4.300 χιλιόμετρα με ένα Acerbis ρεζερβουάρ για ρεκόρ Guinness

Η Acerbis θέλει να γιορτάσει τα 50α γενέθλιά της με Guinness
4.300 χιλιόμετρα με ένα Acerbis ρεζερβουάρ για ρεκόρ Guinness
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

1/6/2023

Η ιταλική εταιρεία ειδών ένδυσης και εξαρτημάτων εκτός δρόμου Acerbis, στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυση της ετοιμάζεται για ένα εγχείρημα το οποίο αν όλα πάνε καλά θα την βάλει στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness.

Η Acerbis με επικεφαλής τον Antonio Sironi, εδώ και δύο χρόνια ετοιμάζει το project το οποίο θα της χαρίσει ένα ρεκόρ στο βιβλιο Γκίνες. Τρεις οδηγοί -Mauritzi Orbello (Ιταλός δημοσιογράφος), Alyssia Sornosa (Ισπανίδα εξερευνήτρια), Andrea Rastrelli (Ιταλός αγωνιζόμενος εκτός δρόμου)- θα ξεκινήσουν στις 10 Ιουνίου από το εργοστάσιο της Acerbis στο Αλμπίνο της Ιταλίας με τελικό προορισμό το North Cape της Νορβηγίας με στόχο να διανύσουν περισσότερα από 4.300 χιλιόμετρα με μοτοσυκλέτα με κινητήρα εσωτερικής καύσης χωρίς ανεφοδιασμό.

Η Acerbis επέλεξε να χρησιμοποιήσει ένα Honda Monkey 125 κυβικών καθώς η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα έχει εύκολη συντήρηση και ιδιαίτερα οικονομικό κινητήρα. Το Honda Monkey 125 αρχικά μεταφέρθηκε στο τεχνικό τμήμα της Acerbis ώστε να γίνει τρισδιάστατη σάρωση.

Στη συνέχεια η ομάδα των μηχανικών προχώρησε σε διάφορα σχέδια, εξερευνώντας κάθε πιθανή διάταξη για το νέο ρεζερβουάρ καθώς είχε ήδη υπολογίσει πως θα χρειαστούν 114 λίτρα και έπρεπε να διαχειριστούν αυτό τον όγκο με τον καλύτερο τρόπο. Πέρασε λοιπόν μεγάλο χρονικό διάστημα με αρκετή δουλειά που δεν φαίνεται προς τα έξω, πριν καταλήξουν στο συγκεκριμένο πρωτότυπο ρεζερβουάρ χωρητικότητας 114 λίτρων!

4.300 χιλιόμετρα με ένα Acerbis ρεζερβουάρ για ρεκόρ Guinness
Τελικές δοκιμές κατανάλωσης με τον αληθινό όγκο και βάρος

Για να διαπιστώσουν αν αυτή η χωρητικότητα συνεχίζει να επαρκεί για όλη την απόσταση με την αεροδυναμική της μοτοσυκλέτας και το πρόσθετο βάρος να αλλοιώνουν τις αρχικές μετρήσεις, προχώρησαν σε νέους υπολογισμούς σε μία πίστα μήκους 1.9 χιλιομέτρων. Το Honda Monkey 125 διένυσε 304 γύρους, ενώ κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμής η ομάδα της Acerbis πραγματοποίησε μετρήσεις με διαφορετικές ποσότητες στο ρεζερβουάρ.

Το μεγάλο πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπίσουν ήταν φυσικά η κινητικότητα της βενζίνης μέσα στο τεράστιο ρεζερβουάρ. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αποφασίστηκε η χρήση σφουγγαριών παρόμοιων με αυτά που υπάρχουν στις μοτοσικλέτες του Dakar, και παρά την απώλεια χωρητικότητας έως και 7%, η λύση αυτή απέδωσε καρπούς.

4.300 χιλιόμετρα με ένα Acerbis ρεζερβουάρ για ρεκόρ Guinness
Τα γραφικά κρύβουν τον πραγματικό όγκο

Στο τέλος η χωρητικότητα μειώθηκε στα 108 λίτρα, με το βάρος της μοτοσυκλέτας μαζί με τον αναβάτη να φτάνει τα 260 κιλά. Σύμφωνα με την Acerbis το Honda Monkey 125 θα καταναλώνει 1,68 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ενώ το ρεζερβουάρ έχει πάρει έγκριση Euro5 κάτι που σημαίνει ότι μπορεί όποιος θέλει να το αγοράσει στη συνέχεια! Το Honda Monkey 125 θα κινείται με ταχύτητες έως 67 χλμ./ώρα ενώ σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη του ρεκόρ είναι τα βιοκαύσιμα Repsol τα οποία θα χρησιμοποιεί η μοτοσυκλέτα.

4.300 χιλιόμετρα με ένα Acerbis ρεζερβουάρ για ρεκόρ Guinness
Τεράστιο όγκο δουλειάς πριν την εκκίνηση, κρύβει το εγχρείρημα

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του project Antonio Sironi, το Honda Monkey είναι πιθανό να διανύσει περισσότερο από 5.000 χιλιόμετρα με ένα ρεζερβουάρ -το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 3.900 χιλιόμετρα με ένα γέμισμα- χαρίζοντας στην ιταλική εταιρεία το νέο ρεκόρ.

Το ταξίδι της Acerbis προς το ρεκόρ Γκίνες θα μπορείτε να το παρακολουθείται διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας και των καναλιών κοινωνικής δικτύωσης της ιταλικής εταιρείας: ΕΔΩ

Σε αυτό το σημείο να σας θυμίσουμε πως η Acerbis είναι ο μόνος κατασκευαστής που φτιάχνει ρεζερβουάρ μοτοσυκλετών χωρίς συγκόλληση από ενιαίο κομμάτι πλαστικού που διαμορφώνει σε καλούπι από μίγμα σε σκόνη. Είναι μία πρακτική που υπάρχει δεκαετίες σαν τεχνολογία αλλά δεν είχε έρθει στη μοτοσυκλέτα. Η αρχή έγινε με το KTM 790 Adventure, την πρώτη μοτοσυκλέτα στον κόσμο με ρεζερβουάρ αυτής της τεχνολογίας και την πρώτη ευρείας παραγωγής της Acerbis.

Ετικέτες

BMW M 1000 R μεταμορφώθηκε σε “γουρούνα” 207 ίππων

Δημιουργός: “Έχεις επιτάχυνση ανάλογη superbike, αλλά με σταθερότητα αυτοκινήτου”
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

9/1/2026

Δεν είναι συχνό φαινόμενο να βλέπεις μια streetfighter μοτοσυκλέτα να μετατρέπεται σε γουρούνα, πόσο μάλλον μια που μπορεί να οδηγηθεί στο δρόμο, αλλά αυτό ακριβώς έκανε η εταιρεία Exeet.

Μια μοτοσυκλέτα με ισχύ 207 ίππων και ένα ATV στην ίδια πρόταση είναι κάτι που σίγουρα δεν συναντάμε συχνά, αλλά αυτό ακριβώς γίνεται στην συγκεκριμένη περίπτωση, με την αρκετά αλλαγμένη BMW M1000 R (το τεστ της οποίας βρίσκεται στο τεύχος #674 του MOTO) που μπορεί να οδηγηθεί και κανονικά στον δρόμο.

Η γερμανική εταιρεία Exeet GmbH, που βρίσκεται πίσω από αυτή την ιδιαίτερη κατασκευή, είναι στην πραγματικότητα πολύ γνωστή για τη μετατροπή μοτοσυκλετών σε ισχυρότατα ATV.

BMW

Η εταιρεία έχει μετατρέψει στο παρελθόν διάφορα μοντέλα Kawasaki σε ATV, συμπεριλαμβανομένης μιας Z H2. Έχει επίσης χρησιμοποιήσει μια BMW S1000 R και μια Ducati Streetfighter ως βάση για προηγούμενα ATV οχήματα με άδεια κυκλοφορίας.

Η Exeet ιδρύθηκε το 2012 από τον βετεράνο οδηγό ATV Sebastian Jornitz, ο οποίος πέρασε χρόνια σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας τα δικά του αγωνιστικά ATV οχήματα, καθώς και διευθύνοντας τη δική του αντιπροσωπεία. Αυτό συνέβαινε πριν από την ίδρυση της συγκεκριμένης εταιρείας.

Τώρα, όσον αφορά το νέο ATV με βάση το M1000 R, χρησιμοποιεί τον ίδιο κινητήρα 999 κυβικών που αποδίδει 207 ίππους στις  13.750 σ.α.λ. και ελαφρώς αυξημένη ροπή με 11,82 (έναντι 11,52 της M1000 R) kg.m στις 11.100 σ.α.λ.

ATV

Το ATV είναι καταχωρημένο στη Γερμανία ως νέο όχημα και κατασκευάστηκε για έναν πελάτη της εταιρείας. Τα ηλεκτρονικά συστήματα έχουν παραμείνει τα ίδια, όμως αλλαγή έχουμε φυσικά στο πλαίσιο, καθώς το ATV φέρει ένα που έχει κατασκευαστεί από την Exeet.

Η μπροστινή ανάρτηση είναι της Öhlins και έχει ρυθμιστεί ειδικά για το συγκεκριμένο όχημα. Το πλαίσιο όπως είπαμε κατασκευάστηκε από την Exeet, ενώ το όχημα φέρει επίσης ειδικό φέρινγκ με κομμάτια από ανθρακονήματα.

Η εταιρεία δήλωσε: “Έχει παρόμοια αίσθηση με ένα μονοθέσιο της Φόρμουλα 2, αλλά με τιμόνι μοτοσυκλέτας - θετικά τρελό. Στο δρόμο είναι εξαιρετικά ακριβές: κοφτερό στις στροφές, με καλή αίσθηση και κτηνώδες αλλά παράλληλα ελεγχόμενο φρενάρισμα. Στην πίστα γίνεται μια πραγματική εμπειρία, καθώς μπορείς να φρενάρεις αργά μέσα στην στροφή, να στρίψεις με πολλά και να έχεις μία επιτάχυνση ανάλογη ενός superbike, αλλά με καλύτερη σταθερότητα”.

Προφανώς ο δημιουργός εννοεί για την ευθεία και μέχρι ένα ορισμένο όριο ταχύτητας, είναι λίγο δύσκολο να πιστέψει κανείς πως θα μπορεί να στρίψει με την εμπιστοσύνη ενός καρτ, οπότε το ζήτημα των στροφών παραμένει ανοικτό, έως ότου υπάρχει υλικό από πρακτική δοκιμή του.

Πατώντας στον σύνδεσμο, μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για το ιδιαίτερο αυτό δημιούργημα της Exeet.

Ετικέτες