Ρεκόρ Guiness Pol Tarres με Yamaha Tenere 700 World Raid GYTR στα 6.677 μέτρα στις Άνδεις

Ο Tarres κατάφερε να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ και με την Yamaha YZ450 FX η οποία ήταν η “εκπαιδευτική μοτοσυκλέτα” της αποστολής
motomag O Pol Tarres με Yamaha Tenere 700 World Raid GYTR σπάει το δικό του ρεκόρ Guiness ανεβαίνοντας αυτή τη φορά στα 6.677 μέτρα στις Άνδεις
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

11/3/2024

Δύο χρόνια αφότου πέτυχε το παγκόσμιο ρεκόρ ανεβαίνοντας σε υψόμετρο 6.157 μέτρων στο Cerro Mercedario στις Άνδεις με το Yamaha Tenere 700, o Pol Tarres αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να καταρρίψει το δικό του ρεκόρ αυτή τη φορά με το Yamaha Tenere 700 World Raid GYTR, ενώ στο πλαίσιο της προσπάθειας ο Ισπανός πέτυχε ακόμη ένα σπουδαίο κατόρθωμα.

Ο στόχος του γιγαντόσωμου Pol Tarres και της ομάδας του ήταν να ανέβει στο Ojos del Salado, το οποίο είναι το ψηλότερο ηφαίστειο στη γη, το δεύτερο ψηλότερο βουνό στις Άνδεις και ταυτόχρονα η ψηλότερη κορυφή της Χιλής. Για να καταφέρει να επιτύχει το συγκεκριμένο ρεκόρ ο Tarres θα έπρεπε να χρησιμοποιεί δύο GPS καθώς και να επαληθευτεί το υψόμετρο από τρεις ανθρώπους οι οποίοι θα ήταν εκεί παρόντες στην προσπάθεια όπως ορίζει το καταστατικό του Guiness World Record.

O Pol Tarres με Yamaha Tenere 700 World Raid GYTR σπάει το δικό του ρεκόρ Guiness ανεβαίνοντας αυτή τη φορά στα 6.677 μέτρα στις Άνδεις

Η ομάδα της αποστολής στις Άνδεις αποτελούνταν από τους Pol Tarres, Javi Echevarria (υπεύθυνος αποστολής), Miguel Echevarria (κινηματογραφικό συνεργείο), Ahikar Azcona (πρεσβευτής της Yamaha και τεχνική υποστήριξη), Joan Espasa (κινηματογραφικό συνεργείο) και τους οδηγούς βουνού, Gerardo Bauty, Cristian Órdenes, Thomas Caballero και Juan León.

Έχοντας πάρει σημαντικά μαθήματα από την προηγούμενη προσπάθεια, ο Tarres και ολόκληρη η ομάδα της TRECE Racing Society είχαν στη διάθεση τους δύο εβδομάδες για να εγκλιματιστούν στην οροσειρά των Άνδεων καθώς ακόμη και με την φυσική κατάσταση του Tarres τα πράγματα σε αυτό το υψόμετρο δεν είναι καθόλου εύκολα.

O Pol Tarres με Yamaha Tenere 700 World Raid GYTR σπάει το δικό του ρεκόρ Guiness ανεβαίνοντας αυτή τη φορά στα 6.677 μέτρα στις Άνδεις

Ο Tarres και η ομάδα του χρησιμοποιούσαν ένα Yamaha YZ450 FX στο στάδιο της προετοιμασίας ώστε να δουν πως συμπεριφέρεται η μοτοσυκλέτα σε αυτό το υψόμετρο καθώς και πως είναι η μορφολογία του εδάφους πριν κάνουν την τελική τους προσπάθεια με το Yamaha Tenere 700 World Raid GYTR.

Ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας όσον αφορά την επίτευξη του στόχου θα έπαιζε ο καιρός. Η ομάδα είχε υπολογίσει πως η προσπάθεια θα γινόταν μετά τις 10 Μαρτίου ωστόσο η ταχύτατη αλλαγή του καιρού άλλαξε τα πλάνα. Η ομάδα αποφάσισε να επισπεύσει τις προσπάθειες καθώς οι ισχυροί άνεμοι και το χιόνι που υπήρχε σε αρκετά σημεία της διαδρομής έκανε την αρχική διαδρομή αδιάβατη. Ο Tarres με την ομάδα του είχαν μία επιλογή να πραγματοποιήσουν δύο προσπάθειες στις 6 και 7 Μαρτίου με την διαδρομή να είναι αυτή προς τον κύριο κρατήρα του ηφαιστείου.

Η στιγμή της αλήθειας είχε φτάσει για τον Pol Tarres και την ομάδα του. Ο Ισπανός καβάλησε το Yamaha Tenere 700 World Raid GYTR το οποίο χρησιμοποιούσε αρκετά από τα εξαρτήματα που μπορεί ο κάθε ένας μας να αγοράσει πλέον από την Yamaha και για τα οποία έχετε διαβάσει στο MOTO. Η αφετηρία του Tarres ήταν το Refugio Murray στα 4.522 μέτρα ενώ το αξιοπερίεργο ήταν πως ο Ισπανός μαζί με την μοτοσυκλέτα του χρειάστηκε μόλις 50 λεπτά για να σημειώσει το νέο ρεκόρ Guiness φτάνοντας στα 6.667 μέτρα. Αυτή τη φορά σε σχέση με το παρελθόν το σημαντικότερο πρόβλημα αυτό της κατανάλωσης είχε λυθεί καθώς το Yamaha Tenere 700 World Raid GYTR ήταν εφοδιασμένο με το διπλό ρεζερβουάρ καυσίμου. Ο Tarres όμως στο δρόμο για το νέο παγκόσμιο ρεκόρ πέτυχε και ένα δεύτερο με την μοτοσυκλέτα προετοιμασίας. Πιο συγκεκριμένα ο αναβάτης της Yamaha σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ για το μεγαλύτερο υψόμετρο που έχει επιτευχθεί ποτέ με μονοκύλινδρη μοτοσικλέτα, ανεβαίνοντας στα 6.756 μέτρα με την Yamaha YZ450 FX.

O Pol Tarres με Yamaha Tenere 700 World Raid GYTR σπάει το δικό του ρεκόρ Guiness ανεβαίνοντας αυτή τη φορά στα 6.677 μέτρα στις Άνδεις

Ο Pol Tarres μετά την επίτευξη των δύο παγκοσμίων ρεκόρ είπε μερικά λόγια για τα όσα βίωσε στις Άνδεις: "Πάνω από τα 6.000 μέτρα όλα μοιάζουν να πηγαίνουν εξαιρετικά αργά, η σωματική εξάντληση είναι απερίγραπτη και δεν υπάρχει περιθώριο για λάθη. Ακόμα και το περπάτημα είναι πρόκληση, πόσο μάλλον η οδήγηση ενός Tenere σε αυτό το υψόμετρο".

Η TRECE Racing Society και η Yamaha Motor Europe θέλοντας να δώσει στο κοινό την ευκαιρία να βιώσει έστω και μέσα από την οθόνη το ταξίδι του Tarres προς τα τρία παγκόσμια ρεκόρ (2022 και 2024) θα παρουσιάσει ένα ντοκιμαντέρ μέσα στη φετινή χρονιά.

Ετικέτες

Royal Enfield Hunter 350 2025: Αναβάθμιση σε αναρτήσεις και συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση

Αναβάθμιση και στον εξοπλισμό – Σε 3 νέους χρωματικούς συνδυασμούς, με LED προβολέα
Royal Enfield HNTR 350 2025
Από το

motomag

29/4/2025

Η Royal Enfield προχώρησε στο φρεσκάρισμα του Hunter 350 για το 2025 με αλλαγές ουσίας που βελτιώνουν τη συμπεριφορά, τη χρηστικότητά του αλλά και την ασφάλεια.

Συγκεκριμένα η ρετρό σχεδίασης μοτοσυκλέτα της ινδικής εταιρείας διατηρεί τον μονοκύλινδρο αερόψυκτο κινητήρα J-series 349 κ.εκ. των 20,4 ίππων με τις υποτετράγωνες διαστάσεις του κυλίνδρου και το χαρακτηριστικά ευχάριστο, αργόστροφο δούλεμά που ταιριάζει γάντι στην αισθητική και τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας. 

Ωστόσο, το μικρό commuter έχει υποστεί μια σειρά από αλλαγές που στοχεύουν στη συνολική βελτίωσή του με τους Ινδούς να “απαντούν” στις κινήσεις του ανταγωνισμού  (βλ. Honda GB350) ώστε να διατηρήσουν ή ακόμη και να αυξήσουν το μερίδιο που έχουν -αρχικά- στην τεράστια ινδική αγορά.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Συγκεκριμένα η θέση οδήγησης έχει αναθεωρηθεί με το εργονομικό τρίγωνο του αναβάτη να επηρεάζεται από το νέο τιμόνι αλλά και από τη σέλα που φέρει νέο αφρώδες και επένδυση. Στο παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι αλλαγές στην πίσω ανάρτηση με νέα προοδευτικά ελατήρια και set up για τις αποσβέσεις των αμορτισέρ, ενώ έχει αυξηθεί και η απόσταση από το έδαφος.

 

Royal Enfield HNTR 350 2025

Παράλληλα, ο συμβατικός συμπλέκτης άλλαξε και έδωσε τη θέση του σε έναν περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση στη μανέτα, για πρώτη φορά σε 350άρι της Royal Enfield. Το τελευταίο το HNTR δεν το χρειαζόταν αφού η μανέτα του συμπλέκτη είναι ήδη ελαφριά στο τράβηγμα, αλλά όχι δεν λέμε σε τέτοιες αλλαγές με τη μοτοσυκλέτα να γίνεται ακόμη πιο φιλική στην καθημερινότητα, ειδικά για τις γυναίκες.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Νέος είναι επίσης ο LED προβολέας, ο οποίος λογικά θα αναβαθμίσει αρκετά την ορατότητα τη νύχτα, ενώ στον εξοπλισμό έρχονται να προστεθούν το κομψό όργανο πλοήγησης tripper pod -όχι στη στάνταρ έκδοση "Factory Black"- που συνδέεται με smartphone και η “απαραίτητη” πλέον θύρα φόρτισης USB Type-C.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Η πρώτη παρουσίαση έγινε σε φεστιβάλ της Royal Enfield στην Ινδία και συνολικά τα χρώματα που θα προσφέρονται είναι τα: Factory Black, Rio White και Dapper Grey, Tokyo Black, London Red και Rebel Blue ενώ είμαστε σε αναμονή για ανακοινώσεις από την ελληνική αντιπροσωπεία σχετικά με την εισαγωγή και την τιμή του στην Ελλάδα. Στην Ινδία πάντως η στάνταρ έκδοση παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με την απερχόμενη μοτοσυκλέτα.

 

Ετικέτες