KTM 690 Adventure – Νέο, δικύλινδρο εν σειρά μοντέλο για την μεσαία κατηγορία

Καλύπτοντας το κενό ανάμεσα σε 390 και 790 Adventure, ως αντικαταστάτης της δικύλινδρης πλατφόρμας των 490 κυβικών
motomagKTM 690 Adventure – Ετοιμάζεται το νέο μοντέλο για την μεσαία κατηγορία
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

5/12/2023

Νέο μοντέλο για τη μεσαία κατηγορία ετοιμάζει η KTM, το οποίο θα χρησιμοποιεί μία υποκυβισμένη έκδοση του 790 Adventure, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ αυτού και του μονοκύλινδρου 390 Adventure, ενώ για την ώρα το κοστούμι που χρησιμοποιείται στις φωτογραφίες που πιάστηκε να δοκιμάζεται είναι ίδιο με του 790 Adventure.

Όπως θα έχετε διαβάσει ήδη στο MOTO, παρόλο που η δικύλινδρη πλατφόρμα των 490 κυβικών βρέθηκε ένα στάδιο πριν την παραγωγή, η KTM αποφάσισε εν τέλει ότι η κατασκευή ενός νέου κινητήρα για την μεσαία κατηγορία θα ήταν ασύμφορη. Αντιθέτως, χρησιμοποιώντας τον κινητήρα του 790 Adventure και μειώνοντας τις διαστάσεις των εμβόλων, οι “πορτοκαλί” θέλουν να δημιουργήσουν μία νέα πλατφόρμα με μειωμένη χωρητικότητα, και κατ’ επέκταση απόδοση που αναμένεται κοντά στους 60 με 70 ίππους, καθώς οι Αυστριακοί δεν έχουν μια Adventure πρόταση σε αυτό το εύρος ισχύος -το μονοκύλινδρο 690 Enduro R δεν έχει τον ανάλογο εξοπλισμό για την Adventure κατηγορία. Το θετικό αυτής της επιλογής, αντί για μία νέα πλατφόρμα στα 490 κυβικά, είναι η χρήση κοινών εξαρτημάτων μεταξύ 690 και 790 Adventure. Αυτό με την σειρά του μειώνει το κόστος τόσο της εξέλιξης όσο και της κατασκευής, που μαθηματικά οδηγούν σε χαμηλότερη τιμή απόκτησης, καθιστώντας το ακόμη πιο ανταγωνιστικό απέναντι στις υπόλοιπες προτάσεις του ανταγωνισμού στην κατηγορία.

KTM 690 Adventure – Ετοιμάζεται το νέο μοντέλο για την μεσαία κατηγορία

Όπως βλέπουμε στις κατασκοπευτικές φωτογραφίες που δημοσίευσε το αυστριακό περιοδικό 1000PS, το νέο 690 Adventure χρησιμοποιεί για τις δοκιμές το κοστούμι του νέου 790 Adventure - όμως με ψηλά τοποθετημένο φτερό μπροστά -, κάτι που αναμένεται να αλλάξει μέχρι να βγει στην παραγωγή. Το πιο χαρακτηριστικό σημείο που βλέπουμε να είναι διαφορετικό είναι το ρεζερβουάρ, το οποίο ακολουθεί τον σχεδιασμό των επερχόμενων 990 Adventure και 990 SMT, που επίσης βρίσκονται σε στάδιο δοκιμής και αναμένονται να έρθουν ως μοντέλα του 2026. Ακόμη, κρίνοντας από τα νέα 990 Duke και 1390 Super Duke, τα οποία έφεραν μία νέα σχεδιαστική ταυτότητα στον προβολέα, που πιθανότατα θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα μοντέλα της οικογένειας Duke, κάτι αντίστοιχο μπορούμε να αναμένουμε και για τα νέα Adventure μοντέλα.

Όσον αφορά τα μηχανικά μέρη, το ψαλίδι φαίνεται να έρχεται αυτούσιο από το 790 Adventure, όπως και το μονό πίσω αμορτισέρ. Ακόμη, η εξωτερική εμφάνιση του κινητήρα μοιάζει παρόμοια με του 790 Adventure, κάτι που μας οδηγεί και στο συμπέρασμα τις μείωσης των διαστάσεων του εμβόλου. Μπροστά βλέπουμε ότι ο τροχός έχει πάνω του έναν δίσκο, κάτι που από μόνο του δηλώνει ότι τόσο η απόδοση, όσο και το βάρος, θα είναι χαμηλότερα από τον δότη, 790 Adventure.

KTM 690 Adventure – Ετοιμάζεται το νέο μοντέλο για την μεσαία κατηγορία

Το πιο πιθανό είναι ότι το νέο 690 Adventure θα κατασκευάζεται από την Bajaj, αποτελώντας την συνέχεια των μικρότερων σε κυβισμό μοντέλων που κατασκευάζονται εκεί. Αυτό ήταν άλλωστε και το αρχικό πλάνο με τον κινητήρα των 490 κυβικών, τα σχέδια του οποίου όπως όλα δείχνουν θα μείνουν οριστικά στο συρτάρι.

Μπορεί το 690 Adventure να μην είναι ακόμα έτοιμο για παραγωγή, όμως χάρη στην αξιοποίηση ενός ήδη γνωστού και δοκιμασμένου κινητήρα, όπως ο δικύλινδρος εν σειρά του 790 Adventure, το νέο μοντέλο θα μπορούσε να παρουσιαστεί ακόμα και το φθινόπωρο του 2024, ως μοντέλο 2025.

Ετικέτες

Bajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει [VIDEO]

Κατασκοπευτικές φωτογραφίες μας δείχνουν τι να περιμένουμε
motomagBajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

29/4/2024

Η Bajaj αναμένεται να προσθέσει ένα ακόμα μέλος στην οικογένεια των σπορ γυμνών μοντέλων της, το NS400, διευρύνοντας έτσι τη συγκεκριμένη οικογένεια μοτοσυκλετών της προς τα πάνω, με την παρουσίαση να αναμένεται στις 3 Μαΐου, ενώ νέες κατασκοπευτικές φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μας αποκαλύπτουν την τελική μορφή του μοντέλου.

Το Pulsar NS400 αποτελεί αυτή την στιγμή, το μεγαλύτερο σε κυβισμό Pulsar που έχει παράξει η εταιρεία. Όπως βλέπουμε στις κατασκοπευτικές εικόνες, σχεδιαστικά διατηρεί την επιθετική φιλοσοφία που έχουμε δει και στα υπόλοιπα μοντέλα της οικογένειας. Η σέλα δύο επιπέδων, το κομμάτι της ουράς και οι χειρολαβές θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό το NS200. Όπως βλέπουμε, όμως, το ρεζερβουάρ και ειδικότερα οι επεκτάσεις του έχουν νέο σχεδιασμό, χαρίζοντας μία ελαφρώς ξεχωριστή εμφάνιση στον μεγάλο αδερφό.

Bajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει

Μπροστά βλέπουμε έναν LED προβολέα τύπου προτζέκτορα, ο οποίος περιβάλλεται από δύο DRL φωτιστικά σώματα, σε σχήμα κεραυνού, στοιχείο που χαρακτηρίζει και το teaser βίντεο της εταιρείας. Τα γωνιώδη πλαστικά που περικλείουν τον προβολέα, τονίζουν ακόμη περισσότερο την επιθετική σχεδιαστική ταυτότητα του νέου Pulsar NS400, με τα προστατευτικά του ψυγείου να έχουν carbon υφή, θυμίζοντας το εξωτικό υλικό.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες όσον αφορά τον κινητήρα, πέραν του ότι μιλάμε για μία υγρόψυκτη, μονοκύλινδρη μονάδα κοντά στα 400 κυβικά. Η συνεργασία της Bajaj με την KTM είναι γνωστή. Επομένως, το θέμα είναι αν θα δανείζεται τον κινητήρα των 399 κυβικών που είδαμε στην πρόσφατη ανανέωση του 390 Duke της KTM για το 2024 ή αν θα πάρει την καρδιά του Dominar 400 των 373 κυβικών, με διαφορετική χαρτογράφηση, προκειμένου η απόδοση να ταιριάζει στον νέο της ρόλο. Κρίνοντας από το αγοραστικό κοινό που στοχεύει η οικογένεια Pulsar γενικότερα, τότε οι πιθανότητες γέρνουν την ζυγαριά περισσότερο στη δεύτερη λύση. Μένει να περιμένουμε μέχρι τις 3 Μαΐου, για να μάθουμε σίγουρα.

Bajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει

Κάτω από τα πλαστικά, βλέπουμε ένα ατσάλινο περιμετρικό πλαίσιο, παρόμοιο με αυτό του NS200. Αυτό, σύμφωνα με τις κατασκοπευτικές φωτογραφίες, θα συνεργάζεται με ένα ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι, το οποίο μοιάζει αρκετά μεγάλο σε διάμετρο. Πίσω, ένα μονό αμορτισέρ αναλαμβάνει να αποσβένει τις ανωμαλίες, χωρίς ακόμα να έχουν γίνει γνωστές τυχών ρυθμίσεις στις αναρτήσεις. Τα φρένα αποτελούνται από έναν δίσκο μπροστά και έναν πίσω, με τους τροχούς να είναι χυτοί με μπράτσα – πιθανότατα 17 ιντσών.

Στον βασικό εξοπλισμό, αναμένεται να υπάρχει μία ψηφιακή LCD οθόνη, όμοια με αυτή που δέχτηκαν τα μοντέλα της οικογένειας στην τελευταία τους ανανέωση. Πιθανότατα θα έχει Bluetooth για δυνατότητα συνδεσιμότητας, με τον αναβάτη να μπορεί να διαχειριστεί από εκεί εισερχόμενες κλήσεις και μηνύματα, ενώ θα δίνει και την δυνατότητα turn by turn πλοήγησης. Όπως βλέπουμε και στις φωτογραφίες, ο κινητήρας θα εξοπλίζεται με μία ποδιά, για μεγαλύτερη προστασία.

Όπως έχει ανακοινώσει ο ινδικός κολοσσός, Bajaj, το νέο και μεγαλύτερο σε κυβισμό μέχρι σήμερα, Pulsar NS400, αναμένεται να παρουσιαστεί στις 3 Μαΐου. Με γνώμονα ότι στην Ευρώπη έχουμε ήδη τόσο το Dominar 400, όσο και το 390 Duke της KTM, τα οποία συμμορφώνονται με τις Euro5+ προδιαγραφές, δεν είναι απίθανο το Pulsar NS400 να κάνει την εμφάνισή του και προς τα μέρη μας.

Ετικέτες