Γράφτηκε από: 
τον Πάνο Καραβοκύρη

Motul WorldSBK: Πληθαίνουν και αυξάνονται οι γυναίκες

Συμμετοχή wildcard η Ratchada Nakcharoensri

Τα τελευταία χρόνια όπως έχει δείξει η ιστορία, όλο και περισσότερες γυναίκες έχουν αρχίσει να συμμετέχουν ενεργά στους αγώνες μοτοσυκλέτας του παγκόσμιου πρωταθλήματος. Μερικά απ’ τα πιο τρανταχτά ονόματα του χώρου είναι της Ana Carrasco όπου πέρσι στέφθηκε πρωταθλήτρια της WorldSSP300 κατηγορίας καθώς και της Maria Herrera που είναι η πρώτη εκπρόσωπος του ωραίου φίλου στην WorldSSP. Η Maria μάλιστα θα μας απασχολήσει έντονα φέτος, αφού εκτός απ’ την συμμετοχή της στο πρωτάθλημα Motul WorldSBK, θα λάβει μέρος και στο πρωτάθλημα της νέας κατηγορίας MotoE. Στον πρώτο γύρο του Motul WorldSBK, όπου είχαμε την απόλυτη κυριαρχία του Bautista με την V4 R στην κορυφαία κατηγορία (γεγονός που άναψε τα αίματα των οπαδών, υποστηρίζοντας πως το μέγιστο όριο περιστροφής του κινητήρα της V4 R πρέπει να περιοριστεί περεταίρω), η Herrera τερμάτισε 16η στον αγώνα της WorldSSP μπροστά απ’ τον Carelo και τον De Rosa.

Τα νέα αυτή τη φορά δεν έχουν να κάνουν με τη μόνιμη συμμετοχή μιας αναβάτριας αλλά με την wildcard συμμετοχή της Ratchada Nakcharoensri, στην WorldSSP κατηγορία, στον αγώνα της Sepang το επόμενο σαββατοκύριακο. Όπως μπορούμε να δούμε και στην αφίσα που έχει δημιουργηθεί για την προώθηση του αγώνα, η Nakcharoensri βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, με τον Jonathan Rea να την πλαισιώνει από δεξιά της και τον Thitipong Warokorn από αριστερά. Ο Rea δεν είναι τυχαία τοποθετημένος σ’ αυτή τη θέση ούτε έγινε με σκοπό να υπονομευθεί αυτός ή η κορυφαία κατηγορία. Απλά βρίσκεται εκεί, επειδή οι δύο Ταϊλανδοί αναβάτες συγκεντρώνουν περισσότερο το ενδιαφέρον του κοινού της χώρας, οι οποίοι θέλουν να δουν που βρίσκεται το επίπεδο των συμπατριωτών τους συγκριτικά με αυτό των παγκόσμιου βεληνεκούς αναβατών.

Η Ratchada Nakcharoensri της Yamaha PTT Lubricants TANN Racing λοιπόν, θα συμμετάσχει ως wildcard στον γύρο της Sepang, με σκοπό αφενός μεν να γεμίσει αισθητά τις κερκίδες της πίστας με τους φανατικούς φίλους της λόγω της φήμης που έχει, αφετέρου να αποδείξει και στους υπόλοιπους θεατές τις ικανότητές της. Στην Ευρώπη μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ακουστό το όνομά της αλλά ασχολείται εδώ και αρκετά χρόνια με τους αγώνες μοτοσυκλέτας, έχοντας ενεργή παρουσία στο εθνικό πρωτάθλημα της Ταϊλάνδης. Για την ακρίβεια η Tann, όπως είναι το παρατσούκλι της, ξεκίνησε την καριέρα της στους αγώνες σε ηλικία 11 ετών, έχοντας λάβει το πρώτο ερέθισμα απ’ τον αδερφό της Anucha, που στο παρελθόν είχε στεφθεί πρωταθλητής της Ταϊλάνδης στην κατηγορία των Superbike. Ο Anucha, πριν από τέσσερα χρόνια είχε λάβει μέρος ως wildcard στην WorldSBK τερματίζοντας 17ος στον δεύτερο σκέλος της Sepang, φέροντας το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει πάρει ποτέ ένας Ταϊλανδός αναβάτης ως wildcard. Η Ratchada έχει τα απαραίτητα εφόδια ώστε να είναι ανταγωνιστική, καθώς έχει αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία οδηγώντας μοτοσυκλέτες με τον ίδιο κυβισμό, αλλά γνωρίζει επίσης πολύ καλά την πίστα. Ακόμη, το 2017 είχε λάβει μέρος στο πρωτάθλημα FIM Asia Road Racing και πέρσι είχε τερματίσει τρίτη στην Supersport 600 του PTT BRIC Superbike πρωταθλήματος.

 

Αν η Nakcharoensri βρεθεί στην σχάρα εκκίνησης του αγώνα της Κυριακής, θα έρθει αντιμέτωπη με την Maria Herrera της MS Racing, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά στην WorldSSP κατηγορία όπου δύο γυναίκες θα ανταγωνιστούν στην ίδια πίστα. Το ίδιο πράγμα στην κατηγορία θα μπορούσε να είχε συμβεί πριν από 10 χρόνια, το 2009, στο Miller όπου είχαν δώσει “ραντεβού” η Melissa Paris και η Marie-Josse Boucher στην γραμμή της εκκίνησης. Όμως τότε η Boucher δεν είχε καταφέρει να ξεκινήσει τον αγώνα, αναβάλλοντας έτσι το γεγονός. Τώρα, 10 χρόνια αργότερα η Ταϊλανδέζα και η Ισπανίδα αγωνιζόμενες θα έχουν την ευκαιρία – αν όλα πάνε καλά– να γράψουν τα ονόματά τους στην ιστορία της WorldSSP ως οι πρώτες αντίπαλες αναβάτριες.

Tags: