπουργούς Υποδομών και Οικονομίας που προέβλεπε την αύξηση στις τιμές των διοδίων της Εγνατίας.

Η υπογραφή της σύμβασης για την αξιοποίηση της Εγνατίας Οδού γράφει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του οδικού άξονα, ενώ προβλέπει πως οι υποδομές του οδικού άξονα θα αναβαθμιστούν, καθώς για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί βαριά συντήρηση της Εγνατίας Οδού και των τριών κάθετων αξόνων, οι οποίες έχουν συνολικό μήκος 225 χιλιόμετρα και συνδέουν την Ελλάδα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία. Παράλληλα, εντός πέντε έτων από την έναρξη της παραχώρησης θα ολοκληρωθούν επενδύσεις άνω των 420 εκατ. ευρώ για την ανάταξη του οδικού άξονα και την αναβάθμιση των κάθετων αξόνων. Μεταξύ των έργων περιλαμβάνεται η αναβάθμιση του οδικού άξονα Χαλάστρα – Εύζωνοι ώστε να αποκτήσει τεχνικές προδιαγραφές κλειστου αυτοκινητόδρομου, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα κατοίκων και φορέων της Κεντρικής Μακεδονίας. Κατά τη διάρκεια των 35 ετών της σύμβασης παραχώρησης προβλέπεται να εκτελεστούν εργασίες βαριάς συντήρησης συνολικού κόστους 1,8 δισ. ευρώ. Οι εργασίες αυτές αφορούν κυρίως αντικαταστάσεις ασφαλτικών και οδοστρωμάτων, βαριά συντήρηση τεχνικών έργων (γέφυρες, σήραγγες) αντικαταστάσεις οριζόντιας και κάθετης σήμανσης (πινακίδες, διαγράμμιση) και αντικατάσταση μεταλλικών στηθαίων ασφαλείας. Η Σύμβαση προβλέπει απίσης την κατασκευή και 16 Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) και 12 σύγχρονων χώρων στάθμευσης και αναψυχής κατά μήκος του οδικού άξονα. 

Την ίδια στιγμή, η Σύμβαση Παραχώρησης άνοιξε τον δρόμο για να αυξηθούν οι τιμές των διοδίων από τα 0,03 ευρώ ανά χιλιόμετρο, που ίσχυε μέχρι σήμερα στα 0,04 ευρώ από εδώ και πέρα, ενώ τα επόμενα χρόνια θα φτάσει την τιμή των υπόλοιπων αυτοκινητόδρομων (0,065 ευρώ ανά χιλιόμετρο) ενώ θα καταργηθούν οι δωρεάν μετακινήσεις για τις τοπικές κοινωνίες και τους άνεργους.

Η κοινοπραξία θα αναλάβει τη συντήρηση και τη λειτουργία του οδικού άξονα μήκους 658 χιλιομέτρων καθώς και των τριών κάθετων αξόνων συνολικού μήκους 225 χιλιομέτρων. Το ποσό που θα εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο με την υπογραφή της σύμβασης φτάνει το 1,4 δις ευρώ, ενώ η συνολική αξία της παραχώρησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 2,7 δις ευρώ μαζί με τις υποχρεωτικές επενδύσεις που θα γίνουν και τα αναμενόμενα έσοδα από τη λειτουργία του.

Όσον αφορά στη μοτοσυκλέτα, οι αυξήσεις για την ώρα έφτασαν το 33%, με το πήγαινε-έλα στην Εγνατία Οδό να κοστίζει πλέον 45,2 ευρώ.

Αλλάζει χέρια η Εγνατία Οδός, έρχονται αυξήσεις στα διόδια [VIDEO]

Ωστόσο ο Σύλλογος Εργαζομένων της Εγνατία Οδός Α.Ε. είναι από την πρώτη στιγμή αντίθετος στην παραχώρηση. Μάλιστα δημοσίευσαν οικονομοτεχνική μελέτη σε μια προσπάθεια να τεκμηριώσουν ότι μόνο η δημόσια διαχείριση προασπίζεται το πραγματικό Δημόσιο Συμφέρον. Παράλληλα, στον επίσημο λογαριασμό του Συλλόγου στο YouTube δημοσιεύτηκε ντοκιμαντέρ μικρής διάρκειας όπου αναλύονται οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να δοθεί η Εγνατία Οδός σε ιδιώτες.

Ενόψει της υπογραφής τής σύμβασης, ο Σύλλογος προέβη σε 24ωρη απεργία την Παρασκευή 29 Μαρτίου η οποία διεξήχθη στην είσοδο του Υπουργείου Μακεδονίας.

DiodiaΑλλάζει χέρια η Εγνατία Οδός, έρχονται αυξήσεις στα διόδια, στα 45,2 ευρώ το πήγαινε έλα για μοτοσυκλέτα [VIDEO]

ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων

393 αστυνομικές επιχειρήσεις καταγράφηκαν σε όλη την Ελλάδα σε 7 ημέρες
motomag ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια από 22 έως 28 Απριλίου, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε στοχευμένους ελέγχους σε όλη την επικράτεια από τις 22 έως τις 28 Απριλίου για την αντιμετώπιση παραβατικών και επικίνδυνων - αντικοινωνικών οδηγικών συμπεριφορών βεβαιώνοντας 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.

Πιο συγκεκριμένα οι υπηρεσίες της Τροχαίας πραγματοποίησαν 135.009 τροχονομικούς ελέγχους οχημάτων για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

11.412 για παράνομες σταθμεύσεις

7.621 για υπερβολική ταχύτητα

2.200 για μη χρήση κράνους

2.076 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης

1.572 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας

1.116 για ΚΤΕΟ

846 για μέθη

522 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

Οι στοχευμένες δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και το επόμενο διάστημα.