Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Οδηγούμε το νέο Ducati Hypermotard 950 στα Κανάρια!

Νέο, Hyper κεφάλαιο

Αυτή τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις αράδες, έχουμε μόλις κατέβει από την σέλα του νέου Ducati Hypermotard 950, όπου ήμασταν καλεσμένοι ως το μοναδικό ελληνικό μέσο στην παγκόσμια παρουσίαση του μοντέλου. Η πρόσκληση ήταν για τα Κανάρια Νησιά, στην ίδια ακριβώς τοποθεσία (αλλά και στην ίδια πίστα) που είχαμε οδηγήσει πριν λίγους μήνες το ΚΤΜ 790 Duke. Πρόκειται για μια εξαιρετική συγκυρία, καθώς είχαμε πολύ φρέσκο ένα σημείο αναφοράς, βοηθώντας μας να αντιληφθούμε πολύ περισσότερα πράγματα από αυτή την πρώτη οδηγική επαφή, για την οποία θα διαβάσετε αναλυτικά στο τεύχος του ΜΟΤΟ που θα κυκλοφορήσει την 1η Μαρτίου.


Οι πρώτες εντυπώσεις έχουν να κάνουν με το μέγεθος και το βάρος, έτσι όπως το αντιλαμβάνεται ο αναβάτης, του Hypermotard 950, καθώς το αισθάνεσαι ελαφρύτερο και μικρότερο από το προηγούμενο μοντέλο, μόλις αρχίσουν να κινούνται οι τροχοί του. Η εργονομία της θέσης οδήγησης είναι κι αυτή διαφορετική, η οποία μάλιστα συμβάλλει τα μέγιστα σ' αυτή την αίσθηση χάρη και στον καλύτερο έλεγχο που προσφέρει. Βέβαια δεν είναι απλά και μόνο αίσθηση, καθώς οι άνθρωποι της Ducati έχουν κάνει ουσιαστική προσπάθεια μείωσης του βάρους, εξοικονομώντας κιλά από το πλαίσιο, το υποπλαίσιο, τον κινητήρα, αλλά και το πιρούνι το οποίο εκτός από το μειωμένο βάρος προσφέρει και την δυνατότητα ρυθμίσεων.


Στον κινητήρα έχουν τοποθετηθεί νέα έμβολα με διαφορετικό χρονισμό εκκεντροφόρων, ενώ ένα από τα σημεία που είχαμε διατυπώσει σοβαρές ενστάσεις κι είχαμε μεγάλες προσδοκίες, αφορούσε τον μηχανικό συμπλέκτη. Ο νέος υδραυλικός –πλέον- συμπλέκτης λοιπόν, όπως διαπιστώσαμε και στην πράξη, δουλεύει εξαιρετικά, χωρίς την on/off λειτουργία του προηγούμενου μοντέλου, χωρίς να μαγκώνει και με μια πραγματικά προοδευτική λειτουργία.


Η ύπαρξη της μονάδας IMU σημαίνει ότι η μοτοσυκλέτα απέκτησε και νέα ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία μπορείς να τα διαχειριστείς πιο εύκολα μέσω της καινούργιας TFT οθόνης. Όπως είχαμε γράψει και στο ρεπορτάζ της EICMA, όπου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του το Hypermotard 950, εκτός της στάνταρ έκδοσης υπάρχει και η έκδοση SP (την οποία οδηγήσαμε επίσης) με σημαντικές διαφορές τις αναρτήσεις της Öhlins, με πιο σκληρή λειτουργία και μεγαλύτερο ύψος σέλας.
Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες εντυπώσεις, φωτογραφίες και εις βάθος τεχνική ανάλυση, στο site του ΜΟΤΟ και στο τεύχος Μαρτίου!

 

Tags: