Δημοπρασία αγωνιστικής Kawasaki KR500 του 1982

Στο Spring Stafford Sale από τον Οίκο Bonhams
Δημοπρασία Kawasaki KR500
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

7/4/2023

Στην ανοιξιάτικη δημοπρασία του Stafford για το 2023 που θα διεξαχθεί στις 22 Απριλίου, ανάμεσα στα ακριβότερα εκθέματα του οίκου Bonhams βρίσκεται και μια αγωνιστική δίχρονη τετρακύλινδρη GP500, μια σπάνια Kawasaki KR500 του 1982.

Έχοντας γνωρίσει διεθνή επιτυχία στις κατηγορίες 250 και 350, κατακτώντας το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και στις δύο κατηγορίες το 1978 με τον Νοτιοαφρικανό Kork Ballington, ήταν αναμενόμενο ότι η Kawasaki θα διπλασίαζε το 250 για να δημιουργήσει μια τετρακύλινδρη 500 για την κορυφαία κατηγορία των αγώνων Grand Prix.

Η νέα KR500 δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 1979 και έκανε το ντεμπούτο της στους αγώνες το 1980. Ο κινητήρας της KR500 υιοθέτησε τις "κλασικές" τετράγωνες διαστάσεις διαμέτρου και διαδρομής (54x54mm) και κάθε ένας από τους υγρόψυκτους κυλίνδρους ήταν ξεχωριστός, όπως και ο στροφαλοφόρος άξονας κάθε κυλίνδρου. Το μεγάλο KR διέθετε επίσης δισκοβαλβίδες στην εισαγωγή όπως τα μικρότερα αδέλφια του, και κιβώτιο ταχυτήτων έξι σχέσεων. Μέχρι εδώ, αρκετά συμβατική σχεδίαση.

Kawasaki KR500

Καθόλου συμβατική δεν ήταν όμως η χρήση από την Kawasaki ενός monocoque πλαισίου (εντυπωσιακό σε εμφάνιση ακόμα και σήμερα), το οποίο θα εξελισσόταν περαιτέρω τα επόμενα δύο χρόνια. Μέχρι το 1982 ο Ballington είχε εγκαταλείψει τις μικρότερες κατηγορίες για να επικεντρωθεί στην KR500, αν και παρά το πλαίσιο τελευταίας γενιάς, τα αποτελέσματα συνέχισαν να είναι απογοητευτικά στα Grand Prix. Παρόλα αυτά, ο Ballington κέρδισε το 1982 το πρωτάθλημα Shell 500cc στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ακόμη και πριν από το τέλος της σεζόν η Kawasaki είχε ανακοινώσει την απόσυρσή της από τους αγώνες Grand Prix.

Σε τρία χρόνια αγώνων, τα καλύτερα επιτεύγματα της KR500 στους αγώνες Grand Prix ήταν δύο 3ες θέσεις: στην Ολλανδία και τη Φινλανδία το 1981.

Kawasaki KR500

Σημειώστε πως η μοτοσυκλέτα της δημοπρασίας μπορεί να είναι υπογεγραμμένη τόσο στο ρεζερβουάρ όσο και στην ουρά από τον Kork Ballington, όμως δυστυχώς τίποτα δεν είναι γνωστό για την προέλευση και την ιστορία της συγκεκριμένης KR500 εκτός από το γεγονός ότι ο σημερινός πωλητής την αγόρασε στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από περίπου εννέα χρόνια.

Kawasaki KR500

Κατά συνέπεια, όπως αναγράφει στη σελίδα της δημοπρασίας ο οίκος Bonhams, οι υποψήφιοι αγοραστές πρέπει να βεβαιωθούν για την αυθεντικότητα, τη μηχανική κατάσταση και την πληρότητα (ή μη) αυτής της μοτοσικλέτας πριν υποβάλουν προσφορά. Δεν υπάρχουν έγγραφα με τη μοτοσυκλέτα, η οποία πωλείται αυστηρά όπως τη βλέπουμε.

Η τιμή που αναμένεται να πιάσει η KR500 του Stafford Spring Sale κυμαίνεται ανάμεσα στα 80.000 και τα 114.000 ευρώ.

Ετικέτες

Fabio Wibmer - Από το ποδήλατο στη σέλα της ΚΤΜ RC16! [VIDEO]

Με τη βοήθεια του Dani Pedrosa όχι μόνο δεν... τσακίστηκε, αλλά τα πήγε και πολύ καλά!
Fabio Wibmer MotoGP challenge 2024
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

19/7/2024

Ο αστέρας του ποδηλατικού freestyle Fabio Wibmer δεν καταλαβαίνει από προκλήσεις και το αποδεικνύει οδηγώντας την εργοστασιακή RC16 MotoGP μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ και κάνοντας μάλιστα και αξιοπρεπέστατο χρόνο για το αρχάριο επίπεδό του!

Τα απίστευτα ακροβατικά που μπορεί να εκτελέσει ο Fabio Wibmer με το ποδήλατό του είναι μόνο ένας από τους λόγους για να θαυμάζει κανείς τον Αυστριακό. Ο 29χρονος αναβάτης είναι γνήσιος λάτρης των δύο τροχών και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα στραβά και ανάποδα στη ζωή του αλλά και τον τρόπο που εκφράζει την αγάπη του για τη μοτοσυκλέτα.

Με περισσότερους από 7,8 εκατ. ακόλουθους στο κανάλι του στο Youtube ο ατρόμητος Wibmer δεν το βάζει κάτω ποτέ και αυτό το απέδειξε έπειτα και από τα δύο πολύ σοβαρά ατυχήματα που είχε, με το δεύτερο μάλιστα να έρχεται σχεδόν άμεσα από την πολύμηνη αποκατάσταση για το πρώτο, όπου ο Αυστριακός τραυματίστηκε σε προπόνηση MX και έκανε να περπατήσει τέσσερεις μήνες.

Fabio Wibmer MotoGP challenge

Ο Wibmer έχει επιστρέψει εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο στη δράση κάνοντας συγκλονιστικά ακροβατικά με το ποδήλατό του ενώ δεν λέει ποτέ όχι σε κάθε είδους πρόκληση που περιλαμβάνει δύο τροχούς -έτσι έκανε και με εκείνη της ΚΤΜ.

Για να επιτρέψουν οι άνθρωποι της ΚΤΜ στον Wibmer να ανέβει στη σέλα της RC16 των 280+ ίππων και 360+ χλμ./ώρα, και μάλιστα στην πολύ γρήγορη πίστα Red Bull Ring, τον πέρασαν από ολοκληρωμένη εκπαίδευση ξεκινώντας τον από mini bike και "οδηγώντας" τον προοδευτικά σε ολοένα και ισχυρότερες και ταχύτερες αγωνιστικές μοτοσυκλέτες, συγκεκριμένα στη μοτοσυκλέτα των Αυστριακών στη Moto2 κατηγορία και κατόπιν στην RC 8C.

Ένας νέος, πρωτόγνωρος, ασφάλτινος και πισταδόρικος κόσμος ανοίγεται για τον Wibmer, ο οποίος προέρχεται από μια 10ετία αγωνιστικής εμπειρίας στο MX και τα βρίσκει όλα παράξενα. Έχει όμως μαζί του τους σωστούς εκπαιδευτές, αρχικά τον August "Gustl" Auinger επίσης Αυστριακό και παλιό αγωνιζόμενο στα GP125 και GP250 του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ταχύτητας που έχει πλέον επιβλέπων ρόλο στο Red Bull MotoGP Rookies Cup.

Ξεκινώντας από το mini bike ο Wibmer έκλεισε την πρώτη ημέρα της εκπαίδευσής του με το RC 8C, μένοντας εντυπωσιασμένος από τα επίπεδα πρόσφυσης, από το πλάτος της πίστας αλλά και από το πόσο μακριά πρέπει να κοιτάζει. 

Η δεύτερη μέρα για τον Wibmer ξεκίνησε με εκπαιδευτή τον Dani Pedrosa και τη Moto2 μοτοσυκλέτα της KTM πριν από το μεγάλο βήμα στην εργοστασιακή RC16, με τον Pedrosa σε ρόλο πλοηγού-εκπαιδευτή με ένα 1390 Duke -εξαιρετικά άνετος ο Ισπανός ακολουθώντας τον μαθητή του, καβάλα στην hyper-naked της KTM, αποδεικνύοντας ξανά τη διαφορετική "πάστα" των αναβατών MotoGP.

Τελικά ο Wibmer δεν έμεινε απλά ζωντανός πάνω στη σέλα της πανίσχυρης εργοστασιακής ΚΤΜ αλλά κατάφερε να κατέβει και πολύ κάτω από τα δύο λεπτά στον καλύτερο γύρο του, συγκεκριμένα στο 1:53, με τον Pedrosa να μένει εντυπωσιασμένος από την τεχνική του κατάρτιση.

Φυσικά ο Wibmer δεν απείλησε το ρεκόρ πίστας για MotoGP μοτοσυκλέτα που κατέχει ο Marco Bezzecchi από το 2023 με 1:28.533, ωστόσο το ευχαριστήθηκε με την ψυχή του, τα πήγε εξαιρετικά μέσα σε μόλις δύο ημέρες οδήγησης και απεδείχθη ο πιο καλός ο μαθητής, έχοντας και εξαιρετικό δάσκαλο, τον Dani.