Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Παρουσιάστηκε το Ducati Multistrada 1260 Enduro [Video]

"Πέρα από τα όρια"

Όπως σας είχαμε ενημερώσει πριν λίγες μέρες εδώ, σχετικά με την επικείμενη παρουσίαση του νέου Multistrada 1260 Enduro από την Ducati, οι Ιταλοί ήταν ακριβείς στο ραντεβού τους και μόλις πριν από λίγο έδωσαν στην δημοσιότητα όλες τις πληροφορίες, φωτογραφίες, αλλά και βίντεο, από το νέο δημιούργημα του Borgo Panigale.
Στην "καρδιά" του νέου μοντέλου βρίσκεται ο γνωστός δικύλινδρος L των 1.262cc, που "φοράει" και το Multistrada 1260, με τον μεταβλητό χρονισμό των βαλβίδων (DVT), ride by wire και τις εντυπωσιακές επιδόσεις μιας και το 85% της διαθέσιμης ροπής είναι διαθέσιμο κάτω από τις 3.500 στροφές. Η απόδοσή του φτάνει τα 158 άλογα στις 9.500 στροφές, μια διαφορά έξι ίππων σε σχέση με το προηγούμενο Enduro των 1200 κυβικών.

Στο Multistrada 1260 Enduro ο κινητήρας αυτός απέκτησε νέα καπάκια για τους ιμάντες, αλλά και διαφορετικό καπάκι της γεννήτριας το οποίο έχει στο εσωτερικό του έναν νέο αισθητήρα για τις σχέσεις του κιβωτίου, πράγμα απαραίτητο μιας και η μοτοσυκλέτα διαθέτει το quckshifter (up – down) της Ducati. Αλλαγμένος είναι επίσης και ο μοχλισμός του λεβιέ των ταχυτήτων, ώστε να μικρύνει η διαδρομή του και να γίνονται οι αλλαγές με μεγαλύτερη ακρίβεια. Σε σχέση με το Multistrada 1260, το Enduro έχει πιο κοντό γρανάζωμα για την πρώτη σχέση, κάτι που βοηθά στις εκτός δρόμου διαδρομές, ενώ και το εμβολάκι του συμπλέκτη είναι επανασχεδιασμένο με μικρότερο όγκο και ενσωματωμένο. Διαφορετικές είναι και οι ρυθμίσεις της κατανομής της ροπής στα τέσσερα riding modes που διαθέτει (Sport, Touring, Urban και Enduro), όπως και το φρένο του κινητήρα που είναι ρυθμισμένο σε διαφορετικό επίπεδο για κάθε σχέση!

Όπως είναι εύκολα κατανοητό τα δύο πρώτα modes διαθέτουν την μέγιστη ισχύ με διαφορετική όμως απόκριση, ενώ στο Urban η μέγιστη ισχύς είναι 100 ίππο, και τα ηλεκτρονικά βοηθήματα στο μέγιστο βαθμό επέμβασης. Στο Enduro mode η ισχύς φτάνει επίσης τους 100 ίππους με το traction control και το wheelie control στα χαμηλότερα επίπεδα, όπως και το ABS στο επίπεδο 1 μόνο για τον μπροστινό τροχό. Το σύστημα ελέγχου ανύψωσης του πίσω τροχού, το cornering ABS και το ABS στον πίσω τροχό είναι απενεργοποιημένα.
Το Multistrada 1260 Enduro διαθέτει φυσικά και ημιενεργητικές αναρτήσεις και μάλιστα την πιο εξελιγμένη έκδοση του "Skyhook", όπως το ονομάζει η Ducati, το DSS Evolution. Το νέο πιρούνι είναι της Sachs διαμέτρου 48mm και ρυθμίζεται βάσει των δεδομένων που παίρνει από την μονάδα IMU της Bosch με αισθητήρες σε έξι άξονες κίνησης. Το αμορτισέρ προέρχεται κι αυτό από την Sachs και η λειτουργία του συστήματος καθορίζεται αυτόματα, βάσει της επιλογής που θα κάνει ο αναβάτης μέσω του riding mode. Από εκεί και πέρα όμως και μέσω του νέου interface που διαθέτουν τα όργανα του Multistrada 1260 Enduro HMI (Human Machine Interface) στην TFT οθόνη των 5'', ο αναβάτης μπορεί να ρυθμίσει εύκολα και ανεξάρτητα την κάθε ανάρτηση μέσα από 400 (!) πιθανούς συνδυασμούς ώστε να την προσαρμόσει στις προσωπικές του προτιμήσεις.


Το πακέτο όμως των ηλεκτρονικών βοηθημάτων της μοτοσυκλέτας δεν εξαντλείται εδώ. Το Multistrada 1260 Enduro διαθέτει –όπως αναφέραμε παραπάνω- traction control (DTC), cornering ABS 9.1ME της Bosch, wheelie control (DWC), αλλά και vehicle hold control (VHC) το οποίο δρα στο πίσω φρένο όταν η μοτοσυκλέτα είναι ακίνητη με το σταντ σηκωμένο και ο αναβάτης ασκεί πίεση στην μανέτα του μπροστινού ή στον λεβιέ του πίσω φρένου. Μόλις το σύστημα ενεργοποιηθεί, υπολογίζει και επιδρά στην πίσω δαγκάνα, ώστε να γίνονται οι εκκινήσεις πιο άνετα. Αν μετά από εννέα δευτερόλεπτα δεν χρησιμοποιηθεί, τότε απενεργοποιείται αυτόματα. Είναι σημαντικό ότι το συγκεκριμένο σύστημα λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα επέμβασης του ABS ή ακόμη κι όταν είναι απενεργοποιημένο για τον πίσω τροχό.


Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο, υπάρχουν και εδώ διαφορές καθώς το ψαλίδι δεν είναι μονόμπρατσο αλλά συμβατικό –όπως ήταν και στο προηγούμενο Enduro 1200- με βάρος μικρότερο κατά μισό κιλό. Η γωνία κάστερ του πλαισίου είναι ίδια, αλλά το ίχνος έχει αυξηθεί κατά ένα χιλιοστό (111mm πλέον), ενώ οι αναρτήσεις δίνουν αμφότερες 185mm διαδρομής που είναι κατά 15mm μικρότερες από τις αντίστοιχες του 1200 Enduro. Οι tubeless ακτινωτοί τροχοί της μοτοσυκλέτας είναι ελαφρύτεροι κατά δύο κιλά και "φοράνε" τα ελαστικά Scorpion Trail II της Pirelli.
Εμφανισιακά, το 1260 Enduro διαφοροποιείται από την διχρωμία στα πλαστικά του αλλά και στην σέλα του, ενώ ελαφρώς διαφορετικός είναι και ο σχεδιασμός του καλύμματος του ρεζερβουάρ. Το τιμόνι έχει χαμηλώσει κατά 30mm, όπως χαμηλότερη σε σχέση με το 1200 Enduro είναι και η σέλα του κατά 10mm που απέχει 860mm από το έδαφος. H ζελατίνα ρυθμίζεται εύκολα με το ένα χέρι, σε ένα εύρος 60 χιλιοστών, ενώ η μοτοσυκλέτα διαθέτει δύο παροχές ρεύματος 12V και υποδοχή USB, ενώ το κεντρικό σταντ ανήκει φυσικά στον στάνταρ εξοπλισμό του.

Η TFT οθόνη που αναφέραμε νωρίτερα, έχει ανάλυση 186,59PI -800xRGBx480) και το HMI interface, που σύμφωνα με την Ducati "η πλοήγηση στο μενού είναι τόσο εύκολη, όσο ένα παιδικό παιχνίδι". Ο προβολέας είναι –τι άλλο;- LED, ενώ το Enduro διαθέτει και DCL (Ducati Cornering Lights) ώστε να είναι πάντα φωτισμένο το σωστό σημείο του δρόμου ακόμη και στις στροφές και φυσικά η τεχνολογία keyless είναι και εδώ παρούσα.
Το Multistrada 1260 Enduro θα συνοδεύουν προαιρετικά τέσσερα πακέτα εξοπλισμού:
Το Touring Pack που περιλαμβάνει θερμαινόμενα γκριπ, αλουμινένιες βαλίτσες και tank bag
Το Sport Pack, με εξάτμιση της Termignioni, μαύρο καπάκι για την αντλία νερού και αλουμινένια billet καπάκια για τα δοχεία του μπροστινού φρένου και των υγρών του συμπλέκτη
Το Urban Pack, με αλουμινένιο top case από την Touratech, tank bag και USB hub
To Enduro Pack, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται LED προβολάκια και εξοπλισμός από την Touratech όπως τα προστατευτικά κάγκελα, προστατευτικά για το ψυγείο και το ψυγείο λαδιού, προστατευτικό για το γρανάζι και προστατευτικό για τον πίσω δίσκο.

Εδώ μπορείτε να δείτε και το promo video του νέου Multistrada 1260 Enduro:


 

Tags: