Kawasaki - Μοτοσυκλέτα υδρογόνου ξεκινά να δοκιμάζεται στον δρόμο!

Χρησιμοποιώντας ως βάση το Ninja H2SX, με τεράστιες δεξαμενές στην ουρά
Kawasaki HYSE
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

14/12/2023

Στις 12 Δεκεμβρίου του 2023, η Kawasaki Heavy Industries διοργάνωσε στην Ιαπωνία την εκδήλωση “Group Vision 2030”, παρουσιάζοντας το όραμα της για τα επόμενα χρόνια σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται. Από τη ναυσιπλοΐα, την αμυντική βιομηχανία, αλλά και τη μοτοσυκλέτα, και με νέα προσθήκη την κατασκευή κινητήρων για την αεροπλοΐα.

Ανάμεσα στα σχέδια της ιαπωνικής εταιρείας, ξεχωρίσαμε την μοτοσυκλέτα υδρογόνου του Akashi, η οποία παρουσιάστηκε στη συνάντηση για πρώτη φορά σε πρωτότυπη μορφή και μάλιστα σε μπλε χρώμα αντί για το πράσινο των CGI φωτογραφιών του πρόσφατου παρελθόντος.

Πρόσφατα σας είχαμε ενημερώσει για τα σχέδια των τεσσάρων μεγάλων Ιαπώνων κατασκευαστών μοτοσυκλέτας για την κοινή έρευνα και εξέλιξη πάνω στους κινητήρες υδρογόνου, όπου δημιούργησαν τη Hydrogen Small Mobility & Engine Technology Research Association (HySE), με τελευταία εξέλιξη -σε συνεργασία και με την Toyota-, την ανακοίνωση τους για συμμετοχή στο Rally Dakar 2024 στη νέα κατηγορία "Mission 1000" με το SSV υδρογόνου "HySE-X1" που φέρει τετρακύλινδρο κινητήρα 998 κ.εκ. από το H2SX.

Kawasaki HYSE

Στη συνάντηση για το όραμα του Ομίλου Kawasaki για το 2030, η Kawasaki Motors -υπεύθυνη για τον κλάδο μοτοσυκλέτας- ανακοίνωσε πως στοχεύει να έχει το προαναφερθέν έτος έσοδα ενός τρισεκατομμυρίου Γιεν - 6.470 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Kawasaki εργοστάσιο στο Μεξικό

Επιπρόσθετα, θα αυξήσει την παραγωγή ξεκινώντας τη λειτουργία ενός νέου εργοστασίου στο Μεξικό το 2024, παρουσιάζοντας νέα μοντέλα για τις αγορές του αναπτυγμένου κόσμου, και επιταχύνοντας την εξέλιξη των ηλεκτροκινητήρων και των κινητήρων υδρογόνου.

Kawasaki hydrogen motorcycle

Στη συνάντηση είδαμε για πρώτη φορά στην πραγματική της μορφή την πρωτότυπη μοτοσυκλέτα υδρογόνου του Akashi, με τον Πρόεδρο της Kawasaki Motors, Hiroshi Ito να δηλώνει: “η μοτοσυκλέτα βασίζεται στο Ninja H2SX και θα ξεκινήσουμε να τη δοκιμάζουμε στον δρόμο στις αρχές του 2024, εξελίσσοντας την με το βλέμμα μας στραμμένο στο μέλλον.”

Kawasaki HYSE

Η νέα μοτοσυκλέτα είναι ιδιαίτερα φουτουριστική σε design, ενώ στην ουρά… “βγάζουν μάτι” οι τεράστιες βαλίτσες που παίζουν τον ρόλο των ρεζερβουάρ του υδρογόνου -φανταζόμαστε όσο εξελίσσεται η τεχνολογία αυτές ολοένα θα μικραίνουν ή θα αλλάζουν θέση. Προσέξτε και τα DRL LED φώτα του προβολέα, που σχηματίζουν το γράμμα “Η”, ήτοι υδρογόνο.

Θυμίζουμε πως το φθινόπωρο του 2022 η Kawasaki είχε ανακοινώσει πως “ανάλογα με την εξέλιξη των υποδομών, στοχεύουμε να παρουσιάσουμε τις πρώτες μοτοσυκλέτες υδρογόνου παραγωγής στις αρχές της δεκαετίας του 2030.” Κι όπως βλέπουμε τώρα, οι Ιάπωνες βρίσκονται στον σωστό δρόμο για την εκπλήρωση του παραπάνω στόχου.

Kawasaki 6κύλινδροι κινητήρες αεροσκαφών

Πέρα από την πρωτότυπη μοτοσυκλέτα υδρογόνου, η Kawasaki παρουσίασε τους πρώτους 2 κινητήρες της για ελαφρά αεροσκάφη. Και οι δυο τους βασίζονται στους τετρακύλινδρους κινητήρες των H2, με 2 έξτρα κυλίνδρους. Εξακύλινδροι εν σειρά λοιπόν, ο ένας με turbo και καύσιμο τη βενζίνη (αυτός με την πράσινη κεφαλή), και ο δεύτερος με καύσιμο το υδρογόνο και επίσης με turbo -με την μπλε κεφαλή. Οι Ιάπωνες θα συνεργαστούν για τον παραπάνω σκοπό με την startup εταιρεία ηλεκτρικών / υβριδικών αεροσκαφών VOLTAERO, στοχεύοντας στην πρώτη δοκιμαστική πτήση στις αρχές του 2024, ενώ η βενζινοκίνητη έκδοση αναμένεται να βγει στην παραγωγή το 2035, με την έκδοση που θα κινείται με υγρό υδρογόνο να γίνεται διαθέσιμη το 2035. Την ίδια ώρα η Kawasaki θα εξελίσσει και έναν ακόμα κινητήρα με καύσιμο την κηροζίνη.

Kawasaki τομέας αμυντικής βιομηχανίας

Στις υπόλοιπες ασχολίες του Ομίλου Kawasaki, η αμυντική βιομηχανία παίζει σημαντικότατο ρόλο για το Όραμα 2030, με ελικόπτερα, πυραύλους, συστήματα laser, κινητήρες πλοίων και υποβρυχίων (σσ. Όλα τα υποβρύχια του ιαπωνικού ναυτικού διαθέτουν κινητήρες Kawasaki), κ.α

Ετικέτες

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες