Sym HD 300 2019 στην EICMA

Πλήρως ανανεωμένο
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

8/11/2018

Το νέο μοντέλο ήρθε για να επαναφέρει το όνομα HD στην γκάμα της Sym που γνωρίζαμε παλιότερα ως HD200i. Η εταιρεία αποφάσισε να το ανεβάσει στην κατηγορία των 300, κάνοντας παράλληλα τις απαραίτητες αναβαθμίσεις. Το νέο μοντέλο έχει καινούργιο πλαίσιο που προσφέρει περισσότερη σταθερότητα και ακαμψία, ενώ ο κινητήρας των 278,3 κυβικών προέρχεται από τα Cruisym 300i F4 ABS και Citycom S 300i ABS με 27 ίππους στις 8.000 στροφές και 2,6 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 6.000 στροφές. Με αυτές τις αλλαγές η SYM ισχυρίζεται πως το νέο HD 300 είναι ελαφρύτερο, χάνοντας 15 κιλά. Ο σχεδιασμός του είναι ανανεωμένος και έχει περισσότερες καμπύλες στο πίσω μέρος και μπροστά ξεχωρίζει χάρη στον προβολέα που βρίσκεται πάνω στο τιμόνι. Η τεχνολογία LED χρησιμοποιείται σε όλα τα φωτιστικά σώματα.

Ο χώρος κάτω από το κάθισμα έχει μεγαλώσει και μπορεί να φιλοξενήσει ένα full face κράνος και άλλα προσωπικά αντικείμενα, ενώ μπροστά έχει δύο ντουλαπάκια με το δεξί να είναι αρκετά ευρύχωρο –όπως δηλώνει η Sym- , καθιστώντας δυνατή τη φόρτιση του smartphone μέσω της θύρας USB που έχει.

Οι ζάντες είναι 16 ιντσών, με το εμπρός φρένο να είναι ένας δίσκος 287 χιλιοστών  με δαγκάνα δύο εμβόλων, ενώ πίσω έχουμε έναν δίσκο 260 χιλιοστών με δαγκάνα ενός εμβόλου. Το ABS είναι στον στάνταρ εξοπλισμό, όπως ορίζουν πλέον οι προδιαγραφές Euro 4 kai τα όργανα είναι υβριδικά, συνδυάζοντας τις αναλογικές ενδείξεις της στάθμης καυσίμου, των στροφών του κινητήρα και την ταχύτητα, με τις ψηφιακές ενδείξεις της θερμοκρασίας, του ρολογιού και των χιλιομετρητών.

Δείτε το αναλυτικό gallery που ακολουθεί

Παράλληλα φέρουν ενδεικτικές λυχνίες για ABS, φλάς,  φώτα πορείας, έλεγχο κινητήρα, ρεζέρβας και έλεγχο λαδιού. Τέλος η Sym αναφέρει πως έχει φροντίσει ώστε να μην χρειάζεται ειδική βάση στήριξης της κεντρικής βαλίτσας για όσους επιλέξουν αυτές της Givi ή της SHAD.

Ετικέτες

BMW R 1300 RT 2025 - Χωρίς μανέτα συμπλέκτη και με ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα τμήματα φαίρνγκ

Με τον κινητήρα των 1.300 κ.εκ. που είδαμε στα νέα GS, απόδοσης 145 ίππων
BMW R 1300 RT
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

19/7/2024

Το R 1300 RT του 2025 είναι το τρίτο μοντέλο των Βαυαρών που φέρει τον νέο κινητήρα που είδαμε στα GS & GS Adventure, με 1.300 κ.εκ., 145 hp / 7.750 rpm και 15,2 kgm / 6.500 rpm.

Πέρα από τον νέο κινητήρα, το Touring μοντέλο της BMW έρχεται με νέο και πιο αιχμηρό design από το προηγούμενο μοντέλο (R 1250 RT), ενώ γίνεται το δεύτερο μοντέλο παραγωγής μετά το Moto Guzzi V100 Mandello που φέρει τμήματα του φαίρινγκ που ρυθμίζονται ηλεκτρικά. Η συγκεκριμένη πατέντα είχε κατατεθεί εδώ και πολύ καιρό από την BMW, ενώ τότε στο διάγραμμα φαινόταν να τη φέρει το R 1300 GS.

Στις “κατασκοπευτικές” φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, φαίνονται τα ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα φτεράκια στο μπροστινό μέρος του φαίρινγκ, ενώ φαίνεται και ο μηχανισμός που τα κινεί.

BMW R 1300 RT

Τα συγκεκριμένα τμήματα του φαίρινγκ βοηθούν στην προστασία από τον αέρα ανάλογα την ταχύτητα, και δεν κάνουν τη δουλειά που κάνουν τα ακίνητα “φτεράκια” στις σπορ μοτοσυκλέτες.

BMW R 1300 RT

Μπροστά η μοτοσυκλέτα φέρει ραντάρ για το σύστημα Adaptive Cruise Control, όπως έφερε και το προηγούμενο μοντέλο. Νέος είναι ο προβολέας, μικρότερος από πριν, στο design που επιτάσσει η εποχή, με έναν μικρό σε διαστάσεις LED λαμπτήρα στο κέντρο, cornering lights και δυο μικρά DRL LED οριζόντια φώτα εκατέρωθεν του κεντρικού σώματος. Τα μπροστινά φλας είναι ενσωματωμένα στους καθρέπτες.

BMW R 1300 RT

Πριν λίγους μήνες η BMW είχε παρουσιάσει το νέο σύστημα αυτόματης μετάδοσης ASA, το οποίο είδαμε κατόπιν για πρώτη φορά να εφαρμόζεται στο R 1300 GS Adventure, με την BMW να αναφέρει πως οι πελάτες του R 1300 GS μπορούν και αυτοί να επιλέγουν τη μοτοσυκλέτα με το συγκεκριμένο σύστημα που καταργεί τη μανέτα του συμπλέκτη.

Τώρα, το ASA βρίσκεται εφαρμογή και σε τρίτο μοντέλο της γερμανικής εταιρείας, ενώ πιστεύουμε πως το R 1300 RT θα διατίθεται και σε έκδοση με manual κιβώτιο. Θυμίζουμε πως με το ASA ο αναβάτης ανεβάζει και κατεβάζει ταχύτητες με τον λεβιέ στο πόδι, ή αφήνει τη μοτοσυκλέτα να ανεβοκατεβάζει μόνη της σχέσεις.

BMW R 1300 RT

Ενισχυμένο είναι το πλαίσιο, για να μπορεί να αντέξει ακόμα μεγαλύτερα φορτία αποσκευών, όπως έγινε και στα υπόλοιπα 1300άρια μοντέλα. Ακόμα δεν γνωρίζουμε αν το πλαίσιο θα ακολουθήσει την υβριδική σχεδίαση των GS, με ατσάλινο τμήμα μπροστά και αλουμινένιο πίσω.

Το Telelever μπροστά διαθέτει νέο design, όπως και στο R 1300 GS για βελτιωμένη ακρίβεια στο τιμόνι.

BMW R 1300 RT

Όσον αφορά στον εξοπλισμό του τουριστικού θηρίου της BMW, αυτός θα περιλαμβάνει ραντάρ εμπρός-πίσω, θερμαινόμενα γκριπ και σέλες, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα, ηχοσύστημα και μια μεγάλη ψηφιακή και έγχρωμη TFT οθόνη με πλήρη συνδεσιμότητα. Φυσικά αναμένουμε η μοτοσυκλέτα να έχει και μια υπερπλήρη σουίτα ηλεκτρονικών βοηθημάτων με cornering χαρακτηριστικά.

Ετικέτες