Rally Dakar: Ημέρα 9η – Η Honda και οι συγκυρίες…

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

13/1/2016

Ήταν η μέρα με την μικρότερη διαδρομή και στο τέλος την έκοψαν ακόμα περισσότερο. Γιατί η ζέστη έφτασε τους 45οC και οι αναβάτες άρχισαν να δοκιμάζονται από την εξάντληση. Τυχερή μέσα στην ατυχία της η Honda, γιατί με την αλλαγή αυτή μπόρεσε να τερματίσει ο Gonçalves, που τον τραβούσε ο Paolo Ceci, επίσης αναβάτης του HRC αλλά σε βοηθητικό ρόλο… Κάποιοι αναβάτες ολοκλήρωσαν και την δεύτερη ειδική, πριν η οργάνωση την κόψει, όμως την στιγμή που το τρενάκι Paolo Ceci και Gonçalves έφτανε στο σημείο ελέγχου, είχε ήδη ακυρωθεί για καλή τους τύχη, διαφορετικά θα είχαν ακόμα πιο σοβαρό πρόβλημα.

 

 

 
Dakar 2016: resumen motos, etapa 9

#Dakar2016: las motos sufrieron hoy en la etapa 9 y la organización decidió recortar el trayecto en al menos 100kms. El ganador del día fue el australiano Toby Price Racing en su #KTM y se afianza además en el liderato de la general #Dakar.

Δημοσιεύτηκε από Deporte Motor στις Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016

 

 

Αυτό που είχε συμβεί, είναι ότι ένα κλαδί τρύπησε το ψυγείο της Honda και η μοτοσυκλέτα έμεινε χωρίς ψύξη στην υψηλή αυτή ζέστη, οπότε και κόλλησε πολύ γρήγορα. Σαν να μην έφταναν οι δυσκολίες, χθες ήταν και το δεύτερο σκέλος του μαραθωνίου, που σημαίνει ότι οι αναβάτες πρέπει να επισκευάσουν μόνοι τους, χωρίς τους μηχανικούς την μοτοσυκλέτα. Οι μηχανικοί δεν βρίσκονται καν στο ίδιο σημείο. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν ο Gonçalves θα ήθελε να λύσει τον κινητήρα του, δεν θα είχε ανταλλακτικά για να συνεχίσει. Όλα αυτά την στιγμή που είναι η πρώτη φορά, που έχουν την ευκαιρία σαν ομάδα να ανακόψουν την KTM. Για αυτό και αποφασίστηκε η θυσία του Paolo Ceci! Βοήθησε τον Gonçalves να κατεβάσουν τον κινητήρα από την δική του μοτοσυκλέτα βγαίνοντας έτσι εκτός αγώνα…

Ακόμα κι έτσι όμως η Honda θα έχει κάτι περισσότερο από μισή ώρα διαφορά με την KTM του Price, ο οποίος συνεχίζει ακάθεκτος σε εξαιρετικό ρυθμό. Η ημέρα ήταν δύσκολη για όλους, τόσο λόγω της ζέστης, όσο και με τις δυσκολίες του προσανατολισμού. Ο Quintanilla δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την ατυχία της Honda και να περάσει σε θέση, ενώ και ο Meo κρατά μία θέση πίσω τον Benavides, οπότε οι αλλαγές στην κατάταξη είναι δύσκολο να έρθουν τα πάνω – κάτω.

Η Yamaha έδειχνε ότι έχει ξεπεράσει το «μάτιασμα» που ξεκίνησε από την πρώτη μέρα όταν αρρώστησαν οι αναβάτες και αγωνίζονταν με υψηλό πυρετό, χωρίς να μπορούν να καταφέρουν χρόνους. Ήταν εντυπωσιακό που δεν εγκατέλειψαν. Όμως χθες ο Helder Rodrigues, η μοναδική ελπίδα της ομάδας να βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα, είχε μία πτώση πολύ νωρίς και μετά αγωνίστηκε να κρατήσει υψηλό ρυθμό, για να υπερασπιστεί την θέση του στην γενική βαθμολογία.

Σε λίγες ώρες ξεκινά η 10η μέρα που έχει και μία “super special” ειδική: Οι πρώτοι δέκα κάθε κατηγορίας οχημάτων θα ξεκινήσουν μαζί, μοτοσυκλέτες, φορτηγά, αυτοκίνητα και quad θα εκκινήσουν σ’ ένα σύννεφο σκόνης που είναι μία επίπονη διαδικασία, κυρίως για τους αναβάτες. Κι αυτό θα γίνει όταν η υπόλοιπη μέρα περιέχει κυρίως αμμόλοφους, με τις δυσκολίες και τους κινδύνους που αυτοί έχουν!

 

Θέση

Αναβάτης

Χώρα

Εταιρία

Χρόνος

Διαφορά

Ποινή

1

PRICE

AUS

KTM

30:55:54

2

SVITKO

SVK

KTM

31:24:53

00:28:59

00:01:00

3

GONCALVES

PRT

HONDA

31:29:55

00:34:01

4

QUINTANILLA

CHL

HUSQVARNA

31:34:35

00:38:41

5

MEO

FRA

KTM

31:38:02

00:42:08

6

BENAVIDES

ARG

HONDA

31:43:57

00:48:03

7

RODRIGUES

PRT

YAMAHA

31:45:57

00:50:03

00:02:00

8

FARRES GUELL

ESP

KTM

31:50:04

00:54:10

9

BRABEC

USA

HONDA

32:00:02

01:04:08

10

VAN BEVEREN

FRA

YAMAHA

32:05:35

01:09:41

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ετικέτες

Αστυνομία-Αττική: 2.643 παραβάσεις σε τέσσερεις ημέρες με τον νέο ΚΟΚ

1 στους 5 οδηγούς που ελέγχθηκε πήρε κλήση - Αφαιρέθηκαν 500 άδειες οδήγησης
Έλεγχοι Ελληνική Αστυνομία 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

16/9/2025

Περισσότερους από 14.000 ελέγχους πραγματοποίησε η Ελληνική Αστυνομία με σκοπό τον έλεγχο της εφαρμογής του νέου ΚΟΚ σε οδικούς άξονες της Αττικής, εστιάζοντας όμως στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Η ειδική εξόρμηση έγινε μεταξύ 12-15 Σεπτεμβρίου 2025 από αστυνομικούς των Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, με σκοπό τον έλεγχο εφαρμογής του Νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, εστιάζοντας στην πρόληψη της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, σε οδικούς άξονες της Αττικής.

Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 14.078 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 2.643 παραβάσεις, όπως ενδεικτικά, για υπέρβαση του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου ταχύτητας, μη χρήση προστατευτικού κράνους, χρήση κινητού τηλεφώνου, παραβίαση σηματοδοτών, με την Ελληνική Αστυνομία να μην δίνει συγκερκιμένα στοιχεία.

Παράλληλα οι αστυνομικοί συνέλαβαν και έξι οδηγούς υπό την επήρεια αλκοόλ με ένδειξη άνω του 0,60 mg/l. Με λίγα λόγια οδηγούσαν στουπί. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Έλεγχοι Ελληνική Αστυνομία 2025

Ακόμα, ακινητοποιήθηκαν 389 οχήματα, εκ των οποίων 199 μεταφέρθηκαν με γερανό, ενώ αφαιρέθηκαν 500 άδειες ικανότητας οδήγησης και 134 άδειες κυκλοφορίας.

Οι έλεγχοι  για την εφαρμογή του Νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και την πρόληψη της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση, αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση η Ελληνική Αστυνομία, ενώ από ό,τι φαίνεται με αμείωτη ένταση συνεχίζουν και οι οδηγοί να αγνοούν τον ΚΟΚ και ακόμη χειρότερα ίσως την κοινή λογική.