Motul WSBK 2019: Ακάθεκτος στην κορυφή ο Rea

Ανέβηκε πιο ψηλά στον πίνακα ο Sykes
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

11/5/2019

Οι πρώτες ελεύθερες δοκιμές στην Imola είχαν μπόλικο ενδιαφέρον με τους κορυφαίους αναβάτες να προσπαθούν να μαζέψουν όσα περισσότερα δεδομένα μπορούν τόσο για την πίστα όσο και για τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών τους. O Jonathan Rea κατά τη διάρκεια των FP1 βρέθηκε στην κορυφή του πίνακα των χρονομετρήσεων όπου παρέμεινε και μετά τη λήξη των FP2. Όπως ο ίδιος είπε, εστίασε τις δοκιμές του στο να βρει τον κατάλληλο συνδυασμό των ελαστικών της Pirelli. Παράλληλα ανέφερε πως υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης στους χρόνους του καθώς τους διαφεύγουν κάποια πράγματα ακόμη. Επίσης, τόνισε πως συνέχισε να αισθάνεται άνετα και να έχει καλή αίσθηση της μοτοσυκλέτας του παρά τη φθορά των ελαστικών κι έτσι κατάφερε να πιέσει περισσότερο και να ξανά ανέβει στη κορυφή του πίνακα πριν το τέλος των FP2: “Δεν αλλάξαμε πολύ (απ’ το Assen μέχρι τα δοκιμαστικά στην Imola) εκτός απ’ το γεγονός ότι ξεκουράστηκα αρκετά στο σπίτι μου παρέα με την οικογένειά μου και προπονήθηκα σκληρά. Στην Imola βέβαια πολλά πράγματα είναι διαφορετικά ωστόσο αλλά πάντα μας ταιριάζει. Αυτό είναι το μέρος που πέρσι ξεκινήσαμε να βρίσκουμε το ρυθμό μας παίρνοντας την πρώτη διπλή νίκη της σεζόν και ήδη αισθάνομαι πως φέτος έχουμε κάνει ένα μικρό βήμα βελτίωσης.”

Ο Ουαλός Chaz Davies έδειξε κατά τη διάρκεια των πρώτων ελεύθερων δοκιμών πως μπορεί να βρεθεί κοντά στην κορυφή του πίνακα. Στην FP2 μάλιστα, ήταν προς στιγμή ο γρηγορότερος μέσα στην πίστα μέχρις ότου ο Rea ξαναπήρε τα ηνία. Δεδομένου ότι ο Davies έχει τέσσερις νίκες στην πίστα της Imola αλλά και της εμφάνισής του στις δύο πρώτες ελεύθερες δοκιμές, ο Ουαλός αναβάτης της εργοστασιακής ομάδας της Ducati δείχνει πως έχει τα φόντα να βρεθεί στην μάχη για την διεκδίκηση μιας θέσης του βάθρου. Το αν θα το καταφέρει ή όχι είναι άγνωστο και θα επιβεβαιωθεί μόνο μετά τη λήξη του κάθε σκέλους. Εξάλλου όπως ο ίδιος δήλωσε, ακόμη παλεύει να εξοικειωθεί πάνω στη σέλα της V4 R και είπε: “Οι δοκιμές ήταν καλές. Το να περνάς χρόνο μέσα στην πίστα είναι πάντα θετικό αλλά για να είμαι ειλικρινής, αυτό κάναμε κυρίως. Ήταν καλύτερο απ’ το τίποτα, αλλά δεν θα ‘λέγα πως ήταν και οι καρποφόρες δοκιμές μας. Κάναμε ορισμένες αλλαγές βασιζόμενοι στην κατεύθυνση που έχουν απ’ τους δύο προηγούμενους αγώνες (στο Assen) και τα πράγματα βαίνουν καλώς.” Όταν ερωτήθηκε για το αν είναι εντός της μάχης των κορυφαίων θέσεων είπε: “Ναι μπορώ. Έχουμε ακόμη να κάνουμε ορισμένες βελτιώσεις, αλλά το σχέδιό μου είναι ξεκάθαρο: Θέλω να παλεύω για τη νίκη. Γνωρίζω πολύ καλά πως χρειάζεται να βελτιωθώ λίγο αλλά το να βρίσκομαι δεύτερος είναι μια καλή αρχή. Ο αγώνας στην Imola είναι ξεχωριστός τόσο για την Ducati όσο και τους Ducatisti που υποστηρίζουν εμένα και την ομάδα.”

Στην τρίτη θέση των δεύτερων ελεύθερων δοκιμών βρέθηκε ο Tom Sykes, όπου στην FP1 είχε κλείσει την πεντάδα. Και αυτός με τη σειρά του δοκίμασε διαφορετικά ελαστικά μέχρι να βρει τα ιδανικά και δούλεψε στο να ρυθμίσει την S1000RR του βάσει των ιδιαιτεροτήτων της πίστας. Δήλωσε μάλιστα πως ανυπομονεί για τον αυριανό αγώνα (όπως και οι περισσότεροι αναβάτες).

Ο Alvaro Bautista απ’ την πλευρά του κατέβηκε μια θέση στον πίνακα και ολοκλήρωσε την FP2 στη τέταρτη θέση. Σε δηλώσεις του ανέφερε: “Σήμερα ήταν μια θετική ημέρα επειδή είναι η πρώτη φορά που θα τρέξω στην Imola. Είχα άμεσα καλή αίσθηση της πίστας, ενώ αντίθετα με τους προηγούμενους αγώνες, χρειάζεται να βελτιώσω τις εισόδους των στροφών. Όμως το απόγευμα κάναμε ορισμένες αλλαγές και η αίσθηση βελτιώθηκε. Σήμερα δουλεύαμε πάντοτε με αγωνιστικούς ρυθμούς και οι περισσότεροι γύροι έγιναν με καλούς ρυθμούς. Πιθανότατα να χρειάζεται ακόμη να βελτιώσουμε την σταθερότητα της μοτοσυκλέτας επειδή σ’ αυτή τη πίστα είναι σχεδόν πάντα υπό κλίση και δεν σου παρέχει αρκετό χώρο.”

Μετά το high side του Eugene Laverty (Team Goeleven) που του προκάλεσε κατάγματα και στους δύο καρπούς, η ομάδα του ανακοίνωσε πως ο Βρετανός Tommy Bridewell θα αγωνιστεί στη θέση του. Ο Βρετανός αναβάτης έκανε το ντεμπούτο του στο Motul WSBK το 2008 ως wildcard με μοτοσυκλέτα της Suzuki στο Portimao και δύο χρόνια αργότερα επανεμφανίστηκε στο πρωτάθλημα στον αγώνα του Silverstone τερματίζοντας 18ος.

Ο γρηγορότερος δορυφορικός αναβάτης μέσα στην δεκάδα ήταν ο Toprak Razgatlioglu (Turkish Puccetti Racing) που έκλεισε μάλιστα την πεντάδα αφήνοντας ουσιαστικά έξω απ’ αυτή τους αναβάτες της Yamaha για δεύτερη συνεχόμενη φορά σήμερα. Στην έκτη θέση παρέμεινε σταθερός ο Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Team), ενώ πίσω του βρέθηκε ο ομόσταβλος του Rea, ο Leon Haslam που κατά τη διάρκεια των FP1 ήταν εντός της πεντάδας στην τέταρτη θέση. Ο Alex Lowes ήρθε όγδοος στον πίνακα των χρονομετρήσεων έχοντας πίσω του άλλον έναν αναβάτη που θα τρέξει ως wildcard, τον Lorenzo Zanetti (Motocorsa Racing) που ήταν επίσης ο πιο γρήγορος Ιταλός αναβάτης των FP2. Ο συμπατριώτης του Michael Ruben Rinaldi (BARNI Racing Team) έκλεισε τη δεκάδα. Η πρώτη μέρα του αγωνιστικού τριημέρου ολοκληρώθηκε και τα δεδομένα που μας προσέφερε υποδεικνύουν πως ίσως να έχει περισσότερο ενδιαφέρον ο αγώνας στην Imola απ' όοσους έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής.

Πίνακας χρονομετρήσεων:

1 1 J. REA GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK 1'46.374

2 7 C. DAVIES GBR ARUBA.IT Racing - Ducati 1'46.529 0.155 0.155

3 66 T. SYKES GBR BMW Motorrad WorldSBK Team BMW 1'46.766 0.392 0.237

4 19 A. BAUTISTA ESP ARUBA.IT Racing - Ducati 1'47.086 0.712 0.320

5 54 T. RAZGATLIOGLU TUR Turkish Puccetti Racing IND 1'47.124 0.750

6 60 M. VAN DER MARK NED Pata Yamaha WorldSBK Team 1'47.214 0.840

7 91 L. HASLAM GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK 1'47.419 1.045

8 22 A. LOWES GBR Pata Yamaha WorldSBK Team 1'47.537 1.163

9 87 L. ZANETTI ITA Motocorsa Racing IND 1'47.587 1.213

10 21 M. RINALDI ITA BARNI Racing Team IND 1'47.638 1.264

Ετικέτες

Motul WSBK - Μεταγραφικός πυρετός παντού και η Bimota by Kawasaki Racing Team στο προσκήνιο

Ο μόνος που δεν έχει πρόβλημα για να βρει ομάδα αν και χωρίς συμβόλαιο για το 2025 είναι ο Bautista
motomag Motul WSBK  - Μεταγραφικός πυρετός παντού και Bimota by Kawasaki Racing Team στο προσκήνιο
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

1/5/2024

Όπως και στο MotoGP έτσι και στο Motul WSBK το μεταγραφικό παζάρι έχει ξεκινήσει πιο νωρίς από ποτέ, με τις φημολογούμενες μετακινήσεις των αναβατών να δίνουν και να παίρνουν ενώ έγινε ξεκάθαρο πως η μέχρι πρότινος Kawasaki Racing Team WorldSBK από το 2025 θα δώσει τη θέση της στην Bimota by Kawasaki Racing Team, κίνηση της Kawasaki η οποία αποσκοπεί στο να τονώσει την εμπορική αξία της Bimota, ενώ κάτω από το φαίρινγκ θα βρίσκεται όπως όλα δείχνουν το ZX-10RR.

Τι και αν έχουν πραγματοποιηθεί μόλις τρεις γύροι στο φετινό Πρωτάθλημα, το grid του 2025 έχει ξεκινήσει να σχηματίζεται σιγά σιγά ενώ πολλοί αναβάτες των οποίων τα συμβόλαια λήγουν φέτος προσπαθούν μέσω των δηλώσεων τους και μέσω των μάνατζερ τους να πετύχουν συμφωνίες οι οποίες θα τους προσφέρουν αγωνιστική στέγη για την επόμενη χρονιά.

Motul WSBK  - Μεταγραφικός πυρετός παντού και Bimota by Kawasaki Racing Team στο προσκήνιο

Πριν φτάσουμε σε αυτούς που δεν έχουν εξασφαλισμένη θέση για το 2025 ας δούμε αυτούς που έχουν συμβόλαιο και για το επόμενο έτος. Θα ξεκινήσουμε με την πρωταθλήτρια ομάδα της Aruba.it Racing – Ducati, και τον Nicolo Bulega. O rookie του πρωταθλήματος έχει ήδη καπαρωμένη την σέλα της Panigale V4 R ενώ και τα αποτελέσματα του είναι ελπιδοφόρα αν σκεφτούμε πως πριν λίγο καιρό ήταν πρώτος στη βαθμολογία ενώ μετά το Assen φιγουράρει στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος.

Στο στρατόπεδο της ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team τα πράγματα ξεκαθάρισαν όσον αφορά τον Toprak Razgatlioglu, ο νέος αναβάτης της BMW έχει δύο χρόνια συμβόλαιο οπότε και την επόμενη χρονιά θα τον δούμε πάνω στην M 1000 RR.

Στην Pata Prometeon Yamaha οι Jonathan Rea και Andrea Locatelli έχουν εξασφαλισμένη θέση και του χρόνου ενώ και στην Team HRC, η οποία δεν διάγει και τις καλύτερες μέρες της θα δούμε το 2025 τους Iker Lecuona και Xavi Vierge.

Motul WSBK  - Μεταγραφικός πυρετός παντού και Bimota by Kawasaki Racing Team στο προσκήνιο

Με την Kawasaki Racing Team WorldSBK το 2025 να γίνεται Bimota by Kawasaki Racing Team εξασφαλισμένη θέση στην ομάδα για του χρόνου έχει ο Axel Bassani από τον οποίο η αλήθεια είναι πως οι Ιάπωνες περίμεναν πολλά περισσότερα. Τονίζουμε εδώ πως όπως δείχνει το άρθρο για τις μεταγραφές στον ιστότοπο του WSBK, το Akashi δεν θα έχει δική του αυτόνομη ομάδα για την Kawasaki (KRT) το 2025, αλλά στην ίδια ομάδα θα συνυπάρχουν τα ονόματα των Bimota και Kawasaki, κυρίως με το ίδιο προσωπικό της KRT. Αυτό γίνεται φυσικά για αύξηση της αναγνωρισιμότητας του ονόματος της Bimota, και για τους τίτλους που θα προκαλέσει η επιστροφή ενός θρυλικού ονόματος στο WSBK, όμως κάτω από την... προβιά της Bimota θα κρύβεται ο... λύκος της Kawasaki (ZX-10RR) και μένει να δούμε αν θα έχει κάποια (οποιαδήποτε) αλλαγή από το 2024, πέραν του χρώματος και του συνδυασμού των ονομάτων των δυο εταιρειών. Θυμηθείτε και τις μοτοσυκλέτες των Husqvarna & GASGAS στο MotoGP.

Και έφτασε η στιγμή να δούμε ποιοι θα πρέπει να μοχθήσουν για να υπογράψουν νέο συμβόλαιο ώστε να βρίσκονται και του χρόνου στο grid του Motul WSBK. Αυτός που δεν πρόκειται να έχει πρόβλημα είναι ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Alvaro Bautista. Ο αναβάτης της Aruba.it Racing - Ducati, επέλεξε πέρυσι να υπογράψει μονοετές συμβόλαιο καθώς ο ίδιος σκέφτεται πολλά όπως έχει ήδη πει, ακόμα και την απόσυρσή του από τους αγώνες -δύσκολο αν συνεχίσει να κερδίζει.

Από την μία ο Bautista λέει πως δεν ξέρει τι θέλει να κάνει, από την άλλη σε δηλώσεις του πριν λίγες μέρες ανέφερε πως αν η Ducati τον θέλει θα είναι τιμή για αυτόν να παραμείνει στην ομάδα ενώ στο τέλος είπε πως θα πάρει την απόφαση του σύντομα… άβυσσος το μυαλό του Bautista.

Motul WSBK  - Μεταγραφικός πυρετός παντού και Bimota by Kawasaki Racing Team στο προσκήνιο

Στην GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team, οι Dominique Aegerter και Remy Gardner έχουν συμβόλαιο μέχρι το τέλος της χρονιάς. Ο Gardner ανέφερε πως βρίσκεται πολύ κοντά στο να υπογράψει με την ομάδα ενώ ο Aegerter δήλωσε πως οι συνθήκες θα πρέπει να είναι σωστές ώστε να συνεχίσει με την τωρινή του ομάδα καθώς ο ίδιος έχει και άλλες επιλογές.

Ντόρος γίνεται γύρω από το όνομα του Andrea Iannone (Team GoEleven), o Ιταλός ο οποίος δείχνει ξεκάθαρα πως μπορεί σύντομα να παίζει σε κορυφαίο επίπεδο έχει μονοετές συμβόλαιο ενώ υπάρχουν φήμες πως ο αναβάτης που είναι γνωστός και ως "The Maniac" θα βρεθεί στην ομάδα της ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team.

Ο δεύτερος αναβάτης της ROKiT Michael van der Mark του οποίου το συμβόλαιο λήγει φέτος ανέφερε πως θα πρέπει να φέρει αποτελέσματα για να κρατήσει τη θέση του ενώ ο Razgatlioglu όταν ρωτήθηκε δήλωσε πως είναι ευχαριστημένος με τον teammate του.

Motul WSBK  - Μεταγραφικός πυρετός παντού και Bimota by Kawasaki Racing Team στο προσκήνιο

Ο Alex Lowes ο οποίος ηγείται της φετινής προσπάθειας της Kawasaki έχει συμβόλαιο μέχρι το τέλος του έτους ωστόσο σύμφωνα με τις δηλώσεις του θα ανακοινώσει περισσότερα λίγο πριν τον αγώνα της Ιταλίας με το πιθανότερο σενάριο να θέλει τον ίδιο να βρίσκεται το 2025 στην Bimota by Kawasaki Racing Team.

Τα συμβόλαια των Tito Rabat (Kawasaki Puccetti Racing), Michael Ruben Rinaldi (Team Motocorsa Racing), Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team), Bradley Ray (Yamaha Motoxracing WorldSBK Team), Philipp Oettl (GMT94 Yamaha), Sam Lowes (ELF Marc VDS Racing Team) και Garrett Gerloff (Bonovo Action BMW) λήγουν επίσης το 2024 οπότε είτε θα δούμε αρκετούς από αυτούς να μένουν εκτός Motul WSBK είτε θα τους δούμε να ανανεώνουν τα συμβόλαια τους για ακόμη έναν χρόνο αν φυσικά πετύχουν τα αποτελέσματα που αναζητούν οι τωρινές τους ομάδες, είτε θα δούμε κάποιους από αυτούς να... ανταλλάζουν θέσεις μεταξύ τους.

Motul WSBK  - Μεταγραφικός πυρετός παντού και Bimota by Kawasaki Racing Team στο προσκήνιο
Ετικέτες