Yamaha TMAX 2017 – Οι 3 εκδόσεις και ο Rossi…

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

8/11/2016

 

Περιμέναμε σίγουρα δύο εκδόσεις για το TMAX, την ανανέωση του οποίου είχε προαναγγείλει η ίδια η Yamaha πριν από λίγες μέρες. Ήταν βέβαια αναμενόμενο ότι το TMAX θα άλλαζε, για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι φυσικά οι προδιαγραφές Euro 4, η κυρίαρχη αιτία των πολλών ανανεώσεων αυτή την χρονιά. Ο δεύτερος έχει να κάνει με τον ανταγωνισμό και την εξάπλωση των BMW στην κατηγορία των sport σκούτερ. Από τεχνικής άποψης βέβαια, είναι το Integra της Honda που βρίσκεται πιο κοντά στο TMAX καθώς αποτελεί και αυτό, μία συγκεκαλυμένη μοτοσυκλέτα. Το TMAX με τον κινητήρα εμπρός, με γενναία κλίση ως προς το έδαφος, έχει γεωμετρία αντίστοιχη μίας μοτοσυκλέτας στοιχείο που αποτελεί έναν βασικό λόγο για την δημοφιλία του.

Με την έλευση των BMW σε δύο διαφορετικές εκδόσεις, η θηλειά γύρω από το TMAX έκλεισε αρκετά και έπρεπε να γίνει κάτι δραστικό. Για αυτό το TMAX απέκτησε πλούσιο εξοπλισμό, χωρισμένο σε τρεις εκδόσεις με διαφορετικό χαρακτήρα. Ωστόσο έχει και πιο ουσιαστικές αλλαγές με βασικότερη από αυτές το επανασχεδιασμένο πλαίσιο από κράμα αλουμινίου. Παρά την ύπαρξη περισσότερων ηλεκτρονικών, το TMAX είναι πλέον 9 κιλά ελαφρύτερο και σε μεγάλο βαθμό το οφείλει αυτό στο νέο πλαίσιο και υποπλαίσιο.

Η ύπαρξη του traction control για πρώτη φορά,  μπορεί να αποβεί μοιραία για την Yamaha καθώς ένα σεβαστό ποσοστό πελατών της με TMAX, αρέσκεται σε πλαγιολισθήσεις και σούζες διαρκείας. Σε κάθε περίπτωση όμως, η αναβάθμιση του μοντέλου ήταν αναγκαία.

Ο χώρος κάτω από την σέλα αυξήθηκε, χωρίς όμως να είναι ο μεγαλύτερος της κατηγορίας ή να χρησιμοποιεί ευφάνταστες λύσεις όπως η BMW στο δικό της sport σκούτερ. Από το νέο XMAX που είδαμε πριν μέρες να μεγαλώνει, το TMAX επιστρατεύει και αυτό την «key less τεχνολογία ενώ έχει και TFT οθόνη οργάνων.  

Την κανονική έκδοση διαδέχεται η SX με βασικότερη προσθήκη τις διαφορετικές χαρτογραφήσεις που σκοπό έχουν να του προσδώσουν ακόμα περισσότερη ροπή στις χαμηλές και διάρκεια στις μεσαίες. Από εκεί και πέρα το SX έχει το δικό του φινίρισμα στα πλαστικά, ενώ συνδέεται με smartphone και έχει ενσωματωμένο GPS…

Η τρίτη είναι η έκδοση που μας παρουσίασε ο ίδιος ο Rossi και εκτός των παραπάνω διαθέτει Cruise control, θερμαινόμενα γκριπ και σέλα και ζελατίνα ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη. Βασικό προνόμιο για τον ιδιοκτήτη αποτελεί η ρυθμιζόμενη πίσω ανάρτηση, πέρα φυσικά από το καλύτερα εξοπλισμένο TMAX που έχει βγει ποτέ. Η έκδοση DX είναι ιδανική τόνισε ο Rossi όταν την ανέβασε στην εξέδρα, επαναλαμβάνοντας ότι είναι αρκετοί στη παρέα του που οδηγούν TMAX…

Μπορεί το TMAX να μην μεγάλωσε σε κυβισμό, όμως αυξήθηκε και η ροπή του αλλά και η ιπποδύναμή του. Η ελαφρύτερη CVT μετάδοση έχει τον κύριο λόγο για αυτό το αποτέλεσμα και μετά η έρχεται νέα εξάτμιση. Παράλληλα οι μηχανικοί έχουν καταφέρει να μειώσουν αισθητά το πλάτος της μετάδοσης στα 25mm από τα 40mm που είναι τώρα.

Η Yamaha υποστηρίζει ότι κάλεσε τον Rossi να φέρει στην σκηνή το TMAX DX για να φανερώσει την τεράστια σημασία που έχει το TMAX για την εταιρία. Πράγματι η επιτυχία του TMAX δεν έχει προηγούμενο όλα αυτά τα χρόνια, αλλά από την άλλη ο Rossi δεσμεύεται από ένα συμβόλαιο που του επιβάλλει να παρευρίσκεται σε αυτές τις εκδηλώσεις και από την στιγμή που το R6 το είχαν δείξει πριν λίγες μέρες, τον χρησιμοποίησαν για την επόμενη πιο σημαντική μοτοσυκλέτα, από πλευράς πωλήσεων.

Το ΤΜΑΧ έγινε πιο πλούσιο σε εξοπλισμό διατηρώντας κυβισμό και εξωτερικές διαστάσεις, πράγμα που σημαίνει ότι κινείται σε επιθυμητά πλαίσια. Αν ο πρόσθετος εξοπλισμός δεν αυξήσει την ήδη τσιμπημένη τιμή του, τότε θα φαίνεται ακόμα πιο ελκυστικό!

 

Ετικέτες

CFMOTO – Νέες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες mini-motocross

Για τους μικρούς αναβάτες
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

31/3/2023

Η CFMOTO έχει ήδη αρχίσει να ασχολείται με την κατασκευή ηλεκτρικών μοτοσυκλετών με την ίδρυση της θυγατρική της εταιρείας ZEEHO. Τώρα, νέα σχέδια έρχονται να προσθέσουν δύο νέες minicross μοτοσυκλέτες που απευθύνονται στους μικρούς αναβάτες.

Η στενή συνεργασία της CFMOTO με την KTM είναι σε όλους μας γνωστή και οι δύο εταιρείες, όχι μόνο δεν το κρύβουν, αλλά διαρκώς την διευρύνουν σε όλους τους τομείς.

Την ίδια στιγμή όμως, η ίδια η CFMOTO ακολουθεί έναν παράλληλο δικό της δρόμο, δημιουργώντας νέα μοντέλα, εντελώς δικής της σχεδίασης και με δικούς της κινητήρες. Μάλιστα κάποια από αυτά φαίνονται ως άμεσοι ανταγωνιστές των αντίστοιχων μοντέλων της Αυστριακής εταιρείας, όπως αυτές οι δύο ηλεκτρικές mini-motocross.

Για τις motocross μοτοσυκλέτες η αυτονομία δεν αποτελεί αποθαρρυντικό παράγοντα για τη χρήση μπαταριών αντί για κινητήρων εσωτερικής καύσης, καθώς η συνολική χρήση τους διαρκεί μερικές ώρες. Ήδη, εταιρείες όπως η ΚΤΜ, που είναι και ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην κατηγορία των χωμάτινων μοτοσυκλετών, έχει ένα ηλεκτρικό μοντέλο κανονικών διαστάσεων το Freeride E-XC και δύο παιδικά τα SX-E 3 και SX-E5.

2

Τώρα η CFMOTO έρχεται να προστεθεί στις εταιρείες που προσφέρουν ηλεκτρικές minicross μοτοσυκλέτες. Παρά την συνεργασία της με την ΚΤΜ τα minicross της CFMOTO δεν μοιάζουν πανομοιότυπα με αυτά των “πορτοκαλί”, τουλάχιστον στα σχέδια. Ο σχεδιασμός φαίνεται να είναι πιο φουτουριστικός, χωρίς να μιμείται αυτόν των συμβατικών μοντέλων.

Όσον αφορά το μικρότερο από τα δύο, θα έχει τροχούς 10 ιντσών μπροστά και πίσω, ενώ γενικότερα οι διαστάσεις του θυμίζουν το SX-E 3 της ΚΤΜ.

Το δεύτερο μοντέλο θα έχει μεγαλύτερους τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 12 πίσω. Επίσης έχει πιο ογκώδες πλαίσιο και μακρύτερο ψαλίδι, καθιστώντας το μεγαλύτερο από το SX-E 5 της ΚΤΜ. Και τα δύο μοντέλα φαίνεται ότι μοιράζονται το ίδιο σύνολο κινητήρα/μπαταρία χωρίς να γίνονται γνωστές τυχόν διαφορές στην μέγιστη ισχύ ανάμεσα στα δύο μοντέλα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η CFMOTO έδωσε στην δημοσιότητα τα σχέδια των ηλεκτρικών motocross μοντέλων της μέσα από το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της E.E., κάτι που ίσως υποδηλώνει και την αγορά στην οποία στοχεύει κυρίως η Κινέζικη εταιρεία.