Δοκιμή μεταχειρισμένου: Piaggio MP3 HPE LT Sport Advance (2019-2022)

Ο πιο μεγάλος αδερφός
Piaggio MP3 HPE LT Sport Advance
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

6/4/2023

Πριν από 17 χρόνια η Piaggio μας παρουσίασε κάτι εντελώς νέο για την εποχή, το τρίτροχο σκούτερ, MP3. Από τότε τα MP3 συνεχίζουν μέχρι και σήμερα ακάθεκτα, με κάθε νέα γενιά να φέρει διαρκώς βελτιώσεις.

Το MP3 ήρθε το 2006 και άλλαξε ολοκληρωτικά τα δεδομένα. Η Piaggio έκανε ένα βήμα το οποίο αργότερα βρήκε πολλούς μιμητές, με τη Quadro και τη Yamaha να αποτελούν τα σημαντικότερα παραδείγματα αν και με διαφορετική τεχνολογία. Από την αρχή οι άνθρωποι της Piaggio, έδειξαν το σκεπτικό τους και το κοινό το οποίο ήθελαν να προσεγγίσουν.

Οι περισσότεροι που θα το αγοράσουν, είναι άνθρωποι οι οποίοι ήθελαν πάντα ένα σκούτερ, για την πρακτικότητα που προσφέρει, όμως φοβόντουσαν τους δύο τροχούς. Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι είχαν πάντα, μέχρι τώρα, αυτοκίνητο και δεν είχαν σκεφτεί ποτέ στη ζωή τους να το αλλάξουν, μέχρι να εμφανιστεί το MP3. Αυτό ήταν και συνεχίζει να είναι το βασικό κοινό του πρώτου τρίτροχου σκούτερ. Αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης των εκδόσεων LT, οι οποίες δε χρειάζονται δίπλωμα μοτοσυκλέτας, για την οδήγηση τους.

Μόνη προϋπόθεση είναι ο ιδιοκτήτης να μην είναι ντροπαλός, καθώς το MP3 αποτελεί πόλο έλξης βλεμμάτων και αστείρευτη πηγή ερωτήσεων, που με οποιοδήποτε άλλο σκούτερ δεν θα καλούνταν, ο ιδιοκτήτης, να απαντήσει.

To MP3 500 HPE, όπου HPE σημαίνει High Performance Engine, φέρει ισχυρότερο κινητήρα κατά 14% σε σχέση με το προηγούμενο 500, φτάνοντας τους 44,2 ονομαστικούς ίππους. Με το βάρος του να φτάνει τα 275 κιλά έτοιμο για χρήση δεν πρόκειται να βάλει φωτιά στην άσφαλτο, αλλά δεν είναι και αυτός ο σκοπός του σκούτερ. Το βάρος, όμως, δε θα απασχολήσει ποτέ τον αναβάτη, καθώς χωράει όπου χωράει και ένα δίτροχο σκούτερ, ενώ στα φανάρια “κλειδώνοντας” με το πάτημα ενός κουμπιού στο τιμόνι το μπροστινό σύστημα, ο αναβάτης δεν χρειάζεται να ακουμπήσει τα πόδια του κάτω για να μείνει όρθιος.

Piaggio MP3

Στην έκδοση Advanced, η ύπαρξη της όπισθεν απαλλάσσει ακόμα περισσότερο τον αναβάτη από το επιπλέον βάρος, βγάζοντας τον από οποιαδήποτε δύσκολη συνθήκη μετακίνησης του MP3. Η βαριά αίσθηση του μπροστινού μέρους, χαρακτηριστικό των MP3 λόγω του πολύπλοκου συστήματος, θα κάνει αισθητή την παρουσία της μόνο στις γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, το MP3 500 HPE πλαγιάζει με χαρακτηριστική ευκολία, προσφέροντας εμπιστοσύνη στον αναβάτη του ασχέτως του οδοστρώματος που απλώνεται από κάτω του.

Piaggio MP3

Η μεταφορά δύο επιβαινόντων μαζί με τα πράγματά τους, θα γίνει απροβλημάτιστα και αγόγγυστα, ενώ η αύξηση της δύναμης του κινητήρα, κάνουν πιο εύκολη τη μετακίνηση εκτός των τειχών της πόλης, καθώς μπορούν να κινούν το MP3 άνετα μέχρι και τα 150 χλμ/ώρα στο κοντέρ. Το μπροστινό σύστημα με τους δύο τροχούς, εξασφαλίζει την απρόσκοπτη διάβαση από δρόμους με λακκούβες, ράγες τραίνων ή σαμαράκια, δείχνοντας το πλεονέκτημα του σχεδιασμού του.

Piaggio MP3

Μοναδικά παράπονα είναι οι σκληρές αναρτήσεις πίσω, η σκληρή αλλά άρτια εργονομικά σέλα και το software του Traction Control, που κάνει το ASR (Anti-Slip Regulation) να έχει μεγάλα χρονικά κενά στην παροχή ισχύος όταν ενεργοποιείται. Σε κάθε περίπτωση, τo MP3 500 προσφέρει πολυτέλεια και πρακτικότητα συνδυάζοντάς τη με την μεγαλύτερη σταθερότητα και ενεργητική ασφάλεια από ένα συμβατικό δίτροχο.

Έτσι παρά το επιπλέον βάρος και όγκο που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην κατανάλωση καυσίμου και τις επιδόσεις σε σχέση με ένα συμβατικό scooter, το MP3 500 LT έχει σαφή πλεονεκτήματα για όσους δεν θα σκέπτονταν ποτέ την αγορά ενός συμβατικού δίκυκλου ή απλώς δεν θέλουν να μπουν στη διαδικασία έκδοσης διπλώματος για δίκυκλα.

Piaggio MP3
Τα όργανα του MP3 500 LT αντλούν έμπνευση από τα αντίστοιχα των αυτοκινήτων καθώς σε αυτό το κοινό απευθύνεται η έκδοση LT
Piaggio MP3
Βασιλικές διαστάσεις και για τους δύο επιβαίνοντες, αλλά σκληρό το αφρώδες της σέλας

Piaggio MP3

Το ποδόφρενο για τα δύο μπροστινά φρένα, θυμίζει έντονα παλιές Vespa και ταυτόχρονα, πεντάλ αυτοκινήτου

Εύρος Τιμών

Το ανανεωμένο MP3 500 HPE, παρουσιάστηκε το 2019, με τιμή 10.940€. Με δεδομένο πως δεν υπάρχουν αρκετά μεταχειρισμένα, η τιμή μεταπώλησης παραμένει ακόμα σε υψηλά επίπεδα, καθώς αυτά που βρίσκονται σε πώληση έχουν λίγα χιλιόμετρα. Η τιμή του ως μεταχειρισμένο κυμαίνεται αυτή τη στιγμή από: 8.000€ - 10.800€.

Τι πρέπει να προσέξετε

Λόγω του περίπλοκου μηχανισμού της εμπρός ανάρτησης επιβάλλεται ένας καλός έλεγχος από εξειδικευμένο μηχανικό διότι κάθε δυσλειτουργία έχει πολύ υψηλό κόστος. Επίσης λόγω του μεγάλου βάρους, καλό είναι να γίνει ένας έλεγχος της λειτουργικής κατάστασης του φυγοκεντρικού συμπλέκτη και του ιμάντα μετάδοσης. Φυσικά όπως σε όλα τα scooter, κάθε σπασμένο πλαστικό αυξάνει δυσανάλογα τον λογαριασμό και θα πρέπει να το λάβετε υπόψη σας σε σχέση με την τιμή πώλησης.

ΝΑΙ

Αν θέλεις ένα σκούτερ για μεγάλες αποστάσεις που μπορεί να σε συντροφεύει καθημερινά με ασφάλεια και θέλεις να το οδηγείς μόνο με δίπλωμα αυτοκινήτου

ΟΧΙ

Αν έχεις ήδη δίπλωμα για δίκυκλο μεγάλου κυβισμού και σε ενδιαφέρει περισσότερο η ευκολία

ΓΙΑΤΙ

Καθημερινή χρήση, μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι και υψηλή προστασία από τα στοιχεία της φύσης

Τεστ ΜΟΤΟ: τ. 607

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος:

Τετράχρονος, μονοκύλινδρος, υδρόψυκτος με 1ΕΕΚ και 4 βαλβίδες

Διάμετρος επί διαδρομή (mm):

94 x 71

Χωρητικότητα (cc):

493

Σχέση συμπίεσης:

-

Ισχύς (ΗΡ/rpm):

44,2/7.750

Ροπή (kg.m/rpm):

4,8/5.500

Ειδική ισχύς (ΗΡ/l):

89,6

Τροφοδοσία:

Ψεκασμός

Σύστημα εξαγωγής:

2 σε 1

Σύστημα λίπανσης:

Υγρό κάρτερ

Σύστημα εκκίνησης:

Μίζα

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Συμπλέκτης:

Φυγοκεντρικός

Πρωτεύουσα μετάδοση / σχέση:

-

Τελική μετάδοση / σχέση:

CVT / Διαρκώς μεταβαλλόμενη με ιμάντα

ΠΛΑΙΣΙΟ

Τύπος:

Ατσάλινο σωληνωτό

Γωνία κάστερ (˚):

-

Ίχνος (mm):

-

Μεταξόνιο (mm):

1540

Ύψος σέλας (mm):

790

Βάρος κατασκευαστή, κενή / γεμάτη (kg):

259 / 275

Ρεζερβουάρ / ρεζέρβα (l):

13,2/-

ΑΝΑΡΤΗΣEIΣ

Εμπρός

Σύστημα αρθρώσεων

Διαδρομή/Διάμετρος (mm):

-/-

Ρυθμίσεις:

Καμία

Πίσω

Δύο αμορτισέρ

Διαδρομή (mm):

-

Ρυθμίσεις:

Προφόρτιση ελατηρίων

ΦΡΕΝΑ

Εμπρός: Δύο δίσκοι 258mm με δαγκάνες δύο εμβόλων και τρικάναλο ABS

 

Πίσω: Δίσκος 240 mm με δαγκάνα δύο εμβόλων και τρικάναλο ABS

ΤΡΟΧΟΙ

Εμπρός: -

Πίσω: -

Εμπρός Ελαστικό: 2 x 110/70-13

Πίσω Ελαστικό: 140/70-14

ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Αναλογικές ενδείξεις για ταχύτητα και στροφόμετρο, πολυόργανο LCD, σχάρα, θύρα USB, κεντρικό σταντ, Bluetooth, φώτα DRL, όπισθεν

Bike Alert

 

Ετικέτες

MV Agusta Enduro Veloce - VIDEO παρουσίαση της τρικύλινδρης με τον καλύτερο ήχο

Μόλις ήρθε στην Ελλάδα
MV Agusta Enduro Veloce - VIDEO παρουσίαση της τρικύλινδρης με τον καλύτερο ήχο
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

23/7/2024

Η MV Agusta Enduro Veloce μόλις ήρθε στην Ελλάδα και το κοινό την υποδέχτηκε πριν λίγες ημέρες με μία μεγαλοπρεπή εκδήλωση, μαζί με την ειδική και ιδιαίτερα ακριβή έκδοση, την LXP Orioli.

Σε αναμονή της δοκιμής της σε ελληνικό έδαφος, η παρουσίασή της από τους δρόμους της Σαρδηνίας όπου την οδηγήσαμε διεξοδικά, σε ένα χορταστικό νέο VIDEO του MOTO:

Παρακολουθείστε την παρουσίασή της: