Ψευδής είδηση η δήθεν απαγόρευση επισκευών στις μοτοσυκλέτες άνω των 15 ετών από την Ε.Ε.

Παρερμηνεύτηκαν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι οποίες έχουν να κάνουν με τον κύκλο ζωής των οχημάτων
Ψευδή είδηση η απαγόρευση επισκευών στα παλαιότερα οχήματα άνω των 15 ετών
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

12/2/2024

Τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκε και διαδίδεται ισχυρισμός σύμφωνα με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να απαγορεύσει τις επισκευές οχημάτων ηλικίας 15 ετών και άνω, βάζοντας με αυτό τον τρόπο πρόωρο τέλος στην κυκλοφορία τους με απώτερο σκοπό την αντικατάσταση τους με πιο σύγχρονα οχήματα.

Τον Ιούλιο του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κάνει γνωστά κάποια προτεινόμενα μέτρα τα οποία αποσκοπούσαν στην βελτίωση της οικονομίας και της ανακύκλωσης όσον αφορά τα οχήματα. Σύμφωνα με την Ε.Ε. κάθε χρόνο στην Ευρώπη περισσότερα από έξι εκατομμύρια οχήματα αποσύρονται και αντιμετωπίζονται ως απορρίμματα. Ωστόσο πολλές φορές η λάθος διαχείριση τους -μη ανακύκλωση τους- προκαλεί περιβαλλοντικά προβλήματα. Στην πρόταση της Ε.Ε. ταυτόχρονα υπήρχαν και νέοι κανονισμοί οι οποίοι αφορούσαν όλο τον κύκλο ζωής του οχήματος από την κατασκευή του έως και την απόσυρση του ωστόσο σε κανένα σημείο δεν αναφερόταν η απαγόρευση επισκευής οχημάτων δεκαπενταετίας και άνω.

Ψευδή είδηση η απαγόρευση επισκευών στα παλαιότερα οχήματα άνω των 15 ετών

Σύμφωνα με την πρόταση της E.E. οι κατασκευαστές υποχρεώνονται στη βελτίωση του κυκλικού σχεδιασμού των οχημάτων για τη διευκόλυνση της αφαίρεσης υλικών και εξαρτημάτων για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση και στη διασφάλιση ότι τουλάχιστον το 25% του πλαστικού που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ενός οχήματος προέρχεται από ανακύκλωση. Επιπρόσθετα θα πρέπει να γίνεται ανάκτηση περισσότερων και καλύτερης ποιότητας πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένων πλαστικών, χάλυβα και αλουμινίου, ενώ θα χρειαστεί να θεσπιστούν κίνητρα για την ανακύκλωση των υλικών τους.

Ο Frans Timmermans, πρώην Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε δηλώσει σχετικά με αυτό: "Η πρόταση αφορά ιδιαίτερα τα ηλεκτρικά οχήματα καθώς στόχος είναι να ανακυκλώνουμε και να επαναχρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα υλικά τους καθώς θα μειώσει σημαντικά το οικολογικό αποτύπωμα της οδικής τους κυκλοφορίας."

Η εν λόγω πρόταση της Ε.Ε. δεν έχει επικυρωθεί ακόμη ενώ αναμένεται να εξεταστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της ακολουθούμενης νομοθετικής διαδικασίας τους επόμενους μήνες. ‘Ότι και να συμβεί γεγονός είναι πως δεν συνάδει λόγος ανησυχίας για τα οχήματα ηλικίας άνω των 15 ετών.

Ψευδή είδηση η απαγόρευση επισκευών στα παλαιότερα οχήματα άνω των 15 ετών

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025

Ακολουθώντας τα χνάρια του R6, το superbike της Yamaha θα πωλείται μόνο για αγωνιστική χρήση
motomag Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

23/2/2024

Διαβάσατε στο ΜΟΤΟ πως η Yamaha σκοπεύει να μην προχωρήσει στην εξέλιξη των YZF-R1 και YZF-R1M προκειμένου αυτά να συμμορφωθούν με τις Euro5+ προδιαγραφές, σημαίνοντας ταυτόχρονα το τέλος των πωλήσεων του μοντέλου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2025.

Μετά τον ντόρο που σήκωσε η συγκεκριμένη είδηση ήρθε και η απάντηση από την ίδια την Yamaha, με την ιαπωνική εταιρεία να επιβεβαιώνει πως τo superbike της θα ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε από το 2020 και μετά το YZF-R6. Με απλά λόγια το R1 θα συνεχίσει να πωλείται ωστόσο από το 2025 και μετά θα χρησιμοποιείται μόνο για αγωνιστική χρήση χωρίς αυτό να μπορεί να βγάλει πινακίδες για το δρόμο.

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025

Η συγκεκριμένη απόφαση της Yamaha έγκειται αφενός στην αλλαγή των προτεραιοτήτων του αγοραστικού κοινού καθώς βλέπουμε πως οι Adventure μοτοσυκλέτες αποτελούν τα τελευταία χρόνια την πρώτη επιλογή των αγοραστών και αφετέρου πως η αγωνιστική εμπλοκή της Yamaha στο WSBK απαιτεί την ύπαρξη του YZF-R1 έστω και χωρίς αυτή να βγάζει πινακίδες (λόγω των κανονισμών που επιβάλουν η αγωνιστική μοτοσυκλέτα να βασίζεται σε έκδοση παραγωγής).

Η φετινή χρονιά ως εκ τούτου θα είναι η τελευταία που θα μπορεί κάποιος να αποκτήσει τα YZF-R1 και YZF-R1M με πινακίδες ωστόσο το θετικό είναι πως το κεφάλαιο του R1 θα συνεχιστεί έστω και αν αυτό σχετίζεται με την αποκλειστική χρήση του μοντέλου στις πίστες.

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025