Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Yamaha Tenere 700 World Raid [video]

Εξέλιξη ανά την υφήλιο!

Από την περασμένη EICMA, όπου και εμφανίστηκε το τελευταίο στάδιο του πρωτότυπου και πολυαναμενόμενου Tenere 700, είχαμε γράψει ότι η Yamaha είχε σχεδιάσει ένα παγκόσμιο tour για το Tenere, σε όλες τις ηπείρους, όπου η μοτοσυκλέτα θα οδηγούνταν από αναβάτες που αποτελούν θρύλους στο χώρο των rallies -και όχι μόνο- με στόχο να συλλεχθούν και τα τελευταία στοιχεία, γνώμες και παρατηρήσεις προκειμένου να προχωρήσουν στην έκδοση παραγωγής.
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη , με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι ανά τον κόσμο να βλέπουν τις φωτογραφίες τις μοτοσυκλέτας και να τις θεωρούν προϊόν διαρροής ή scoop του νέου Tenere. Η αλήθεια είναι πως πρόκειται ακριβώς για την ίδια μοτοσυκλέτα που είχε δείξει το εργοστάσιο στην Έκθεση του Μιλάνου και όχι για κάποιο επτασφράγιστο μυστικό.


Η αφοσίωση της Yamaha στο σύμπαν των adventure μοτοσυκλετών έχει βαθιά τις ρίζες στην ιστορία, από τότε που το ΧΤ500 γινόταν η πρώτη μοτοσυκλέτα που κέρδιζε το Dakar Rally. Μάλιστα ήταν και το πρώτο όχημα γενικότερα που κατακτούσε τη νίκη στον συγκεκριμένο αγώνα, καθώς τα πρώτα χρόνια της διοργάνωσης μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα έτρεχαν μαζί και όχι σε χωριστές κατηγορίες, με τα ΧΤ να κερδίζουν "γίγαντες" όπως τη Renault και την Range Rover, παίρνοντας τις δύο πρώτες θέσεις.

Yamaha XT500: Η μοτοσυκλέτα που έθεσε τα θεμέλια

Η συνέχεια δόθηκε με το κεφάλαιο του μονοκύλινδρου Tenere 600, φτάνοντας στη σύγχρονη εποχή και στο concept T7 που παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 2016. Ήταν η υλοποίηση του οράματος της Yamaha για επιστροφή στις ρίζες και στην πραγματικά adventure φιλοσοφία, η οποία μετουσιώθηκε στο Tenere 700 που είδαμε στην περσινή EICMA. Βασισμένο πάνω στην πλατφόρμα του Τ7, το Tenere διαθέτει ένα ελαφρύ σωληνωτό πλαίσιο και τον μικρό σε διαστάσεις δικύλινδρο εν σιερά κινητήρα CP2, τον ίδιο που φορούν τα MT-07 και Tracer 700.


Το "World Raid" όπως ονομάζεται το tour του Tenere 700, είναι ουσιαστικά μια long term δοκιμασία για την μοτοσυκλέτα που περιλαμβάνει κάθε είδους τερέν, μεγάλες αποστάσεις και ένα πλήθος διαφορετικών συνθηκών, με στόχο να αποδείξει στην πράξη πριν καν μπει σε παραγωγή, ότι πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα σχεδιασμένη να αντιμετωπίζει τα πάντα. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, στη σέλα του Tenere θα βρεθούν αναβάτες που η Yamaha ονομάζει "πρεσβευτές" της εκτός δρόμου περιπέτειας, μεταξύ των οποίων πολύ δυνατά ονόματα από τους αγώνες rally, αλλά και πρωτοπόροι και οραματιστές ταξιδευτές που έχουν γίνει παγκοσμίως γνωστοί με τα επιτεύγματά τους. Μάλιστα, για όσους θέλουν να παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του World Raid, η Yamaha έχει δημιουργήσει ένα ειδικά αφιερωμένο site, ενώ έχει και δυνατή παρουσία στα social media.


Το tour ξεκίνησε στις αρχές της χρονιάς από την Αυστραλία, με τον Rodney Faggoter (αναβάτης της Yamalube Official Yamaha Rally Team) να είναι ο πρώτος που ανέβηκε στη σέλα του, ο οποίος ως Αυστραλός γνωρίζει πολύ καλά τις ιδιαιτερότητες των διαδρομών της πατρίδας του. O Faggoter έχει μια ιστορία δέκα ετών σαν αναβάτης της Yamaha (ως εργοστασιακός, αλλά και ως ιδιώτης), με αρκετές συμμετοχές και στο Dakar. Στην Αυστραλία συνεργάστηκε με την Tenere Tragics που οργάνωσε το tour των 1.200 χιλιομέτρων, στο οποίο συμμετείχαν και αναβάτες με προηγούμενα μοντέλα Yamaha Tenere. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε το ξεκίνημα οτυ project και τα πλάνα από το αυστραλιανό σκέλος:

Το δεύτερο στάδιο της παγκόσμιας περιοδείας, θα εξελιχθεί σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές τοποθεσίες της off-road adventure φιλοσοφίας, στην έρημο του Μαρόκου. Εκεί όπου κυριαρχούν οι απέραντες εκτάσεις με χώμα, πέτρες, βράχια, περιτριγυρισμένες από πανύψηλα βουνά, με μια διαδρομή που θα ξεκινά από την Merzouga (εκεί όπου γίνεται και το ομώνυμο rally) και μετά από μια περιπλάνηση 600 χιλιομέτρων θα επιστρέψει στο σημείο εκκίνησης. Μάλιστα, μέρος της διαδρομής ανήκει και στην διαδρομή του ιστορικού Rally Paris-Dakar, με έναν από τους πλέον καταλληλότερους αναβάτες για την συγκεκριμένη διαδρομή: Ο Stephane Peterhansel, νικητής 13 φορές στο Dakar, είναι ένας ζωντανός θρύλος των rallies, με έξι από αυτές τις νίκες να έχουν γίνει πάνω στη σέλα των εργοστασιακών Yamaha.
Το τρίο μέρος του World Raid θα μας πάει στην αρένα του σύγχρονου Dakar, με την εκκίνηση να γίνεται στην Αργεντινή και αναβάτη τον Adrien van Beveren, ο οποίος θα διανύσει 800 χιλιόμετρα στο τερέν του πιο εξοντωτικού αγώνα rally. Ο εργοστασιακός αναβάτης της Yamaha έχει ένα εντυπωσιακό παλμαρέ, με τις τρεις συνεχόμενες νίκες του στο Touqouet πάνω σε ένα YZ450F, ενώ στην πρώτη του συμμετοχή στο Dakar τερμάτισε έκτος και την επόμενη χρονιά τέταρτος, μόλις ένα λεπτό μακριά από τον τερματισμό στο βάθρο.
Τέταρτος και τελευταίος σταθμός του World Raid θα είναι η Ευρώπη, με τη μεγαλύτερη διαδρομή από τις άλλες τρεις ηπείρους, καθώς το Tenere 700 θα διασχίσει επί ευρωπαϊκού εδάφους 1.850 χιλιόμετρα. Η αρχή θα γίνει με τον Nick Sanders, μια εμβληματική μορφή για όσους αγαπούν τα μοτοσυκλετιστικά ταξίδια, του οποίου η εταιρεία (Nick Sanders Adventures) αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του project Destination Yamaha Motor, των οργανωμένων ταξιδιών για τους ιδιοκτήτες Yamaha. Όχι άδικα, καθώς ο Sanders έχει να επιδείξει εκπληκτικά επιτεύγματα στην καριέρα του, από γύρους του κόσμου μέχρι ταξίδια στις πιο απομακρυσμένες γωνιές της γης.
Τη σκυτάλη στη συνέχεια θα την πάρει ο David Fretigne, ένας εκ των κορυφαίων εργοστασιακών αναβατών στο Enduro για λογαριασμό της Yamaha και πρωταθλητής Enduro στη Γαλλία με ένα WR450F, ενώ το 2015 είχε συμμετάσχει και στο Africa Eco Race με ένα XT1200Z Super Tenere.
Ο ιδρυτής της Touratech, Herbert Schwartz θα είναι ο επόμενος αναβάτης του Tenere 700, για να οδηγήσει πάνω από 850 χιλιόμετρα στο ευρωπαϊκό κομμάτι του World Raid. Ο Schwartz ξεκίνησε με την κατασκευή δύο αλουμινένιων βαλιτσών που του χρησίμευαν στα ταξίδια του κι ενός φωτιζόμενου trip computer για προσωπική χρήση, που έμελλαν να είναι οι βάσεις πάνω στις οποίες δημιουργήθηκε η εταιρεία συνώνυμο του adventure εξοπλισμού για μοτοσυκλέτες.


Ο Cristobal Guerrero, ένας από τους πιο επιτυχημένους αναβάτες endure και πρωταθλητής Ισπανίας για τέσσερις συνεχόμενες χρονιές, θα είναι ο επόμενος που θα βρεθεί στη σέλα του Tenere, ενώ ο τελευταίος αναβάτης που θα κλείσει αυτή την παγκόσμια περιοδία θα είναι ο Alessandro Botturi. Πρόκειται για έναν από τους θρυλικούς αναβάτες endure με συμμετοχές στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και εννέα τίτλους στην πατρίδα του την Ιταλία, ενώ ήταν μέλος και τις δύο φορές στην ομάδα της χώρας του κέρδισε το ISDE. Το 2015 κέρδισε το Merzouga Rally για λογαριασμό της Yamaha και αριθμεί τρεις συμμετοχές στο Dakar, με Yamaha WR450F. Το ιταλικό σκέλος θα είναι και το τελευταίο του World Raid, με μια διαδρομή στις Άλπεις που θα περιλαμβάνει κομμάτια σε άσφαλτο και χώμα.
Δείτε εδώ το video με το Tenere 700 εν δράσει:

Tags: