MotoGP - Ομοφωνία Zarco και Mir: “Θα πρέπει να αφήσουμε τη νέα μοτοσυκλέτα στην άκρη”!

Άσχημα τα νέα για τη Honda μετά το τεστ της Jerez
motomagMotoGP – Ομοφωνία Zarco και Mir: “Η νέα μοτοσυκλέτα πρέπει να φύγει”!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

30/4/2024

Με το έναυσμα να δίνεται από τον Mir, τώρα και ο Zarco θεωρεί ότι η νέα μοτοσυκλέτα που έφερε το HRC στα δοκιμαστικά της Jerez -μοτοσυκλέτα που είχε οδηγήσει ο αναβάτης εξέλιξης Stefan Bradl κατά τη διάρκεια του αγωνιστικού τριημέρου-, δεν είχε κανένα θετικό αποτέλεσμα.

Ο κατήφορος για το HRC μοιάζει να μην έχει τέλος, καθώς οι προσπάθειές για μία πιο ανταγωνιστική μοτοσυκλέτα, φαίνεται ότι πέφτουν στο κενό. Όπως είδαμε, στα δοκιμαστικά που έγιναν στη Jerez, μετά το πέρας του ισπανικού γύρου στην ίδια πίστα, οι αναβάτες δοκίμασαν ορισμένα νέα εξαρτήματα. Δεν ήταν η πρώτη φορά που τα είδαμε, καθώς ήδη κατά τη διάρκεια του αγωνιστικού τριημέρου, ο Stefan Bradl που συμμετείχε ως wildcard, τα είχε στην δική του μοτοσυκλέτα.

Μετά το τέλος των δοκιμών, το απόγευμα της Δευτέρας, ο Mir ήταν αυτός που ξεκίνησε τον χορό των αρνητικών σχολίων για τη νέα μοτοσυκλέτα. Σύμφωνα με τον Ισπανό, η εξέλιξη της μοτοσυκλέτας κινείται σε εντελώς λάθος κατεύθυνση και ό,τι έφερε το HRC στη Jerez δεν βοήθησε στο ελάχιστο. Ήδη, ο Mir είχε δοκιμάσει αυτή την μοτοσυκλέτα, μαζί με τον Luca Marini, στη Βαρκελώνη, όπου και εκεί δεν είχε κάτι θετικό να πει.

MotoGP – Ομοφωνία Zarco και Mir: “Η νέα μοτοσυκλέτα πρέπει να φύγει”!

Κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών, ο Johann Zarco είχε επίσης την ευκαιρία να οδηγήσει το νέο πακέτο της Honda. Μάλιστα, ο Γάλλος μπορούσε να κάνει απευθείας σύγκριση, καθώς έκανε γύρους τόσο με την νέα, όσο και με την μοτοσυκλέτα που οδηγεί τη φετινή σεζόν. Παρόλο τώρα που ο Zarco τερμάτισε ψηλότερα από τους δύο εργοστασιακούς αναβάτες, είχε την ίδια γνώμη με εκείνους. Με μεγαλύτερη ψυχραιμία από τον Mir, ο αναβάτης της LCR τόνισε ότι αν και έχει έναν τομέα βελτιωμένο, δεν είναι ακόμα μία ανταγωνιστική μοτοσυκλέτα που θα τους βοηθήσει να ακολουθήσουν τη σωστή κατεύθυνση. Όπως είπε και ο ίδιος, είναι δύσκολο να βρεις πώς θα κάνεις τη μοτοσυκλέτα σου να πηγαίνει ένα δευτερόλεπτο πιο γρήγορα -τόσο πίσω από τον πρωτοπόρο ήταν στα δοκιμαστικά της Δευτέρας στην Jerez. Ο Γάλλος θεωρεί και αυτός ότι η συνέχιση της εξέλιξης προς αυτή την πορεία είναι απλώς χάσιμο χρόνου.

Παρ’ όλ’ αυτά, ο Zarco πήρε αποστάσεις από την ομάδα της εξέλιξης, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι αυτή η δουλειά του και δεν μπορεί να πει πώς θα προχωρήσουν. Από τη μεριά του, ο Γάλλος λέει απλώς τα προβλήματα που προκύπτουν με τη μοτοσυκλέτα σε έναν αγώνα, τα οποία του στερούν τον ρυθμό να γίνει ανταγωνιστικός. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ένα από τα ζητήματα της RC213V είναι το γεγονός ότι λείπει η πρόσφυση, ειδικά στις στροφές.

MotoGP – Ομοφωνία Zarco και Mir: “Η νέα μοτοσυκλέτα πρέπει να φύγει”!

Όπως όλα δείχνουν, η Honda δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει την συνταγή που θα την βγάλει από την δύσκολη θέση, στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια και που οδήγησε και στην αποχώρηση του Marc Marquez.

Isle of Man TT 2024 - Χωρίς κανένα θάνατο αναβάτη, κάτι που έχει να συμβεί 12 χρόνια!

Ευχάριστα νέα για έναν από τους πιο επικίνδυνους αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού στον κόσμο
IOMTT 2024
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

11/6/2024

Το 2024 ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές για το TT, καθώς κανένας αναβάτης δεν έχασε την ζωή του στην διάρκεια των δύο εβδομάδων διεξαγωγής του event, κάτι που έχει να συμβεί από το 2012 -εκτός των 2020 και 2021, όπου τα μέτρα για τον COVID 19 δεν επέτρεψαν να διεξαχθούν αγώνες.

Το Isle of Man TT είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους αγώνες μοτοσυκλέτας στον κόσμο, έχοντας ουκ ολίγες φορές διεκδικήσει τον δικό του φόρο αίματος στους δρόμους του Νησιού. Από το 1907, όταν και ξεκίνησε ως θεσμός, το TT έχει μέχρι και το 2023 στοιχίσει την ζωή σε 156 αναβάτες, στην διάρκεια των δοκιμαστικών και των αγώνων. Αν συμπεριλάβουμε και τους υπόλοιπους αγώνες που λαμβάνουν χώρα στην διαδρομή του Βουνού (ManxGP, Classic TT), τότε το σύνολο ανεβαίνει στους 269.

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Ο πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος στο IOMTT, εντοπίζεται στις 27 Ιουνίου του 1911, όταν ο Βρετανός Victor Surridge σκοτώθηκε κατά την διάρκεια των δοκιμαστικών, στο γνωστό σημείο Glen Helen. Δύο χρόνια αργότερα, στις 6 Ιουνίου του 1913, το Creg ny Baa ήταν το σημείο που ο επίσης Βρετανός Frank R. Bateman θα συναντούσε τον θάνατο, κατά την διάρκεια του αγώνα Senior TT, η πρώτη απώλεια σε διάρκεια αγώνα. Ο πρώτος Ιρλανδός που σκοτώθηκε στο IOMTT, ήταν ο Fred Walkner στις 19 Μαΐου 1914 στο St Ninian’s Crossroad, κατά την διάρκεια του Junior TT. Μην ξεχνάμε και τους θαρραλέους Marshals και διασώστες, οι οποίοι ακολουθούν με τις δικές τους μοτοσυκλέτες τους αγωνιζόμενους σε όλη την διαδρομή των 37,73 μιλίων (60,718 χιλιομέτρων), έτοιμοι να βοηθήσουν άμεσα κάποιο τραυματία.

John Hinds

Ανάμεσα στους "flying doctors", τους ιπτάμενους γιατρούς όπως τους ονομάζουν οι αγωνιζόμενοι, ο πιο γνωστός ήταν ο John Hinds, ο οποίος είχε βοηθήσει να σωθούν πολλές ζωές, κινούμενος ταχύτατα με τη μοτοσυκλέτα του ανάμεσα στους συμμετέχοντες του αγώνα, και φτάνοντας άμεσα σε πολλά ατυχήματα για να δώσει τις πρώτες βοήθειες. Δυστυχώς ο Hinds έχασε τη ζωή του σε ένα ατύχημα στα δοκιμαστικά του ΙΟΜΤΤ το 2015, όταν έπεσε πάνω σε τοίχο...

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο πρώτος νόμος που υποχρέωνε τους αναβάτες να φοράνε κράνος κατά την διάρκεια των αγώνων ήρθε πολύ αργότερα. Μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το 1918, μαζί με την νέα ονομασία “Isle of Man Tourist Trophy” ήρθε και η εφαρμογή νέων κανόνων ασφαλείας, που έκαναν υποχρεωτική τη χρήση του κράνους! Δηλαδή μέχρι τότε μπορούσε να τρέξεις στον αγώνα, χωρίς να φοράς κάτι που να προστατεύει -πραγματικά- το κεφάλι σου! Άλλες εποχές, που ευτυχώς έχουν μείνει πίσω μας…

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Το 2022, μετά από δύο χρόνια απουσίας από τους δρόμους του Νησιού, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, οι αγωνιζόμενοι σε μοτοσυκλέτες και sidecars επέστρεψαν για να βιώσουν ξανά αυτό το μοναδικό αίσθημα και με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να κατακτήσουν το Βουνό. Ήταν ταυτόχρονα και μία από τις πιο θανατηφόρες χρονιές, με συνολικά 5 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και 2 να τραυματίζονται σοβαρά. Ένας εξ αυτών μάλιστα, ο Mike Booth, έχασε το δεξί του πόδι, μετά την άσχημη πτώση του στην 26η στροφή της διαδρομής. Τελευταία φορά που είδαμε τόσο αίμα να χύνεται στην άσφαλτο ήταν το 1989.

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Το 2024 ήταν μία από τις πιο σπάνιες χρονιές, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων του ΤΤ να μένει -ευτυχώς- στάσιμος, χωρίς κανένας αναβάτης ή κάποιος από τους διοργανωτές και θεατές να χάνει την ζωή του στην διάρκεια των δύο εβδομάδων. Από το 1937 και μετά, μόλις δύο χρονιές ήταν που δεν υπήρξε κανένας θάνατος, συμπεριλαμβανομένου του Manx GP, το 1982 και το 2001. Αν βγάλουμε το μικρότερο “αδελφάκι” του TT, το οποίο πρέπει να περάσει κανείς για να βρεθεί στο θρυλικό IOMTT, τότε η τελευταία φορά που το Βουνό δεν θρήνησε κανέναν αναβάτη στις δύο εβδομάδες του TT ήταν το 2012.

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Βλέποντας τα στατιστικά καταλαβαίνουμε γιατί η διαδρομή του Βουνού θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο για αγώνες μοτοσυκλέτας, όμως ταυτόχρονα είναι και αυτό που γοητεύει όσους συμμετέχουν εκεί. Κανείς από τους αναβάτες δεν βρίσκεται εκεί χωρίς να γνωρίζει τους κινδύνους, όμως αναμφίβολα είναι χαρμόσυνη είδηση κάθε φορά που δεν έχουμε κάποιο θάνατο. Ελπίζουμε το 2024 να είναι η τρίτη χρονιά που δεν θα έχουμε κανένα θάνατο. Το πρώτο βήμα έγινε, με το δεύτερο να είναι το Manx GP, που αναμένεται να διεξαχθεί στις 22-26 Αυγούστου 2024.

Ετικέτες