Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Seat MO: Ήρθαν στην Ελλάδα τα σκούτερ της SEAT!

Εικόνα από το μέλλον της αγοράς

Διαθέσιμα στην Ελλάδα είναι τα νέα ηλεκτροκίνητα σκούτερ της SEAT με το eScooter 125 να αποτελεί την ναυαρχίδα της γκάμας με το όνομά του να υποδεικνύει πως διαθέτει χαρακτηριστικά κι επιδόσεις αντίστοιχες ενός σκούτερ με κινητήρα εσωτερικής καύσης 125 κυβικών. Αυτό σημαίνει πως αντίστοιχα επωφελείται και από την νέα αλλαγή στα διπλώματα οδήγησης και την εξίσωση που πλέον ισχύει και στην Ελλάδα.

Το βασικό μειονέκτημα του eScooter 125 είναι η τιμή του, η οποία μπορεί επιδοτείται με €800 μέσω του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», αλλά ακόμη κι έτσι είναι και πάλι αρκετά μεγαλύτερη από εκείνο που περιμένει κανείς να ακούσει, όταν γίνεται λόγος για σκούτερ 125 κυβικών. Η ανώτατη προτεινόμενη λιανική τιμή προ φόρων ξεκινά από €5.476 που σημαίνει πως διαμορφώνεται στα €6.790 με φόρους κι έτσι στην κατηγορία των 125 είναι από τις ακριβότερες προτάσεις της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων από τα ακριβοθώρητα σκούτερ με κινητήρα εσωτερικής καύσης όπως το Forza 125, Tricity 125 κτλ. Στον αντίποδα όμως το SEAT MO δηλώνει το μόνο ηλεκτρικό σκούτερ στην Ελληνική αγορά αυτή την στιγμή που εγγυάται επιδόσεις αντίστοιχες της κατηγορίας χωρίς εκπτώσεις. Ταχύτερο από τις γρήγορες εκδόσεις των ηλεκτροκίνητων Vespa και με πρακτικές λύσεις που θέλει να δει κανείς να εφαρμόζονται σε ένα ηλεκτρικό σκούτερ για να αντιμετωπίσει εύκολα το θέμα της φόρτισης, το SEAT MO δείχνει πως αν μη τι άλλο μία εταιρεία αυτοκινήτων ξέρει πως το πρώτο που πρέπει να κάνει, είναι να διευκολύνει κάθε διαδικασία ρουτίνας στην χρήση του.

Αυτό μαρτυρά και η αφαιρούμενη μπαταρία που μετατρέπεται σε τροχύλατο βαλιτσάκι που ανεβάζει κανείς στο σπίτι του ή στην εργασία του για να ολοκληρώσει την φόρτιση χωρίς να ψάχνει για προεκτάσεις καλωδίων και πρόσβαση σε πάρκινγκ. Η μπαταρία βέβαια δεν θα μπορούσε παρά να έχει τις δικές της ρόδες και χειρολαβές γιατί ζυγίζει 40 κιλά από μόνη της, σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού βάρους καθώς το eScooter ζυγίζει 150 κιλά μαζί με την μπαταρία.

Εκτός από φωτεινή ένδειξη για φόρτιση, η μπαταρία ενημερώνει και την ειδική εφαρμογή στο τηλέφωνο του ιδιοκτήτη ενώ η τοποθέτησή της γίνεται εγκάρσια στο σκούτερ, πράγμα που διευκολύνει την αφαίρεσή της χωρίς να χρειαστεί να την σηκώσεις. Τοποθετημένη στο κέντρο του σκούτερ ως προς το μήκος και χαμηλά ως προς το ύψος, βοηθά και στην κατανομή του βάρους, ενώ δημιουργεί και χώρο κάτω από την σέλα για δύο κράνη. Σε συνδυασμό με την επίπεδη ποδιά, το MO eScooter 125 προσφέρει τις δυνατότητες φόρτωσης που περιμένει κανείς να έχει χωρίς εκπτώσεις και σε αυτό το σημείο. Ο κινητήρας είναι τύπου Hub, βρίσκεται μέσα στον πίσω τροχό με μονόμπρατση διάταξη έκδοσης και την έδραση να γίνεται δεξιά, ακριβώς το αντίθετο από αυτό που περιμένεις να δεις σε σκούτερ συνήθως.

Διαθέτει τρεις χάρτες λειτουργείας Eco, City και Sport με μέγιστη τελική ταχύτητα τα 95km/h και επιτάχυνση 0-50 σε 3,9 δευτερόλεπτα. Η μέγιστη αυτονομία ανέρχεται στα 137 χιλιόμετρα από μία μπαταρία 5,6kWh για τον κινητήρα που αποδίδει 7kW (9kW Peak). Διαθέτει και όπισθεν καθώς και μία λίστα εξοπλισμού ξεκινώντας από ζελατίνα, μπαγκαζιέρα 39 λίτρων, κουβέρτα, σχάρα και φυσικά και πρόσθετη μπαταρία

Μπροστά έχουμε ένα στρογγυλό προβολέα με φώτα πορείας και εισαγωγές αέρα σε μία μοντέρνα όψη που δεσπόζει το σήμα της SEAT και δεν αντιγράφει κάποιο γνωστό μοντέλο. Θετικό επίσης πως ακολουθείται από χρηματοδότηση Volkswagen Financial Services από 0% προκαταβολή.

 ΚΩΔΙΚΟΣ
ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ
ΜΟΝΤΕΛΟ
HP
ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO2 - (gr/km) WLTP
ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2021 (€)
ΑΝΩΤΑΤΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΛΙΑΝΙΚΗ TIMH ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΛΙΑΝΙΚΗ TIMH
eScooter 125
S0AA1
S0AAA1
Oxygen White
7kW
0
0 €
5,476 €
6,790 €
S0AA3
S0AAA3
Daring Red
7kW
0
0 €
5,556 €
6,890 €
S0AA5
S0AAA5
Dark Aluminum
7kW
0
0 €
5,556 €
6,890 €
ΑΝΩΤΑΤΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΛΙΑΝΙΚΗ TIMH
Oxygen White 6,790 €
Daring Red 6,890 €
Dark Aluminum 6,890 €

Παράλληλα με το eScooter 125, διαθέσιμα είναι και τα eKickScooter25 και eKickScooter65 με κινητήρες 300W και 350W, βάρος 12,5 και 19,5 κιλά αντίστοιχα, τελική 25 και 20 χιλιομέτρων και αυτονομία 25 και 65 χιλιόμετρα αντίστοιχα. Στο eKickScooter25 ο κινητήρας είναι στον εμπρός τροχό και στο 65 πίσω με πρόσθετη φυσικά την μπαταρία στο μήκος της ποδιάς του.

ΗSEAT, όπως και όλες οι εταιρείες της αυτοκινητοβιομηχανίας βλέπουν πως αυξάνεται η μέση ηλικία απόκτησης νέου αυτοκινήτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση φτάνοντας στα 45 έτη, με μέση ηλικία απόκτησης πρώτου αυτοκινήτου μεταξύ 33 και 38 ετών. Κάτω από 35 ετών οι νέοι ιδιοκτήτες αυτοκινήτου είναι μειωμένοι κατά 50% στοιχεία που δεν απαντώνται καθαρά σε οικονομικές αιτίες αλλά και στα προβλήματα που συνολικά αντιμετωπίζει η αυτοκίνηση όσο πυκνώνουν τα αστικά κέντρα. Αυξημένα κυκλοφοριακά προβλήματα, έλλειψη θέσεων στάθμευσης, περιβαλλοντική όχληση και ταυτόχρονα βελτίωση των μέσων μαζικής μεταφοράς -μιλώντας για την γενική εικόνα βάση συνόλου των ευρωπαϊκών πόλεων- είναι οι βασικοί παράγοντες που κάποιος επιλέγει την αγορά αυτοκινήτου αφότου δημιουργήσει οικογένεια και μετά. Οι ισοδυναμίες αδειών οδήγησης στην Ευρώπη λειτουργούν ως εφαλτήριο, ταυτόχρονα με την υπάρχουσα τεχνολογία των ηλεκτρικών οχημάτων από τα αυτοκίνητα που διευκολύνει κι επιταχύνει τις διαδικασίες.

 

Dark Aluminum

 

Dark Aluminum