Εγνατία Οδός – Δεν τίθεται ζήτημα ασφαλείας στη διέλευσή της

Οι δηλώσεις του υφυπουργού Υποδομών ήρθαν με αφορμή τις εργασίες συντήρησης στην σήραγγα Μαλακάσι
motomagΕγνατία Οδός – Δεν τίθεται ζήτημα ασφαλείας για την διέλευσή της
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

22/4/2024

Απολύτως ασφαλής κρίνεται η διέλευση από την Εγνατία Οδό, σύμφωνα με δηλώσεις του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών και αρμόδιου για τις Υποδομές, Νίκου Ταχιάου, με αφορμή τη συντήρηση της σήραγγας Μαλακάσι, η οποία δημιούργησε ανησυχία αναφορικά με την στατικότητα τόσο αυτής, όσο και των υπόλοιπων υπόγειων διελεύσεων του κεντρικού οδικού άξονα.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο κ. Νίκος Ταχιάος από τα Ιωάννινα, παρουσία του Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρου Καχριμάνη και της διοίκησης της εταιρείας “Εγνατία Οδός Α.Ε.”, των κ.κ. Γεώργιου Κωσταντόπουλου και Κωσταντίνου Κουτσούκου, ξεκαθάρισε τις αιτίες των βαριών εργασιών συντήρησης που συντελούνται στην σήραγγα “Μαλακάσι A”. Σύμφωνα με τον  Υφυπουργό, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στατικότητας, ενώ οι εργασίες συντήρησης αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι και την Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μαΐου. Μέχρι τότε, η κυκλοφορία στο συγκεκριμένο τμήμα θα συνεχίσει να διεξάγεται κανονικά, μέσω αμφιδρόμησης του Νότιου κλάδου.

Εγνατία Οδός – Δεν τίθεται ζήτημα ασφαλείας για την διέλευσή της

Σύμφωνα με τον κ. Ταχιάο, έχει γίνει ήδη έλεγχος από εμπειρογνώμονες, οι οποίοι μετά από αυτοψία που έκαναν στον χώρο, δεν διαπίστωσαν κάποιο ζήτημα με την στατικότητα. Όπως τόνισε, τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν έχουν να κάνουν με την αποφλοίωση του εσωτερικού και την εισροή υδάτων από τα σημεία αυτά, κυρίως λόγω της παλαιότητας της σήραγγας και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Ο λόγος που έχει αποφασιστεί το κλείσιμο της σήραγγας για μικρό χρονικό διάστημα είναι να γίνουν κάποιες επεμβάσεις από τον εργολάβο που έχει αναλάβει τις εργασίες συντήρησης, προκειμένου να μην υπάρχει το παραμικρό ενδεχόμενο για τυχόν πτώση τμήματος των τοιχωμάτων.

Υπεύθυνος για την ολοκλήρωση των εργασιών παραμένει ο εργολάβος που έχει ήδη αναλάβει το έργο. Η ευθύνη του αναμένεται να τερματιστεί με την ολοκλήρωση των διαδικασιών παραχώρησης της Εγνατίας Οδού στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – EGIS, που υπολογίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος του έτους. Μόλις γίνει αυτό, θα ελεγχθούν όλες οι σήραγγες, ενώ όπου απαιτείται θα ακολουθήσει βαριά συντήρηση της οδού, όπως προβλέπει και η σύμβαση παραχώρησης. Όσον αφορά την “Εγνατία Οδός Α.Ε.”, υπάρχει ήδη ο προγραμματισμός να ασχοληθεί με νέα κατασκευαστικά έργα.

Με την ολοκλήρωση της παραχώρησης θα ξεκινήσει η κατασκευή συμπληρωματικών έργων, που περιλαμβάνουν το οδικό τμήμα “Χαλάστρα – Εύζωνοι”. Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών και αρμόδιος για τις Υποδομές, κ. Ταχιάος, θα συζητηθεί η σύνδεση του ημικόμβου, ο οποίος πρόκειται να καλύψει την περιοχή του Περάματος.

Στην συνέχεια ο Υφυπουργός, τόνισε ότι προτεραιότητα για τα μελλοντικά έργα που σχεδιάζονται για την περιοχή της Ηπείρου, έχει ο οδικός άξονας “Ιωάννινα – Κακαβιά”, ο οποίος θα διευκολύνει τις μετακινήσεις μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας. Η σύμβαση για την κατασκευή του αναμένεται να γίνει εντός του τρέχοντος έτους.

Λόγω του ότι πλησιάζει η εορταστική περίοδος του Πάσχα, όπου αναμένεται αύξηση των μεταφορών στους κεντρικούς οδικούς άξονες της χώρας μας, ο Υφυπουργός δήλωσε ότι έχουν παρθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια όλων των πολιτών που θα βρεθούν στον άξονα σύνδεσης της Ανατολής με την Δύση.

Ετικέτες

ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων

393 αστυνομικές επιχειρήσεις καταγράφηκαν σε όλη την Ελλάδα σε 7 ημέρες
motomag ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια από 22 έως 28 Απριλίου, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε στοχευμένους ελέγχους σε όλη την επικράτεια από τις 22 έως τις 28 Απριλίου για την αντιμετώπιση παραβατικών και επικίνδυνων - αντικοινωνικών οδηγικών συμπεριφορών βεβαιώνοντας 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.

Πιο συγκεκριμένα οι υπηρεσίες της Τροχαίας πραγματοποίησαν 135.009 τροχονομικούς ελέγχους οχημάτων για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

11.412 για παράνομες σταθμεύσεις

7.621 για υπερβολική ταχύτητα

2.200 για μη χρήση κράνους

2.076 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης

1.572 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας

1.116 για ΚΤΕΟ

846 για μέθη

522 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

Οι στοχευμένες δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και το επόμενο διάστημα.