CFMOTO: Ορόσημο παραγωγής στα ATV/SxS για το 1.000.000 τετράτροχα

Εορτασμοί για την κατασκευή του εκατομμυριοστού μοντέλου στην Κίνα
CFMOTO ορόσημο παραγωγής στα ATV
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

10/10/2024

Λιγότερες από δύο δεκαετίες χρειάστηκε η CFMOTO για να φτάσει σε ένα σημαντικό παραγωγικό ορόσημο καθώς κατασκεύασε το ATV/SxS υπ αριθμόν 1.000.000.

Φέτος η CFMOTO γιορτάζει 35 χρόνια από την ίδρυσή της με την κινέζικη εταιρεία να ξεκινά κατασκευάζοντας ανταλλακτικά εξαρτήματα για μοτοσυκλέτες το 1989 και σίγουρα η διοίκηση της δεν θα περίμενε την άνοδο που έχει σημειώσει ύστερα από τρεισήμισι δεκαετίες.

Τα 35 χρόνια της CFMOTO συνέπεσαν και με ένα σημαντικό κατασκευαστικό ορόσημο καθώς στις 9 Οκτωβρίου από τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου της εταιρείας στην Hangzhou βγήκε το 1.000.000 εκτός δρόμου όχημα που κατασκευάζει, ίσως όχι τυχαία το Ζ10, το κορυφαίο SxS που παράγουν οι Κινέζοι.

CFMOTO ορόσημο παραγωγής στα ATV

Στην εορταστική τελετή παραβρέθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη της CFMOTO μεταξύ των 100 καλεσμένων που ήρθαν διάφορα άλλα τμήματα της εταιρείας, όπως και έμποροι αλλά και προσωπικό από άλλα εργοστάσιά της, ενώ το επετειακό Ζ10 αφού βγήκε από την γραμμή παραγωγής πήγε στα κεντρικά της CFMOTO, όπου μάλλον και θα παραμείνει ως εκθεσιακό μοντέλο.

Η CFMOTO ξεκίνησε να κατασκευάζει ATVs το 2005, μόλις έναν χρόνο μετά την κατασκευή του πρώτου κινητήρα της για αυτού του είδους οχήματα με πρώτο μοντέλο το CF500 που παρουσιάστηκε τότε επίσημα και στην EICMA. Πέντε χρόνια νωρίτερα το φως της παραγωγής είδε και το πρώτο δίκυκλο της εταιρείας που ήταν ένα scooter και έμοιαζε πολύ με το 50άρι Honda Elite/Vision της προηγούμενης 10ετίας.

CFMOTO ορόσημο παραγωγής στα ATV

Από το πρώτο ATV της CFMOTO μέχρι σήμερα έχει μπει βέβαια πολύ νερό στο αυλάκι με την εταιρεία να έχει μια ευρεία γκάμα από ιδιαίτερα ανταγωνιστικά ATV, UTV και SSV μοντέλα, που την έχουν φέρει στην πρώτη θέση των πωλήσεων όχι σε μία ούτε σε δύο αλλά σε 30 αγορές του κόσμου που εξαγει τα προϊόντα της, από τις 100 και πλέον χώρες όπου δραστηριοποιείται σήμερα.

Με αυτόν τον ρυθμό ανάπτυξης μένει να δούμε πόσο γρήγορα θα ακολουθήσει και το δεύτερο εκατομμύριο στην κατασκευή εκτός δρόμου οχημάτων, το οποίο και αναμένεται να έρθει πολύ πιο γρήγορα από το πρώτο.

DNA Filters: Τριπλή συμμετοχή στο Dakar 2027- Με 2 μοτοσυκλέτες και 5 τετράτροχα

Συνεργασίες με αναβάτες της Rally GP και Rally 2, αλλά και την ομάδα με τρεις συνεχόμενες νίκες στην κατηγορία SSV
DNA
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

3/11/2026

Η ελληνική εταιρεία DNA High Performance Filters ανακοίνωσε τις συνεργασίες της για το Dakar 2027, με παρουσία σε τρεις αγωνιστικές κατηγορίες. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται οι Manson Klein και Maxi Schek, καθώς και η ομάδα Polaris–Loeb FrayMédia, με την οποία η εταιρεία συνεργάζεται στις κατηγορίες SSV1 και T4.

Η DNA Filters θα έχει παρουσία στο Dakar και το 2027 μέσα από συνεργασίες με ομάδες και αναβάτες που θα συμμετάσχουν στις κατηγορίες Rally GP, Rally 2 και Side-by-Side. Πρόκειται για την πέμπτη συμμετοχή της ελληνικής εταιρείας στον αγώνα.

Στην κατηγορία Rally GP, η συνεργασία με τον Αμερικανό Manson Klein, ο οποίος θα αγωνιστεί με την ομάδα RSMOTO.HRC X KORR και μοτοσυκλέτα Honda 450 Rally Rx 2027, με αριθμό συμμετοχής #98.

DNA

Ο Klein θα βρίσκεται στην κορυφαία κατηγορία μοτοσυκλετών του Dakar, όπου η αξιοπιστία και η προστασία του κινητήρα από τη σκόνη αποτελούν σημαντικές παραμέτρους, λόγω των συνθηκών στις οποίες διεξάγεται ο αγώνας.

Στην κατηγορία Original by Motul, στο πλαίσιο της Rally 2, η DNA Filters θα υποστηρίξει τον Maxi Schek, ο οποίος θα συμμετάσχει με KTM 450 Rally Replica 2025 και αριθμό #101. Η συγκεκριμένη κατηγορία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς οι αναβάτες δεν διαθέτουν εξωτερική τεχνική υποστήριξη κατά τη διάρκεια του αγώνα και αναλαμβάνουν οι ίδιοι τη συντήρηση των μοτοσυκλετών τους.

DNA

Η συνεργασία με την Polaris–Loeb FrayMédia

Το τρίτο σκέλος της παρουσίας της DNA Filters αφορά την ομάδα Polaris–Loeb FrayMédia, με την οποία η ελληνική εταιρεία συνεργάζεται στις κατηγορίες SSV1 και T4.

DNA

Η ομάδα έχει κατακτήσει τρεις συνεχόμενες νίκες στην κατηγορία SSV του Dakar. Το 2024 νικητής ήταν ο Xavier de Soultrait, ενώ το 2025 και το 2026 επικράτησε ο Brock Heger. Στην τελευταία διοργάνωση, ο Heger αγωνίστηκε με συνοδηγό τον Max Eddy Jr., ενώ ο de Soultrait ολοκλήρωσε τον αγώνα στην τρίτη θέση.

Για το αγωνιστικό πρόγραμμα της Polaris–Loeb FrayMédia προβλέπονται συνολικά πέντε οχήματα:

Τρία Polaris RZR Pro R Rally στην κατηγορία SSV1.

Δύο Polaris RZR Pro R Factory στην κατηγορία T4.

DNA

Η τελική σύνθεση των πληρωμάτων για το Dakar 2027 δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Η πέμπτη συμμετοχή της DNA Filters στο Dakar

Η DNA Filters δραστηριοποιείται στον σχεδιασμό και την κατασκευή φίλτρων αέρος για μοτοσυκλέτες, αυτοκίνητα και αγωνιστικές εφαρμογές. Στο Dakar, η προστασία του κινητήρα από τη σκόνη αποτελεί βασική απαίτηση, καθώς τα οχήματα λειτουργούν για πολλές ώρες σε δυσχερές περιβάλλον.

DNA

Η συνεργασία με τις ομάδες των Manson Klein και Maxi Schek, αλλά και με την Polaris–Loeb FrayMédia, επεκτείνει την παρουσία της εταιρείας πέρα από τις μοτοσυκλέτες, στα αγωνιστικά Side-by-Side.

DNA

Η υπεύθυνη επικοινωνίας της DNA Filters, Έφη Τσίκνα, ανέφερε ότι η συμμετοχή στο Dakar αποτελεί μέρος της προσπάθειας σύνδεσης της εξέλιξης των προϊόντων με τις απαιτήσεις του αγωνιστικού περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μάριος Νικολαΐδης, δήλωσε ότι οι συνεργασίες για το 2027 ενισχύουν τη διεθνή αγωνιστική παρουσία της DNA Filters και ότι η εταιρεία σκοπεύει να συνεχίσει τη δραστηριότητά της σε διοργανώσεις Rally Raid και Off-Road.