Συνεργασία Kymco και Harley Davidson υπό την σκέπη της LiveWire

Κοινή εταιρεία και κοινοί στόχοι
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

15/12/2021

Η ιστορία ξεκινά μερικά χρόνια πίσω, όταν οι βασικοί μέτοχοι της Harley Davidson αποφάσισαν να διώξουν τον πρόεδρο της εταιρείας που είχε επενδύσει στην δημιουργία ανατρεπτικών μοντέλων για τα δεδομένα της αμερικάνικης εταιρείας (mega on-off Panamerica και ηλεκτρική μοτοσυκλέτα Livewire) και να επιστρέψουν στο κλασσικό κοινό των πλούσιων 60ριδων πουλώντας γνήσιο αμερικάνικο ατσάλι. Αυτή η στροφή (ή μάλλον εσωστρέφεια…) οδήγησε και στην απόφαση να δημιουργηθεί μια ξεχωριστή εταιρεία με το όνομα Livewire όπου θα ασχολείται αποκλειστικά με τις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες. Με άλλα λόγια, το Livewire από μοντέλο της Harley Davidson έγινε κανονική εταιρεία ή αν προτιμάτε, η ηλεκτρική μοτοσυκλέτα Livewire δεν είναι πλέον μοντέλο της Harley Davidson.

Όλος αυτός ο επιχειρηματικός επανασχεδιασμός αποκτά μια λογική τώρα, όπου η επενδυτική εταιρεία AEA-Bridges Impact Corp ανακοίνωσε επίσημα τη συμμετοχή της σε έναν νέο εταιρικό σχήμα που ονομάζεται LVW.

Η LVW που πλέον έχει εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ως ξεχωριστή εταιρεία, έχει όλο το προσωπικό και όλη την δομή της ομάδας ανθρώπων που εργάστηκαν πάνω στο project της Livewire, αλλά και στρατηγική συνεργασία μεγάλης εμβέλειας με την Kymco.

Η παρουσία της Kymco σε αυτό το σχήμα δεν είναι τυχαία, καθώς πρόκειται για μια από τις πρώτες εταιρείες που επένδυσαν στην τεχνολογία των ηλεκτροκίνητων scooter και μοτοσυκλετών μέσα από το δικό της πρόγραμμα iONEX.

Έτσι η ανακοίνωση του προέδρου της AEA-Bridges Impact Corp πως η νέα εταιρεία LVW θα δημιουργήσει μια πλήρη γκάμα ηλεκτρικών μοντέλων σε όλες τις κατηγορίες, οι οποίες θα ενσωματώνουν τις πιο προηγμένες τεχνολογίες στο συγκεκριμένο τομέα, είναι πέρα για πέρα αληθινές, αφού τόσο η Livewire της Harley Davidson, όσο και οι πρωτότυπες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες και τα scooter του προγράμματος iONEX της Kymco ανταποκρίνονται σε αυτή την περιγραφή.

H Benda πατεντάρει αυτόματη μετάδοση DCT!

Μια διαφορετική παραλλαγή αυτόματης μετάδοσης με διπλό συμπλέκτη σκαρώνουν οι Κινέζοι
benda-dct-patent
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

22/7/2026

Τα τελευταία δύο χρόνια η Benda είναι παρουσιάσει πληθώρα νέων κινητήρων, μεταξύ τους εξακύλινδρο και τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα με χωρητικότητες 1.685,6 και 548,6 κυβικά εκατοστά, καθώς και έναν απίθανο boxer 698,6 κυβικών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με ηλεκτρικά μοτέρ σε υβριδικές εφαρμογές.

Στην πορεία ωστόσο η κινέζικη εταιρεία έχει επενδύσει αρκετά και σε συστήματα αυτόματης μετάδοσης, με ένα πολύ ενδιαφέρον νέο σχέδιο να αναδύεται τώρα.

benda-dct-patent

Αυτή αποκαλύφθηκε μέσω σχεδίων που κατατέθηκαν σε ευρεσιτεχνία της Benda, όπου ένας τετρακύλιδρος κινητήρας επενδύεται με αυτόματη μετάδοση διπλού συμπλέκτη. Πρόκειται για ένα σύστημα που σαφώς θυμίζει το DCT (Dual Clutch Transmission) της Honda, αν και χρησιμοποιεί αρκετά διαφορετική τεχνική μεθοδολογία στη λειτουργία του.

Στο σύστημα της Honda οι δύο συμπλέκτες βρίσκονται στην ίδια πλευρά του κινητήρα και χρησιμοποιούν υδραυλικό μηχανισμό για τον έλεγχό τους, ενώ η Benda έχει σχεδιάσει αρκετά διαφορετικά το δικό της δημιούργημα, καθώς οι δύο συμπλέκτες τοποθετούνται εκατέρωθεν του κινητήρα και ο έλεγχός τους είναι ηλεκτρονικός και όχι υδραυλικός, δηλαδή με ηλεκτρικά μοτέρ καθοδηγούμενα από την κεντρική μονάδα ελέγχου του κινητήρα.

benda-dct-patent
Ο ηλεκτρονικός συμπλέκτης έχει ήδη φορεθεί στο Rock 707

Η χρήση του τετρακύλινδρου στα σχέδια είναι μάλλον ενδεικτική, καθώς μαθαίνουμε από την κινέζικη επικαιρότητα πως πιθανότερο είναι να τον δούμε πρώτα στον εξακύλινδρο κινητήρα, αν και αργά η γρήγορα θα βρει τον δρόμο του και για άλλα μοντέλα.

Ήδη μια απλούστερη παραλλαγή του βρίσκεται στο V2 cruiser Rock 707 – μοντέλο που θα έρθει και στην Ελλάδα, καθώς έχει ήδη προστεθεί ως αναφορά στην ελληνική ιστοσελίδα της εταιρείας – όπου εκεί περιγράφεται ως ηλεκτρονικός συμπλέκτης και θυμίζει πολύ το E-Clutch της Honda στη λειτουργία του, διατηρώντας μανέτα συμπλέκτη και λεβιέ ταχυτήτων στη μοτοσυκλέτα.

Κάτι ανάλογο περιμένουμε να δούμε και στην πολυπλοκότερη υλοποίηση με δύο ηλεκτρονικούς συμπλέκτες που πατεντάρει εδώ η Benda, με επιπλέον περιέργεια για το βάρος του συστήματος.

Ετικέτες