Ducati V4 Lamborghini Speciale Clienti “Centauro” - Έτσι ανεβάζεις κι άλλο την αξία μιας ήδη συλλεκτικής Ιταλίδας [VIDEO]

Ο “Κένταυρος” της Ducati, άντλησε την έμπνευσή του από τον “Μινώταυρο” της Lamborghini Huracan EVO.
Ducati art
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

5/2/2024

Η Ducati παρουσίασε στις 2 Φεβρουαρίου το “Centauro”, μία μοναδική δημιουργία του καλλιτέχνη Paolo Troilo, με τη μοτοσυκλέτα που χρησιμοποιήθηκε να προέρχεται από τις μόλις 63 της έκδοσης Streetfighter V4 Lamborghini Speciale Clienti, μετά από επιθυμία του κατόχου της να την κάνει ακόμα πιο σπέσιαλ και ακόμα πιο συλλεκτική, με τη μοτοσυκλέτα να εκτίθεται μέχρι και τις 5 Φεβρουαρίου στο πολυτελές εμπορικό πολυκατάστημα Galleri Cavour.

Η σχέση της Ducati με τη Lamborghini είναι γνωστή, με την τελευταία τους συνεργασία να είναι η δημιουργία της έκδοσης περιορισμένης παραγωγής 630 αντιτύπων, Streetfighter V4 Lamborghini. Το εργοστάσιο του Borgo Panigale, θέλοντας να τιμήσει τους ιδιοκτήτες τις ιταλικής εταιρείας κατασκευής σπορ αυτοκινήτων, κατασκεύασε επίσης 63 τεμάχια της Streetfighter V4 Lamborghini Speciale Clienti, ενώ όσοι ήθελαν μπορούσαν μέσω του Centro Stile Ducati να βάψουν τη συγκεκριμένη έκδοση στα ίδια χρώματα με την Lamborghini τους.

Ducati V4 Lamborghini Speciale Clienti “Centauro” – Μοναδική δημιουργία δια χειρός Paolo Troilo – [VIDEO]

Ένας, όμως, ιδιοκτήτης της μοναδικής αυτής έκδοσης Speciale Clienti δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτό. Θέλοντας να  κάνει ακόμα πιο μοναδική την παρουσία του, αποφάσισε να αναθέσει στον Paolo Troilo την δημιουργία μίας μοναδικής ζωγραφιάς, πάνω στην εξαιρετικά σπάνια Ducati Streetfighter V4 Lamborghini Speciale Clienti του, αντλώντας μάλιστα έμπνευση από, όπως πολύ καλά μαντεύετε, την ιταλική εταιρεία με σήμα τον ταύρο. Από αυτόν φαίνεται ότι εμπνεύστηκε και ο Troilo όταν ζωγράφισε το 2021 μία Lamborghini Huracan EVO, ονομάζοντας την δημιουργία του “Μινώταυρο”, ένα μυθικό τέρας με σώμα ανθρώπου και κεφάλι και ουρά ταύρου.

Η Ducati Streetfighter V4 Lamborghini Speciale Clienti, έρχεται να αντλήσει την έμπνευσή της από την συγκεκριμένη δημιουργία. Βέβαια, εδώ ο Troilo επέλεξε να ονομάσει την καλλιτεχνική του δημιουργία ως “Κένταυρο”, που στην ιστορία και την τέχνη απεικονίζεται ως σύζευξη ανθρώπου και αλόγου.

Ducati V4 Lamborghini Speciale Clienti “Centauro” – Μοναδική δημιουργία δια χειρός Paolo Troilo – [VIDEO]

Ο Ιταλός ζωγράφος Paolo Troilo είναι γνωστός για τη μοναδική του τέχνη να ζωγραφίζει υπερ-ρεαλιστικά μοτίβα με τα δάχτυλά του. Αξιοποιώντας αυτή την τεχνική, ο “Κένταυρος” αναπαριστά τα χέρια ενός άντρα που λυγίζουν από τη δύναμη της επιτάχυνσης, τα οποία βγαίνουν στα πλαϊνά του ρεζερβουάρ. Την καλλιτεχνική δημιουργία ολοκληρώνουν διάφορα γεωμετρικά σχέδια που ακολουθούν τον σχεδιασμό της μοτοσυκλέτας. Στόχος του έργου είναι να συνδυάσει τον μύθο με την πραγματικότητα ενσαρκώνοντας μία υπεράνθρωπη παρουσία, με εξώκοσμα χαρακτηριστικά στα σχήματα και τους όγκους ενός αντικειμένου.

Ducati V4 Lamborghini Speciale Clienti “Centauro” – Μοναδική δημιουργία δια χειρός Paolo Troilo – [VIDEO]

Η δημιουργία του Streetfighter V4 Lamborghini, το οποίο αποτέλεσε το δεύτερο δείγμα της συνεργασίας μετά το Diavel 1260 Lamborghini, γέννησε μαζί του και την ιδέα της “Τέχνης της Δημιουργίας του Μύθου” (“Art of Creating Myths”). Η εν λόγω εκδήλωση, συγκέντρωσε σε ένα χώρο 200 εκλεκτούς καλεσμένους της Ducati και της Lamborghini, με την παρουσία των CEO των δύο εταιρειών, των Claudio Domenicali και Stephan Winkelmann, αντίστοιχα. Τα δύο στελέχη δεν παρέλειψαν να τονίσουν την αγαστή συνεργασία μεταξύ των εταιρειών τους, υπογραμμίζοντας την συμβολή της στην ιστορία της Motor Valley της Ιταλίας, όπως χαρακτηρίζονται οι περιοχές γύρω από την Bologna και την Modena.

Ducati V4 Lamborghini Speciale Clienti “Centauro” – Μοναδική δημιουργία δια χειρός Paolo Troilo – [VIDEO]

Η εκδήλωση που έλαβε χώρα την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2023, που διοργανώθηκε από την Ducati και την Automobili Lamborghini, εντάσσεται στα πλαίσια της έκθεσης ART CITY Bologna και αποτελεί μέρος της συμμετοχής του κατασκευαστή μοτοσυκλετών με έδρα την Bologna στην Arte Fiera 2024. Για την ακρίβεια, η Ducati αποτελεί έταιρο της σημαντικής έκθεσης μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, υποστηρίζοντας το “Percorso” την διαδρομή που συνδέει μέσω της κοινής θεματικής ορισμένες γκαλερί. Το πιο αξιόλογο έργο του “Percorso” θα βραβεύεται με το βραβείο “Officina Arte Ducati Award”, το οποίο ίδρυσε ο Ιταλός κατασκευαστής. Στα εγκαίνια της Arte Fiera, στις 2-4  Φεβρουαρίου η Ducati θα εκθέσει το μαρμάρινο γλυπτό “Fortitudo Mea in Levitate” στα περίπτερα 25 και 26.

Από την άλλη ο “Κένταυρος” της Ducati και ο “Μινώταυρος” της Lamborghini θα παραμείνουν ως εκθέματα στο πολυτελές εμπορικό πολυκατάστημα Galleria Cavour που χαρακτηρίζεται από την εντυπωσιακή γυάλινη οροφή του, μέχρι και τις 5 Φεβρουαρίου 2024.

Ακολουθεί το βίντεο, όπου ο Troilo εξιστορεί την έμπνευση και δημιουργία του “Centauro”:

Ετικέτες

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό οχτακύλινδρο Gold Wing!

Πατέντες δείχνουν ότι η GWM ετοιμάζει οχτακύλινδρο boxer
boxer china motomag
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

17/4/2024

Σύμφωνα με πατέντες που είδαν το φως της δημοσιότητας η κινεζική εταιρεία Great Wall Motor (GWM) ετοιμάζει έναν boxer κινητήρα με οχτώ κυλίνδρους, τον οποίο θα χρησιμοποιεί σε μοτοσυκλέτες, θέλοντας να κάνει με εκκωφαντικό τρόπο την είσοδό της στον κόσμο των δύο τροχών.

Αν και οι περισσότεροι κατασκευαστές μοτοσυκλετών ξεκίνησαν με μικρού κυβισμού δίκυκλα, βλέπουμε ότι σιγά σιγά αρχίζουν να μπαίνουν και σε χωράφια που μέχρι τώρα δεν είχαν σπείρει τον δικό τους καρπό, εμφανίζοντας συνεχώς νέα μοντέλα με μεγαλύτερους κυβισμούς και περισσότερους κυλίνδρους από πριν.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Όπως φαίνεται, όμως, ένας κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κίνα, η GWM, θέλει να ακολουθήσει την αντίστροφη οδό, μπαίνοντας με θόρυβο στον κόσμο των δύο τροχών. Αφορμή στάθηκε ένα βίντεο του ιδρυτή και ιδιοκτήτη της GWM, του κινέζου δισεκατομμυριούχου Wei Jianjun. Σε βίντεο που δημοσίευσε στα κοινωνικά του δίκτυα, φαίνεται στο φόντο μία μοτοσυκλέτα καλυμμένη από μία κουκούλα, με το μπροστινό της τμήμα επιμελώς ξεσκέπαστο.

Από εκεί λοιπόν άρχισε να ξετυλίγεται ο μίτος της GWM, που στην πορεία έφερε στο φως της δημοσιότητας τα σχέδια από τις πατέντες της. Ήδη η εταιρεία έχει έντονη παρουσία στον χώρο των αυτοκινήτων, με SUV, ηλεκτρικά και πολυτελή οχήματα, κάτω από ξεχωριστές επωνυμίες, που όμως όλες ανήκουν στην ομπρέλα της Great Wall Motor.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Όπως βλέπουμε στα σχέδια, ο κινητήρας που ετοιμάζεται είναι οχτακύλινδρος boxer, θυμίζοντας αρκετά τον εξακύλινδρο της Honda, με τον οποίο εξοπλίζει το θρυλικό τουριστικό της μοντέλο, Gold Wing. Αν και φημολογείται ότι ο κυβισμός θα είναι αρκετά μεγαλύτερος, πλησιάζοντας τα 2.000 κυβικά (σε αντίθεση με τα 1.833 του Χρυσού Φτερού του Big H) και με δύο επιπλέον κυλίνδρους, φαίνεται ότι ο κινητήρας της GWM δανείζεται πολλά αρχιτεκτονικά στοιχεία από τους Ιάπωνες. Αρχικά, όπως συμβαίνει και στο Gold Wing, η μετάδοση εντοπίζεται στο κάτω μέρος του κινητήρα, με στόχο τον όσο γίνεται περιορισμό του μεγέθους του και την συγκέντρωση των μαζών στο γεωμετρικό κέντρο της μοτοσυκλέτας. Οι πατέντες δείχνουν επίσης ότι η κινεζική εταιρεία χρησιμοποιεί σύστημα διπλού συμπλέκτη (DCT), με την τελική μετάδοση να γίνεται με άξονα, ακριβώς δηλαδή ό,τι κάνει και η Honda.

Για την ψύξη του οριζόντια τοποθετημένου στροφάλου και των κάθετα τοποθετημένων κυλίνδρων, βλέπουμε ότι για ακόμα μία φορά η GWM ακολουθεί τον δρόμο που άνοιξε η Honda. Εφαρμόζει δηλαδή πάνω σε κάθε μία από τις δύο κεφαλές ένα ψυγείο με αεραγωγούς, για την αποτελεσματική ψύξη της περίεργης διάταξης. Ο κινητήρας, όμως της GWM χρησιμοποιεί δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους σε κάθε κεφαλή, αντί για έναν που βρίσκουμε στον αντίστοιχης διάταξης εξακύλινδρο του Big H.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Συνδυάζοντας τώρα όλα τα παραπάνω, με το γεγονός ότι αυτό που φαίνεται στην φωτογραφία μοιάζει να είναι μία τουριστική μοτοσυκλέτα, έχουμε και το λογικό συμπέρασμα. Ότι, δηλαδή, μιλάμε για έναν ανταγωνιστή της θρυλικής θηριώδους ιαπωνικής μοτοσυκλέτας. Ένα ακόμα μοντέλο που οι πληροφορίες θέλουν να εξοπλίζεται με τον ίδιο κινητήρα, αποτελεί ξανά ευθεία αναφορά στην Honda και θα θυμίζει το cruiser μοντέλο της, Rune, το οποίο χρησιμοποιούσε επίσης τον εξακύλινδρο boxer των 1.800 κυβικών, χωρίς όμως να ακολουθήσει την επιτυχία του Gold Wing.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Αναμφίβολα, τα μικρού και μεσαίου κυβισμού μοντέλα με απλή αρχιτεκτονική και χαμηλό κόστος κατασκευής είναι αυτά που φέρνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων στα ταμεία μίας εταιρείας. Αυτά όμως που την διαφημίζουν και ρίχνουν πάνω της όλα τα βλέμματα, είναι οι ναυαρχίδες της. Όσο μεγαλύτερη η υπερβολή μάλιστα, τόσο περισσότερο προκαλούν, αυξάνοντας τις μετοχές της εκάστοτε εταιρείας. Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν στην γκάμα τους μοντέλα που είναι πανάκριβα στην κατασκευή και πολλές φορές δεν θα βγάλουν πίσω ούτε καν αυτά που χρειάστηκαν για την κατασκευή τους. Αυτό φαίνεται ότι θέλει να κάνει τώρα και η Great Wall Motor. Και έχει την οικονομική επιφάνεια να το πράξει, με τον ιδιοκτήτη της, Wei Jianjun, να συγκαταλέγεται μεταξύ των 15 πλουσιότερων ανθρώπων της Κίνας.