SYM TL 465 2019 στην EIMCA

Ένα νέο δικύλινδρο scooter
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

7/11/2018

Το μοντέλο είχε κάνει το ντεμπούτο του στην περσυνή EICMA υπό τη μορφή concept με την ονομασία TL1 και είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον του κόσμου, τόσο με τον δικύλινδρο κινητήρα του όσο και με τον σχεδιασμό του. Ένα χρόνο μετά, κάνει το ντεμπούτο του έτοιμο πλέον για την παραγωγή, ενώ το όνομα άλλαξε σε TL 465. Η SYM όπως δηλώνει στοχεύει στην κορυφή της κατηγορίας των 400 κυβικών, ενώ κάνοντάς το με ένα scooter εφοδιασμένο με δικύλινδρο κινητήρα και κυβισμό κοντά στα 500 κυβικά, κάνει τα πράγματα πιο περίπλοκα καθώς οι περισσότεροι μοιραία θα το συγκρίνουν με τα TΜΑΧ 530 και AK 550, παρά τις ξεκάθαρες δηλώσεις της εταιρείας ότι δεν στοχεύει εκεί.

Ο σχεδιασμός του μοντέλου απ’ τη μεριά του μπερδεύει περισσότερο, αφού συνάδει με τις σχεδιαστικές τάσεις των mega scooter που τα θέλουν άνετα και με sport καταβολές, όμως η κατάσταση σώζεται λίγο, έχοντας μια πιο λεπτή σιλουέτα. Όσον αφορά τις sport επιδόσεις του, γίνονται ξεκάθαρες από το ανεστραμμένο πιρούνι και τους δύο δίσκους μπροστά, ενώ αυτό που μαγνητίζει το βλέμμα, κοιτώντας το απ’ το πλάι, είναι η άρθρωση που σχηματίζει το πίσω αμορτισέρ με το μοχλικό. Ακόμη, η SYM αναφέρει πως το βάρος του μοντέλου είναι κατανεμημένο ισόποσα, ενισχύοντας έτσι την sport συμπεριφορά, προσφέροντας ευελιξία και σταθερότητα. Όσον αφορά τις επιδόσεις του υδρόψυκτου δικύλινδρου κινητήρα 465 κυβικών με τους δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους και τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο, ανέρχονται στους 39,42 ίππους στις 7.000 στροφές με τη ροπή στα 4,2 χιλιογραμμόμετρα στις 5.000, παραμένοντας αμετάβλητες συγκριτικά με πέρσι. Επίσης, ο αντικραδασμικός άξονας αντίθετης στρέψης είναι υπεύθυνος για την απουσία των κραδασμών, προσφέροντας μια ποιοτική λειτουργία.

Όσον αφορά το σύστημα μετάδοσης, είναι συνεχώς μεταβαλλόμενο όπως στην πλειοψηφία των scooter, όμως η τελική μετάδοση γίνεται με αλυσίδα, γεγονός που πιθανότατα να κατεβάζει το κοστολόγιο της συντήρησης, αφού δεν χρειάζεται τόσο συχνά αλλαγή όπως οι ιμάντες.  Στο σύστημα πέδησης έχουμε δύο ακτινικές δαγκάνες μπροστά με τέσσερα έμβολα, πάνω στους δίσκους 275 χιλιοστών, ενώ πίσω υπάρχει μια δαγκάνα ενός εμβόλου στον δίσκο 275 χιλιοστών. Ακόμη, ο πίνακας των οργάνων αποτελείται από δύο έγχρωμες οθόνες, που στην κεντρική βρίσκεται το ψηφιακό στροφόμετρο, μαζί με τις μετρήσεις της κατανάλωσης, ενώ στην άλλη έχουμε το ταχύμετρο με τον δείκτη βενζίνης.

Μετά τον πίνακα τεχνικών χαρακτηριστικών ακολουθεί αναλυτικό gallery

Επιπροσθέτως, τα φωτιστικά σώματα έχουν αιχμηρή σχεδίαση με τις γωνίες που ακολουθούν, ενώ το φαινόμενο ενισχύεται με την τεχνολογία LED. Όσον αφορά το βάρος του μοντέλου και τον τύπου του πλαισίου δεν γίνεται λόγος και θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, όπως επίσης και η τιμή που παίζει καθοριστικό ρόλο στην κατηγορία.

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ                              Sym TL465

Αντιπρόσωπος:

ΓΚΟΡΓΚΟΛΗΣ Α.Ε.

Τιμή:

Αναμένεται

 

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΚΙΤΣΟ

Μήκος (mm):

2.022

Ύψος (mm):

1.455

Μεταξόνιο (mm):

1.551

Απόσταση από το έδαφος (mm):

-

Ύψος σέλας (mm):

795

Πλάτος (mm):

801

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος:

Τετράχρονος, υδρόψυκτος, δικύλινδρος με 2 ΕΕΚ και 4Β/Κ

Διάμετρος επί διαδρομή (mm):

65 x 70

Χωρητικότητα (cc):

465

Σχέση συμπίεσης:

10,8:1

Ισχύς (ΗΡ/rpm):

39,42/7.000

Ροπή (kg.m/rpm):

4,2/5.000

Ειδική ισχύς (ΗΡ/l):

84,77

Τροφοδοσία:

Ηλεκτρονικός ψεκασμός

Σύστημα εξαγωγής:

2-1

Σύστημα λίπανσης:

Υγρό κάρτερ

Σύστημα εκκίνησης:

Μίζα

 

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Συμπλέκτης:

CVT

Πρωτεύουσα μετάδοση / σχέση:

Με ιμάντα

Τελική μετάδοση / σχέση:

Με αλυσίδα

ΠΙΣΩ

ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Ένα αμορτισέρ

Ρυθμίσεις:

Προφόρτιση

ΤΡΟΧΟΣ

Ζάντα:

15 ιντσών

Ελαστικό:

160/60-15

ΦΡΕΝΟ

Ένας δίσκος 275mm με δαγκάνα ενός εμβόλου και ABS

 

ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Δύο ψηφιακές οθόνες, με ένδειξη στροφόμετρου, ταχύμετρου, κατανάλωσης, στάθμης βενζίνης, ώρας. Ενδεικτικές λυχνίες για φλας, ABS, βλάβη κινητήρα, ρεζέρβας

 

ΕΜΠΡΟΣ

ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Ανεστραμμένο πιρούνι

ΤΡΟΧΟΣ

Ζάντα:

15 ιντσών

Ελαστικό:

120/70-15

ΦΡΕΝΟ

Δύο δίσκοι 275mm, με ακτινικές δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων και ABS

 

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Ρεζερβουάρ / ρεζέρβα (l):

13/-

 

Ετικέτες

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες