Harley-Davidson HD350 και HD500 - Νέες φωτογραφίες λίγο πριν την παραγωγή τους
Έγκριση τύπου για τους καρπούς συνεργασίας HD & QJ MOTOR στην Κίνα
Από τον
Κώστα Γκαζή
15/12/2022
Η ιστορία των επερχόμενων μικρών μοντέλων της Harley Davidson είναι μακρά, καθώς το πρώτο σκίτσο του 338R, που ανέκαθεν θα ήταν προϊόν αμερικανό-κινεζικής συνεργασίας, είχε κυκλοφορήσει το 2019. Τώρα οι εγκρίσεις προδιαγραφών και οι νέες φωτογραφίες δείχνουν δυο μοτοσυκλέτες ένα βήμα πριν την παραγωγή.
Εξαρχής η ιδέα της Harley-Davidson ήταν να παράγει τις μικρές της μοτοσυκλέτες στην Κίνα, επιλέγοντας ως συνεργάτη την QJ MOTOR, τη μητρική εταιρεία μεταξύ άλλων και της Benelli.
Λίγο μετά από τα πρώτα σκίτσα ήρθε η πρώτη "κατασκοπική" φωτογραφία, όμως κατόπιν η ιστορία έδειχνε να έχει παγώσει, μέχρι που πρόσφατα η συνεργασία εγκρίθηκε από το κινέζικο κράτος, και η QJ MOTOR πήρε το πράσινο φως για να ξεκινήσει την κατασκευή των μικρών Harley-Davidson.
Οι δυο πρώτες μοτοσυκλέτες αναφέρονται ως HD350 και HD500 στα χαρτιά της έγκρισης τύπου, ενώ σε νέες φωτογραφίες τις βλέπουμε σε μορφή που δείχνει έτοιμη για παραγωγή.
Η μικρότερη μοτοσυκλέτα, με design που αποτίει φόρο τιμής στα flat track μοντέλα, αναμένεται να χρησιμοποιεί έναν νέο μονοκύλινδρο κινητήρα 350 κ.εκ. της QJ MOTOR (βλ. QJ MOTOR SRK350), με την απόδοση να φτάνει τους 36 hp. Δυστυχώς το βάρος ανακοινώνεται στα… 195 κιλά, οπότε οι επιδόσεις σίγουρα θα υποφέρουν. Στις προδιαγραφές γίνεται λόγος για τελική ταχύτητα 143 χλμ/ώρα.
Το πλαίσιο θυμίζει τα Benelli 302S και QJ Motor SRK350, ενώ ίδιο δείχνει το ανεστραμμένο πιρούνι, ίδιες οι ζάντες, ίδια και τα δισκόφρενα-μαργαρίτες.
Όσον αφορά στη μεγαλύτερη μοτοσυκλέτα των 500 κ.εκ., της κατασκευάστριας εταιρείας Zhejiang Jisheng Motor Vehicle Co, Ltd (το όνομα της νέας εταιρείας των Qianjiang & Harley-Davidson), θα χρησιμοποιεί δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα που θα βασίζεται σε εκείνον των Benelli TRK 502 / Leoncino 500, με απόδοση 47 hp, επίσημο βάρος 207 kg και τελική ταχύτητα 160 χλμ/ώρα.
Η μεγάλη μοτοσυκλέτα έχει πιο παραδοσιακή cruiser εμφάνιση από τη μικρή, ενώ δείχνει να χρησιμοποιεί το πλαίσιο του Leoncino και τους ίδιους τροχούς, φρένα και αναρτήσεις, με τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες μπροστά και ανεστραμμένο πιρούνι.
Τα δυο νέα μοντέλα θα κυκλοφορήσουν αρχικά στις αγορές της Ασίας -η HD στοχεύει οι μισές πωλήσεις της να προέρχονται από αγορές εκτός Η.Π.Α. μέχρι το 2027-, ενώ το πιθανότερο είναι να τις δούμε αργότερα και στα μέρη μας
EICMA: Ducati Hypermotard V2 2026 - Το ισχυρότερο Hypermotard ever
Ο νέος V2 των 120 hp βρίσκει τον δρόμο του και στο Hyper - Σε δυο εκδόσεις, τη βασική και την SP
Από τον
Κώστα Γκαζή
4/11/2025
Η Ducati Hypermotard V2 σηματοδοτεί την τέταρτη γενιά μιας από τις πιο διασκεδαστικές μοτοσυκλέτες της ιταλικής εταιρείας. Είκοσι χρόνια μετά την παρουσίαση του αερόψυκτου 1.100 των 81 hp που είχε κερδίσει το βραβείο Best of Show στην EICMA 2005 κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, με το Borgo Panigale να παρουσιάζει τώρα τις Hypermotard V2 και Hypermotard V2 SP, πλήρως επανασχεδιασμένες, με νέα τεχνολογική βάση, νέο κινητήρα και ακόμα καλύτερες επιδόσεις.
Εμπνευσμένη από το αρχικό πρωτότυπο του 2005, η Ducati επανασχεδίασε τα πιο χαρακτηριστικά της στοιχεία όπως το “ράμφος” μπροστά, τις… δυο καπνισμένες κάννες των εξατμίσεων, και τη μινιμαλιστική αεροτομή στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας, δίνοντας τους ακόμα πιο αιχμηρό χαρακτήρα. Τα φλας βρίσκονται στις χούφτες, το πίσω αμορτισέρ είναι τοποθετημένο στο πλάι, και το ψαλίδι είναι δίμπρατσο.
Οι Ιταλοί αναφέρουν πως η νέα Hypermotard πέρα από ισχυρότερη κατά 6 άλογα σε σχέση με την προηγούμενη 950 είναι και ελαφρύτερη κατά 13 κιλά στην βασική έκδοση V2 και κατά 14 κιλά στην ακριβότερη έκδοση V2 SP.
Η βασική έκδοση έρχεται σε κόκκινο χρώμα, ενώ η SP έρχεται σε λευκή-κόκκινη-γκρι τριχρωμία. Η έκδοση SP ξεχωρίζει ακόμη περισσότερο, με λευκές σφυρήλατες ζάντες, υπερμεγέθη λογότυπο “SP”, και αγωνιστικά εξαρτήματα όπως ανθρακονημάτινα μέρη, χρυσές αναρτήσεις Öhlins και δαγκάνες Brembo M50. Μια ειδική βαφή τιμά τα 20 χρόνια από τη δημιουργία του πρώτου πρωτοτύπου.
Στην καρδιά της Hypermotard V2 βρίσκεται ο ολοκαίνουριος δικύλινδρος κινητήρας Ducati V2 890 cc, ο ελαφρύτερος που έχει παραχθεί ποτέ από τη Ducati, με βάρος μόλις 54,4 κιλά -6,4 κιλά ελαφρύτερος από τον Testastretta 11°- και με το σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων IVT (Variable Intake Valve Timing), μοναδικό στην κατηγορία του, που εξασφαλίζει άμεση και ομαλή απόκριση σε όλο το φάσμα στροφών.
Αποδίδει 120 ίππους στις 10.750 σ.α.λ. και 9,6 Kgm ροπής στις 8.250 σ.α.λ., με το 70% της ροπής διαθέσιμο ήδη από τις 3.000 σ.α.λ. Οι κοντύτερες σχέσεις μετάδοσης ενισχύουν την επιτάχυνση, ενώ τα διαστήματα συντήρησης 45.000 χλμ. (!) για έλεγχο βαλβίδων μειώνουν τα λειτουργικά έξοδα. Για κατόχους άδειας Α2, υπάρχει και έκδοση περιορισμένης ισχύος στα 35 kW.
Η νέα Hypermotard V2 διαθέτει μονοκόμματο πλαίσιο (monocoque), μοναδικό στην κατηγορία, που ενσωματώνει τον κινητήρα ως δομικό στοιχείο και το φιλτροκούτι, προσφέροντας μέγιστη ακαμψία και συμπαγή σχεδίαση.
Το ατσάλινο υποπλαίσιο παραπέμπει στην πρώτη Hypermotard, ενώ το αλουμινένιο διπλό ψαλίδι (εμπνευσμένο από το Ducati Hollow Symmetrical Swingarm της Panigale V4) εξασφαλίζει στιβαρότητα και στιλ.
Η Hypermotard V2 εξοπλίζεται με ρυθμιζόμενες αναρτήσεις Kayaba (ανεστραμμένο πιρούνι 46 mm και πίσω αμορτισέρ).
Η V2 SP διαθέτει κορυφαίες αναρτήσεις Öhlins (NIX30 και STX46), πλήρως ρυθμιζόμενες, ενώ και οι δύο εκδόσεις διαθέτουν σταμπιλιζατέρ Sachs.
Οι ζάντες της V2 είναι χυτές από ελαφρύ κράμα με ελαστικά πρώτης τοποθέτησης Pirelli Diablo Rosso IV σε διαστάσεις 120/70 εμπρός και 190/55 πίσω. Η SP διαθέτει σφυρήλατες αλουμινένιες ζάντες, 1,56 κιλά ελαφρύτερες, βελτιώνοντας την ευελιξία και την ακρίβεια κατεύθυνσης με το μικρότερο μη-αναρτώμενο βάρος, σε συνδυασμό με Pirelli Diablo Rosso IV Corsa. Για χρήση πίστας διατίθενται Pirelli Diablo Superbike slicks.
Το σύστημα φρένων έχει ως εξής:
Hypermotard V2: Δίσκοι 320 mm με δαγκάνες Brembo M4.32 και τρόμπα PR18/19.
Hypermotard V2 SP: Brembo M50 με τρόμπα PR16/21, για ανώτερη απόδοση στην πίστα.
Η Hypermotard V2 εξοπλίζεται με ένα προηγμένο ηλεκτρονικό πακέτο, βασισμένο σε μονάδα αδρανειακής μέτρησης 6 αξόνων (IMU). Αυτό επιτρέπει ακριβή έλεγχο των εξής συστημάτων:
Cornering ABS (4 επίπεδα)
Ducati Traction Control (DTC)
Ducati Wheelie Control (DWC)
Engine Brake Control (EBC)
Κάθε σύστημα ρυθμίζεται ανάλογα με τις ανάγκες, ενώ όλα συνδέονται με τέσσερα προκαθορισμένα Riding Modes: Race, Sport, Road και Wet, που μπορούν να παραμετροποιηθούν πλήρως.
Οι πληροφορίες προβάλλονται σε νέα έγχρωμη οθόνη TFT 5” (800×480), με τρεις επιλογές εμφάνισης:
Road και
Road Pro για καθημερινή χρήση,
Track για πίστα, με απεικόνιση των επιπέδων επέμβασης σε πραγματικό χρόνο, όπως στην Panigale V4.
Τα επίπεδα Cornering ABS 1 και 2 περιλαμβάνουν λειτουργία Slide by Brake, που επιτρέπει στον αναβάτη να μαθαίνει ελεγχόμενη πλαγιολίσθηση, ενώ τα επίπεδα 3 και 4 είναι προσαρμοσμένα για δρόμο, προσφέροντας μέγιστη ασφάλεια.
Το νέο Ducati Quick Shift 2.0 εξασφαλίζει ταχύτερες και ομαλότερες αλλαγές ταχυτήτων. Η έκδοση SP προσφέρει επιπλέον Ducati Power Launch και Pit Limiter, ενισχύοντας τον αγωνιστικό της χαρακτήρα.
Η Ducati έχει δημιουργήσει μια πλήρη σειρά αξεσουάρ Ducati Performance για να ενισχύσει τη χρηστικότητα και τον χαρακτήρα της Hypermotard V2.
Μεταξύ αυτών:
Σύστημα εξάτμισης Termignoni, με επιλογές:
Ομολογκαρισμένη διπλή εξάτμιση (τιτάνιο με carbon άκρα) για εντυπωσιακή εμφάνιση και ήχο.
Πλήρες αγωνιστικό σύστημα (μη εγκεκριμένο για δρόμο), που αυξάνει την ισχύ κατά 3,6 ίππους, μειώνει το βάρος κατά 4 κιλά και προσφέρει πιο έντονο ήχο.
Ηλεκτρονικά αξεσουάρ όπως Ducati Multimedia System (DMS) για σύνδεση Bluetooth, Turn-by-Turn πλοήγηση, και Lap Timer Pro με GPS για χρήση πίστας.
Αισθητικές επιλογές: ανθρακονημάτινα μέρη, τάπα ρεζερβουάρ, προστατευτικά πιρουνιού, μαρσπιέ τύπου motard και billet αλουμινίου.