EICMA 2024: SYM TTLBT - GT Scooter με ιδιαίτερη εμφάνιση

Πολλοί χώροι, πολλές ανέσεις, πολλή τεχνολογία
SYM TTLBT
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

7/11/2024

Στη σειρά BT (Bestia, κτήνος στα ιταλικά) των μοντέλων ιδιαίτερης σχεδίασης της SYM που παίρνουν έμπνευση, τουλάχιστον για το όνομα από διάφορα κτήνη -μυθολογικά και μη-, έρχεται να προστεθεί το GT Scooter TTLBT.

Η SYM είχε ξεκινήσει τη συγκεκριμένη... κτηνώδη σειρά από το FNXBT, με αρχικά από τον μυθολογικό φοίνικα που αναγεννιέται μέσα από τις στάχτες του, για να συνεχίσει με το DRGBT, που συμβόλιζε τον δράκο, περνώντας στο KRNBΤ που τιμούσε το Kirin, ένα πλάσμα της ασιατικής μυθολογίας που συμβολίζει το φως και την ελπίδα. Τώρα σειρά έχει το πιο "πεζό" κτήνος, η χελώνα (Tartaruga στα ιταλικά), και το τουριστικό μεγαθήριο TTLBT.

Το TTLBT εμφανίστηκε στην EICMA σε καφέ χρώμα, ενώ αν από τη μια διχάζει αισθητικά, από την άλλη εντυπωσιάζει με τις μεγάλες διαστάσεις και τα τουριστικά του κομφόρ.

TTLBT

Τεράστιες σέλες, αποθηκευτικός χώρος 37 λίτρων κάτω από τη σέλα, και δυο σκληρές, αφαιρούμενες βαλίτσες 14,4 και 13,6 λίτρων, με τη δυνατότητα να μπει και μεγάλο top-box στο πίσω μέρος. Φυσικά έχουμε και ντουλαπάκια μπροστά στην ποδιά, με τη θύρα USB να φωλιάζει σε ένα από αυτά.

TTLBT

Η ζελατίνα ρυθμίζεται ηλεκτρικά με τα γκριπ να είναι θερμαινόμενα, και με την ένταση να ρυθμίζεται σε 4 επίπεδα. Το TTLBT έρχεται με το Keyless σύστημα στον στάνταρ εξοπλισμό του, τα φώτα είναι full-LED, οι διακόπτες πλήρως εργονομικοί -και με φωνητικές εντολές-, και η οθόνη έγχρωμη TFT κορυφαίας ποιότητας με τεράστιο όγκο πληροφορίας.

TTLBT

Στην καρδιά του κτήνους χτυπά ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας των 508 κ.εκ. από το MAXSYM TL 508 TCS, με απόδοση 45 Hp, με ride-by-wire σύστημα στο γκάζι και με 2 Ride Modes (Normal - Rain). Στα βοηθήματα έχουμε δικάναλο ABS, Traction Control TCS, και Cruise Control που δουλεύει από τα 50 χλμ/ώρα και πάνω.

Ετικέτες

Και όμως - Μια Moto Guzzi χωρίς V2 κινητήρα!

Νέο entry-level μοντέλο με δικύλινδρο σε σειρά, βασισμένο στην Aprilia RS457
New Model Inline Moto Guzzi
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

1/8/2025

Η Moto Guzzi ετοιμάζει το μεγαλύτερο τεχνολογικό άλμα εκτός παράδοσης εδώ και δεκαετίες. Αντί για τον κλασικό εγκάρσια τοποθετημένο V2, η νέα της μικρή μοτοσυκλέτα θα χρησιμοποιεί δικύλινδρο σε σειρά 457 κ.εκ., προερχόμενο από την Aprilia, με στόχο την παγκόσμια αγορά και ιδιαίτερα την Ασιατική

Το καλοκαίρι του 2023 η Aprilia παρουσίασε την RS457, εξοπλισμένη με νέο δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα. Το μοτέρ αυτό γρήγορα έγινε η βάση για ολόκληρη οικογένεια μοντέλων, την RS457, την Tuono 457 και σύντομα την Tuareg 457. Όλα παράγονται στο εργοστάσιο της Piaggio στην Ινδία, διασφαλίζοντας χαμηλότερο κόστος και άμεση πρόσβαση σε αναδυόμενες αγορές.

Η Moto Guzzi, μέλος του ίδιου ομίλου (Piaggio) από το 2004, αποφάσισε να υιοθετήσει τον κινητήρα, φέρνοντας για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν έναν αιώνα έναν δικύλινδρο σε σειρά σε μοντέλο παραγωγής της. Αν και η Guzzi είχε φτιάξει εν σειρά κινητήρες τη δεκαετία του ’30, αυτοί περιορίζονταν σε αγωνιστικές εφαρμογές. Από το 1967 και μετά, η εταιρική ταυτότητα της, ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τον εγκάρσιο αερόψυκτο V2. Η εισαγωγή της υδρόψυξης με το V100 Mandello ήταν ήδη μεγάλο βήμα αλλά η εγκατάλειψη του V2 αποτελεί πραγματική επανάσταση.

New Model Inline Moto Guzzi

Η νέα naked της Guzzi θα μοιράζεται τον κινητήρα και ορισμένα περιφερειακά με την Tuono 457, αλλά θα έχει ολοκληρωτικά δική της αρχιτεκτονική στηριζόμενη σε σωληνωτό ατσάλινο πλαίσιο αντί για αλουμινίου, με στόχο να προσδώσει διαφορετική γεωμετρία αναβάτη για μια πιο άνετη θέση οδήγησης αλλά και μια μια πιο παραδοσιακή σχεδίαση ρεζερβουάρ και φωτιστικών σωμάτων.

Η κατηγορία 350-500 κ.εκ. αναπτύσσεται ραγδαία, ιδιαίτερα στην Ασία. Για μικρές εταιρείες όπως η Guzzi (15.000 μονάδες ετησίως), η διείσδυση σε αυτές τις αγορές είναι ζήτημα επιβίωσης. Η παραγωγή στην Ινδία, όπως ήδη γίνεται με την Aprilia, ανοίγει τον δρόμο για οικονομικά προσιτά μοντέλα που θα μπορούν να πωλούνται τόσο σε Ασία όσο και σε Ευρώπη.

New Model Inline Moto Guzzi

Παράλληλα, η Moto Guzzi ακολουθεί το παράδειγμα άλλων κατασκευαστών: KTM- Bajaj, Triumph-Bajaj και εργοστάσια στην Ταϊλάνδη, BMW-TVS. Όλοι προσαρμόζουν την παραγωγή τους σε μικρότερες και πιο οικονομικές μοτοσυκλέτες για να κερδίσουν μερίδιο αγοράς σε χώρες με εκρηκτική ζήτηση.

Αν και είχε ακουστεί ότι η Guzzi θα επαναφέρει το όνομα “Eldorado”, αυτό φαίνεται απίθανο, καθώς ιστορικά αφορούσε μεγάλες cruiser. Μια πιο ταιριαστή επιλογή θα ήταν ίσως το “Airone”, το πρώτο μεταπολεμικό Guzzi μαζικής παραγωγής που έφερε την ελευθερία ταξιδιού σε χιλιάδες αναβάτες, ακριβώς όπως στοχεύει να κάνει και η νέα, μικρή Moto Guzzi.

New Model Inline Moto Guzzi