BMW R 1300 GS Adventure - Αποκαλύφθηκαν τεχνικά χαρακτηριστικά του

Ο δικύλινδρος boxer κρατά τα κυβικά του, με την Adventure έκδοση να έχει αρκετές διαφορές από το “απλό” R 1300 GS
motomagBMW R 1300 GS Adventure – Αποκαλύφθηκαν τεχνικά χαρακτηριστικά του
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

31/5/2024

Χάρη σε έγγραφα έγκρισης τύπου από την Ελβετία, κάποια από τα πιο σημαντικά τεχνικά χαρακτηριστικά του πολυαναμενόμενου R 1300 GS Adventure αποκαλύφθηκαν, δίνοντας μία εικόνα για το τι να περιμένουμε. Όχι δεν αλλάζει όνομα σε R 1400 GS, όμως ίσως δούμε για πρώτη φορά GS με αυτόματο κιβώτιο…

Ο κινητήρας παραμένει ο γνωστός υγρο-ελαιόψυκτος δικύλινδρος boxer των 1.300 κυβικών, που μας συστήθηκε για πρώτη φορά στο R 1300 GS. Αναλλοίωτη, όπως φαίνεται, θα είναι και η απόδοση στην Adventure έκδοση με 145 ίππους στις 7.750 στροφές και 15,19 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 6.500 στροφές. Παρά το γεγονός ότι κιβώτιο και γρανάζωμα σχέσεων παραμένει ίδιο με την βασική έκδοση, στην Adventure ανακοινώνεται τελική ταχύτητα 220 χ.α.ω., 5 χ.α.ω. δηλαδή χαμηλότερη από το R 1300 GS. Έχοντας ήδη δει τις πατέντες της BMW για το σύστημα ASA (Automated Shift Assistant), το νέο R 1300 GS θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο μοντέλο που θα το δούμε σε λειτουργία, είτε ως ξεχωριστή έκδοση είτε ως μέρος του εξτρά εξοπλισμού.

BMW R 1300 GS Adventure – Αποκαλύφθηκαν τεχνικά χαρακτηριστικά του

Στη μειωμένη τελική, ρόλο ίσως παίζει και το βάρος της νέας GS Adventure, που ανακοινώνεται στα 271 γεμάτα κιλά, 34 ολόκληρα κιλά μεγαλύτερο από τα 235 ονομαστικά της βασικής έκδοσης. Κρίνοντας από το R 1250 GS Adventure που βρίσκεται αυτή την στιγμή στην παραγωγή, το ρεζερβουάρ του επερχόμενου R 1300 GS Adventure αναμένεται να είναι αρκετά μεγαλύτερο από αυτό των 19 λίτρων της βασικής έκδοσης. Δυστυχώς, όμως, για την ώρα δεν ανακοινώνεται η χωρητικότητά του, επομένως δεν μπορούμε να υπολογίσουμε πόσα από τα επιπλέον κιλά οφείλονται στην βενζίνη. Στην προηγούμενη έκδοση πάντως των 1.254 κυβικών ήταν 10 λίτρα μεταξύ R 1250 GS και R 1250 GS Adventure, ενώ κάπου εκεί αναμένουμε ότι θα είναι η διαφορά και τώρα. Το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος που αναγράφεται στα έγγραφα για το R 1300 GS Adventure είναι 485 κιλά, ίδιο με του R 1250 GS Adventure και αυξημένο κατά 20 κιλά από του R 1300 GS. Ίσως λοιπόν να μιλάμε και για πιο ενισχυμένο υποπλαίσιο, το οποίο παίζει τον δικό του ρόλο στο αυξημένο βάρος της επερχόμενης Mega Adventure των Βαυαρών.

BMW R 1300 GS Adventure – Αποκαλύφθηκαν τεχνικά χαρακτηριστικά του

Οι διαστάσεις του R 1300 GS Adventure αποκαλύπτουν ότι μιλάμε για μία πιο μαζεμένη σε μήκος μοτοσυκλέτα σε σχέση με τον προκάτοχό του, με τα 2.208 χιλιοστά να είναι 4 χιλιοστά μικρότερα από τα 2.212 προηγουμένως. Όσον αφορά το μεταξόνιο, όμως, δεν γίνεται κάποια αναφορά, αν και το πιθανότερο είναι πως θα παραμείνει ίδιο. Η μεγαλύτερη διαφορά από τη βασική έκδοση, ωστόσο, έρχεται στο ύψος, με το R 1300 GS Adventure να ανακοινώνεται μεταξύ 1.538 και 1.588 χιλιοστών, ανάλογα τη θέση της ρυθμιζόμενης ζελατίνας. Μιλάμε για διαφορά που ξεπερνάει τα 100 χιλιοστά, σε σύγκριση με το R 1300 GS, η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο από μία μεγαλύτερη ζελατίνα. Πιθανότατα μιλάμε και για μεγαλύτερη διαδρομή στις αναρτήσεις, στοιχείο που έχουμε δει και στα 1250 GS / 1250 GS Adventure. Βέβαια, έχοντας δει ήδη το χαρακτηριστικό του χαμηλώματος εν στάσει στο R 1300 GS, οι Βαυαροί πιθανότατα θα έχουν ενσωματωμένη αντίστοιχη λειτουργία και στην Adventure έκδοση.

BMW R 1300 GS Adventure – Αποκαλύφθηκαν τεχνικά χαρακτηριστικά του

Κρατώντας την παράδοση, η BMW δεν φαίνεται να υποκύπτει στην μόδα των 21 ιντσών μπροστινό τροχό, ούτε στο R 1300 GS Adventure. Από τη μία λογική η επιλογή, καθώς μία τέτοια αλλαγή θα σήμαινε ότι το εργοστάσιο του Μονάχου θα χρειαζόταν να προβεί σε επιπλέον αλλαγές, με γνώμονα το σωστό ζύγισμα και γεωμετρία, που θα αύξαναν ακόμη περισσότερο το τελικό κόστος. Άλλωστε, λίγοι είναι οι ιδιοκτήτες που θα κάνουν σκληρή εκτός δρόμου χρήση, εκεί όπου ένας 21 ιντσών μπροστινός τροχός θα είχε νόημα, χάνοντας όμως τα πλεονεκτήματα του 19άρη στην άσφαλτο. Έτσι, ο γνωστός μας από το R 1300 GS συνδυασμός ελαστικών διαστάσεων 12/70-19 και 170/60-17, μπροστά και πίσω αντίστοιχα, παραμένει. Αναμένουμε ότι για την Adventure έκδοση οι τροχοί θα είναι αποκλειστικά ακτινωτοί, χωρίς να υπάρχει η επιλογή για χυτούς με μπράτσα.

Με την BMW να προχωρά σε καταθέσεις εγγράφων για την απαραίτητη έγκριση τύπου, σημαίνει ότι η στιγμή που το R 1300 GS Adventure θα πατήσει τις ρόδες στον δρόμο δεν απέχει πολύ. Ως πιο πιθανή χρονική στιγμή για την παρουσίασή του, κρίνοντας και από την παράδοση της BMW όσων αφορά τα μεγάλα GS, κρίνουμε ότι θα είναι το φθινόπωρο του 2024. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το R 1300 GS Adventure, θα είναι ακριβότερο από την βασική έκδοση, κρίνοντας από τα δεδομένα της μέχρι τώρα ιστορίας, από το 2001 όταν και η έκδοση Adventure εμφανίστηκε για πρώτη φορά, στο R 1150 GS.

Ετικέτες

Kawasaki Ninja H2 SX Hydrogen - Η πρώτη δημόσια επίδειξη μοτοσυκλέτας με κινητήρα εσωτερικής καύσης υδρογόνου στον κόσμο [VIDEO]

Κατά τη διάρκεια του αγώνα αντοχής των 8 ωρών της Suzuka
Kawasaki H2 SX Hydrogen
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/7/2024

Στις 20 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια του αγώνα αντοχής 8 ωρών της Suzuka για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα EWC, η Kawasaki πραγματοποίησε την πρώτη στον κόσμο δημόσια επίδειξη μοτοσυκλέτας με κινητήρα εσωτερικής καύσης υδρογόνου (ICE) από κατασκευαστή μοτοσυκλετών μαζικής παραγωγής.

Η μοτοσυκλέτα υδρογόνου ICE της Kawasaki σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023, με δοκιμές που ξεκίνησαν φέτος, με αποκορύφωμα τη δημόσια επίδειξη στην ιαπωνική πίστα. Η πρωτότυπη μοτοσυκλέτα φέρει κινητήρα υδρογόνου που βασίζεται στον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 998 με υπερτροφοδότηση του Ninja H2, με τροποποιήσεις που έγιναν ώστε να επιτρέπεται η έγχυση καυσίμου υδρογόνου στους κυλίνδρους με άμεσο ψεκασμό. Τα ρεζερβουάρ υδρογόνου βρίσκονται στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας και για την ώρα είναι τεραστίων διαστάσεων κάνοντας τη μοτοσυκλέτα να θυμίζει Bat-mobile των πρώτων ταινιών Batman.

Kawasaki H2 SX Hydrogen


Οι μοτοσυκλέτες Hydrogen ICE λειτουργούν με καύση υδρογόνου, παράγοντας παραπλήσιο ήχο με τις βενζινοκίνητες μοτοσυκλέτες, και έχοντας τους σωστούς κραδασμούς, ενώ τα κατάλοιπά τους είναι κυρίως... νερό. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, ένα πολύ μικρό ποσό λιπαντικού κινητήρα καίγεται, εκπέμπτωντας ένα επίσης πολύ μικρό ποσό CO2.

Kawasaki H2 SX Hydrogen

Στο ΜΟΤΟ έχουμε γράψει εδώ και χρόνια για τα οφέλη του υδρογόνου, που πέρα από την "πράσινη" λειτουργία του, έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην επιβίωση του κινητήρα εσωτερικής καύσης, διασώζοντας και την πολύτιμη αίσθηση του, που αποτελείται από τον ήχο, τον παλμό από τις πιστονιές και τους κραδασμούς, που κάνουν τόσο ξεχωριστή την οδήγηση μιας μοτοσυκλέτας.

Kawasaki H2 SX Hydrogen

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, η Kawasaki Motors διεξάγει επί του παρόντος έρευνα και εξέλιξη με στόχο την υλοποίηση μιας λειτουργικής μοτοσυκλέτας υδρογόνου ICE ως μια από τις ανθρακικά ουδέτερες επιλογές για τους αναβάτες στις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Kawasaki H2 SX Hydrogen

Η Kawasaki Motors είναι πλήρες μέλος της HySE (Hydrogen Small mobility & Engine technology), μιας ερευνητικής ένωσης που αποτελείται από τις Kawasaki, Suzuki, Toyota, Honda και Yamaha, που επικεντρώνεται στην τεχνολογία υδρογόνου και διεξάγει ενεργά βασική έρευνα σε κινητήρες υδρογόνου, συστήματα πλήρωσης υδρογόνου και συστήματα παροχής καυσίμου, προκειμένου να παράγει μικρά οχήματα κινητικότητας με κινητήρα υδρογόνου, συμπεριλαμβανομένων και των μοτοσυκλετών. Για την ώρα δεν έχουν ανακοινωθεί επιδόσεις, κατανάλωση και αυτονομία από την πρωτότυπη μοτοσυκλέτα του Akashi.

Ετικέτες