Ψευδής είδηση η δήθεν απαγόρευση επισκευών στις μοτοσυκλέτες άνω των 15 ετών από την Ε.Ε.

Παρερμηνεύτηκαν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι οποίες έχουν να κάνουν με τον κύκλο ζωής των οχημάτων
Ψευδή είδηση η απαγόρευση επισκευών στα παλαιότερα οχήματα άνω των 15 ετών
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

12/2/2024

Τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκε και διαδίδεται ισχυρισμός σύμφωνα με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να απαγορεύσει τις επισκευές οχημάτων ηλικίας 15 ετών και άνω, βάζοντας με αυτό τον τρόπο πρόωρο τέλος στην κυκλοφορία τους με απώτερο σκοπό την αντικατάσταση τους με πιο σύγχρονα οχήματα.

Τον Ιούλιο του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κάνει γνωστά κάποια προτεινόμενα μέτρα τα οποία αποσκοπούσαν στην βελτίωση της οικονομίας και της ανακύκλωσης όσον αφορά τα οχήματα. Σύμφωνα με την Ε.Ε. κάθε χρόνο στην Ευρώπη περισσότερα από έξι εκατομμύρια οχήματα αποσύρονται και αντιμετωπίζονται ως απορρίμματα. Ωστόσο πολλές φορές η λάθος διαχείριση τους -μη ανακύκλωση τους- προκαλεί περιβαλλοντικά προβλήματα. Στην πρόταση της Ε.Ε. ταυτόχρονα υπήρχαν και νέοι κανονισμοί οι οποίοι αφορούσαν όλο τον κύκλο ζωής του οχήματος από την κατασκευή του έως και την απόσυρση του ωστόσο σε κανένα σημείο δεν αναφερόταν η απαγόρευση επισκευής οχημάτων δεκαπενταετίας και άνω.

Ψευδή είδηση η απαγόρευση επισκευών στα παλαιότερα οχήματα άνω των 15 ετών

Σύμφωνα με την πρόταση της E.E. οι κατασκευαστές υποχρεώνονται στη βελτίωση του κυκλικού σχεδιασμού των οχημάτων για τη διευκόλυνση της αφαίρεσης υλικών και εξαρτημάτων για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση και στη διασφάλιση ότι τουλάχιστον το 25% του πλαστικού που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ενός οχήματος προέρχεται από ανακύκλωση. Επιπρόσθετα θα πρέπει να γίνεται ανάκτηση περισσότερων και καλύτερης ποιότητας πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένων πλαστικών, χάλυβα και αλουμινίου, ενώ θα χρειαστεί να θεσπιστούν κίνητρα για την ανακύκλωση των υλικών τους.

Ο Frans Timmermans, πρώην Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε δηλώσει σχετικά με αυτό: "Η πρόταση αφορά ιδιαίτερα τα ηλεκτρικά οχήματα καθώς στόχος είναι να ανακυκλώνουμε και να επαναχρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα υλικά τους καθώς θα μειώσει σημαντικά το οικολογικό αποτύπωμα της οδικής τους κυκλοφορίας."

Η εν λόγω πρόταση της Ε.Ε. δεν έχει επικυρωθεί ακόμη ενώ αναμένεται να εξεταστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της ακολουθούμενης νομοθετικής διαδικασίας τους επόμενους μήνες. ‘Ότι και να συμβεί γεγονός είναι πως δεν συνάδει λόγος ανησυχίας για τα οχήματα ηλικίας άνω των 15 ετών.

Ψευδή είδηση η απαγόρευση επισκευών στα παλαιότερα οχήματα άνω των 15 ετών

MotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην ενεργό δράση!

Ο Βρετανός αναβάτης αναμένεται να κάνει τρεις wildcard MotoGP εμφανίσεις
motomagMotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην δράση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Με ανακοίνωση στα κοινωνικά της δίκτυα, η Monster Energy Yamaha MotoGP μας ενημερώνει ότι ο αναβάτης εξέλιξής της, Cal Crutchlow, αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση των MotoGP, ως wildcard συμμετοχή σε τρεις γύρους, με στόχο να συλλέξει δεδομένα για την εξέλιξη της M1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βρετανός αναμένεται αρχικά να βρεθεί στο Mugello -31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου. Επόμενος σταθμός είναι το Silverstone (2-4 Αυγούστου), με την τρίτη και τελευταία του συμμετοχή για φέτος να είναι στο San Marino στις 6-8 Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Crutchlow επιστρέφει, με στόχο να βοηθήσει την Yamaha με την εξέλιξη της M1. Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμα η έγκριση από την IRTA, που πιθανότατα δεν θα αργήσει να έρθει.

Ετικέτες