Ghost Rider - Στόχος για το 2023, σούζα μήκους ενός χιλιομέτρου με 360 χλμ/ώρα!

Γνωστός μας από τα παλιά ακραία βίντεο του σε δημόσιους δρόμους, ψάχνει ξανά το ρεκόρ Guinness
Ghost Rider wheelie record attempt
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

13/3/2023

Ο Σουηδός Ghost Rider, κατά κόσμον Patrick Von Furstenhoff, γνωστός μας από τα βίντεο που τον έδειχναν να τρέχει με 300+ χλμ/ώρα στους αυτοκινητόδρομους της Σουηδίας, προκαλώντας το κοινό αίσθημα και κυνηγητά με την αστυνομία, έχει βάλει στόχο το ρεκόρ Guinness στη σούζα, δηλώνοντας έτοιμος για σούζα χιλιομέτρου με 360 χλμ/ώρα, αυτή τη φορά νομότυπα σε διάδρομο αεροδρομίου.

Τριάντα τρία χρόνια μετά από τη σούζα των 402 μέτρων που έκανα με ταχύτητα 241 χλμ/ώρα στο Vasteras της Σουηδίας, επανέρχομαι. Τριακόσια εξήντα χιλιόμετρα την ώρα, ή θα πεθάνω προσπαθώντας!” Τάδε έφη, Ghost Rider.

Κανείς δεν κατάλαβε ποτέ πώς σε μια εξαιρετικά ευνομούμενη χώρα όπως η Σουηδία (αλλά και σε επισκέψεις του στην Ολλανδία, και στο Παρίσι), ο Ghost Rider είχε τη δυνατότητα να προκαλεί κυνηγητά με την αστυνομία οδηγώντας δυο βελτιωμένα GSX-R 1000 και Hayabusa (αλλά και διάφορα ακόμα... ιδιαίτερα οχήματα όπως ένα snowmobile), να καταγράφει τα κατορθώματα του σε βίντεο, τόσο με onboard πλάνα όσο και με στρατηγικά τοποθετημένες κάμερες στον δρόμο, και να συνεχίζει να κυκλοφορεί ελεύθερος, βγάζοντας λεφτά από τα DVD με τις παρανομίες του.

Σημειώστε μάλιστα πως οι Europe (ναι, αυτοί του Final Countdown -αν τους θυμάστε, ανήκετε στο ιδρυτικό κοινό μας), είχαν χρησιμοποιήσει πλάνα από τα βίντεο του Ghost Rider στο video-clip του τραγουδιού Got to have faith (πρέπει να έχεις πίστη) από το άλμπουμ Start from the Dark.

Τώρα, μετά από απουσία πολλών ετών, ο Ghost Rider ανακοίνωσε την επιστροφή του με μερικά “επετειακά” βίντεο παράνομης οδήγησης στο κανάλι του στο Youtube, για να συνεχίσει σε περισσότερο… νόμιμα πλαίσια, με την προσπάθεια του για το ρεκόρ σούζας που αυτή τη στιγμή κατέχει ο Ιρλανδός Ted Brady με Suzuki Hayabusa turbo με 540 hp. Ένα ρεκόρ που παλαιότερα ανήκε στον Furstenhoff, που είχε κάνει σούζα με 320 χλμ/ώρα καβάλα στο δικό του Hayabusa turbo, απόδοσης 500 hp.

Το ρεκόρ του Brady (1.000 μέτρα σούζα με 350 χλμ/ώρα) επετεύχθη στο αεροδρόμιο Elvington της Βρετανίας, εκεί όπου κάθε χρόνο διοργανώνεται ο πιο γνωστός στον κόσμο διαγωνισμός σούζας (World Wheelie Records), και σημειώνονται τα ρεκόρ Guinness. Ο διαγωνισμός για το 2023 διοργανώνεται στις 20-21 Μαΐου, όπου και αναμένουμε να δούμε αν ο Ghost Rider τηρήσει την υπόσχεση του και κάνει επανεμφάνιση με στόχο το ρεκόρ, οδηγώντας ένα νέο Suzuki Hayabusa με turbo της σουηδικής McXpress -το 2021.

Ετικέτες

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024 - Χωρίς μανέτα συμπλέκτη και λεβιέ ταχυτήτων

Κιβώτιο με επιλογή για χειροκίνητες ή πλήρως αυτόματες αλλαγές
Yamaha MT-09 AS
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

25/7/2024

Με το MT-09 Y-AMT η Yamaha γίνεται ο τρίτος Ιάπωνας κατασκευαστής που μπαίνει στον σύγχρονο χορό των ημιαυτόματων-αυτόματων μηχανικών κιβωτιών έπειτα από τις Honda και Kawasaki.

Βέβαια αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία των τριών διαπασών παρουσιάζει αυτοματοποιημένο κιβώτιο αφού για πρώτη φορά το έκανε αυτό το 2005 με το FJR1300 και το σύστημα που ονόμαζε τότε Yamaha Chip Controlled Shift (YCC-S).

Το MT-09 Y-AMT είναι η νέα έκδοση της γυμνής τρικύλινδρης μοτοσυκλέτας της Yamaha, ένα μοντέλο που απευθύνεται σε εκείνους που δεν θέλουν να ασχολούνται με τη μανέτα του συμπλέκτη της μοτοσυκλέτας τους αλλά ούτε και με τον επιλογέα των ταχυτήτων και είναι φυσικά σαφώς πιο προσιτό από αυτό που ήταν το αυτόματο FJR πριν από δύο σχεδόν δεκαετίες.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Η τεχνολογία έχει πλέον φτάσει στο σημείο όπου με μικρό σχετικά κόστος η λειτουργία ενός μηχανικού κιβωτίου μπορεί να αυτοματοποιηθεί αυξάνοντας -ή περιορίζοντας, όπως το βλέπει κανείς- την ελευθερία κινήσεων του αναβάτη -μεγαλύτερη ηρεμία πνεύματος από τη μία, μικρότερος έλεγχος από την άλλη. Για να επιτευχθεί αυτό αρκούν δύο μικρά ηλεκτρικά μοτέρ, ένα για τον έλεγχο του συμπλέκτη και ένα για την αλλαγή των σχέσεων.

AMT

Η αυτοματοποίηση του κιβωτίου ισχύει άσχετα από την δύναμη του κινητήρα και την κατηγορία που ανήκει η μοτοσυκλέτα και έτσι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους και εμπόδιο για το πέρασμα των αναβατών scooter στις μοτοσυκλέτες γίνεται σιγά-σιγά κομμάτι από το παρελθόν, ενώ μερίδα και από τους παραδοσιακούς μοτοσυκλετιστές θα μπορέσει να εκτιμήσει την μεγαλύτερη ευκολία χρήσης που φέρνει η απουσία της μανέτας του συμπλέκτη, ειδικά στο δύσκολο και απαιτητικό αστικό περιβάλλον.

MT-09 AMT

Το αυτοματοποιημένο μηχανικό κιβώτιο κιβώτιο της Yamaha (διαβάστε περισσότερα εδώ) δεν δίνει καν την επιλογή του λεβιέ των ταχυτήτων -όπως στο FJR- και της μανέτας, με τις αλλαγές να πραγματοποιούνται από τον αναβάτη αποκλειστικά χειροκίνητα από το τιμόνι, με τις άκρες των δακτύλων του με δυο κουμπιά, ή πλήρως αυτόματα εφόσον επιλέξει το mode που επιθυμεί από το δεξί γκριπ. Την πλήρως αυτόματη λειτουργία μπορεί επίσης να την παρακάμψει οποιαδήποτε στιγμή από τα κουμπιά χωρίς να χρειάζεται να κάνει πρώτα την επιλογή.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Στην πλήρης αυτόματη λειτουργία ο αναβάτης έχει στη διάθεσή του και το πρόγραμμα "D+" το οποίο "απελευθερώνει τον διάσημο χαρακτήρα του CP3 κινητήρα", σύμφωνα με τη Yamaha.

MT-09 AMT

Η Yamaha δεν ανακοινώνει αλλαγές στην απόδοση του κινητήρα με την ισχύ να παραμένει στους 119 ίππους και τη ροπή στα 9,5 κιλά στις 10.000 και 7.000 σ.α.λ. αντίστοιχα, ούτε στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας της.

MT-09 AMT

Το Yamaha MT-09 Y-AMT θα είναι διαθέσιμο στα χρώματα Tech Black (Μαύρο), Midnight Cyan (γκρι με τυρκουάζ ζάντες) and Icon Blue (Μπλε), ενώ αποκλειστικό στοιχείο στον εξοπλισμό του είναι και το σύστημα ασύρματης ενεργοποίησης και εκκίνησης του μοτέρ, με το κλειδί να μένει στην τσέπη.