Ψευδής είδηση η δήθεν απαγόρευση επισκευών στις μοτοσυκλέτες άνω των 15 ετών από την Ε.Ε.

Παρερμηνεύτηκαν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι οποίες έχουν να κάνουν με τον κύκλο ζωής των οχημάτων
Ψευδή είδηση η απαγόρευση επισκευών στα παλαιότερα οχήματα άνω των 15 ετών
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

12/2/2024

Τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκε και διαδίδεται ισχυρισμός σύμφωνα με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να απαγορεύσει τις επισκευές οχημάτων ηλικίας 15 ετών και άνω, βάζοντας με αυτό τον τρόπο πρόωρο τέλος στην κυκλοφορία τους με απώτερο σκοπό την αντικατάσταση τους με πιο σύγχρονα οχήματα.

Τον Ιούλιο του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κάνει γνωστά κάποια προτεινόμενα μέτρα τα οποία αποσκοπούσαν στην βελτίωση της οικονομίας και της ανακύκλωσης όσον αφορά τα οχήματα. Σύμφωνα με την Ε.Ε. κάθε χρόνο στην Ευρώπη περισσότερα από έξι εκατομμύρια οχήματα αποσύρονται και αντιμετωπίζονται ως απορρίμματα. Ωστόσο πολλές φορές η λάθος διαχείριση τους -μη ανακύκλωση τους- προκαλεί περιβαλλοντικά προβλήματα. Στην πρόταση της Ε.Ε. ταυτόχρονα υπήρχαν και νέοι κανονισμοί οι οποίοι αφορούσαν όλο τον κύκλο ζωής του οχήματος από την κατασκευή του έως και την απόσυρση του ωστόσο σε κανένα σημείο δεν αναφερόταν η απαγόρευση επισκευής οχημάτων δεκαπενταετίας και άνω.

Ψευδή είδηση η απαγόρευση επισκευών στα παλαιότερα οχήματα άνω των 15 ετών

Σύμφωνα με την πρόταση της E.E. οι κατασκευαστές υποχρεώνονται στη βελτίωση του κυκλικού σχεδιασμού των οχημάτων για τη διευκόλυνση της αφαίρεσης υλικών και εξαρτημάτων για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση και στη διασφάλιση ότι τουλάχιστον το 25% του πλαστικού που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ενός οχήματος προέρχεται από ανακύκλωση. Επιπρόσθετα θα πρέπει να γίνεται ανάκτηση περισσότερων και καλύτερης ποιότητας πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένων πλαστικών, χάλυβα και αλουμινίου, ενώ θα χρειαστεί να θεσπιστούν κίνητρα για την ανακύκλωση των υλικών τους.

Ο Frans Timmermans, πρώην Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε δηλώσει σχετικά με αυτό: "Η πρόταση αφορά ιδιαίτερα τα ηλεκτρικά οχήματα καθώς στόχος είναι να ανακυκλώνουμε και να επαναχρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα υλικά τους καθώς θα μειώσει σημαντικά το οικολογικό αποτύπωμα της οδικής τους κυκλοφορίας."

Η εν λόγω πρόταση της Ε.Ε. δεν έχει επικυρωθεί ακόμη ενώ αναμένεται να εξεταστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της ακολουθούμενης νομοθετικής διαδικασίας τους επόμενους μήνες. ‘Ότι και να συμβεί γεγονός είναι πως δεν συνάδει λόγος ανησυχίας για τα οχήματα ηλικίας άνω των 15 ετών.

Ψευδή είδηση η απαγόρευση επισκευών στα παλαιότερα οχήματα άνω των 15 ετών

Triumph Street Triple 765 R A2 - Έκδοση περιορισμένης ισχύος [VIDEO]

Κοντά μας από τον Σεπτέμβριο, σε δυο χρωματισμούς
Triumph Street Triple 765 R A2
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

19/7/2024

H Triumph παρουσίασε μια νέα Α2 έκδοση για την τρικύλινδρη Street Triple 765 R, με μειωμένη απόδοση 70 kW (93,87 hp) η οποία μπορεί να περιοριστεί περαιτέρω στα 35 Kw (46,93 hp) για τις προδιαγραφές του συγκεκριμένου διπλώματος οδήγησης.

Το κιτ περιορισμού μπορεί να αφαιρεθεί από έναν αντιπρόσωπο της Triumph μόλις αποκτηθεί το δίπλωμα οδήγησης “Α”, επαναφέροντας τη μοτοσυκλέτα στην ισχύ των 70 kW. Δυστυχώς δεν φαίνεται η μοτοσυκλέτα να μπορεί να ανέβει το ίδιο εύκολα και στους 118,3 hp της έκδοσης χωρίς κανένα περιορισμό.

Κατά τα άλλα, η A2 έκδοση είναι ίδια με την Street Triple 765 R χωρίς περιορισμό, με ίδιο πλαίσιο, ίδιες αναρτήσεις, ίδια φρένα, ίδια ηλεκτρονικά και ίδια οθόνη οργάνων.

Triumph Street Triple 765 R A2

Στον εξοπλισμό περιλαμβάνονται: πλαίσιο αλουμινίου δυο δοκών, πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις που αποτελούνται από ανεστραμμένο πιρούνι Showa 41 mm και Showa piggyback μονό πίσω αμορτισέρ, ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες Brembo M4.32, δικάναλο Cornering ABS, Wheelie Control, Cornering Traction Control, 4 Riding Modes, shifter στον στάνταρ εξοπλισμό, συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση, ρεζερβουάρ 15 λίτρων, full-LED φώτα και TFT οθόνη οργάνων.

Η Street Triple 765 R A2 θα διατίθεται από τον Σεπτέμβριο σε δυο χρώματα, πορτοκαλί και λευκό, ενώ ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η τιμή της στην Ελλάδα.

Ετικέτες