Harley-Davidson - Οικονομικά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου 2023

Μισογεμάτο το ποτήρι για την εταιρεία από το Milwaukee, καθόλου καλά τα νέα για τα ηλεκτρικά Livewire
HD 2023
Από το

motomag

31/7/2023

Η Harley-Davidson ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο του 2023, τα οποία έχουν θετικές και αρνητικές συνέπειες όσον αφορά τη δυναμική της εταιρείας από το Milwaukee.

Τα ενοποιημένα έσοδα για την εταιρεία του Milwaukee μειώθηκαν κατά 2% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022 (1.446 εκατομμύρια δολάρια το 2023 - 1,469 εκατομμύρια δολάρια το 2022), λόγω της μείωσης των εσόδων κατά 4% στην HDMC -Harley-Davidson Motor Company-, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση των εσόδων κατά 19% της HDFS -ακρωνύμιο για το τμήμα Harley-Davidson Financial Services-, το οποίο περιλαμβάνει προγράμματα χρηματοδότησης, ασφάλειας και σέρβις στους αγοραστές της αμερικανικής μάρκας. Τα ενοποιημένα λειτουργικά έσοδα κατά το δεύτερο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 20%, λόγω της μείωσης κατά 8% στην HDMC, της μείωσης κατά 31% στην HDFS. Το ενοποιημένο περιθώριο λειτουργικού εισοδήματος (Diluted EPS) -το μέρος του κέρδους μιας εταιρείας που αντιστοιχεί σε κάθε μία από τις μετοχές- το δεύτερο τρίμηνο ήταν μειωμένο κατά 15,3% σε σύγκριση με 18,9% το δεύτερο τρίμηνο πριν από ένα χρόνο (1.22 δολάρια ανά μετοχή το 2023 - 1.46 δολάρια ανά μετοχή το 2022).

HD 2023

Όσον αφορά τις εξαγωγές μοτοσυκλετών παγκοσμίως αυτές μειώθηκαν κατά 10% σε σχέση με πέρυσι (42.9 χιλιάδες το 2023 - 47.9 το 2022), λόγω μιας μη προγραμματισμένης αναστολής παραγωγής που σημειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο και είχατε διαβάσει στο MOTO για αυτή. Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 4% (1.198 εκατομμύρια δολάρια το 2023 – 1.254 εκατομμύρια δολάρια το 2022), με την παγκόσμια τιμολόγηση να αντισταθμίζει εν μέρει τη μείωση των μονάδων. Τα έσοδα από ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυξήθηκαν κατά 1% λόγω των ψηφιακών μέσων, ενώ τα έσοδα από ένδυση μειώθηκαν κατά 14% σε σύγκριση με την περυσινή περίοδο. Το μεικτό περιθώριο κέρδους του δεύτερου τριμήνου αυξήθηκε κατά 4 μονάδες χάρη στην τιμολόγηση, την παραγωγικότητα και τις μεταφορές, υπεραντισταθμίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις από τον μειωμένο όγκο και το συναλλαγματικό ισοζύγιο. Το περιθώριο λειτουργικών εσόδων του δεύτερου τριμήνου μειώθηκε κατά 0,6 μονάδες λόγω των υψηλότερων λειτουργικών εξόδων, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κόστους ζωής και των δαπανών του μάρκετινγκ.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις μοτοσυκλετών το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος αν και στην ευρωπαϊκή αγορά υπήρξε μείωση της τάξης του 6%. Τα έσοδα της HDFS αυξήθηκαν κατά 38 εκατ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, δηλαδή κατά 19% (240 εκατομμύρια δολάρια το 2023 – 203 εκατομμύρια δολάρια το 2022), κυρίως λόγω των υψηλότερων εσόδων από τόκους και των αυξημένων εσόδων από επενδύσεις. Η μείωση των λειτουργικών εσόδων της HDFS κατά 27 εκατ. δολάρια ή κατά 31% οφείλεται στα υψηλότερα έξοδα τόκων και στις αυξημένες προβλέψεις για πιστωτικές ζημίες (59 εκατομμύρια δολάρια το 2023 – 86 εκατομμύρια δολάρια το 2022). Οι συνολικές καθαρές χρηματοοικονομικές απαιτήσεις στο τέλος του τριμήνου ανήλθαν σε 7.5 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένες κατά 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω της αύξησης των απαιτήσεων χονδρικής.

Τα έσοδα της ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας LiveWire (7 εκατομμύρια δολάρια το 2023 – 13 εκατομμύρια δολάρια το 2022), για το δεύτερο τρίμηνο ήταν μειωμένα σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, λόγω των χαμηλότερων πωλήσεων (33 πωλήσεις το 2023 - 225 πωλήσεις το 2022 στο αντίστοιχο διάστημα του δεύτερου τριμήνου). Τα λειτουργικά έξοδα της LiveWire ύψους 32 εκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο, οφείλονται στις δαπάνες για την ανάπτυξη προϊόντων που σχετίζονται με το λανσάρισμα της ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας Del Mar.

HD 2023

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Harley-Davidson Jochen Zeitz δήλωσε: "Η Harley-Davidson παρουσίασε συνεχή πρόοδο στην υλοποίηση της στρατηγικής μας Hardwire αυτό το τρίμηνο, παρά τις μακροοικονομικές συνθήκες που επηρεάζουν τόσο την επιχείρηση όσο και τους πελάτες μας. Μετά την αναστολή της παραγωγής που βιώσαμε στα τέλη του τριμήνου, η οποία επηρέασε τις αποστολές μοτοσυκλετών, πετύχαμε αύξηση της λιανικής πώλησης και προσθέσαμε μια ισχυρή αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους. Είμαστε σίγουροι για την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε τους βραχυπρόθεσμα προβλήματα και παραμένουμε αισιόδοξοι για το μέλλον, κυρίως μετά την επιτυχημένη παρουσίαση των μοντέλων CVO που αλλάζουν το παιχνίδι και την μεγάλη συμμετοχή της κοινότητάς μας κατά τη διάρκεια του επετειακού μας έτους, ενισχύοντας τη διαρκή δύναμη της μάρκας.”

Ετικέτες

Vespa – Η αποτίμηση της εταιρείας ξεπερνά το 1 δις ευρώ

Αύξηση της αξίας της κατά 19%, σε σύγκριση με την προηγούμενη αποτίμηση (906 εκατομμύρια ευρώ το 2021)
motomag Vespa – Η αποτίμηση της εταιρείας ξεπερνά το 1 δις ευρώ
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

4/12/2023

Ο Όμιλος Piaggio, ανέθεσε στην Interbrand - παγκόσμιος ηγέτης στη συμβουλευτική εμπορικών σημάτων- να διερευνήσει το πόσο αποτιμάται η αξία της εταιρείας Vespa, με την συμβουλευτική εταιρεία να αποτιμά την αξία του εμπορικού σήματος Vespa στα 1 δις ευρώ.

Τα αποτελέσματα της μελέτης της Interbrand έδειξαν ταυτόχρονα πως σε σχέση με το 2021 η εμπορική αξία της Vespa αυξήθηκε κατά 19% (το 2021 η εμπορική αξία άγγιζε τα 906 εκατομμύρια ευρώ), με τον Manfredi Ricca, Global Chief Strategy Officer της Interbrand να δηλώνει: “Ίσως γίνεται κατάχρηση του όρου εμβληματική, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να χαρακτηριστεί αυτή η μάρκα. H Vespa είναι μια μάρκα με κληρονομιά, η οποία εξελίσσεται διαρκώς. Έχει ιταλικές ρίζες, ωστόσο αγαπήθηκε παγκοσμίως. Eίναι μία premium μάρκα, που παραμένει όμως ανοιχτή σε όλους. Το έργο της αποτίμησης όχι μόνο προσδιορίζει σε αριθμούς την επιτυχία αυτής της μάρκας, αλλά δείχνει και ότι η Vespa αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της, μία μίξη κινητικότητας, έκφρασης και κουλτούρας.”

Vespa – Η αποτίμηση της εταιρείας ξεπερνά το 1 δις ευρώ

Για τον προσδιορισμό της οικονομικής αξίας του εμπορικού σήματος Vespa, η Interbrand χρησιμοποίησε αποδεδειγμένες τεχνικές αποτίμησης, ενσωματώνοντας ένα ολοκληρωμένο σύνολο πόρων, δεδομένων της αγοράς και ποσοτικών μελετών που διεξήχθησαν σε 10 βασικές αγορές εμπορικής αναφοράς για την Vespa (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, ΗΠΑ, Βιετνάμ, Ταϊλάνδη, Ινδονησία, Κίνα και Ινδία). Η Vespa επιβεβαιώνει ταυτόχρονα την ηγετική της θέση στις ευρωπαϊκές αγορές ενώ αποκτά μεγαλύτερη παρουσία στις Η.Π.Α. και την Ασία, παρουσιάζοντας ανάπτυξη ιδιαίτερα στην Ινδονησία, όπου ο όμιλος Piaggio άνοιξε πρόσφατα ένα νέο εργοστάσιο για την τοπική αγορά. Η μελέτη που διεξήγαγε η Interbrand, επιβεβαιώνει πως η Vespa δεν είναι ένα απλό scooter αλλά ένας σύγχρονος τρόπος lifestyle κάτι που αποδεικνύουν οι συνεργασίες με τις εταιρείες Christian Dior, Disney Pixar, τη Lego, την Walt Disney καθώς και τον τραγουδιστή Justin Bieber.

Vespa – Η αποτίμηση της εταιρείας ξεπερνά το 1 δις ευρώ

Σύμφωνα με τους παράγοντες δυναμικής της εταιρείας (Brand Strength Score) που αναλύθηκαν στη μελέτη της Interbrand, η Συγγένεια και η Διακριτικότητα επιβεβαιώνονται ως βασικές αρχές της Vespa. Αυτό αποδεικνύει περίτρανα όχι μόνο τη βαθιά εγγύτητα που έχει η Vespa με τους πελάτες της, αλλά και την ικανότητά του να δημιουργεί συναισθηματική σύνδεση μαζί τους, μέσα από ιδιαίτερα διαφοροποιημένες και καινοτόμες κινήσεις. Εν ολίγοις, η Vespa επιβεβαιώνει πως είναι μια εταιρεία μόδας-lifestyle σε δύο τροχούς, η οποία στοχεύει προς το μέλλον με μια ξεκάθαρη στρατηγική, την οποία ακολουθούν και αγαπούν εκατομμύρια παθιασμένοι αγοραστές σε όλο τον κόσμο.

Vespa – Η αποτίμηση της εταιρείας ξεπερνά το 1 δις ευρώ

Η αποτίμηση της εμπορικής επωνυμίας άνω του 1 δις ευρώ αναδεικνύει τη σχέση που έχει η εταιρεία με το παγκόσμιο κοινό της καθώς επίσης πως η Vespa αποτελεί κλειδί στην επιχειρηματικότητα και όχι ζημιογόνα επιχείρηση. Επιπρόσθετα ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λάβουμε υπόψιν είναι πως το Piaggio Group είδε φέτος τα έσοδα του να αυξάνονται κατά 25% αγγίζοντας τα 2 δις ευρώ.

Vespa – Η αποτίμηση της εταιρείας ξεπερνά το 1 δις ευρώ

 

Ετικέτες