Suzuki GSX-R η επιστροφή! - "Βλέπουν" Ευρώπη οι ιαπωνικές σπορ 4κύλινδρες

Τι είπε για το μέλλον τους ο πρόεδρος Toshihiro Suzuki
Suzuki GSX-R η επιστροφή - 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

30/12/2024

Η ξαφνική "άνθιση" των μεσαίου κυβισμού sport μοτοσυκλετών τον τελευταίο καιρό έχει βάλει και τη Suzuki σε σκέψεις για την επιστροφή τουλάχιστον ενός GSX-R στις ευρωπαϊκές αγορές.

Με την πλειοψηφία των αναβατών να έχει στρέψει την προσοχή της στις adventure μοτοσυκλέτες, οι πωλήσεις των SS και superbike έχουν "αποδεκατιστεί" στην Ευρώπη την τελευταία 10ετία. Σε τέτοιο βαθμό που είναι ασύμφορο για τους Ιάπωνες να εξελίσσουν τα μοντέλα τους ώστε να πληρούν τις ολοένα και αυστηρότερες προδιαγραφές ρύπων και να προσδοκούν παράλληλα να βγάλουν έστω τα "σπασμένα" από τις πωλήσεις. 

Επί της ουσίας έχουν μείνει μόνο τα 1000άρια και αυτά όχι από όλους με τη Suzuki να έχει σταματήσει να φέρει το superbike από το 2022 ενώ η Yamaha προσφέρει το R6, αποκλειστικά για χρήση σε πίσω ενώ το ίδιο κάνει και για το R1, το οποίο προς το παρόν βγάζει και πινακίδα.

Οι Ιάπωνες επιλέγουν να τα διαθέτουν σε αγορές που είναι πιο "φιλικές" για τους ρύπους που εκπέμπουν, όπως για παράδειγμα εκείνη των ΗΠΑ, η οποία, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές, τα πηγαίνει πολύ καλύτερα με τις πωλήσεις των SS και superbikes.

Toshihiro Suzuki 2025

Για την Ευρώπη τα κάποτε δημοφιλή "παραδοσιακά" 4κύλινδρα στα 600-750 κ.εκ. δεν περιλαμβάνονται στο μενού. Τώρα όμως αυτό αλλάζει χάρη και στους Κινέζους που έχουν αρχίσει και παρουσιάσουν πολύκύλινδρα μοντέλα και σε αυτές τις κατηγορίες -και ακόμη πιο κάτω σε κυβισμό- και δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αντίδρασης στους κατασκευαστές από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Η Honda αντέδρασε με το να φέρει ξανά το CBR600RR έπειτα από επτά χρόνια, ενώ η Kawasaki φέρνει το ΖΧ-6R αλλά και το ZX-4RR.

Οι Ευρωπαίοι έχουν πιο δυναμική παρουσία επιλέγοντας ωστόσο τη συνταγή του δικύλινδρου με "SS" ακομη και στα 1.000 κ.εκ. που άλλοτε θεωρούνταν χωρητικότητα αποκλειστικά για την κατηγορία των superbikes.

Τα GSX-R είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία της Suzuki που είναι ο μοναδικός Ιάπωνας αυτή τη στιγμή που δεν διαθέτει στην Ευρώπη ούτε το κορυφαίο του superbike. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Toshihiro Suzuki, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στη βρετανική MCN, αυτό δεν αποκλείεται να αλλάξει στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, με τις προθέσεις της Suzuki να φανερώνονται στην επόμενη EICMA.

Ο ισχυρός άνδρας της εταιρείας από το Hamamatsu δεν μπήκε σε λεπτομέρειες για το ποιο από τα τρία GSX-R θα πάρει ξανά ευρωπαϊκό διαβατήριο ή αν θα έρθει ξανά στη Γηραιά Ήπειρο ολόκληρη η σειρά. Ωστόσο στη συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική MCN, ο Suzuki δήλωσε ότι νομίζει ότι είναι σημαντικό να φέρει ξανά GSX-R στην Ευρώπη που πληρούν τις υπάρχουσες προδιαγραφές γιατί όπως τόνισε είναι η κληρονομιά της Suzuki.

Ετικέτες

Benelli TRK 702/X – Σημαντική μείωση τιμής για την 700άρα crossover

Έως 850 ευρώ το όφελος για τις δύο εκδόσεις – Καλοκαιρινή ευκαιρία μέχρι εξαντλήσεως αποθέματος
Benelli TRK 702 2025 μείωση τιμής
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

13/6/2025

Με σημαντική μείωση στην τιμή τους που φτάνει έως και τα 850 ευρώ προσφέρει πλέον η αντιπροσωπεία της Benelli τις δύο εκδόσεις του δικύλινδρου TRK 702.

Η Benelli TRK 702 είναι μια μοτοσυκλέτα που είχε καταφέρει να κερδίσει τις εντυπώσεις όταν πέρασε από τα χέρια μας για τη δοκιμή της έκδοσης με τις χυτές αλουμινένιες ζάντες των 17 ιντσών. 

H crossover της Benelli είναι μια μοτοσυκλέτα πολύ τίμια για τα χρήματα που ζητούσε τότε η αντιπροσωπεία, η οποία κερδίζει τον αναβάτη με την ευκολία και τη φιλικότητα που παρουσιάζει στην οδήγηση στο αστικό περιβάλλον και παρά τον όγκο και το βάρος της -ζυγίστηκε στα 230,5 κιλά- μπορεί να παίξει κάλλιστα τον ρόλο του commuter αφού έχει εξαιρετικό ζύγισμα και δεν δυσκολεύει καθόλου στους ελιγμούς με πολύ χαμηλές ταχύτητες ακόμη και αν το ύψος του αναβάτη είναι κάτω από 1,75 μ.

Benelli TRK 702 2025 μείωση τιμής

Παράλληλα η TRK 702, παρά τη σχετικά μικρή ζελατίνα, έχει την ικανότητα να ταξιδεύει άνετα και ευχάριστα με ταχύτητες αυτοκινητόδρομου, με τον κινητήρα να καταναλώνει λογικότατες ποσότητες βενζίνης (μετρήσαμε 5,5 λτ./100 χλμ. μέση κατανάλωση) και σε αυτό το πεδίο, ενώ είναι ευχάριστη και σε δρόμο με στροφές με τον αναβάτη να είναι σε θέση να αναπτύξει έναν πολύ σβέλτο ρυθμό.

Από τότε που δοκιμάσαμε το TRK 702 (τεύχος ΜΟΤΟ #650), η Benelli μείωσε μία φορά την τιμή του, από τα 7.980 στα 7.400 ευρώ και τώρα προχωρά σε μία ακόμη γενναία μείωση τιμής, η οποία πέφτει στα 6.600 ευρώ και κάνει τη Euro 5 μοτοσυκλέτα ευκαιρία με δεδομένο και τον ανταγωνισμό που έχει να αντιμετωπίσει.

Έτσι το όφελος για τον ενδιαφερόμενο φτάνει τα 800 ευρώ για την έκδοση με τις χυτές αλουμινένιες ζάντες των 17 ιντσών και αυξάνεται ακόμη περισσότερο στα 850 ευρώ για την έκδοση με τους ακτινωτούς τροχούς (19 εμπρός και 17 πίσω), με τιμή που πέφτει από τα 7.750 στα 6.900 ευρώ.

Benelli TRK 702 2025 μείωση τιμής

Να σημειωθεί ότι ως στάνταρ εξοπλισμό η μοτοσυκλέτα φέρει έγχρωμη TFT οθόνη πέντε (5) ιντσών με ρυθμιζόμενη φωτεινότητα και δυνατότητα σύνδεσης με κινητό, φωτιζόμενους διακόπτες, δύο θύρες φόρτισης, full LED φωτιστικά σώματα, χούφτες τιμονιού, εκτροπείς αέρα στα πλαϊνά του φέρινγκ, ρυθμιζόμενες μανέτες, σχάρα και χειρολαβές συνεπιβάτη, 4πίστονες ακτινικές δαγκάνες, δίσκους 320 χλστ. και ελαστικά πρώτης τοποθέτησης Pirelli Angel GT για την έκδοση με τους χυτούς τροχούς και Pirelli Scorpion Rally STR.
Επιπλέον, η Benelli συνεχίζει να προσφέρει τη δυνατότητα προαιρετικής απόκτησης του πακέτου Travel Pack που αναβαθμίζει την δικύλινδρη μοτοσυκλέτα στο ταξίδι, ενώ η αγορά της συνοδεύεται από εργοστασιακή εγγύηση τριών ετών.